Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 40
(#) szuperman hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Helló mindenki!

Egy modul terepasztal építésével fáradozom és szükségem lenne egy hurokmodulra.

Aki már épített ilyet nem tudna megszánni egy kapcsolási rajzzal és egy nyák rajzzal?

Előre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) ayas hozzászólása Jan 2, 2013 /
 
Sziasztok!

2 éve kezdtünk el foglalkozni a Dcc protokollal unokabátyámmal, és ezidő alatt már építettünk boostert, locodecoder-t és vezérlőt egyaránt 99%-ban a tőletek - a fórum alapembereitől - szerzett információkkal. Itt kiemelném lidi-t mint, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy mára annyit tudunk erről amennyit.

Amit már régóta szerettem volna megcsinálni, az egy felhasználóbarát vezeték nélküli vezérlő, melyen könnyen kihasználhatók a digitalizálás adta előnyök. Az utóbbi hónapokban megtanultam Android-ra fejleszteni, így csináltam egy Dcc vezérlő alkalmazást. Erről egy rövid videóösszeállítást itt láthattok:

http://youtu.be/lcn8ZOQpEZw

Trains Dcc

Mint látható ez tulajdonképpen boltban kapható eszközökből összeállítható, így ha valakit érdekel ezt megcsinálni otthon segítek szívesen. Legalább tesztelitek ti is alkalmazást, amiben az a jó, hogy csak vasutazás közben lehet



(#) szuperman hozzászólása Jan 28, 2013 /
 
Helló mindenki!

Szeretnék építeni egy fényjelző dekódert. Valaki ki tudna segíteni egy doksival, amiben le van írva ,hogy milyen biteket kellene várnom az erősítőtől?

Előre is köszi!
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Itt van a szabvány meg néhány link, segitségnek:

NMRA DCC

MERG SIGNAL

Paco
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
(#) szuperman válasza Massawa hozzászólására (») Jan 28, 2013 /
 
Hát ezt időigényes lesz leprogramozni. Esélytelen ,hogy valahol van készen erre egy header fájl?

Régebben volt valami programom, amivel a hálókártya segítségével lehetett nézni a dcc hálózatomon közlekedő csomagokat, de már nincs meg és nem is emlékszem mi lehetett a neve. A hardver meg van még hozzá. Esetleg valaki ismeri a programot?
(#) szuperman válasza Massawa hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Tegnap óta sokat gondolkodtam a témán ,de nem tudok rájönni ,hogy lehetne leprogramozni az egyes és a nullák közti különbséget. Hogy lehetne lemérni ,hogy a jel most 8Khz volt vagy annak a fele. Vagy csak én bonyolítom túl? Egyébként mi történhetett a linkel?
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Nem tudom hova tünt a link, valoszinü, hogy rossz néven vették.

A dolog nem ilyen egyszerü, hogy csak igy hurrámunkában megold a feladatot. Egy kicsit el kell merülnöd a DCC kodban. Esetleg a hobbivasut.hu-n kapsz még néhány tanácsot.
A kodnak nem a 8 kHz a lényege, hanem a 0 áltmenet, arra meg biztos találsz kész rutint ami elválasztja a cimet az adatcsomagoktól. A többi meg már a fantáziádra van bizva.
(#) szuperman hozzászólása Jan 29, 2013 /
 
Közben megtaláltam azt a bizonyos programot. ShowDCC a neve. Hasznos lehet, ha valaki hasonló fába vágja a fejszéjét.
(#) Ghoost válasza szuperman hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
Idézet:
„....amivel a hálókártya segítségével....”

Nem ertek hozza, de nem a hangkartyaval tudtad nezzni?
(#) szuperman válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 29, 2013 /
 
De. Elnézést a sajtóhibáért.
(#) szuperman hozzászólása Jan 29, 2013 /
 
Megszületett az elképzelésem ,hogy lehetne leprogramozni ezt az egészet, viszont hogy tudnám debugolni a programot?
(#) szuperman hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Helló mindenki!

Építettem egy GenLi s88 -at ,de nem működik. Sajnos nem találom a hibát. A TrainController azt írja ki ,hogy nem tud csatlakozni a digitális rendszerhez, ellenorizzem. a csatlakozást! A hyperterminal hibát nem jelez, de nem jelenik meg az a menü, amit a leirasban írnak róla. Az alsó LED villog, hogy az RS32 kap információt. Szakadást zárlatot se találtam. Valakinek van ötlete mi lehet a gond? Melyik részen lehet a gond? Valami tapasztalat, bármi?

Előre is köszönöm!
(#) szuperman hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Ma tesztelgettem az áramkört és egy nagyon érdekes dolgot fedeztem fel. A 7805 ös elég durván melegszik, így megnéztem ,hogy a +5V és a GND zárlatos e. Hát a szakadás vizsgáló sípol, tehát ezek szerint elég durva zárlat van. Hát tesztelgetem a panelt ,de semmit nem találtam, hát kiforrasztottam a 7805 öst és hopp megszűnt a zárlat. Na mondom rossz a fesz. szabályzó! Beraktam egy újat a jelenség ugyan az. Melegszik és a szakadásvizsgálat szerint zárlat van. Kiveszem megszűnik a hiba. Rendkívül kicsi rá az esély ,hogy 2db fesz. szabályzó is rossz, tehát nem az lehet a gond. Valakinek van bármi elképzelése ,hogy ez a jelenség ,hogy jöhet össze?

Előre is köszi a hozzászólásokat!
(#) szuperman hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Egyszerűen nem jutok előrébb, sehogy sem akar működni ez a szerkezet. Kezdek teljesen kifogyni a türelmemből. ****
Ennek nincs helye a fórumban!
Frankye
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) Moderátor hozzászólása Feb 6, 2013
 
Felesleges "blogot" csinálni a fórumból. Ha valaki tudja a megoldást a problémádra, meg fogja írni egyetlen hozzászólásra válaszolva is, de attól, hogy sorra teszed fel a hozzászólásaid, nem jutsz előrébb. Az elektronikához kell egy jó adag türelem, légy Te is türelmes, amíg választ kapsz!
Köszönöm a megértésed.
(#) lazsi válasza szuperman hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Üdv!
Az elképzelhető, hogy a szakadásvizsgáló magát a stabilizátort tekinti zárlatnak, még akkor is, ha az nem rossz. (A szakadásvizsgáló fordított polaritással is ugyanazt jelzi?)
1. Nézd meg, hogy az 5V valóban annyi-e! Ha annyi, akkor nincs durva zárlat, mert akkor sokkal kisebb lenne. (4.9-5.1V között még elfogadható)
2. Ha rendben van a feszültség, akkor próbáld megnézni mekkora áram folyik. (Jó lenne tudni, mekkora áramnak kellene folynia...)
3. A 7805 előtti és utáni feszültségek különbségét szorozd meg a mért árammal. A kapott teljesítmény az, ami hivatalosan fűti az IC-t. Ha ez pár W, vagy még több, akkor normális, hogy melegedjen, tehát hűtőfelületre kell szerelni az IC-t.
4. Ha a kapott teljesítmény kisebb pár száz mW-nál, akkor nem illene melegednie. Ekkor lehet, hogy gerjed (elő szokott fordulni rossz tervezés esetén). Ekkor tegyél a bemenet és a föld, illetve a kimenet és a föld közé 1-1 100nF-os kondit, lehetőleg minél közelebb az IC-hez. Nézd meg a szűrőkondikat, nincs-e valami gond velük (púpos, kifolyt elektrolit).
(#) szuperman hozzászólása Feb 11, 2013 /
 
Vettem új alkatrészeket és megépítettem a kapcsolást újra. A hiba ugyan az mint elsőre. A 7805 -ös nagyon vadul melegszik ,pedig nem is kellene rá hűtőborda, illetve a 74LS245 -ös is melegszik. Ami még furcsább ,hogy van stabilan 5V. Mindezekből csak arra tudok következtetni ,hogy vagy nagyon komoly tervezési hiba van vagy én csinálok valamit rosszul. Bátorkodom föltenni 2 képet a panelről, hátha valakinek feltűnik valami banális hiba, amit nem vettem észre. Ja, és amikor tápot kap az áramkör, akkor felvillan egy pillanatra a sárga LED, aminek nem tudom ,hogy örüljek e vagy sem.

Elnézést a postért.
Előre köszönök mindent!
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Elöször is nem igy kell egy dologhoz hozzáállnod.
Egy ilyen áramkört részletiben kellene feléleszteni. Látom beforrasztgattad az IC-ket és már ez rossz.
Ilyen kapcsolásnál nem kell sporolni az IC foglalatokon. Akkor egyenként berakhatnád az IC-ket és látnád mi és miért melegszik. Ha majd megy akkor 2. 3. áramkört már készre csinálhatod.
(#) szuperman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Ha bent van a 74LS245 melegszik ,ha nincs akkor nem. Azt még nem próbáltam ennél ,hogy anélkül csinál e valamit. Majd a hétvégén megnézem.
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Én a PIC-hez nem értek, igy nem tudok segiteni, de a 74LS245 csak ugy szorakozás miatt nem melegszik. Vagy a bemenet vagy a kimenet rossz.
Persze azt sem tudom melyik áramkört bütykölöd, mert már elvesztettem a fonalat. (A PIC fel van programozva?)
(#) szuperman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Fel van programozva. Ezért állok értetlenül a dolog előtt. Zárlatot szakadást semmit nem találok. Jól van beültetve. Táp stabil. Másoknak működik. Nem értem miért nem akar üzemelni.
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Akkor rossz a NYÁKod.
(#) szuperman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Ezt kifejtenéd?
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Valamit rossz helyre kötöttél, de erröl fogalmam sincs, hogy hol, hiszen te müvészkedtél.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) szuperman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
A nyákot és a kapcsolást, és a programot sem én terveztem, tehát ott nem lehet hiba.
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Feb 11, 2013 /
 
Akkor még rosszul is forraszthattál.
(#) Topi válasza szuperman hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
1. Honnan van a nyákterv? Garantált-e hogy nem hibás.
2. Nem cseréltél-e alkatrészt önkényesen másra. HC-t LS-re, mikrovezérlő típust, kristályt, stb.
3. Miről táplálod, milyen áramforrást és feszültséget használsz.
4. Mi a mérési környezet amiben megállapítottad, hogy nem működik

Ha nem adsz információt, senki nem is fog segíteni, mert nem szeretne senki fogóval kihúzni belőled, hamár ugye Neked van bajod/kérdésed.
(#) szuperman válasza Topi hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Az áramkör teljesegészében Paco féle. Ami azt hiszem garantálja a működő képességét, mivel rosszat még nem hallottam róla és videó is van róla működés közben. Itt van a leírás es minden hozzá. Semmit sem módosítottam rajta.
http://usuaris.tinet.cat/fmco/download/GenLI-S88_Manual.pdf

Az aramforras egy FZ1 es vasúti transzformátor, amire tervezték. Tesztelésnél pedig a PC soros portjára kötöttem plusz a ROCO központra, ahogy kell. Próbáltam Hyperterminalal és TrainControlerel csatlakozni. Előbbi semmit nem csinál, utóbbi azt írja ki, hogy nem tud csatlakozni és ellenőrizzem a kapcsolatot.

Remélem most már mindent leírtam.
(#) Massawa válasza szuperman hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Attol, hogy a cucc nem megy, még nem kéne melegednie.
Ezt kellene elöször kiszürnöd, de ne várd, hogy most itt valaki utánnaépitse a cuccot (lehet, hogy lesz valaki akinek ez megvan az tud segiteni, de különben kizárolag magadra vagy utalva..
(#) szuperman válasza Massawa hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Azért vagyok tanácstalan ,mert ahhoz hogy melegedjen komoly gondnak kell lennie. Pedig én nem találok. Egyszerűen tanácstalan vagyok mitől lehet, ami ennyire észre vehetetlen ráadásul.
Következő: »»   34 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem