Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EEProm váltó
 
Témaindító: szaszaa01, idő: Jan 4, 2012
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szaszaa01 hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Az alábbi feladat megvalósításában kérnék egy kis segítséget.
Van két Eprom-om (28-lábú mind a kettő). Mindkettőben más-más program van. Van egy kapcsolásom, amibe beleillik mind a két eprom, de egyszerre csak az egyiket tudom beletenni. Ez nem is probléma.
Egy olyan kiegészítő kapcsolást szeretnék készíteni, amibe el tudom helyezni mind a két Eprom-ot, és egy kapcsoló segítségével tudok váltani a kettő között.
Valahogy úgy lenne jó megoldani, hogy ne kelljen egyikből sem kiolvasni a progit és beleégetni egy másikba.
Előre köszi a segítséget.
Üdv.: szaszaa
(#) Hp41C válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Szia!

1. Készíts egy adatptert, amiben két foglalatba be tudod tenni a két EEPromot. A tokok 27 kivezetését kösd párhuzamosan és rendre kösd az eredeti EEProm jeleire. Egyedül a CS kivezetés kösd be másként. Mindkét foglalat CS kivezetését a táphozd kösd egy egy 10k -s ellenállással, egy váltó kapcsoló középső kimezetésére hozd az eredeti foglalat CS jelét, a két szélső kivezetést pedig vidd az egyik ill. a másik EEPROM CS kivezetésére.

Menet közben ne váltsd a kapcsolót....

2. Vegyél egy kétszer akkora EEProm -ot, az alsó címtartományba az egyik, a felső cimtartományba a másik EEProm tartalmát programozd be. A legmagasabb címvezetéket kösd a tápra 1K -val, és kösd rá egy kapcsolóra is. A kapcsoló másik kivezetését kösd a földre.

Ha a legmagasabb cím kivezetést a földre kapcsolod, az alső cimtartományba programozott tartalom látszik, ha a kapcsoló ki van kapcsolva, akkor pedig a felsőbe programozott.
(#) proba válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Kifordítod mindkettő OE vagy CE lábát. A nem használtnak a tiltó szintre a másiknak az áramkörre kötöd.Így az egész áramköröd egy kétmorzés kapcsolóból áll.Esetleg a két és kapu aminek az egyik bemenete a CE / OE kimenet a másik bemenetek pedig egy inverterrel összekötve amit egy sima kapcsolóval vezérelhetsz.
(#) szaszaa01 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Akkor ezek szerint a CS kivezetés egy engedélyező bemenet?
(#) szaszaa01 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
És ha így párhuzamosan kötöm az összes lábat, kivétel azt az egyet, nem fogja egymást bezavarni a két program? Mi lenne, ha diódákat tennék a lábak közzé, ezzel megakadályozva, hogy az áram visszafelé follyon az Epromba.
(#) nedudgi válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Nem kell dióda. Csak annak a memóriának kimenete aktív, amelyiknek az /OE és /CS lába is alacsony.
(#) Hp41C válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Nem kell más áramkör.... A CS más néven Chip Select bemenet magas szintje letiltja az EEProm kiolvasását. Ezt a jelet használja az eredeti rendszer az EEProm kiválasztására. Pl. több fajta memória van a rendszerben EEProm, RAM stb... Egy kiolvasási ciklusban csak egy eszköz / memória lehet aktív. Lásd pl. a 27C64 adatlapja

Milyen típusúak azok az EEPromok?
(#) szaszaa01 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Akkor ezekszerint a 27C64 típusú Epromnál a CE és az OE lábait is kapcsolgatnom kell, ha biztosra akarok menni?
(#) nedudgi válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Ha megnézed az adatlap 5. oldalát, látszik, hogy a /CE és a /OE valamelyikének magas állapota a kimeneteket magas impedanciás állapotba viszi. A /CE láb alvó állapotból éleszti az áramkört. A /OE pedig a kimeneteket engedélyezi.
Ha a /CE mindig alacsony, akkor többet fogyaszt az áramköröd, tehát érdemes kapcsolgatni mindkettőt.
(#) Hp41C válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Nem adtad meg a készülék kapcsolási rajzát, ezért azt feltételezem, hogy mindkét (CS és OE) jelet kihasználja. Pl. Egy Z80 -as rendszerben a CS jeleket a cím felső bitjeit deokódoló egység kimenete vezérni, így ennek az EEPromnak a CS bementét is. Az OE pedig a Z80 Rd jele.

Ebben a rendszerben egy EEProm helyére szeretnél két egyforma EEProm -ot tenni. Ekkor elég az egyik jelet kapcsolni: vagy a CS vagy az OE -t, mindkettő megoldja, hogy a két EEProm -ból egyszerre csak egy legyen aktív. Az EEProm -ok elég sok áramot vesznek fel aktív állapotban. Ha a CS magas, akkor az áramfogyasztásukat mérséklik. Tehát érdemesebb a CS jelet inaktívra kapcsolni a nem kiválasztott EEProm -on.

Az elsőként ajánlott megoldás egy-egy ellenállással mindkét EEProm CS jelét inaktív (magas logikai) szintre állítja. A kiválasztó jelet kapcsoló állása szerinti kapja csak meg, csak az lehet aktív, hajthatja meg a kimenetét - persze csak az OE jel alacsony szintjének idejére. A másik alalcsony fogyasztású inaktív állapotban marad.
(#) szaszaa01 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Az Eprom típusa: M27C512
(#) Hp41C válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /
 
Szia!

A SGS - Thomson (STMicroelectronics) a Chip Select lábat E -vel, az Output Enable lábat G -vel jelöli.

Az 1. megoldásnál az EEProm kapacitása mindegy.... M27C512 adatlap

A 2. megoldásnál csak annyi a probléma, hogy a M27C1001 már 32 lábú tokban van. A P és a Vpp lábakat a +5V tápra kell kötni. A NC lábat nem kell bekötni. A földre menő kapcsoló és a tápra menő ellenállás az A16 lábra megy.

Nem kell feltétlen a ST gyártmányhoz ragaszkodni... Az adatlapokat a Gooooogle megtalálja...
(#) szaszaa01 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Akkor ha az eprom E és G lábaira kötök egy kapcsolót, akkor meg tudom oldani, hogy a kettő között váltogassak? Illetve már csak egy kérdésem lenne. Szerinted ahhoz hogy letiltsam az egyiket magas vagy alacsony szintre kell kötnöm.
Köszi a segítséget.
(#) Hp41C válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 6, 2012 / 1
 
Ahogy írtam:
Elég egy váltókapcsoló a E jelekhez (DIP tok esetén a 20. láb). Azaz az eredeti foglalat E jele megy a váltókapcsoló középső érintkezőjére. Az egyik szélső kivezetése az egyik EProm E lábára és egy tápra (+5V azaz 28. láb) menő 10K ellenállásra, a másik szélső kivezetése a másik EProm E lábára és egy tápra menő 10k ellenállásra. Nem kell több kapcsoló, az eredeti foglalat minden más jele a neki megfelelő sorszámú lábra megy a két Eprom -on. Mindkét EProm 14. és 28. lába közé köss egy - egy 100nF .. 1µF kerámia kondenzátort.

Az E kivezetést magas logikai szintre (+5V -ra) kell állítani, ha az EProm -ot le akarod tiltani.
(#) szaszaa01 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Nem vagyok olyan gyakorlott építő. Tudnál még abban segíteni, hogy erről egy skiccet készítesz?
Köszi. És már nem zaklatlak többet.
Üdv.
(#) Hp41C válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Most nem tudok, de este...
(#) Hp41C válasza szaszaa01 hozzászólására (») Jan 6, 2012 / 1
 
Megrajzoltam.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 6, 2012 / 1
 
lemaradt: A föld a 14. lábakra megy...
(#) SzervízMacska válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
[OFF]Köszönöm szépen - helyette...
(#) szaszaa01 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem