Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infrasorompó
 
Témaindító: hasutas22, idő: Ápr 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Sebi válasza steing hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
Írtam, hogy az nem mehet messzire...
555-höz van jó kis segédprogramunk.

A vevő nem annyira egyszerű, mint sokan gondolnák, tkp. mintha rádióvevőt építenél: kell keskenysávú erősítés, AGC (automatikus erősítés-szabályzás), stb. Napjainkban - mivel az egész ki van hegyezve a távirányításra, adatátvitelre - erre a célra gyártanak IC-ket (pl a TSOP), amiben megvannak ezek az áramkörök, valamint a tokozása a megadott vivőfrekvencián szűrőként viselkedik, ezért nem megy bármilyen fényforrással, hiszen a jó jel/zaj viszony a titka a nagyobb távok áthidalásának - különösen nagy látható fény jelenlétében.
A régi TV-kben még külön voltak az erősítők, ha ilyenhez hozzájutsz, akkor használhatod a lézeres fényforrást - a vevő oldalon hozzá választott színszűrővel.
Mellékeltem két IC-típust és egy még régebbi - diszkrét elemekből épített - erősítőt, amit tág határok között tuningolhatsz.

IR vevők.GIF
    
(#) steing válasza (») Ápr 24, 2014 /
 
bocsánat... :-o
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) steing válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /
 
köszönöm szépen, letesztelem...

az 555ös segédprogramot használtam és értem is, csak azt nem tudom, hogy a frekvencia és a kondi között hogy áll fenn a kapcsolat.

köszi
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) Sebi válasza steing hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /
 
Ejnye... Ha kettőt-hármat kiszámolsz más-más kondival, rögtön kiderül: nagyobb kondi=lassabb töltődés=kisebb freki. Az ellenállásnál ugyanígy.
(#) proli007 válasza steing hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /
 
Hello! Itt a 11. oldal tetején megtalálod a választ, az összefüggésekre. üdv!
(#) Heindl Roland hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Beüzemeltem egy infrasorompót és azt tapasztaltam, hogy Bővebben: Link amikor az adó ad akkor természetesen a vevő vesz tökéletesen. Ha azonban a vevő relé kimenetére ha becsavarozom a vezetéket , úgy ,hogy a vezeték másik végén nincsen semmi ,akkor a relé kattogni kezd és így nem merem használni. Nem mindig csinálja , de sokszor.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) Heindl Roland válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Bocs,harákötök bármit (relét,vagy amit kapcsolni szeretnék)akkor is ugyan az a jelenség. Így a vezetékről lenettem a rákötött relét és anélkül is ugyanazt csinàlja.
(#) Heindl Roland hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Szia!
Ismételten, de most gép előtt ülve.
Van a fent nevezett infra vevőm és szeretnék vele kapcsoltatni egy távirányítót. A távirányító
egy:Bővebben: Link
remélem a link-en látható Satel Rx4K tipusu 4 csatornás szett. Azt szeretném ha az infra vevőhttp://www.masco.hu/#moduleName=Shop&pageID=item&ID=97a2ff94&pageNum=1&itemorder=&findtext=) reléje 12v-ot adna a távirányítónak mivel kivettem az elemet és összezártam az egyik gombot rövidre.Az lett az eredmény, hogy beragadt az infra vevő reléje. Miután a vezeték végéről levettem a rádió adóját, ugyan úgy beragadt legalábbis kattogott.Ha a vezetéken nincsen semmi akkor is kattog, viszont ha kikötöm az infra vevőből a kábelt akkor minden rendben. Árnyékolt kábelt használtam és össze is kötöttem a testet a negatívval.
(#) Remci válasza Heindl Roland hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia!

Tudsz egy skiccet feltenni, hogy végül is hogy kötötted be? A vevőn két csatlakozó a tápfeszültségé, a másik kettő meg a relé kontaktus.Ez lehet alapból zárt -Nc- vagy nyitott-No- attól függően hogy a jumper hogy áll. Úgy próbáld bekötni, hogy bekötöd a tápot, át jumperolod -No-ba és oda meg bekötöd a távirányító megszakított pozitív ágát.Alapból nyitva lesz a relé, ha valaki megszakítja a sugarat, akkor pedig behúz és tápfeszt ad a távirányítónak.
(#) Heindl Roland hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Köszönöm , hogy foglalkozol a problémámmal! Szia pont ezt csináltam de mégis kattog sokszor. Az adó biztosan ad.Próbáltam úgy is ,hogy az infra vevő táp pozitívát átkötöttem a relé kontaktusra, de próbáltam a negatívot is átvinni. Mind kettő esetben ugyan az a probléma.
(#) steing válasza Sebi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia, bocsánat, hogy csak most válaszolok, de némítva lettem...

Szóval nem az astabilt nem értem, hanem a vevő oldalon a kondi értéke és a frekvencia nagysága közötti összefüggést.

De időközben találtam egy másik vevőt TSSP4038 . Ez már tud folyamatos jelet venni egy sima astabilból, ezzel stabil lett a kapum.

Köszönöm a segítséget
(#) Remci válasza Heindl Roland hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
A vevő és a távirányító ne legyen 1 tápfeszültségen, ne kösd össze a kettőt. Ha kattog, annak több oka lehet. Mekkora az adó és a vevő között a távolság? Biztosan látják egymást? Nincs közöttük semmi zavaró dolog? Mivel ezek egy sugaras sorompók, így egy leeső faág, belelógó fűszál, közte átrepülő madár is megszakíthatja. Az adót ki tudod próbálni pl egy kamerás mobillal. Ha a kamerán keresztül nézel bele, akkor kell látnod egy erőteljes világító foltot. Sokszor előfordult hogy az adóban lévő infra led gyöngült el.
(#) Heindl Roland hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Szia egyenlőre a teszt fázis folyik, így 50 cm a vevő és az adó közti távolság.Egyenlőre mind ez egy munkapadon.Próbáltam külön tápról akkor is ugyan az a probléma. Az infra kontaktusát lereléztem,de akkor is ugyan az a probléma.
(#) Remci válasza Heindl Roland hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Érdekes, 50cm-ről azért működnie kellene. Jó lenne egy képet látni a bekötésről. Így viszont több ötletem nincs.
(#) Heindl Roland válasza Remci hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Hétfőn lefotózom.
(#) steing válasza steing hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Szia,

abban még tudnál segíteni, hogy ebben a kapcsolásban a vevőnél az 555-ös IC az miért kell? Ha egy ledet szeretnék csak világítani vele (szakadáskor), akkor is kell? vagy az a buzzer miatt kell csak?

köszönöm, steing
(#) Sebi válasza steing hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Nemcsak a buzzer miatt kell, itt ez egy komparátorként dolgozik: amíg jönnek a pulzusok a reset lábra, addig nullában van a kimenet. Ha megszakad az infrasugár, 1-be megy a vevő kimenete, lezár a soros dióda és elkezd töltődni a reset lábon lévő kondi. Mikor sikerül neki, akkor a kimenet tápfeszre ugrik . Tehát a kondi-ellenállás páros fogja meghatározni a "megszólalási" időt: nagyobb időállandóval pl. kiküszöbölhető egy átrepülő madár által kiváltott riasztás.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) steing válasza Sebi hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Köszönöm a gyors választ, majdnem értem is..
Azt irtad, hogy a szakadás után, addig marad a kimenet 1ben amig a kondi(C2 1uF) töltődik. Tehát ha azt pl. növelem, akkor hosszabb lesz a risztási időm?
"Tehát a kondi-ellenállás páros fogja meghatározni a "megszólalási" időt"

de az utólsó mondat, mindezt megzavarja.. :-o
"nagyobb időállandóval pl. kiküszöbölhető egy átrepülő madár által kiváltott riasztás. "

Vagy, ha növelem a kondit, akkor nem csak a risztási időt növelem, hanem a risztást kiváltó megszakítási időt is??

Magyarul, a kérdésem az lenne, hogy mit csináljak, ha azt szeretném, hogy igen érzékeny legyen a szakadásra, de ha szakad, akkor "sokáig" riasszon..? Már persze ha lehet ilyent.
(#) Sebi válasza steing hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Idézet:
„Azt irtad, hogy a szakadás után, addig marad a kimenet 1ben amig a kondi(C2 1uF) töltődik. Tehát ha azt pl. növelem, akkor hosszabb lesz a risztási időm?”

Nem ezt írtam, de látom, hol értetted félre: a "megszólalási" idő nem a buzzerre vonatkozik, hanem a reagálásra. Szakzsargon: megszólalási szintnek is nevezzük pl egy komparátor billenési szintjét.
Idézet:
„Magyarul, a kérdésem az lenne, hogy mit csináljak, ha azt szeretném, hogy igen érzékeny legyen a szakadásra, de ha szakad, akkor "sokáig" riasszon..? Már persze ha lehet ilyent.”

Mindent lehet. Monostabil kapcsolásban kell használni az 555-öst, akkor beállítható a visszabillenés ideje. Tehát annyi ideig szól.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) proli007 válasza steing hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Hello! Hogy tiszta legyen.
- Az adóban az IC2 állítja elő a 36..38kHz-es jelet amit az infra kisugároz. De az IC1 ezt a sugárzást megszaggatja. Vagy is kb. 0,7ms ideig van 36kHz, 0,7ms ideig meg nincs jel. Avagy impulzus csoportok vannak kisugározva, mert az SFH ez tudja fogadni. (Meg energia takarékosabb is a dolog, mert kb. az idő felében nincs sugárzás.)
- Az SFH kimenetén már csak a 0,7ms/0,7ms szaggatott jelet adja ki. Mivel 0,7ms szünet van, ekkor megszólalna a jelzés. Ezért kell az R2-C2 integráló tag. Vagy is amikor a 0,7ms sugárzás van, akkor az SFH a D1 diódán keresztül kisüti a C2 kondit. A 0,7ms szünetben meg az R2 tölti a C2 kondit.
- Egy RC tag töltési ideje Tau=R*C. Vagy is Tua=R2*C2=10k*1uF=10ms. De a Tau a kondi 63%-ára történő feltöltődési ideje. Az 5V táp mellett, ez 3,15V lenne. De az 555 Reset lábának küszöbszintje kb. 1V. Vagy is nem 3,15V-ra kell feltöltődnie, hanem csak 1V-ra. Ezért a töltődés ideje durván a harmada, vagy is ha a jel szünet (kimaradás ha takar valami) 3ms-nál hosszabb, jelezni fog.
(Igazából ez az idő, még kevesebb, mert az SFH nem tudja kisütni a kondit nullára, csak a dióda nyitófeszültségéig. Pont ezért van a kapcsolásban Schottky dióda használva, hogy 300mV körül legyen a maradék feszültség, ne 700mV. Mert akkor már csak 700mV-ról kellene a kondinak töltődni 1V-ra.)
- Nos lényegében az R2-C2 feladata az impulzus csoportok közötti szünetidő áthidalása, hogy az még ne szerepeljen úgy mint "riasztás". Ha ezt az időállandót sokkal nagyobbra választanád, akkor lenne az, hogy meghatározhatnád azt is, milyen hosszú idejű "eltakarásnál" szólaljon meg a riasztó. De ez a 3ms jelenleg csak három ezred másodperc "késleltetést" okoz a megszólalásnál. Ennek jelentősége fizikailag nincs a riasztásra nézve.
- Amúgy az 555 a Reset bemenet küszöbértéke miatt, és a zümmer közvetlen meghajtása miatt van beépítve. (Meg hát az elejében is 555-ök vannak használva.

Amit szeretnél, azt úgy lehet megoldani, hogy pld. két monostabil multit alkalmazol. Az egyik egy 2..3ms-os újraindítható, ami lefutó élre indul. És ha ez lejárt, akkor egy másik monostabilt indítasz, ami a jelzés hosszát határozza meg. Ha azt szeretnéd, hogy a jelzés fennálljon, míg a megszakítás van, akkor a második monostabil újraindíthatónak kell lenni, ha nem szeretnéd hogy állandó megszakítás mellett állandóan szóljon, akkor egy "nem-újraindítható monostabil" kell.
(Lehet kicsit komplikáltan hangzik, de nem az. Itt a D1 dióda és az R2-C2 tag is egy újraindítható monostabilt alkot a Reset bemenettel. Hiszen minden impulzus csoportnál,a kondi kisütődik. Ugyan ezt a módszert is lehet alkalmazni, és ez után egy monostabil a megszólalási időhöz.) Pld. egy hevenyészett példa.
(#) steing válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Nagyon szépen köszönöm, ez több mint részletes magyarázat...

Annyit kérdeznék, még ha lehet, hogy nekem a zümmer helyett egy mikrokontrollerre menne a jel.. Ebben az esetben is jó nekem az 555ös IC, igy? Simán kiveszem a zümmert és a helyére egy LEDet vagy az input lábat bekötöm?
(#) Sebi válasza steing hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Ha az is 5V-ról megy, akkor igen.I
(#) proli007 válasza steing hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Hűha, de nagy kerülőutat tettünk meg, míg ugyan oda eljutottunk..
Alapvetően rá lehet kötni az 555 kimenetét a mikrokontrollerre, meg a Led-re is (perzse előtét ellenállással. Feltéve, hogy a kontrollernek is 5V a tápja.
De ha már mikrokontroller van a dologban, akkor akár az egész áramkört kihagyhatod, így az SFH kimenetét közvetlen is rákötheted, és az egész késleltetős dolgot programban írod meg. Pettyet célszerűbb.
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
(#) steing válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Hát, ha öszinte akarok lenni, akkor elmondom... Óriási utat tettem meg mióta elterveztem, hogy megcsinálom ezt az infrakaput... amikor már azt hiszem, hogy tökéletes, mindig rájövök valamire, hogy így vagy úgy, de jobb lenne... már eljutottam addig, hogy van egy 1db. ucontroller, 1db. IRled, 1db TSOP és 1db tranzisztor. ez igy egyben az adó és a vevő, amit egy prizma segítségével kapunak használok... De mivel em értek hozzá, nem tudom, hogy melyik a jobb, stabilabb, strapabíróbb megoldás... Hogy még egyszerűbb legyen az élet, a risztási jelet, továbbítani kell egy központba vezeték nélkül...
(#) proli007 válasza steing hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Oké! Mindegy.. Ha az áramkör működését megértetted az alapján amit leírtam, én már elértem a célomat.
(#) steing válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2014 /
 
Igen, köszönöm. Pontosan azért kérdeztem, mert értem én, hogy működik, de abban az esetben, ha bármit változtatok rajta, és esetemben szinte mindent értenem kéne a miértjét is... tényleg köszönöm, hogy kifejtetted...
(#) kipi0804 hozzászólása Máj 12, 2014 /
 
Üdv mindekinek! Infrasorompót szeretnék építeni, és lenne egy pár kérdésem. Az adó és vevő közti távolság csak speciális lencsével növelhető? A ledek száma befolyásolja az áthidalható távolságot, ugyanígy a tápfeszültség? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) digifoto hozzászólása Máj 13, 2014 /
 
Olyan kapu áramkör kellene ami riasztást ad, ha a kapu /2 méter/ között elhalad valaki. A legkönnyebben elkészíthető áramkör kellene.Bővebben: Link
(#) steing válasza digifoto hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Hello,

ennél jobbat én nem találtam és egyszerű is . mellékletben a kapcs. rajz

Van beültetési rajzom, majd ha az otthoni gépemnél leszek mellékelem azt is. (már persze ha kell )
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem