Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   1940 / 3649
(#) Norberto válasza szamóca hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Idézet:
„Vagy valaki készítsen már egy listát a tiltott dolgokról, hogy mégis miről tilos itt beszélgetni, csak a tisztánlátás végett.”

Erőteljesen támogatom a felvetést.
(#) gyerek67 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

ITT pl. elektronikáról! :yes:
Nem akarom ragozni, ezerszer lerágott csont. Zolika60, sajnos igazad lehet a nyelvi katyvasszal kapcsolatban.
Én örülök, hogy a közismerten legnehezebb nyelvek egyikét beszélhetem és büszke is vagyok rá.
Továbbá annak is nagyon örülök, hogy ezen a fórumon a modik odafigyelnek és meg is követelik az érthető, helyes írásokat.
(#) fordkapcs hozzászólása Aug 20, 2012 /

Két galamb üldögél a fán:
- Te, látod ki áll alattad?
- Igen látom, egy rendőr!
- Hát akkor? Mire vársz....?
(#) gyerek67 válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Ezt nem a vicces-mókásba szántad?
Ráadásul mondatkezdés hát-tal...
(#) fordkapcs válasza gyerek67 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Hát Te?
(#) mineral hozzászólása Aug 21, 2012 /

Két háztömbnyi elektromos hulladék ingyen elvihető...

Videó 11:13-nál. Bővebben: Link

Ez a villám nagyon csúnya pusztítást végezhetett abban a két háztömbben.

Villám.JPG

(#) Action2K válasza mineral hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Hát??? ( ) Szóval, kicsit szkeptikus vagyok. A fotót honnan szerezted? Mert én csak ezt kaptam ki állóképnek, ami ráadásul 180 fokkal, azaz a másik oldalról van? Amúgy a fotóval az is a dilemmám, hogy kézből készült, ez jól is látható a fényeken, de a villámon nincs ilyen jel.

video.JPG

(#) pepe091 hozzászólása Aug 21, 2012 /

Vicsys chilijéről jut eszembe. Ti ettetek már Ilyet?
Most kaptam egy táblát, és már kóstoltam más márkából is chiliset, de nagyon finom. Először kicsit kétkedve kóstoltam meg, de nagyon jól passzol a csoki íz és a csípősség. Persze nem olyan szinten erős, mint mikor rendes erőspaprikát eszik az ember, csak épp hogy érezni, viszont nagyon jó!
(#) zenetom válasza Norberto hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

A szóbeszéd meg Kőhalmi Zoltán humorista szerint: "ami nem tilos, azt szabad"
Bár én ilyenkor azon gondolkozom, hogy mi dönti el, mi tilos és mi szabad?
Pláne hogy ezek csak szavak. Szavak, melyekkel kommunikálunk. A "hát" egy indulatszó, mely az évtizedek alatt úgy terjedt el, mint "csúnya" szleng szó.
Értelmetlenség, de ezt tanították mindenkinek kis korunktól. Ez egy nyelvi tévedés. Sok ilyen van...
(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

***... én nem is a hátra értettem. Időnként megjelenik itt is olyasmi, hogy lol, meg thx meg a társaik. köbzoli ha észreveszi irtja is szerencsére, de maga a jelenség zavar ezért vagyok itt inkább mint máshol, mert itt van törekvés a megakadályozására
(#) zolika60 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Nem úgy van, hogy mindent szabad amit nem tilos?
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Tudtam én.
(#) Stadi válasza zenetom hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Ha már nyelvészkedünk, itt sántít valami:

"ami nem tilos, azt szabad"

Helyesen: "amit nem tilos, azt szabad".

"mi tilos és mi szabad": kérem szépen, az a lámpa, ami lehet tilos is meg szabad is; de ehelyett azt kellett volna írni, hogy "mit tilos és mit szabad".

A magyarázatot nem tudom. Már rég elfelejtettem, amit a suliban tanítottak. Persze piszok nagy mázlim volt, mert rám szinte "ragadt" a nyelv. Sose kellett ilyen-olyan szabályokat bemagolnom ahhoz, hogy elég jól tudjak helyesen írni. (Mondjuk ez csak tipp, de szerintem az is hozzájárult ehhez, hogy rengeteg könyvet elolvastam.)

Hogy miért van dőlttel szedve az "elég jól"? Ebben az országban az a szokás, hogy ha másként nem lehet fogást találni az ellenfélen, akkor belekötünk abba, ahogy ír. Persze ez az esetek 99%-ában úgyis visszaüt, mivel az emberek kb. 99%-a nem tud 100%-ig helyesen írni magyarul. Egyszerűen azért, mert annyira bonyolultak a szabályok.

Félreértés ne essék: nem vagyok annak a híve, hogy bármilyen ömlesztett betűhalmazt fogadjanak el a modik, de feleslegesnek tartom az olyan mértékű "rugózást", ami a helyesírással kapcsolatban folyik néha. (És itt megjegyzem: akinek nem inge...)

A nyelv nem egy állandó (idegen szóval: statikus) dolog, hanem igenis folyamatosan változik. Változnak a szabályai (lásd: eszek/eszem stb.) és bizony a szókészlete is. Bár a helyesírási szótárban remélhetőleg még sokáig nem fog szerepelni pl. a "sömi", vagy a "lájkolni" szó, azért tanultunk már nyelvújításról.

Véleményem szerint itt és minden fórumon el kellene fogadni minden olyan szöveget, ami világos és érthető, ugyanakkor megjelenésében, szóhasználatában nem igénytelen. Azt, hogy feleljen meg a magyar helyesírás szabályainak, a fentiek fényében szándékosan nem írtam.
(#) mineral válasza Action2K hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

A fotót szintén a képtelenségről szedtem le. Csak levágtam az aljáról a vízjelet. Egyértelműen látszik , hogy máshonnan fotózták. Az esély megvan arra ,hogy egy sűrűn lakott területen más is "elkapja" ugyanazt a villámot.
Tudjuk , hogy vannak nagyon jó programok amikkel meg lehet ezt kreálni. Ezért lehet akár egy unatkozó kisiskolás műve is...
(#) zolee1209 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Kis naív...
(#) gyerek67 válasza Stadi hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Idézet:
„Sose kellett ilyen-olyan szabályokat bemagolnom ahhoz, hogy elég jól tudjak helyesen írni. (Mondjuk ez csak tipp, de szerintem az is hozzájárult ehhez, hogy rengeteg könyvet elolvastam.)

Ez lenne a cél! Sokat olvasni, közötte szépirodalmat is. Sajnos ez manapság már nem divat, gyakori indok, hogy idő sincs rá. Fene tudja, nekem belefér esténként elalvás előtt olvasgatni, pedig nagyon korán kelek.
Van továbbá az igényesség. Ugye a suliban is három osztályzatot kaptunk az irományunkra: fogalmazás, helyesírás, külalak.
Tényleg, ezzel most mi a helyzet?
(#) Norberto válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Neeem, ez csak inkább költői kérdés jellegű szólás volt a részemről; előre tudtam, hogy nem lesz rá értékelhető minőségű válasz soha az életben.
(#) Stadi válasza gyerek67 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

A szépirodalommal az a baj, hogy a helyesírás tanulására pont nem alkalmas, hiszen a költői szabadság jegyében az alkotók nem törekszenek a szabályok betartására. Ehhez jön még az, hogy az adott esetben jó régen íródott mű megalkotásakor egész más nyelvtani szabályok voltak érvényben.

A cél az lenne, hogy minél többet olvasson a gyerek, de ezt én semmiképp nem úgy akarnám elérni, hogy több legyen a kötelező olvasmány, meg a megtanulandó vers. Ha valamire azt mondják, hogy kötelező, azt sokkal kevésbé csinálja az ember szívesen, mint azt, amit saját akaratából tesz. A lényeg a motiváció lenne, persze ehhez kevés az oktatási rendszer, ha otthon a szülők hozzáállása már eleve nem megfelelő.
(#) granpa válasza Stadi hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

A szépirodalomról:összevetettem néhány mai "irodalmi alkotás"-t (nagyjából az elmúlt 20 év magyar és , magyarra fordított divatos terméséből) többek között, Jókai műveivel; a szókészletük úgy 1/3-a! , ezekből megtanulni beszélni, fogalmazni igen komoly zsenialitást igényelne (vagy nagyon művelt családi hátteret)! Sajnos némely mai fordító sem beszéli a magyar nyelvet (szókincs, fogalmazás). Arról már álmodni sem merek, hogy az iskolákban megtanítják a gyerekeket beszélni, fogalmazni, helyesen írni (sok tanár van az ismeretségi körömben), annyira minimalizálták a követelményeket (oktatás ügyünk felelősei); nehogy szegény gyerekeket "túlterheljük". A szél onnan fúj: művelt (okos) embert nehéz az orránál fogva vezetni! Így termeljük a "biorobot"-ot.
(#) pepe091 hozzászólása Aug 22, 2012 /

Felétek is vannak óriáspalkátok amelyeken annyi van, hogy "az ég kék" "a fű zöld" és az előbbin egy ég kép, a másikon egy füves rét van. Biztos én vagyok a h*lye, de ez kinek a reklámja? Ez valami környezetvédelmi akció akar lenni? Annak nagyon béna.
(#) gyerek67 válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Így igaz!
(#) gyerek67 válasza Stadi hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Idézet:
„A szépirodalommal az a baj, hogy a helyesírás tanulására pont nem alkalmas, hiszen a költői szabadság jegyében az alkotók nem törekszenek a szabályok betartására.”

De egy csomót betartanak és ha ifjaink csak annyit hibáznának...
Idézet:
„jó régen íródott mű megalkotásakor egész más nyelvtani szabályok voltak érvényben.”

Ilyeneket már a kezükbe sem vesznek.
Idézet:
„A lényeg a motiváció lenne, persze ehhez kevés az oktatási rendszer, ha otthon a szülők hozzáállása már eleve nem megfelelő.”

Ez itt a legnagyobb baj.
(#) lui144 válasza granpa hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Én magyar műveket jóval kevésbé olvastam, mint külföldi műveket. Azért a fordításokból is vannak egészen jók. Lásd: Milne: Micimackójának Karinthy fordítású változatát. Őszintén megmondom, hogy amiket tanítanak szépirodalmi műveket az iskolákban azok néhány kivételtől eltekintve nem tetszenek egyáltalán. Ami viszont tényleg tetszett az igen kevés volt. Ezzel nemcsak én voltam így, hanem az osztálytársaim is. Mi a tanított művekből a Karinthy Frigyes: Tanárúr kérem, Így írtok ti valamint az Utazás a koponyám körül műveket szerettük a legjobban. A többit nem nagyon szerettük. Az osztályunk a Kosztolányi Dezső: Édes Anna művét utálta a legjobban. Azt annyira utáltuk, hogy helyettesítéskor amikor a tanárunk nem volt és 2 egymást követő magyar óra volt az Édes Anna film helyett Amerikai Pite 4-et néztünk és szakadtunk a nevetéstől. Így meg kell, hogy mondjam, alaposabban meg kellene válogatni, hogy mit tanítanak és mit nem.
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Én is köszöntelek e szép kerek évfordulón, az 10000. szülinapodon.
(#) zolika60 válasza lui144 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nekem semmi bajom nem volt a kötelező olvasmányokkal. Szerettem olvasni és elég gyorsan is olvasok. Azt az egy napot rászántam és kész. Mondjuk a Kőszívű ember fiai három napba is belekerült. Ami tetszett kétszer háromszor is elolvastam. Például Az egri csillagokat talán ötvenszer is. Szomorúan látom az ifjakon, hogy szinte csak a NET-ről olvasnak. Ott is csak rövid szövegeket, mert ha már több egy oldalnál nincs türelme végig futni. A helyesírással is ez a baj a NET-es szövegek helyesírása kritikán aluli a legtöbb esetben ezért tanulásra sem alkalmas. Az amerikai pite pedig tömény idiótaság. Kamaszkorban fogékony erre az ember, de az intelligensebb része kinövi és nem nézi meg a negyven negyedik folytatást.
(#) zolika60 válasza Action2K hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Boldog születésnapot kívánok én is.
(#) pepe091 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Azért kezdtek elszállni picit ezzel az egésszel...
Már ott tartunk, hogy aki megnézi az amerikai pitét, nem intelligens...
Idézet:
„Az amerikai pite pedig tömény idiótaság. Kamaszkorban fogékony erre az ember, de az intelligensebb része kinövi”
Nem kell ennyire begyepesedten gondolkodni, a Ti (ha nem itt beszélnénk, az Ön) korosztályotoknak is biztos vagyok benne, hogy ezerszer azt mondták, hogy "bezzeg a mi időnkben....". Az internetet meg nem kell szidni, mert ha valaki ésszel használja, rengeteget tanulhat belőle (pl. innen is.. )
Persze azzal egyetértek, hogy a mai általános és középiskolások (tisztelet az igen kevés kivételnek) menőnek tartják, ha valamit nem tudnak és rossz jegyet kapnak, és már lenézik azokat akik jól teljesítenek, ez rendkívül szomorú. Sokat gondolkodtam ezen, hogy hol a hiba, miben kell keresni a probléma forrását, de a dolog több sebből vérzik, sajnos.
(#) zolika60 válasza pepe091 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nem írtam olyat, hogy nem intelligens, csak azt, hogy nem az a műfaj amit többször is érdemes megnézni. Egyszer én is láttam valamelyiket nekem elég volt a többre nézve is. Nem is hiszem, hogy még egyszer előfordul velem. Az internetet pedig nem szidtam, csak arra utaltam, hogy nem alkalmas helyesírás tanulásra annyira mint az olvasás szépirodalmi formája. Elszállásról pedig szó sincs. Csak leírtam ami eszembe jutott. Tán nem olyan nagy baj?
(#) pepe091 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nem hát! Szólásszabadság van, már amennyire....
(#) jani1987 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Csak kiegészítésnek írom, de nekem az Amerikai pite mind a 8 része megvan és bár a történet alig változik, de had ne menjek bele abba, hogy a szülők milyen mesét nézetnek a gyerekkel. Több mint 90%-át betiltanám, annyira gagyi. Csak 24 vagyok, de nekem például megvan a Frakk 52 része, és olyan magyar filmek, mint pl. A tizedes meg a többiek. És imádom, pedig magyar és régi.
Következő: »»   1940 / 3649
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem