Fórum témák
» Több friss téma |
ez tipikus ICH chip hiba... akkor csinálja ezt az ötletszerű jelenségeket, amikor a chip döglődik
Üdv Arion!
A remény hal meg utoljára. Egyáltalán nem véletlen szerű. Pihentetés (akkuval) után folyamatosan használható. Aztán egyre rövidebb ideig. A végén semeddig. Újabb pihentetés és ismét működik. Abszolút szisztematikus. De most összeraktam annyira, hogy töltőre lehessen rakni és két napig rajta lesz. Utána lemérem meddig működik. Most nem kapott feszültséget a lap szétszedett állapotában és nem is indult el.
A pontos értékek a földhöz képest:
DC Batout fő tápvonalon 40 Ohm. Nvidia tápvonala a tekercs után 6 ohm. 1,05 V-os tápvonal tekercs után 35 Ohm. A tekercsek előtt a FET-ek jók. A géppel kapcsolatos első kérdésemet az inspirálta, hogy a gépet nem lehetett bekapcsolni, csak abban az esetben, ha az akku benne volt. De ezt már csak elmondás alapján tudom, mivel hozzám már csontra lemerült akkuval került a gép. Jelen állapotában a DC batout ponton nincs feszültség tehát se akkutöltés se az always áramkörök nem mennek. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
Es akkor most hol a zarlat? Mert igy mar nem ertem. Azt mondtad zarlatos a FET utan a GPU iranyaban.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2014
A GPU irányába kivettem a tekercset. Előtte a FET-eknél nincs zárlat. A tekercs után van kb 6 ohm, én ezt értelmezem zárlatnak.
Háromszor írtuk le, hogy az rendben van. Miért nem hiszed el? A 40 Ohmon kell tovább haladni. Ha nem a GPU felső oldali FET-je van zárlatban, akkor valami más lesz. Korábban írt módszerrel rég behatárolhattad volna.
Teljesen felesleges próbálgatni, nem is értem, mit szeretnénk megállapítani: Valószínűleg valamelyik híd forrasztása hibás. Ez természetesen hőfokfüggő jelenség. De ez magától nem fog elmúlni. A BGA rework melyik alkatrészen történt? Ha diszkrét VGA van benne, akkor meg jó eséllyel az lesz a ludas.
Próbaképpen hidaljam át a második kapcsolófetet, aztán kiderül mi történik? Azt a Fetet ami a fő tápvonalat kapcsolja. Elhiszem hogy jó a 6 ohm a GPU körben és a 35 ohm az 1,05V-os körben.
De akkor a 40 ohm is jó lenne a DC batout fő tápvonalban? Próbaképpen megnéztem pár alaplapot és ott ezeken a pontokon kb 1Kohm körüli értékek vannak.... A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
Még annyival kiegésziteném, hogy a PU1 és PU2 ami a fő tápvonalat kapcsolja, egyetlen pontról kap vezérlést. A PU1 4. lábán 10 V van az ki is nyit. A PU2 is ebből a pontból kap vezérlést de egy soros 10K-n keresztül viszont ott a teljes tápfeszültség (19V) van, igy az lezárva marad, de nem tudom miért....
Ime a táprész: PQ1 4. láb 10V. PQ2 4. láb 19 V. csak rejtély h miért...ötlet?
PQ2 halott (atutott GS) vagy esetleg a PC18?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
PC18-at mértem, nincs zárlat, PQ2 1-3 és 4. láb között sincs...
De mindjárt kiemelem PQ2-t és rögtön kiderül mennyi a feszültség akkor a kérdéses 4. láb helyén... A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
PQ2 kiemelve és most is 19V van a 4. láb helyén....
PC18 is kiemelve és még mindig ott van a 19 V a 4. láb helyén... a beépitett PC18 kondenzátoron 1Mohm ellenállást mérek.
A PC18 ha nem volt zarlatban nem sok vizet zavart amugy. PR5 ellenallasa es a rajta levo feszultseg eses OK?
Kiszedtem a FET-et, PC18-at PR5-öt... igy PQ2 4. láb helye sehová sem kapcsolódik, és mégis ott a 19V... Fet-et visszaépitve és diszkét elemekből bekötve légszereléssel PQ2 4. lábát már indult volna a lap.. szerencsére izzón keresztül kapta az adapter a 230V-ot. Sűrű villogás jelezte a zárlatot majd a Fet totál átütött.. DC batout ponton eddig 40 Ohm-ot mértem.. most ez 2,9 Ohm....
PR5 ellenálás ok.. csak épp nem esett a feszültség rajta hanem nőtt. 10 voltról 19-re...
Hat en nem tudom mi folyik ott
![]()
Hat ebbol sajnos nem latok semmit. Borzaszto a minosege a kepnek.
Sajnos nem tudtam jobb képet késziteni,,.. makrót nem tud ez az öreg gép...viszont mitől lehet egy levegőben lévő ponton 19V... az egész környékét végigmértem... sehová sem kapcsolódik még 2Mohmos méréshatárban sem... most viszont már bazi nagy a zárlat...
En erre nem tudok mar mit mondani. Ha nem kapcsolodik sehova akkor nem lehet a 4-es labon 19V... Ezert szerettem volna latni. Meres kerdese lenne az egesz de en igy nem tudok tovabb segiteni mert azt neked kell latnod, hogy miert van ott feszultseg ahol szerinted nem kellene lennie. Azert mondom, hogy szerinted mert nem latom amit te latsz.
Gyakorlatilag minden alkatrészt kiszedtem a kérdéses 4. láb körül. Ergo ott feszültség nem lehet.. nagyítóval átnéztem a lapot,, sehol sincs zárlat ehhez a lábhoz. PQ1 1-3 lábához mérve 1 M ohm-ot mérek PQ2 4. lábához viszonyitva. Elvileg és a rajz szerint is mivel ez a láb most levegőben van ott szakadásnak kellene lennie. Mivel nem az,, igy a lap valamelyik rétegének fóliazárlatára tippelek, csak nem tudom h mihez, melyik réteghez és az hová megy. Ezért furcsa az is h eddig 40 Ohm volt dcbatout és föld között, a kisérlet után ez már csak 2,9 ohm....
Most már a kapcsolási rajz alapos áttanulmányozása után kiderült, hogy bizony vannak még áramköri részletek máshol is amik kiegészítő vezérlést adnak a 2. FET-nek. Nem lett volna szabad kiiktatni az eredeti áramkört és légszereléssel bekötni a 4. lábat. Az is kiderült hogy sajnos igaz, miszerint csak akkor kapcsolható be a gép ha az akku benne van, sőt még az RTC battery is szükséges a működéshez. Kis eldugott kiegészítő áramkörök vannak a rajzban ami alapján kiderült, hogy RTC battery és működő akku nélkül a lapit bekapcsolni lehetetlen mert a kiegészítő áramkörök ezt megakadályozzák...
Ettől függetlenül a dcbatout ponton a 40 ohm kevés, ott zárlat volt amit most sikerült tovább javítanom 3 ohm-ra... A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
A 40 ohm ott kevés, mert ha kiszámolod, a 19 V-os tápfeszen az majdnem 10 W teljesítmény, ami anélkül disszipálna el valahol, hogy bármi is mozdulna. A 3 ohm már a hibás alkatrész továbbfajulása. A FET, ami tönkrement, nem a légszerelés áldozata elsősorban, hanem a további zárlatba vonult, eredetileg hibás alkatrészé. Megint elment egy egész nap egy olyan hiba keresésével, ami 5 perc lenne, ha egy pár V-os, nagyobb terhelhetőségű, esetleg szabályozható táppal próbálnád a füstöt keresni. Nem az a FET a hiba. Ha azt áthidalod, akkor rendszerint simán működik is a lap. Mögötte ment tönkre valami, ami miatt nem indul semmi. Hogy az induláshoz mi kell, azt addig nem is lehet biztosan tudni, amíg hiba van a DC tápvonalon-hiszen már az a tápvonal sem engedélyezett. Az RTC elem és a fő tápvonalból szült kisáramú 3,3 V párhuzamosan van kötve, így az RTC elem a működéshez biztosan nem kell: ECVCC, és mögötte D21 biztosítja az RTC elem töltését két ellenállással sorosan és egyben az RTC tápellátását bármely táp jelenlétekor. Az akku szükségességéről semmit nem tudni: A batt_prs vezetéken tudatja az EC-vel, hogy ő jelen van (az EC-n belül viszont többet nem tudunk róla már, hiszen az a beágyazott vezérlőn futó program hatásköre), de hw-esen a MAX1909 lehetővé teszi akku nélkül is a tápellátást (ACIn, ACOK, PDS, SRC láb, és az onnan vezérelt PQ1-PQ2).
Szia.
Megpróbáltam tápról, sajnos az füstölt és nem az alaplap. Alternativ lehetőség még 12V 7Ah zselés aksi. De ide valami soros ellenállás kellene. Tudsz abban segíteni mivel próbálkozzak? Ohm / watt?
Valaki írta az 50-60 W-os autóizzót, az jó lehet az akkuval sorosan, bár kezdetnek egy 21 W-os is elég lehet.
Hálaimákat zengek rólad..
![]() ![]()
Always tápok mennek, a lap proci és memo nélkül be is kapcsol. Ide oda belemértem a kritikus pontokra.. megvannak a különböző tápok. Tettem bele (nem a sajátja) procit és memot, de képet sajna nem ad még. Majd visszateszem az eredeti processzorát, lehet az a problémája.
Sajnos specifikációt nem találtam,hogy milyen processzorokat kezel a lapi, csak azt hogy mi van benne gyárilag. |
Bejelentkezés
Hirdetés |