Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor
 
Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 26
(#) TonyC hozzászólása Feb 16, 2012 /
 
No!
Ricsi89-nek lesz igaza.
A bq8030-at ki lehet cserélni bq20z90-re.
Valami másik roncsból ki lehet termelni,elég elterjedt.
Majdnem egy az egyben,pár láb máshová kerül,de nem megoldhatatlan.
Ha megvan a csere,akkor a 20z90-et már lehet konfigurálni a Texas Instruments bqeasy nevű programjával.

Egyenlőre ennyi. Ha jutok valamire megosztom Veletek.

Üdv.:TonyC!!!
(#) Pikassz hozzászólása Feb 24, 2012 /
 
Sziasztok
Van egy laptop akkumulátorom, AS07B51 típusú
szétkaptam van benne 6db CGR18650AF elem.
Ha jól látom sorosan. A kérdésem az lenne hogy hogy
tudnám tölteni az aksit úgy hogy ne legyen túltöltés?
11.1V os és 4000mA/h. Gondoltam egy 12V os tápról tölteni és sorosan bekötni egy nagy ohm os ellenállást.
De a túltöltés veszélye mindig fennáll. :/
A laptop és a töltő hozzá nincs meg. Viszont van rajta egy áramkör. Köszi a segítségeket.

Üdv: Ádám
(#) F-Yoci válasza Pikassz hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Üdv! Vigyázz, mert ezek litium cellák, nem elemek, hanem akkuk, más a töltésük, mint a hagyományos akkuknak. Full feltöltött állapotban 4,2V a feszültségük, efölé nem szabad menni, mert felrobbanhat. 3*4,2V=12,6V-os táp kellene hozzá. Ha ezt a tápot rákötöd az elektronika megfelelő pontjaira, a balancer-es töltést az elektronikának lekéne kezelnie.
(#) Pikassz válasza F-Yoci hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Értem köszi, tudtam mivel elektronikát tanulok már 4 éve csak az a gond hogy egy bonyolult áramkör van rajta,vagyis ránézésre az, szóval ha valaki látott már ilyet és tudja hogy melyik két pontra kellene kötni, és elmondaná annak megköszönném.
(#) F-Yoci válasza Pikassz hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Üdv! Ha tudtad elég furán tetted fel a kérdést, mert így nem arra utalt. Ha szétszedted az akkut, akkor látszik a töltésvezérlő IC típusa, a gugliban az adatlapját megkeresve, minden kiderül. Azért ilyen bonyolult, mert sok funkciót lát el, külön-külön vezérli a cellák töltését, és figyeli minden paraméterét.
(#) velegiistvan hozzászólása Márc 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenovo r500-as laptopomhoz vettem pár hónapja egy utángyártott akkut. Paramétereiben stimmel is, semmi gond vele azon kívül, hogy két hónapja 40%-ot veszített kapacitásából. Ugyebár ez nem normális jelenség. Ahol vettem, azt mondták, hogy elkalibrálódott, mert nem rendeltetésszerűen használtam. Szerintük mindig kritikus töltöttségig (3%) kellene meríteni az akkut. Erről semmit sem tudtam, amikor megvettem, ugyanis mindenki azt mondta és mondja is, hogy a lítiumos aksikat nem szabad teljesen lemeríteni. Megpróbáltam a 3%-os eljárást is, kb 1 hétig folyamatosan addig merítettem, és semmi változás nem történt az akku kapacitását tekintve.

Egyébként a 3%-kal csak annyi a bajom, hogy az előző pack a gépemben gyári volt, azt sem merítgettem minden nap, hanem, amikor kellett, rátöltöttem, és elment 3 évig.

Az pedig, hogy mindig hagyjam kritikusig merülni, teljességgel lehetetlen, ugyanis látásproblémámból adódóan suliban napiszinten használom a gépet, és nem örülnék, ha pl. matekdoga közben állna le, amikor egy kétismeretlenes egyenletrendszert oldok meg.

Mi ezekről a véleményetek? Mert elég sokat fizettem ezért az akkuért, mivel Magyarországon a Lenovo nem árul 9 cellás telepet.

A válaszokat köszönöm.

Üdv:
István
(#) F-Yoci válasza velegiistvan hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Üdv! A Lenovo-t nem ismerem, de ez így szerintem hülyeség. A litium cellák nem érzékenyek a rátöltésre, a régebbi NI-MH, NI-CD volt rá kényes. Plusz a 3%-ot sem értem igazán, mivel ez egy akkupack, ezeket akár "teljesen" is lemerítheted, ugyanis a töltésvezérlő nem engedi teljesen kisülni a cellákat, csak bizonyos szintig. Tehát a cellák nem tudnak teljesen lemerülni, csak a gép nem működik. Nem szabad összehasonlítani egy cellát egy komplett akkupackal, amiben csomó védelmi elektronika van (a cellákat valóban 2,7V alá nem szabad kisütni, mert tönkemehet). Itt inkább arra tudok gondolni, mivel utángyártott, és nagy eséllyel kínai cellák vannak benne, amik nem annyira tartósak, hogy csökkent a cellák kapacitása.
(#) velegiistvan válasza F-Yoci hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Köszönöm a választ.

Na de ennyi idő alatt felére csökken a kapacitás? A régi telep 2 év után volt 68%-on.

Az a baj, hogy a cég sem akar hinni nekem.
Mikor először bevittem ezzel a hibával, azt mondták, hogy 5-6x merítsem le 3%-ig, és rendbe fog jönni. Ám sajnos nem így történt.

Mindenesetre tanultam belőle, hogy utángyártottat soha többé!

István
(#) zolika60 válasza F-Yoci hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
A Lenovo az gyárilag is kínai. Vagy tévednék?
(#) lalibatyo válasza velegiistvan hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Üdv
Nálunk otthon több lenovo is van. Akku bajunk is volt már de mióta csak akkor használjuk az aksit ha tényleg kell és mikor hálózatra tudjuk dugni levesszük róla az akkut azóta nem kellett aksit vegyünk egyik gépre sem. Másoknak is szoktam ezt javasolni legyen az bármely márkájú noti. A problémáddal kapcsolatban annyi hogy az akkud fekete impotból származó gagyi vacak azért küldözgetnek vele és azért mondanak ostobaságokat mert a forgalmazó akitől vetted sem tudja a garanciát tovább érvényesíteni tehát le kell nyelje a veszteséget ha kártérít téged. Állj a sarkadra harcolj az igazadért mert te egy 4,4 Ah aksit vettél ez pedig már nem az tehát hibás. Amúgy az utángyártottól sem kell félni nekem van olyan ami jobb mint az eredeti lenovo volt sony cellákkal. Meg kell nézni kitől veszed.
(#) lalibatyo válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Az IBM adta el a bizniszt a kínaiaknak tehát igen. Amúgy teljesen elégedett vagyok vele, még a régi szép sulinetes időkben vettük az elsőt és a mai napig hibátlanul működik mindennapos használat mellett. A kollégáim akik akkor szarozták már mind kidobálták a "márkás" gépeiket amit egy időben vettek velem.
-De az összes többi is ott készül légy benne nyugodt.
(#) zolika60 válasza lalibatyo hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Nekem is Lenovo-m van 3000 N500 Nekm ugyan az első évben elpusztult benne a tápvezérlő IC, de megjavíttattam és azóta jó. A hivatalos szerviz nem javította meg garanciában, mert amerikai fizetősen pedig alaplapot akartak cserélni gép árban. Ezért kénytelen voltam máshoz fordulni. Gyorsan lekopogom nincs rá panasz. Az akku 60%-os a gép negyedik éves.
(#) lalibatyo válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Üdv
Erről a töltésvezérlő ic ről írhatnál többet mert az első aksi is szerintem ez miatt halt meg az N100 as gépen. Az aksi most is meg van szét is szerdtem a cellák jók de hiába dugtam gépre nem töltötte fel. Hol és mennyiért szerezted vagy csináltattad ?
(#) F-Yoci válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Üdv! Ennyire nem vagyok otthon a laptopok gyártóiban, de a kínai és kínai között is sok különbség van... Nem minden gagyi, ami kínában készül, viszont az utángyártott akkuk többsége az.
(#) velegiistvan válasza F-Yoci hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Köszönöm a választ.

Na, de két hónap alatt ennyire leamortizálódhat egy ilyen akkupakk? Ugyanígy használtam a régit, és azzal nem volt gond.

István
(#) lalibatyo válasza velegiistvan hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Üdv
Sajnos iparihulladékot vettél. Állj ki az igazad mellett balhézzál, ha van róla számlád kezdj bele a hivatalos eljárásba, ha a kérés kevés lenne. Ha nincs semmi papírod a vásárlásról így jártál, legközelebb gondold meg kitől veszel.
(#) lalibatyo válasza lalibatyo hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Jut eszembe ha bukott meccs lenne cseréld ki a cellákat újra. Szét lehet szedni az aksiját és össze is lehet rakni ismét.
(#) velegiistvan válasza lalibatyo hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Elnézést kérek, hogy kétszer küldtem el majdnem ugyanazt. Nem vettem észre, hogy azért nem jelenik meg a hozzászólásom, mert új oldalra került.

Mennyiből lehet kihozni egy cellacserét?

István
(#) gecsek hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Az én akkum (Acer eMachina E727) két hete kb. 2,5 órát bírt, most pedig csak öt percet. Mi lehet a probléma? Nem hiszem el, hogy minden beadta az unalmast, és nem orvosolható a probléma fillérekből. Valakinek van valami ötlete?
(#) szbalogh hozzászólása Márc 26, 2012 /
 
Sziasztok!

Milyen cellákat ajánlotok amiknek megbízható a kapacitása kis szórással? Ha lehet forrfülesek kellenének természetesen. Nagy kapacitással vagy valami ésszerű kapacitás/ár aránnyal.

Köszi
(#) Norberto válasza menyus hozzászólására (») Márc 26, 2012 /
 
Bővebben: Link

Próbáld meg megnyomni a Power gomb mellett 2-vel jobbra lévő gombot, miközben csak az akkuról működteted a gépet.

Ez elvileg ki-be kapcsolgatja alaptop Silent módját, amely az adatlap szerint teljesítmény-változásokkal jár.
(#) alioka hozzászólása Máj 10, 2012 /
 
Üdvözletem

van nekem egy asus f5sl laptopom és az akkuja 5 percet sem bírt teljes töltéssel pedig a cellák jók, ellenben az elektronikájáról levált egy sok lábú ic 29330-86k**-h5ek
feliratú mellől gondolom ugyanilyen volt az is .
Nos a kérdésem az volna hogy ezt életre lehet-e még programozni ha pótolni tudnám az ic-t ugytudom eepromját lehet resetelni valahogy és újabb X darabszámú feltöltést engedni fog.
Remélem nem mondtam túl nagy baromságot!
Üdv
alika
(#) szerdzso hozzászólása Máj 25, 2012 /
 
Sziasztok,

Hogyan tudom kideríteni, hogy egy laptop (Toshiba L30-10X) töltése jó e vagy sem. A saját akkuját nem tölti és egy másik, ismeretlen előéletű akkut sem. Szeretnék megbizonyosodni, mielőtt veszek hozzá biztosan működő akkut.

Köszönöm!
(#) donder hozzászólása Jún 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Bizonyára ismerős lesz amiről írni fogok...
A gondom az, hogy van egy MSI Wind U100 típusú laptopom. Az akkumulátor-ja nem bírta sokáig, mert mivel folyamatosan használom, és többnyire 230V közelében (de mindig máshol) ezért nem tudom megoldani azt hogy mikor feltöltött az akksi, a töltőt lehúzzam a gépről...
AZ volna a kérdésem, hogy megoldható lenne a következő:
- az akkumulátor feltöltése után, a gép automatikusan hagyja abba a töltést (ezzel kímélve az akksit)
DE ha lemerül, vagy merülőben van, kezdje el automatice tölteni megint...

Hogy tudom ezt megoldani? megoldható ez? Legyetek szívesek segítsetek...

Továbbá: Hogy tudnám újra "aktivizálni" a saját (már alig-alig működő laptop akksimat? van erre mód?)

Előre is köszönöm!

üdv: donder
(#) zolika60 válasza donder hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Az akku kímélésre csak egy mód van, kiveszed a gépből. Csak akkor teszed vissza, ha használni, vagy tölteni akarod. A gyártó persze megoldhatná a dolgot, de nem igen akarja, mert kell az akkun keletkező haszon a telhetetlen disznónak.
(#) zolika60 válasza szerdzso hozzászólására (») Jún 1, 2012 /
 
Egy másik Toshiba, vagy egy biztosan jó akku segítségével.
(#) didyman válasza donder hozzászólására (») Jún 2, 2012 / 1
 
A feltöltés után mindig automatikusan abbahagyja a töltést. A Li-ion akkunak ami nem jó:
-Állandó, 100% körüli töltöttség, és ekörüli töltés
-Ritka használat, főleg úgy, hogy 100%-ról kisül néhány százalékot, aztán megint töltődik
-Üres, vagy alacsony töltöttségű állás
-Magasabb hőmérséklet (ami főleg agép hűtésekor éri, meg persze töltéskor is disszipál)
Annyit tudsz tenni, hogy tiltod a töltést 80% akkuszint felett. Ehhez az NHC nevezetű program (Notebook Hardware Control) lehet alkalmas, ha tudja a Windet kezelni. Az akku újrakalirálásához indítsd el a gépet, lépj be a BIOS-ba, és a töltést jelző LED szerint, ha már nem tölti az akkut, húzd ki a 230-ból. Hagyd magára, amíg le nem merül annyira, hogy kikapcsol magától. Töltőt dugd be, indítsd el a gépet és használd rendesen. Ha szerencséd van, akkor némi plusz üzemidővel, a rendszer ismét jól fogja jelezni az üzemidőt. Ha nem, akkor akku felújítás, vagy csere.
(#) sajt hozzászólása Júl 14, 2012 /
 
hello mindenki, kaptam egy dell akksit (typec1295 53Wh akksi ) ami tönkerment, a töltöttség jelző azt írja hogy fel van töltve, de 11,1V helyett csak 8V-ot ad le 6 cellával. A cellákat kit tudom cserélni. A kérdésem az lenne: akarok hozzá építeni egy extra külső tápot. Lithium akksit nem sima egyenárammal kell tölteni azt tudom. Arra gondoltam hogy a külső akksi ugyanúgy 11.1V-ot adna le 6 cellával, amit egy kis csatival fel lehetne csatlakoztatni a többi cellához. Tönkremennének a cellák ha például a laptopban lévő cellák majdnem lemerültek és a feltöltött külső akksit felcsatlakoztatnám? köszi.
(#) gammabuta válasza donder hozzászólására (») Szept 6, 2012 /
 
Nekem is MSI Wind U100 van, én sajnos nem használtam utazásra az utóbbi 2 évben ahogy terveztem volna, az aksi benne maradt, mindig csak kicsit merítette le majd csepptöltötte (pedig elvileg nem tölti ha 97%-nál nem merültebb, viszont ha kikapcsolod, leveszed hálózatról és benne az aksi akkor folyamatosan meríti az aksit, ki kell venni az aksit majd viszatenni és akkor nem csinálja ezt).

Pár hete úgyjártam, hogy ha nincs bedugva áramba fogta magát és kb 40-70% töltöttség mutatása mellett szó nélkül kikapcsolt, mintha kikaptam volna belőle az aksit, meg is ilyedtem elkezdtem merítgetni, töltögetni, kb 75%-os elhasználódást írt, és még e mellett is 40-50%nél levágta magát.

Ez egy 6cellás aksi, 11.1Voltos azaz 3x2 cella minden 2 cella párhozamosan van majd így 2-esével sorba kötve.

Szerintem ott lehet a baj, hogy a párhuzamosan töltött cellák egyike kezd tönkremenni a csepptöltéstől és egyszer csak levágja magát az aksi, mégpedig ha nagyon rosz a helyzet akkor a is lehet hogy kezd rövidzárasodni az egyik cella (az akkupakkban van öngyógyuló biztosíték, ha jól tippelek 4amperes és egy hőre megszakító bizti is, 75fokos) ami nagy gondok és robbanás okozója lehet.

Már meg is rendeltem egy "komolyabb" li-ionos töltőt ami kijelzős és mérni tudja a kapacitást is merítésnél illetve 18650-es cella töltöt is beszereztem.

Egy régi akkupakkból kibontotam most a 18650-es cellákat, sajnos 6éve nem voltak hazsnálva, 0.2volt volt benük, azt is az akkupakk áramköre szívta le az évek során.

Elkezdtem regenerálni őket, bár a neten mindenki óva intett, hogy felrobbanhat, de senki sem tudott beszámolni ilyen jellegű személyes élményről... (vagy csak nem élték túl )
Először pár milliamperrel és 3volttal regenerálgattam, majd 4volttal, max 200mA-en.
Amikor elérték a cellák egyesével a 3-3.5voltot és tudták tartani félnapig akkor betettem őket egyesével 18650-esre tervezett olcsó kínai 5dolláros dugasztöltőbe.
Most mindegyik 4.2Volton van és pár napja tartja.

Ahogy megérkezik az imax B6 töltőm bemérem a kapacitásukat és ha jó cserecelláknak tűnnek nekiállok a Wind U100 akkupakját is szétbontani, a celláit leteszteni és majd kiderül lehet-e cellapótlással feléleszteni a pakkot.
Ha nem jön össze még mindig jólesz másra a cella pl. a távirányítós autómba

A win akkupakba pedig Kínából olcsón tudok cellákat rendelni cseréhez kb. 1500Ft 2db 2000-2100mA-órás (bemért kapacitás nem csak "ráírt") 18650es cella.

Ha tudok többet megírom.

Neked sikerült már feljavítani a tiédet?
(#) sanykaraj hozzászólása Szept 7, 2012 /
 
Üdv van egy fujitsu siemens amilo pa3553 laptopom, használtan vetem és eleinte egész jó volt kibírta akár 2 órán át hálózat nélkül most viszont van ugy hogy nem tölt tovább mint 80 90 % ekkor megáll. HA leveszem töltőről most max 1 óra és van hogy gondol egyet és kikapcsol. Ezt " gondolom " egy hibás cela okozza, az a kérdésem ha szétszedem az aksiját egy nagy aksit fogok-e látni ami csak újra cserélhető vagy 12db kisebb celát amik esetleg cserélhetők. Ha persze így olcsóbb mint a 21 ezres új aksi?
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Következő: »»   13 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem