Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bemenetválasztó
 
Témaindító: Cs.Janika, idő: Nov 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 28
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Kipróbáltam, a bemenetek elé 10nF-os, az órajelhez 1µF tettem, de a probléma megmaradt :S
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 17, 2011 / 1
 
Az RST helyett CLK akartam írni
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Sikerült, köszönöm!!! Az egyik kondi rossz helyre ment

Üdv.: Zsolti
(#) ZsoltiD válasza Medve hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Viszont kimenetenként 1 db leddel működik jól, ha pl a ledekkel párhuzamosan pl 1-1 irfz44n-t is berakok, akkor megint ugyanaz az eset :s. A terhelés mértéke befolyásolhatja a működést? Vagy itt más a baj?
(#) Medve válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Tehát hogyan lett jó?...Ezek szerint befolyásolja, lehet, hogy a táp nem eléggé stabilizált. Vagy tégy az IC tápjai közé 100nF-ot, ha még nincs.
(#) ZsoltiD válasza Medve hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Pedig PC tápegyseéget használok. De azért bekötöttem a 100nF-ot, de sajnos a helyzet ugyanaz :S
(#) aulac hozzászólása Nov 20, 2011 /
 
4db CD4066 IC-t vezérlő bemenetválasztó áramkör.
5 bemenet + 2 monitor vezérlési lehetőség.
(#) Medve válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
A PC táp kimenete általában zajos! Próbáld ki egy disszipatívval.
A diskurzusunkról amúgy ez a vicc jutott eszembe: Kohn elpanaszolja a rabbinak, hogy döglenek a libái. - Mivel eteted oket? - Szemes kukoricával. - Az a baj. Etesd ezután darával! Kohn egy hét múlva ismét panaszkodik, hogy még mindig döglenek a libái, pedig darával eteti oket. - Mert szamár vagy! . - mondja a rabbi. - zabbal etesd oket! Pár nap múlva Kohn megint siránkozik, hogy hiába eteti zabbal a libáit, mégis pusztulnak. - Ostoba fajankó vagy, miért nem árpával eteted oket?! Másnap megint megy Kohn: - Rabelében, hiába próbálkoztam az árpával, megdöglött az utolsó libám is! - Most már egy libád sincs? - Egyetlen egy se. - Kár. Pedig még annyi jó ötletem lett volna...
(#) ZsoltiD válasza Medve hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Megpróbálok egy feszstabilizáló IC-t elé rakni, mondjuk egy 78S12-t, aztán megírom, hogy mi lett.
(#) ZsoltiD válasza Medve hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
Kipróbáltam 12V-os és 5V-os feszstab IC-vel is, de még mindig randomra kapcsolódnak a kimenetek :S
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 20, 2011 /
 
A jelenlegi rajzot csatoltam

névtelen.JPG
    
(#) Sebi válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Hejj, ezt jól tetted... így látható, hogy mit tettél: a bemenetekkel SOROSAN kötöttél kondikat. Nem eeről volt szó, mert így egyik bemenetnek sincs stabil logikai szintje, "lebeg", bármit tehet.
Először 1db kondit tégy a CLK és a GND közé: ezzél kissé késlelteted az ott létrejövő H szintet a D bemenetekhez képest.
(#) ZsoltiD válasza Sebi hozzászólására (») Nov 21, 2011 /
 
Kipróbáltam, ha a CLK és a GND közé teszek (csak) 1 kondit, akkor a kimenetek csak akkor lesznek nyitva, amíg nyomva tartom valamelyik gombot.
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Vagy ha valaki esetleg tud másik kapcsolást, akkor ne fogja vissza magát! Már kezd egy kicsit idegesíteni ez az egyszerű, de nekem mégsem működő kapcsolás
(#) Sebi válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 22, 2011 / 1
 
Elég érdekes... az adatlap szerint az adatbemeneten lévő szint az órajel felfutó élénél billenti a kimenetet.
De: ezek egymástól független flip-flopok, csak a CLK és a reset közös. Tehát már az sem érthető, miért tűnik el egy aktív kimenet, ha egy másik bemenet kap impulzust.
Ha egyszerre csak egy kimenetnek kell aktívnak lennie (mint az egymást kiváltó nyomógomb sornál), akkor a régi SAS560 szenzor IC a legegyszerűbb.
Ha független kapcsolók kellenek, az alábbi kapcsolás gyakran alkalmazott, kipróbált.

On_Off.GIF
    
(#) Medve válasza Sebi hozzászólására (») Nov 22, 2011 / 1
 
Azért kapcsol ki az addig aktív kimenet, mert amikor nyomod a másik gombot, akkor az összes tároló mintát vesz a bemenetei állapotáról, mivel az órajelük közös. Ha két gombot egyszerre nyomsz, akkor lehet két kimenet is aktív.
(#) Medve válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
A szimuláció nálam így történik:
(#) Sebi válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Igazad van, erre nem gondoltam
(#) ZsoltiD válasza Sebi hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Akkor szerintem marad az általad csatolt 4069-el megoldott kapcsoló, csak 5 be-kimenet miatt 2 db-ot építve. De az újnál ott ha egyik bemenet után lenyomok egy kapcsolót, akkor az előző kimenet nyitva marad, így érted a függetlent?
Köszi a segítséget, majd írom a további fejleményeket .
Medve, ez OrCad-os szimulációs fájl?
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Mert ha úgy érted a függetlent, akkor az mégsem jó nekem. Ez egy LED paneleket vezérlő egységhez lenne, aminél 5 darab funkció van. Egyszerre csak 1 funkció érvényesülhet, és ha váltani akarok a kettő közül (ezzel a 'lábkapcsolóval'), akkor elég vicces lenne az előzőt lekapcsolni, majd az újat fel
(#) Medve válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Ez a Proteus 7.1 ISIS moduljával készült. Ha feladod a kísérletezést, akkor az atombiztos megoldás valóban a SAS IC lesz, ha van kéznél 30V-os feszültséged. Ebből két fajta van, az egyiknél a bekapcsoláskor az első kimenet aktívan indul és szigorúan csak egy aktív mindig.
(#) Sebi válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Nem kell neki a 30V, az csak a hangolófesz kapcsolókra menne. A tápja 12V és H-ba megy az épp aktív LED kimenet. LOMEX-ben még volt fillérekért nemrég.
(#) Medve válasza Sebi hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Hát lehet...Anno kísérleteztem velük, ha jól emékszem kellett neki még valami táp, de megnéztem az adatlapját: SAS560/570: "Mindkét típus két tápfeszültséget igényel, a kisebbről, a jelző tápfeszültségről működnek a bemeneti érzékelő áramkörök, és ez szolgáltat áramot a kijelző diódáknak; a jelző tápfeszültséget legalább 6V-tal meghaladó feszültségről működnek a bistabilok, és ez a feszültség jut a varikapokra."
A SAS580/590 esetén pedig: "AZ áramkörök egy tápfeszültséget igényelnek, 30V, 16. láb"
Szerintem egy tápfesszel, nem fog billenni, de ki kell próbálni.
(#) ZsoltiD válasza Medve hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Értem. Gondolom lehet őket akkor kaszkádba kötni, hogy tudjak több kimenetet is kezelni, ugye? Melyik lábakat kell összekötnöm ehhez? A sas6600 az ugyanaz, mint az 560-as, ha jól láttam. Vagy ha csatoltok egy rajzot ,nekem az is jó.
(#) Medve válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 22, 2011 /
 
Magyar IC-hez magyar infó: Bíró Sándor: Magyar gyártmányú félvezetők, 144. oldal. A szokott helyen megtalálod! Hanem akad egy másik megoldás is: Egy CMOS kapuval megoldod a szenzort, és azzal egy tirisztoros kapcsolást vezérelsz, amelyeket lehet "egy aktív" módon kötni. (Ilyet nem tudom már hol láttam)
(#) ZsoltiD válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Ohh, köszönöm
A hangolókimenetek bekötésére mindenféleképp szükség van?
Az én esetemben is?
Rajz

Olvastam, hogy kettő összekötése esetén (kaszkádosításnál) két egyformát ne használjunk. Viszont az egyik tápja az 30 V-on van, akkor ez egy 12 V-os táppal nem megoldható?
(#) Sebi válasza ZsoltiD hozzászólására (») Nov 23, 2011 /
 
Ki kell próbálni úgy, hogy 12V-ot kap a 30V helyett és 6V-ot a 12V helyére. (Ha csak 12V-od van). A belső rajzát nézegetve úgy is mennie kellene. Én arra emlékeztem, hogy csak a priority nem megy a varicap fesz nélkül.
(#) ZsoltiD válasza Sebi hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Hali!

Na megcsináltam a kapcsolást, de az a baj vele, hogy nálam folyamatosan nyitva van mindegyik kimenet, akár kapcsolgatom a kapcsolót akár nem.

Egy picit megpróbáltam átalakítani az előző hozzászólásomban csatolt kapcsolást, a potikat 30 kohm-os ellenállással helyettesítettem, és a diódák helyett 4148-asat használtam. Mivel nincsenek potik így a "földelő" diódán kívül a többit elhagytam.
Csatoltam a nyáktervet, hátha láttok benne valami rosszat. (A diódákat és a kondikat is ellenállással jelöltem, ezért elnézést kérek, de most nem ez a lényeg)

A két IC 4 db lábát összekötöttem úgy, hogy 1-1,2-2,7-7,8-8, a kapcsolók másik felét egy 5.6 Mohm-os ellenállással földre kötöttem. (Ezt nem jelöli a rajz)

kapcsolas.JPG
    
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 10, 2011 /
 
Ja és 8V-ot tettem a 6V helyett az előző kapcsolási rajzon jelölt V8-ra (mert nem volt itthon csak 8Voltos feszstab IC-m...), de a 12V maradt.
(#) Sebi válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Akkor ez a baj, legalább 6V-tal kell többnek lennie a hangolófesz lábon, mint a tápon.
Következő: »»   7 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem