Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM-DX - Antennák - Rádió Elektronika.
Lapozás: OK   2 / 3
(#) HA5AWS válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Szia!
Sajnos az antennából csak ez a rajz maradt. A madarak letörték az elemeket és azt pótolandó vettem le a méreteket. A boom adott volt annak a méretei sajnos nem kerültek méretezésre. Arra még emlékszem, hogy 10mm-es volt az elemek átmérője.
Az előerősítő hasonló formátumban megvan, még keresem.
Üdv: Gábor

stolle.pdf
    
(#) satlokk válasza goso hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Az sem semmi lehetett kiváncsi vagyok a képre,köszi!
(#) HA5AWS válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Szia!
Remélem sikerül kihámozni a lényeget. A bemeneti tekercs a rezgőkör menetei lett tekerve. Közvetlenül a dipolra csatlakoztatható 300 Ohmos szalag kábellel, nem kell balun. (kisebb a beiktatott csillapítás) Az erősítő távtáplált, nem kell külön vezetékezés, a koaxon lehet felküldeni a tápot. Több VHF csatornára is elkészíthető a tekercs adatok táblázat szerinti módosításával. A lap alján van egy talán nehezen kivehető nyák skicc, indulásnak jó. Egy wobbler szkóp nem árt a behangoláshoz, de egy távoli adó segítségével "fülre" is beállítható. Ha van kérdésed szívesen válaszolok, öröm részemre, hogy van aki még ennek a szép hobbinak hódol.
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Szia!
Feltúrtam a műhelyt, eredménnyel. Találtam egy szűz nyákot és a dobozt amibe beszereltem annak idején. Tán korosabb antennások felismerik ugyan ilyen pohárba voltak a balunok VHF-UHF közösítő szűrők.
Üdv: Gábor
(#) Class-A-. válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Kösz a rajzot és a többit.Ez az antenna mit tudott? - Kérdezném,hogy vannak olyan antennák amelyeknek 2-3 dipóljuk van és össze vannak kötve. - Ez azért lehet mert három különböző frekire vannak csinálva és igy ezzel egyenlítik ki azt,hogy az antenna gain je nagyjából egyenlő legyen a sávban?
(#) HA5AWS válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Szia!
Az antenna 11-13 dB nyereséget tudott és méreteit tekintve egy 5 elemes antenna helyén. Ha ez egy teljes 14 elemes antenna lenne a boom legalább 8-9 m lenne, így megúszható kb.: 2-3m-rel.
A 2-3 dipólos antennák a nagyobb sávszélesség miatt készültek. Egy boom-on fel tudták építeni egy teljes sáv átfogásához elégséges antennát. Mint mindenben a kombinált eszközök kompromisszumosak. Ugyan nagyobb a sávszélesség de kisebb a nyereség. Egy adott frekvenciára méretezett antenna nyeresége mindig nagyobb egy azonos méretű de szélessávú antennánál. Mérő antennák között nagyon jól használható a logperiodikus antenna. Extrém nagy sávszélességet, és egyenletes antenna nyereséget mutat de ezt csak kis teljesítménnyel. A CCIR URH sávban működő adókat célszerű a sávra méretezett antennával venni. Az elemek átmérője befolyásolja a sávszélességet. Ha nem veszed nagyon vékonyra akkor átfogja a teljes sávot egyenletes nyereséggel. A Stolle 10mm-es elemei jó értéknek mondhatók.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 15, 2012 /
 
Ezzel van némi gond. A nyereségnek nem sok köze van a sávszélességhez, viszont a sugárzó mechanikai méreteinek igen. Alapvetően a sugárzó hosszának, és átmérőjének viszonya határozza meg a sávszélességet. A parazita sugárzók a sávszélességet kevésbé befolyásolják, nehezen hiszem azt a nyereséget, ami a kockás papíron szerepelnek. A 100 MHz -es sávban egy Yagi antenna nyeresége 5 - 6 dB nyeresége lehetséges épkézláb méretek mellett. Úgyhogy nem kerülhető meg a nagyméretú Yagi antennák, vagy több antennából álló falak építése.
A logper antenna nagy sávszélességét a megfelelő távolságban elhelyezett sugárzók sorozata biztosítja, és ebben az esetben igaz, hogy a nyereség és a sávszélesség összefüggésben van, mert a közel elhelyezett sugárzó elemek egymásnak parazita sugárzói is egyben. Egy valódi szélessávú logper esetén (80 - 500 MHz) a nyereség mindössze 1,5 dB.
Egy profi cég adóantennái:
Bővebben: Link
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 16, 2012 /
 
Kérdezném tőled, "pucuka"hogy te hogyan építenél fel egy jó FM-DX rendszert ? Mondjuk a költségek nem befolyásolnának.A hely korlátlan a magasság min 18 m. - Milyen antennát ,menyi elem számmal,csoport antennákat,na és milyen polaritásban,gondolva a kisebb adókra is na meg a forgató típusa,és fej erősítő használata v nem?
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
goso.- meg vannak a felvételek az antennáról.
(#) goso válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Igen megtaláltam! A reflektor fal nem jól látszik.Kb 25 éves a felvétel.A 8-s lepke antenna leírása a Rádiótechnika újságból való/1976-78/ A parabolafal fókuszpontja kísérletileg lett beállítva.Esetleg lerajzolom ha érdekel.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Ha megnyitod a linket, amit az előző hozzászólásomban adtam, abban találsz profi kivitelű antennát a 87,5 - 108 MHz sávra adó, és vevőantennát is. A vevőantennát is csak példának vedd figyelembe, olcsóbban hozzájuthatsz más gyártótól, esetleg el is készítheted. (de ha pénz nem számít, akkor meg is rendelheted, biztosan az elérhető legjobb eredményt adja)
Amit tudok javasolni, a méretek miatt, az 4 db 100 MHz -es Yagi megfelelő módon összekapcsolva. Ezzel egy viszonylag kis nyílásszögű, nagy nyereségű antenna csoportot képezhetsz. A következő lépcső a 16 db Yagiból felépített antennafal, de ehhez már biztosan építési engedély kell, és a nyereséget (a csatolási veszteségek miatt úgysem tudnád 22 - 24 dB fölé tornázni)
A polarizáció nagy kérdés. Ahhoz olyan antennafalat kell(ene) építeni 8 (7) antennából, ahol kombinálva van a 8 vízszintes 8 függőleges polarizált antennával.
(#) pucuka válasza goso hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Elkerülte a figyelmedet az, hogy ez FM DX antenna, ami a 100 MHz -es sávot jelenti. Az antennák méretei jelentősen nagyobbak mint az UHF sávú antennák, így a súlyuk is jelentős. Ehhez hasonló méretű parabola antennákat, falakat láthatsz katonai radaroknál, Ami azért "felborítaná" a házadat, ha egy ilyet a tetejére tennél.
(#) goso válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Amit feltettem képeket az UHF/parabola/TV vételi antenna,ill a 6m yagi Vhf sávi/tv/.Tisztában vagyok a frekvencia és a hullámhossz definíciójával.FM DX-re 9 elemes yagit használok.Az előző hozzászólásokban említettem a tv dx-elést is valószínű elkerülte a figyelmedet.
(#) pucuka válasza goso hozzászólására (») Máj 16, 2012 /
 
Azért nem ártana, ha a témánál maradnánk. Kifejezetten FM DX -ről van szó, (topik címe) tehát beszéljünk erről, ha már a témanyitó ebben a témában kíván ismereteket szerezni.
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
goso.-Műveled még ezt a hobbit?
(#) goso válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Alkalmanként! Ha meglátok egy érdekes antennát a neten és nem túl költséges akkor megépítem.Leginkább tv antennákat gyártottam .FM-re most tervezek egy 4-s 5/8 lambdás antenna csoportot készíteni.függőleges beállítással,így nem szükséges forgató.Kb a csoport nyeresége 6dB körül lesz./a pira.cz honlapon adó antennaként van feltüntetve,de vevőként is jól működik./Az első képen amit feltettem azon látszik egy példány , a jobb oldalon.
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
4 db 5/8 os,csoport?! Az meg hogy fog ki nézni? ... vagy valamit nem jól tudok...?
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 17, 2012 /
 
Szerintem a DX hez el engedhetetlen a forgató.
(#) goso válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Végül is 4 egyenes dipól 90 fokkal eltolva egymástól közösítve.Maga dipól 3.5m nagy. Abban teljesen igazad van hogy nincs jobb a forgatós rendszernél. Szerintem 2 db 9 elemes antennával már igen jó eredményeket lehet elérni/szükség esetén fetes erősítővel kompenzálni a koax csilapítását.
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Igen ,én is azt mondom.Nekem az a tervem,hogy meg építsem az ország leg nagyobb FM-DX antennáját, antenna csoportját.De mind idáig csak le beszélést kaptam jó tanácsok,biztatás helyett. - Még mindig nem tudtam el dönteni,hogy mi a legjobb megoldás.Csoport vagy sok elem szám. - A csoportnál félek az illesztéstől . Most ott tartok,hogy 19 elemes Peter Korner féle antennát szeretném meg épiteni.
(#) goso válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Komoly feladat,sok sikert hozzá.Szép nagy antenna.
(#) Class-A-. válasza goso hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Ne,hogy félre értsd!Itt nem a méretre gondoltam ,hanem egy komoly nagy antennára FM-DX re! Persze a méret valószínűleg nagy lesz. .......egyszer jeleskedjünk ,mi is valamiben! - Én ezzel szeretnék be szálni a dologba. - Várom az ötleteket,tanácsokat. Köszönettel mindenkinek.
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 18, 2012 /
 
Ma csináltam egy pár képet a jelenlegi helyzetről ,-(antenna 6 év után). A két utolsó kép egy 18 méteres árbóc,ezen volt egy SLIM JIM. most igy néz ki,eltörött.
(#) pucuka válasza Class-A-. hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Eddíg csak az elektromos paraméterekről volt szó. Az antennát mechanikailag is méretezni kell, különösen 8 - 9 m gerinc hosszúságnál, hogy önmagát megtartsa. A szélterhelést is figyelembe kell venni, mert ez meg az árbocot hajlítgatja, és a kikötő kötelek szilárdsága véges. Érdemes 100 - 120 km/ó szélsebességgel számolni.
Remélem a villámvédelmi föld be van kötve.
(#) Class-A-. válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2012 /
 
Ahogy mondod!Nagyon lényeges a mechanikai kivitelezés.Én is mindig számolok ezzel, de ez volt az első projeckt .A következő már teljesen máshogy lesz . - A villám védelem. Nagyon fontos,hisz a házad mehet rá jobb esetben ha bekövetkezik a baj.DE az életedbe is kerülhet.Ezt nem is fejtem ki,igy talán jobban odafigyelnek mások is.
(#) patekw válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Ezt mifelénk NSZK-ból hoztuk be, de a paraméterei mostanság már nem túlzottan megfelelők, mivel alig 106 MHz-ig tűrhetők. Esetleg az elemek némi lerövidítésével lehetne rajta javítani. De ezt a tipust már régesrég nem gyártják.

ant.gif
    
(#) HA5AWS válasza patekw hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Szia!
Jól írod. Mint említettem ezt az antennát 1985 körül szereltem fel. Akkor még megfelelő volt. Köszönöm a rajzot, lehet, hogy egyszer még nekiállok felújítani. A sávhatárok egyébként nem olyan gutaütés szerűen romlanak, legfeljebb a sávszéleken max. 1-2 dB a nyereség csökkenés. A BURABU-n jó pár éve mértünk antennákat, és az átviteli görbék nem olyan drasztikusak. Az iránykarakterisztikában vannak extrém pontok, de az jól kihasználható a zavarok kiejtésére.
Üdv: Gábor
(#) patekw válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Ezen az oldalon van némi mérési adat egy svéd szerzőre hivatkozva:
http://www.dxradio.cz/jidxc/stolle_us14.doc
(#) HA5AWS válasza patekw hozzászólására (») Máj 20, 2012 /
 
Szia!
Köszönöm, szerintem a modifikáció után nem is rossz eredmények. Ha jól olvasom akkor hozza a 10-13 dB nyereséget ami nem is rossz. Kellő műszerezettséggel és sok idővel optimalizálhatók az antennák. A BURABU-n nekünk is sikerült pár mérést összehozni, optimalizálásra csak kevesen vállalkoztak, de lettek eredmények. Ugyan ezek a 2m-es sávban működtek, de a rádiók legfontosabb eleme az antenna. Legjobb "erősítő".
Üdv: Gábor
(#) Class-A-. hozzászólása Máj 24, 2012 /
 
A TRIAX 8 t ismeri valaki ? A mechanikai meg építése ,szilárdsága érdekelne,hogy milyen.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem