Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek

Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   69 / 82
(#) H2opok hozzászólása Márc 22, 2013 /

Üdv
Nem tudom mennyire tartozik ide, de gondoltam megosztom veletek.
Újra elkapott az RC iránti "vonzalom" így Szert tettem egy, -igaz nem egy hagyományos RC modellre. Nem sokat hallottam róla ezelőtt pár hete, lehet ti sem ismeritek. Nem is részletezem, inkább- aki kiváncsi rá és érdekli nézze meg a linkeket. Elég érdekes, és számomra - a régi 2.4GHz es táv után izgalmas és különleges élmény. Vezetni főleg.
Ja, nem kínai, és nem egy olcsó "gyerekjáték". És nagyon könnyű irányítani, főleg hogy nem kell hozzá csak egy okostelefon. A hagyományos RC helikopterekhez képest ez aztán tényleg atom stabil.Egy akksival, lemerülésik egy helyben lebeg úgy hogy hozzá sem nyúlok. A hardver egy 1GHz es ARM Cortex proci, stb.
Gyári honlap:
AR.Drone

És egy érdekesség a sok közül amire képes:
EZROBOT
Link1

Link2
(#) kameleon2 válasza H2opok hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Én találkoztam vele sok helyen - igaz videókon. Kínaiaknál is láttam. A tiéd a német változat netán?
(#) pittyu2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 22, 2013 /

Szia vizipók. Eléggé futorisztikus amit linkeltél. Nagyon át kell látni a vezérlés lényegét és nagyon kell érteni a számítógépek, programozás lelki világát. Pedig ez a jövő !!!!!!Bele kell állni és egy életet rászánni.
Én maradok a "Rabbit és Multi wii +KK lcd vezérléseknél "vezetem a quadrómat a hagyományos módon. Sok sikert !!.
Ha van fejlemény oszd meg velünk, szívesen megnézzük .
(#) H2opok hozzászólása Márc 23, 2013 /

Igen ez az eredeti ami nekem van. A kinaiak is gyártanak rengeteg koptert. Igaz ezt még mem láttam hogy hamisitanák. Lehet túl nagy falat nekik még ez a vezérlés.
Az biztos hogy szokatlan, viszont gyerekjáték vele repülni. Főleg azért, mert egy csomó mindent be lehet állitani a kezelő szoftverben. A gép hardver részét pedig a fejlesztő ,kisérletező kedvűek fejleszthetik,bővithetik. Arduinos hack is lehetséges. Erről jó pár video is található.
Létezik ebből hagyományos, 2.4ghz es szett is, vagy ez átalakitható egy külön kapható elektronikával ilyenre.
Ami érdekes még, hogy videókat és fotókat is rögzithetünk vele HD minőségben, igény szerint vagy atelefonra, vagy a gépben lévö pendrive -ra. Amit egyből megoszthatunk, feltölthetünk a netre, kint terepen is. Ja, a 4 motor 3 fázisu, brushless. Ma lehet ledz egy nagyobb próba reptetés majd teszek fel videót ha esetleg érdekel valakit.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
(#) H2opok hozzászólása Márc 23, 2013 /

Itt egy rövid kis video a mai teszt repülésről. Igaz a video 480x320 ra lett lekonvertálva, 1280x720 ról.
Ma volt kint először, enyhe szélben is stabil, még a védőkerettel együtt is. A "kinti repülés" funkciót bekapcsolva, még jobb.
Van egy "Absolut Control" funkciója lényege, ha be van kapcsolva, akkor a gép az irányító személyt veszi referencia pontnak, és bárhogy áll a géb, -háttal nekem vagy előre vagy oldalt, - az irányítás és a telefon döntésének iránya nem változik, a jobbra döntés pl. a gép jobbra megy, függetlenül attól hogy velem szemben van, vagy nekem háttal. Ez elég érdekes és okos funkció, nem is tudom hogy van ez megoldva. A rendes Rc-s heliknél sokszor azért van törés, mert szemberepüléskor, megváltoznak a távon az irányok. Ha jobbra akarok menni, balra kell a kart tolni.
Video
(#) sargarigo válasza H2opok hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Valamiért nem tudom megnyitni, nyilván én bénázok valamit
(#) H2opok válasza sargarigo hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Nekwm megy.
(#) hayes987 hozzászólása Márc 30, 2013 /

Üdv!

Van egy ehhez hasonló motorvezérlőm: Bővebben: Link amit szeretnék életre kelteni. Bekötöttem ahogy a képen is látszik, áramforrásnak két ceruzaelemet használtam.

A kód ennyi:
  1. int IN1 = 2;
  2. int IN2 = 3;
  3.  
  4. void setup()
  5. {
  6.   pinMode(IN1, INPUT);
  7.   pinMode(IN2, INPUT);
  8. }
  9.  
  10. void loop()
  11. {
  12.   digitalWrite (IN1, HIGH);
  13.   digitalWrite (IN2, LOW);
  14.   delay(2000);
  15.   digitalWrite (IN1, LOW);
  16.   digitalWrite (IN2, LOW);
  17.   delay(2000);
  18. }

csak annyit szeretnék hogy a motor forogjon (2 sec), majd álljon (2 sec).

A problémám, hogy nem csinál semmit. A motorvezérlőn a led világít, de a motor nem forog.
Mi lehet a probléma?
(#) Fizikus válasza hayes987 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

A 2-es es a 3-as labat bemenetnek allitottad be, ezert a digitalWrite paranccsal a labhoz tratozo felhuzoellenallast kapcsolgatod ki/be.
Olvassad el ezt, es probaljad megerteni a kodban a motorvezerlesrol szolo reszt, az hatha segit:
Bővebben: Link
(#) hayes987 válasza Fizikus hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Tényleg..., így már működik.

Köszi!
(#) hayes987 hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Helló!

Lenne még egy kérdésem a motorvezérlővel kapcsolatban:
Ennek a l9110-es vezérlőnek ugyebár nincs enable lába, tehát a pwm fordulatszám szabályzást más módon kell megoldani. A kérdésem az hogy érdemes-e ezt használni, vagy inkább próbálkozzak l293-as motorvezérlővel? Mert ehhez az l9110-eshez nem igazán találok leírást.
(#) Fizikus válasza hayes987 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Az altalad mellekelt keprol nem latszik hogy a motorvezerlo milyen IC-t hasznal. De a kepen 4 vezetek van (ebbol 2 PWM (motor sebesseg), es 2 sima digitalis jelet ad (forgasirany)). Legalabbis igy lenne logikus.
(#) hayes987 válasza Fizikus hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Ilyen ic van rajta: Bővebben: Link

2 db. Gondolom motoronként egy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) Fizikus válasza hayes987 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

A motorokat (A es B) az alabbi labakkal tudod vezerelni:
IA - PWM (sebesseg)
IB - forgasirany
(#) duzo hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok!

Tudna valaki adatlapot a Gamma ML330/200K típusú léptetőmotorhoz?

Itt van róla egy kép:
http://aprod.hu/hirdetes/lepteto-motor-ID12TCW.html

Olyasmik kellenének pl. hogy mekkora a start/stop frekvencia. Meg jó lenne még nyomaték görbe is.
A ráírt "11Ncm / 5lépés / sec" adat a maximális sebességet és hozzá tartozó nyomatékot takarja?
Köszi!
(#) jagyugyaerik hozzászólása Máj 17, 2013 /

Sziasztok!
Lenne egy arduino uno vezérlőm, ami hajt egy 2 kerekű kis autót. Lenne hozá 2 db rfm12bs rc-m. Megtaláltam a sheetjét: Sheet. Nem nagyon tudom ,hogy kellenne összekötnöm, az unoval, hogy működő képes legyen. Ebben szeretnék segítséget kérni.
(#) Fizikus hozzászólása Máj 21, 2013 /

Elkészült a Launchpad-es vonalkövető robotom. Főként HeStore-os alkatrészekből, kb. 5-6000 Ft-os anyagköltséggel. Itt az angol nyelvű cikk a Let's Make Robots weboldalról:
SiLi LiLa BOT
(#) Dokikaa hozzászólása Jún 5, 2013 /

Üdv! Jó lett a cikk, rendeltem énis BT modult és logic level convertert. Viszont nemértem, hogy miért kell a Logic level converter mellé alkalmazni + tranzisztort alkalmazi? választ előre is köszönöm.
(#) hunkiraly hozzászólása Jún 6, 2013 /

Sziasztok! Egy ideje olvasgatom ezt a topic-ot is, meg sok egyéb másik robotosat is, és egy valami feltűnt, hogy sehol sem írja senki hogy abban gondolkodna hogy esetleg egy gyorsabb gépet készítsen mondjuk robbanómotorral. Ennek mi az oka? A többlet súly, vagy nehézkes vezérlés a megnövekedett sebesség miatt? Vagy van ilyen csak vak vagyok és mindig kikerülöm azokat a hozzászólásokat amik erről szólnak? Üdv: hunkiraly
(#) andru95 hozzászólása Jún 6, 2013 /

Hello mindenki !!!!

Az én fejembe is megfordult az a gondolat hogy robotot kellene építeni. A mechanikával nem lesz baj de a vezérlő áramkörökkel annál inkább. Én wifi vezérlésre gondoltam konkrétan arra hogy egy ROUTER utp-jéről akár síma dc vagy léptető motorokat lehetne vezérelni .Ha ennek a vezérlőáramkörre volna ötlete valakinek azt megköszönném.
(#) hunkiraly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Hello!
Értem én, de most nem konkrétumokra gondoltam hanem csak elméleti síkon, és azért itt kérdeztem mert itt többet értetek a robotikához mint egy sima RC modelles fórumon. Vagyis én így gondoltam, de nem akarok lenézni/megbántani senkit. Köszönöm a választ Üdv hunkiraly
(#) Thowra válasza andru95 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Üdv!
UTP jelből szerintem nem fog menni.
Van olyan megoldás ahol a router belső soros portját használják, ez egy csatlakozó és pár alkatrész beforrasztásával jár hardveresen. Szoftveresen a router gyári firmwareét kell lecserélni openwrt re. Ilyen megoldás van pl itt: Bővebben: Link
(#) andru95 hozzászólása Jún 6, 2013 /

NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM
(#) bodgabo válasza hunkiraly hozzászólására (») Jún 6, 2013 / 1

Amit én tervezgetek multifunkciós robot fűnyíró/műtrágyaszóró/hómaró az belsőégésű motorral hajtott lesz, ha egyszer megvalósul.
A robbanó motor kifejezést lehetőleg kerüljük, szakemberek nem használják. Én sem szeretnék beülni egy robbanómotoros autóba...
(#) Fizikus válasza Dokikaa hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Nincs tranzisztor a logic level converter mellett. A BT modulnak es a logic level konverternek 3.3V kell. A kapcsolasban egy stabkocka van ami 5V-bol csinal 3.3V-ot.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) kameleon2 válasza hunkiraly hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Adja magát a dolog szerintem.. Elektronika - tehát villamosság.... Persze tetszik a megközelítésed a robbanómotorral.... Igaz az is persze, hogy mondjuk egy lakótelepi lakásban nem mindegy, hogy a szőnyegen, beltérben egy akksis robot szaladgál, vagy egy pöfögő benzines..... Persze lehetne akár steampunk is - azaz gőzmotoros is Valószinűleg látványosabb lenne az eredmény is, kis réztartállyal, rézcsövekkel, nyomásmérővel stb.. . Továbbgondolva.. Mehetne uránnal is... :/
(#) borvendeg válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Én egy nagyon picit közreműködtem egy távirányítós fűnyíró építésben, ott is a hajtás elektromos volt és a fűnyírómotor a füvet vágta és egy agregátorral termelt áramot.
(#) kameleon2 válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Hibrid fűnyíró? Az sem piskóta. Végülis...... 4 elektromotor és egy belsőégésű erőforrás, akksi, inverter, elektronika Ha már ennyi tudós agy fogaskerekei csikorognak itt... Talán meg tudjátok mondani mi hajtja TYTAN-t? Mert veszettül gyors. Minél többször látom, annál inkább azt gyanítom, hogy távirányítós, de .....
(#) sargarigo válasza hunkiraly hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Szia! Mások esetében nem tudom mi az oka, de én azért mellőzném, mert egy robbanómotorosnak nagyobb a teljeseítménye, és így a tehetetlensége is. Mire rájön hogy meg kellene állni, addigra már túlment tíz métert! A robotoknak amúgy nem éppen a sebesség a kritikus tényező, hanem a pontosság. Arra meg a szervók jobbak.
(#) sargarigo válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Az a titán az szerintem egy ember beöltözve! Többször láttam már én is a videóját! Nézd meg jobban, hogy pontosan követi az ember anatómiáját! A csuklókat keresd a combizületnél, és a vállaknál! A mellkason meg ott a kukucska. A mozgásán is látszik, hogy túl emberi. SZVSZ.
Következő: »»   69 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem