Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1851 / 4023
(#) mps válasza Faith hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Azt írtad, hogy azt szeretnéd ha folyamatosan nő a led fényereje. A komparátorral hirtelen kapcsol be. Tranyót nem szeretnél bele tenni, de ic-t igen? Nagyobb helyet is foglal, drágább is, kell belőle 5db 4 műveleti erősítőt tartalmazó.
(#) djtyber hozzászólása Nov 24, 2012 /

Fierbator Ufesa HA6101 AQUARIS
Ufesa HA6101 AQUARIS vizforralónál, on off kapcsoló szétesett ,pici lemezt nemtudom hova kell tennem ebben kérnék segitséget.köszi.nullhttp://www.muszaki.bolt.hu/h_aru.php?id=260&nyit=2
(#) mindenes válasza djtyber hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Ugye nem gondoltad komolyan hogy a mellékelt képből bárki is valamit mondani fog neked . 100 emberből 1 ha fog tudni válaszolni neked, viszont ha fel töltessz egy képet a belsőről az mindjárt más lessz és választ is könyebben kapsz.. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
(#) djtyber válasza mindenes hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Van fotom ,de nemtudom feltölteni a mobilról.
(#) proli007 válasza tom75 hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Hello!
- Volt terhelés (relé) a Fet Drain-nél, mert ha csak a műszert tetted oda, akkor ne csodálkozz.
- Ha volt, zárlatos a DS között a nyák, vagy szakadt a G-nél, vagy rossz a Fet.
üdv! proli007
(#) djtyber válasza djtyber hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Sikerült,Köszönöm.
(#) szbalogh hozzászólása Nov 24, 2012 /

Sziasztok!

Az AVR Fighter-t honnan tudnám letölteni? Csak kínait sikerült.

Köszönöm!
(#) Faith válasza mps hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

De a tranzisztoros megoldáshoz más potméter kell, meg sima diódák is ha jól látom, és a 12V miatt nem is jut a 20 diódára. Valahogy összességében több helyen vélem ezt elképzelni. Ezt egy ismerősöm ajánlotta.
(#) mps válasza Faith hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Jó bármilyen poti, csak kisebb legyen mint 10K, hogy maradjon bázisáram a tranyóknak. Ha schottky vagy germánium diódákat raksz, akkor elég a 12V.
Elfér egy kb 2cm száles, a ledekkel egyforma hosszú csíkon, ha smd-vel csinálod tán még kisebb is elég. De akár a ledek lábára is rá tudod akasztani a cuccot.
Persze megcsinálhatod komparátorral is, lm324 nem is drága, és elég neki egy táp. Viszont határozottan fog kapcsolni, pontosabban ha hiszterézis nélkül csinálod, akkor a váltás pontjában egy kicsit bizonytalankodhat, vagyis a led villogni fog.
Tranzisztornak jó bármilyen npn, persze pnp is csak meg kell mindent fordítani.

Tulajdonképpen egy ellenállás osztó is elég a diódák helyett, mondjuk 470OHm-ok. Csak az utolsó bázist le kell tenni testre. A poti felső végére is kell egy ellenállás, hogy ne a 12V legyen a maximum, valamint akkor nem lineárisan fog szabályozni. De ezzel játszani kell.
(#) titi11 hozzászólása Nov 24, 2012 1 /

Sziasztok kellene egy kis segítség van egy xerox 3140 nyomtatom beakarom kapcsolni felvilanak a ledek és nem kapcsol be milet a probléma ha tudna vaaki tipet adni?!! köszönöm privátba külgyetek tipet
(#) cs124m hozzászólása Nov 24, 2012 2 /

Hello,kapcsolási rajzot keresek hifonics brutus 1500-as erösitöhöz nem-e tud valaki segitenni?Elöre is köszönöm:
(#) djtyber válasza djtyber hozzászólására (») Nov 24, 2012 /

Hát mégsem sikerült: igazábol,direktben van .mindig melegit, lekapcsoláskor is bekapcsolt állapotban van.. hol tudom törölni?
(#) Faith válasza mps hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Köszönöm szépen a részletes válaszokat! Igazán értékelendő ez a segítőkészség, mivel sem ICm, sem diódám, sem tranzisztorom nincs itthon, még eldöntöm, merre indulok. Még egyszer köszönöm!
(#) Faith válasza Faith hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Még egy kérdésem lenne. 470 ill. 250es potikkal szerettem volna szabályozni adott LED két külön színét. A tipikus tápfeszültség 20mAhez 2,1 ill. 2,2. Viszont nagyon semmi a változás a poti két véglete között. Próbáltam elé rakni ellenallasokat, ill. számolgattam párhuzamos értékeket, de nem látok megoldást. Miként lehetne ezzel a potival látványosan állítani a LED fényét? Kikapcstól maxig. Köszi!
(#) djtyber hozzászólása Nov 25, 2012 /

Na itt a fótó.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012
(#) marci1 hozzászólása Nov 25, 2012 /

Sziasztok!
Nem baj, ha ennek az áramkörnek 18 v -ot adok (egyenáram) ?
Mert az tudom hogy a 7805 ic elbír még 18 v ot. De a telónak, lednek lesz ettől baja?
SOS! Forrasztás közben vagyok!
(#) kadarist válasza marci1 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia!
Ennek a stabilizátornak egyenáramot kell adni, váltót nem szabad rákötni és a 18 volt még mehet, csak rakj az IC-re jó nagy hűtést.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012
(#) ZOL94 hozzászólása Nov 25, 2012 /

Sziasztok!

Van egy AS-1212J-P típusú buzzerem, kérdésem az lenne ,h BD139-el meg lehet-e hajtani,működni fog-e?(555 után természetesen).
(#) kadarist válasza ZOL94 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia!
Ezt közvetlenül is meg tudja hajtani az 555, nem kell külső tranzisztor. Bővebben: Link
(#) ZOL94 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Adatlapját néztem ott tranzisztorossan volt,buzerral párhuzamban meg védődióda
(#) mps válasza Faith hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Megpróbálom egyszerűen leírni. Tehát, a led a nyitófeszültségéig sötét marad és áram sem folyik rajta, mikor elérte ezt az értéket a rá kapcsolt feszültség akkor világít és az áram is megindult, mindez hirtelen, lavinaszerűen. Ezért kell soros ellenállással korlátozni az áramot. Viszont ennek az ellenállásnak csak nagyon kis változása fog a fényerőn látszani. Ugyebár ha nagy az ellenállás nem tud nyitni, nem világít. Ha nagyon kicsi akkor pedig már annyira megnő az áram, hogy nem csak világít de ég is Ezt pedig csak egyszer teszi
Szóval soros ellenállással úgy tudod szabályozni ha annak nagyon kicsi a változása, párszor 10 Ohm. Ezért szokás PWM-el szabályozni a ledek fényerejét.
Remélem érthető voltam, próbáltam minél egyszerűbben leírni, ezért nem is nagyon szakszerű

Igen, láttam én is az adatlapot.

Csak azért kérdeztem ,mert ott írta h milyen tranzisztor kell hozzá vagy más típus ,de Vce< 0.15V, amit ajánlott hozzá ott max 0.4V lehet , Db 139-nél meg max. 0.5V ,akkor jó az is nem?>

Igen, jó lesz a BD is a másik helyett.

Köszönöm!

Köszi! Igen a LED működésével tisztában vagyok. Csak az ilyen megoldásokkal nem. Tudsz esetleg ajánlani egyszerű PWM megoldást? Egyébként a pici feszültségkülönbség miatt választottam ilyen kis értékű potmétereket. (250,470) de még így is alig észlelhető a különbség.
(#) mps válasza Faith hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Egy adag.
Még egy.
Nézelődj köztük, biztosan találsz!
(#) Hurkafej1 hozzászólása Nov 25, 2012 /

Hello! Adott egy trafnszformátor, aminek a primer oldalához 2x115V megy, a szekunderből pedig 2x9V jön le. A primer oldalon a 2x115V-ot, hogyan kell 230V-ról használnom?
(#) mps válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Szia! Sorba kötöd őket. A sorrendre vigyázni kell!

Köszönöm, egy szimpatikus megoldást találtam, de elég bonyolult áramkör az is. Nem szeretnék minden áron, ilyennel küzdeni. Nem léteznek kész megoldások? De nem komplett RGB vezérlőre gondolok, hanem pl. valami sima LED pwmre. Esetleg vannak itt a fórumon, olyan tagok akik térítés ellenében elkeszitenének ilyen custom áramkör? 2 ilyenre lenne szükségem, 6 és 16 LEDhez, mindkét esetben kétszínű LEDek vannak. Minden adatom meg van a ledekhez is.
Következő: »»   1851 / 4023
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem