Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   150 / 368
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Max. 160VA-t lehet kivenni, két oszlopra kell tekerni(osztva).De inkább csak 100-130Va ajánlott(huzamos működtetés, állandó terhelésre). Erősítőhöz lehet maxra.
Mekkorák a többi trafók, lehet, hogy a vas mennyiségükből nagyobb teljesítményre is lehetne összerakni vastestet, ekkor új csévéket kell készítened.
(#) granpa válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Ha aszerint számolsz, ahogy már többször leírtam, nem esik vissza a fesz. Nekem mindegy, kraj.
(#) Alkotó válasza granpa hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
A számításokat nem néztem át, de a feszültség biztosan esik terhelés hatására. Már maga a váltófeszültség is, illetve ezután még a "pufferelési" képesség is csökken. De ez nem katasztrófa, hiszen éppen azért méretezünk, mert igyekszünk figyelembe venni fontos szempontokat.
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Azért van pl. benne, az +,- 5%-os menetszám eltérés. (össz.10%). Jól méretezett gerjesztésnél minimális diff. lesz az üres-járási, és a terhelt fesz. között.
(#) Mályi László válasza luluzulu hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Nem az összerakás a lényeg, előbb a tekercsek méretezése. Ha erre kérsz segítséget, biztos kapsz. Hol tartasz? Ha tudod mit akarsz akkor könnyű.
(#) Szabi1 válasza granpa hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Ha sikerül megfelelő rézdrótot szereznem akkor szólok, azt hiszem nekem van itthon csak körül kell nézzek ha lesz időm.
(#) Cuii hozzászólása Márc 5, 2012 /
 
Hello!
Kérdésem a követező:
Adott egy SMPS trafó. Típusszáma alapján semmi adatlap.
Mely módszerrel lehet legkönnyebben meggyőződni róla, hogy nem-e menetzárlatos?
(#) pucuka válasza Cuii hozzászólására (») Márc 5, 2012 / 1
 
Induktivitás méréssel. Ha menetzárlatos, akkor nagyon kicsi az induktivitása.
(#) karaszbandi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Ha tudod, hogy mekkora a jó trafó induktivitása akkor igen. Egyébként meg mihez viszonyítassz?
(#) pucuka válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 5, 2012 / 1
 
Nem kell tudnod mekkora a jó trafó induktivitása, mert a rövidrezárt menet induktivitása olyan kicsi, hogy biztos feltűnik. Egy zárt ferritmagon levő tekercs induktivitása uHy nagyságrendű minimum vagy nagyobb, de ha zárlatos akkor csak pár tíz nHy
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok!
Ha az alábbi trafó 230V-os primer bemenete helyett a 240V-osra kötöm a Magyar hálózati áramot, akkor semmi gond belőle?
(#) konam válasza Cuii hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Szia szerintem is az induktivitás mérés az közelebb visz de nem 100%-s, mert ha csak pár menet ér össze attól még lesz induktivitás.Mibe van ez a trafó?
(#) konam válasza Cuii hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Van egy bonyolultabb mód is. ha látni a vezeték átmérőt, és ha lehet látni kb. hány menet lehet akkor egy kis matek és kilehet sakkozni az induktivitást, persze az se 100-as.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 / 1
 
Szia! Kisebb gerjesztés, kisebb feszültség a szekunderen. N1/N2=U1/U2. Amúgy kisebb igénybevétel a trafónak (kisebb teljesítmény).
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Köszi!
Csak azért kérdeztem, mert terhelés nélkül is melegszik olyan 30-35 fokosra, terheléssel meg már sokáig nem tapintható, kb 50 fok körül.
Gondoltam vala, hogy ha 240-es bemenetre kötöm a 230-as hálózatot, akkor talán kevésbé melegszik.
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Azt mondjuk nem írtam, kb 100W-tal terhelem a majdnem 300VA-es trafót, nem folyamatosan, pillanatokra.
(#) forma3 hozzászólása Márc 6, 2012 /
 
Sziasztok!

A trafóknak mért van ilyen jellegzetes cicergő trafóhangjuk? Az erősítőmben, ha halkan hallgatom elég zavaró olyan hangos, ez mitől van? Nem lehet valahogy lehallkítani?
(#) gordonfreemN válasza forma3 hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Legjobb tudomásom szerint a tarfó lemezeinek van ilyen hangjuk, ha nem megfelelően van összefogatva, vagy összerakva, illetve a tekercs tud még ciceregni ha nincs megfelelően szorosan tekerve, vagy kiöntve szigetelőanyaggal.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Ha valóban a nagyobb feszültségű (menetszámú) tekercsre kötted a 230V-ot és melegszik, akkor gond van! Hibás méretezés, vagy menetzárlat (vagy nem 230V-os a trafó). Esetleg ellen irányban van valamelyik tekercs.
(#) granpa válasza forma3 hozzászólására (») Márc 6, 2012 / 1
 
Szia! Némely trafóknak van hangja, lazán van összerakva, nincs beöntve(impregnálva). (ld. gfN hsz)Próbáld összébb szorítani a vastestet; ha halkul, ékeld ki a csévében egy bakelit lemezzel. A tekercs zizergése macerásabb megoldás, de lehetséges.
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Jaj, nem, a 230-as bemeneten melegedett, ezért kérdeztem, hogy a 240-esen kipróbálhatom-e (amúgy a 240-esen is meleg volt, de csak kézmeleg ~30c).
Akkor megnézem majd a 240-esen, volt már rádugva nem sokáig, de a tapasztalattól szerettem volna megkérdezni, hogy van-e ebből valami hátrány/gond, és köszönöm is a válaszod!
A trafó 10V 160V 230V és 240V-os gyári felirat szerinti bemenetekkel rendelkezik.
Ellenirány... erről már szerintem beszéltünk valamelyik nap.
Most akkor ahol a 0 felirat van, annak ott kell lenni is? Na de kérem, ha be lesz dobozolva és van a kezemben egy villanydugó, a fenéből fogom én tudni /tegyük fel átlag user/, hogy azt így vagy úgy kell-e bedugni, vagy a konnektor melyik sarkában bóklászik épp a fázis, amelyik ráz is?

Amúgy a fázis a 230-as feliratra a nulla meg a 0 feliratra volt kötve.
(#) granpa válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 / 1
 
Váltakozó-áramnál secko-jedno, hogy hova kerül a "fázis", vagy a "0" (mint; tudjuk?) jelen esetben is. A lényeg, a tekercs végei. Mérj áramot a 230-as, és a 240-es (vég)kapcsolásnál, és látod; P=U x I. Üresen, és terhelve is.
A szekundered melegedett? Akkor vékony a drótja ehhez a terheléshez.( és ha menetzárlatos, nem is lehet nagyon észrevenni a vékony drót miatt. Csak teljesítmény-differenciából. Pbe>>Pki
(#) gordonfreemN válasza granpa hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Nem a sec, hanem a vas, az egész (mondjuk a tetejét néztem, a felső tekercs meg a prim.
A sec drótja 2mm átmérő, ez 10 ampert bírna szerintem röhögve, 100W 24V-al terheltem egy elvileg közel 300W-os trafót. De az érdekes, hogy üresben is melegszik.
Egyáltalán normál esetben milyennek kell ennek lennie?
Üresben hidegnek kell maradnia a vasnak?
Áramot minek mérjek?
(#) szucsip válasza konam hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Vagy megbecsülöd, hogy mekkora feszültségűek a tekercsei, és egyik tekercsén betáplálod, miközben üres a trafó. Ha valahol van menetzárlat, akkor tutira felforrósodik. Bár ha itt tartunk, akkor már a "fogyasztását" is lehet mérni közben.
(#) Cuii válasza szucsip hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Nincs leírásom a trafóról... Videoton TV trafója, de a TV tápegysége nagyon úgy viselkedik, mint ha menetzárlatos lenne a trafó... Azért akarom kimérni, hogy biztos legyek benne Ráadásul máskor is jól jön, ha tudom a mérés menetét
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
Most újra megnéztem.
Totál terheletlen, üresen áll a trafó. Ha a bemenetnek a 230-at választom, akkor jelentős melegedés lép fel, 40-50fok között lehet valahol a hőmérséklete (3-4 másodpercig kényelmesen rajta tartom a kezem, aztán már kellemetlen, 55-60 fokos radiátoron nem tudom ezt megtenni.
Ha a 240-es bemenetet választom, akkor 25-30fok lehet, olyan langyos, vagy épp melegnek érzem.
Akkor itt gáz van?
(#) karaszbandi válasza Cuii hozzászólására (») Márc 6, 2012 /
 
A táptrafó nem szokott menetzárlatos lenni. Ott más a baj.
(#) laza hozzászólása Márc 7, 2012 / 1
 
Alapvetően a tekercsben megbújó állandóan fennálló menetzárlatot a legegyszerűbben a "kétvasmagos" módszerrel lehet megállapítani. A lenyege a következő:
Van két különálló bontható vasmag szerelvény, ami állhat laposvas darabokból és hosszú csavarokból. Szinte teljesen mindegy miből, csak vas legyen, mert nem üzemi viszonyokat akarunk megvalósítani. Kell két darab minnél nagyobb menetszámú tekercs a két különálló "vasmag körre", egyformaságuk nem kritikus. Mindkét "vasmag kört" át kell bújtatni a vizsgált tekercsen, és ezzel kész is a mérési elrendezés. Az egyik tekercset meg kell hajtani egy ellenálláson vagy izzón keresztül lehetőleg egy trafóról, amit elbír. A másik "vasmag körön" lévőt pedig kissé megterhelve pár 100-ohmos ellenállással feszültségmérővel vizsgálni. A zárlatos menet esetén gerjed benne feszültség, ellenkező esetben pedig szinte semmi sem. Pár perc gyakorlással és pl. mérőzsinórból készített zárlatos tekercspróbával gyorsan megszerezhető a kellő tapasztalat. Egy mórickarajzot is mellékelek hogy jobban érthető legyen az elrendezés. Megértve bárki csinálhat igényére és méretére megfelelőt. Ez a kis célszerszám máskor is jól jöhet Sikeres méricskét mindenkinek!
(#) Cuii válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Attóltartok én is, hogy más a baj, mert a Videoton TV-k SMPS trafója strapabíró. De lekötve a szekunder kört, úgy megrántja az egészet táp, hogy védőizzón keresztül is kinyírja a Powertranyót :\
(#) llaci56 válasza Cuii hozzászólására (») Márc 7, 2012 /
 
Akkor vagy a védőizzó nem védőizzó, vagy valmit nagyon ekötsz...
Következő: »»   150 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem