Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobásmagasság-becslés gyorsulásmérővel?
Lapozás: OK   1 / 2
(#) pythonjuggler hozzászólása Aug 25, 2014 /
 
Adott a következő probléma: feldobok egy tárgyat, rajta/benne egy gyorsulásmérővel. Az elengedés pillanatában hogyan tudnám minél pontosabban megbecsülni a dobás által elérendő maximális magasságot? Nyilván a kezdősebesség ismeretében egyszerű a megoldás, ahhoz viszont a gyorsulást kell integrálni a lendítés megkezdésétől az elengedésig eltelt időintervallumon. Hogyan tudom detektálni a gyorsulásmérő segítségével ezeket az időpillanatokat?

A tárgy a levegőben tetszőlegesen foroghat, és leérkezése után egyből feldobásra kerül ismét, azaz a rögzített gyorsulásmérő tengelyeinek helyzete feldobásról feldobásra változhat.

Bármilyen ötletet szívesen fogadok, és elnézést, ha triviális, vagy nem témába vágó a kérdésem.
(#) GPeti1977 válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Ezzel a módszerrel nem hiszem hogy sikerülne, ma már lehet kapni olyan felbontású légnyomás mérő szenzorokat amivel akár 20cm magasság felbontás is elérhető.
(#) pythonjuggler válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Ennél finomabb felbontásra (max 4-5 cm) lenne szükségem, ezért gondoltam erre a légnyomásmérő helyett...
(#) GPeti1977 válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Nem fog menni ebben biztos vagyok, ne feledd még ott van a legerősebb a gravitációs gyorsulás, a rezgések, a pörgések centrifugális gyorsulása, mindezt vektorosan kiszámolni 3 tengelyre szerintem lehetetlen.
(#) kokozo válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Szia!
A tárgyról lehet tudni valamit? Gömb alakú vagy kocka, üreges vagy tömör? stb..
(#) pythonjuggler válasza kokozo hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Gömb alakú, 100-150 gramm körüli tárgy, aminek pl. a belsejébe lehetne rögzíteni az IC-t.
(#) kokozo válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Lehet hogy hülyeség de giroszkópos gyorsulásmérővel esetleg megoldható.
(#) tursaba válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Dobásonként az eldobás szögét is pontosan meg kéne határozni a gyorsulás mellett.
Mindenkori légellenállés értéke is belejátszik. Nem lesz egyszerű móka !
(#) pythonjuggler válasza tursaba hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Esetleg ha valahogy megoldanám, hogy a gyorsulásmérő nem forog a gömbbel együtt, hanem mindig egy adott pozícióban áll, akkor egy 1-tengelyes gyorsulásmérővel már talán megoldható a dolog, nemde?
(#) kisedison válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Az egy tengelyessel az a baj hogy csak X irányban mér az is. Szóval ha a gyorsulás nem azon a tengelyen van pontosan akkor már hülyeséget mutat, ha meg keresztbe akkor 0. Másik dolog, a robotomban van 3 tengelyes gyorsulásmérő és ahányszor feldobtam (és még haladt felfelé) jelzett a 'freefall' lábon.
Neked légnyomásmérő kell. Vannak cm-es felbontásúak is. Meg lehet oldani velük. Egy ismerősömnek RC Helikopteren azzal tartja a magasságot (gyro+gy.mérő a vezérlést intézi) és úgy áll előtted a levegőben mint a cövek, pedig az kavarja a levegőt neki rendesen.
Nézz körül légnyomásmérőknél, fogsz találni megfelelőt.

Szerk.: Az egy tengelyes dolgot visszavonom, most látom csak hogy megoldanád (nagy erőfeszítésekkel, és sok elpazarolt idővel)
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014
(#) mhatalyak hozzászólása Aug 25, 2014 /
 
Nekem van egy mobilom Nokia N900, van rá egy progi, a neve n900fly... Annyit csinál, hogy ha feldobja az ember és elkapja kiírja mennyi ideig repült és milyen magasságig az elengedés pillanatától, elég pontos, abban giroszkóp és gyorsulásmérő van. Nem tudom mennyit segít ez a probléma megoldásához, de nem lehetetlen ezek szerint, szerintem.
(#) pythonjuggler hozzászólása Aug 26, 2014 /
 
Köszi a tippeket, ezen a légnyomásmérő vonalon még nézelődök. A legjobb amit találtam eddig az kb. 10 cm-es max felbontást ígér, és már az is elég borsos árú...

Az vajon mennyire járható út, hogy egy RF adót rögzítek talajmagasságban, a feldobandó tárgyban elhelyezett vevővel pedig a vett jel teljesítményéből becslem a magasságot? Ehhez ha jól tudom RSSI funkció kell. Ezzel szerintetek mennyire pontosan lehet mérni max. 5-6 méteres távolságban?
(#) proba válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Rádióról az jut eszembe, arrébb állok, elmegyek mellette, változik a hangerő- térerő. Szerintem egyáltalán nem lesz megbízható.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 26, 2014 /
 
Valóban olyan gyorsulásmérővel aminek van freefall out kivezetése a láb aktív állapotának az idejéből számolható az esés magassága bizonyos korlátok között.
(#) tursaba válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Azt, hogy nem forog a gömbbel együtt, pl.: teszel bele egy mechanikus giroszkópot, szerintem felejtsd el.
(táp, motor, csapágy (esetleg mágneses ?) Problémák halmaza + rengeteg idő.
(#) pythonjuggler válasza tursaba hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Igen, az szerintem is nagyon macerás volna. Mit gondolsz a rádiós megoldásról? Tegyük fel, hogy végig line-of-sight terjedés történik, és mondjuk szabadtéren vagyok, ahol minimális a reflexiók hatása. Ekkor csak a labda borításának csillapításával kell számolni (na meg persze a labda forgása miatt az antennák illesztésének változásával), de mivel még közeltérről beszélünk (2-3 méter), elméletlieg egészen jó felbontás is elérhető lenne... nem?
(#) tursaba válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Nem ilyen egyszerű. GPS-t kellene csinálnod házilag, mert a térben kellene a tárgy helyzetét meghatározni. Ha megnézed a GPS működését.... Az adókat is össze kellene szinkronizálni.
Szerintem felejtős. Jó ötletként, a légnyomásmérést már javasolták előttem.
(#) pythonjuggler válasza tursaba hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Miért kéne az adókat összeszinkronizálni? Semmi adatot nem küldenék, csak löki minden adóantenna magából a szinuszt, mindegyik a külön sávján, aztán a gömbbe szerelt vevő veszi mindegyiket valamekkora teljesítménnyel. Ahogy a GSM bázisállomások időrései sincsenek egymással szinkronizálva mégis működik a háromszögelés

De köszi, ez a többantennás megoldás eszembe se jutott... Mint említettem nagyon jó felbontás szükséges, úgyhogy a légnyomásmérés valószínűleg nem tudna elég jó lenni.
(#) kisedison válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Esetleg azt lehetne tudni hogy pontosan mi lenne az egész célja? Könnyebb úgy kiötletelni valamit.
Ez a rádiós dolog csak akkor lenne elfogadható ha mondjuk egy réz labdát dobálnál aminek teljes felülete az antenna, így nincs az elfordulásból következő zavar.
(#) pythonjuggler válasza kisedison hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Egy világító labdát szeretnék készíteni, ami a magasságától függően változtatja a színét.
(#) tursaba válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Miért kell szinkronizálni ? Mert tudni kellene, hogy minimum 3db adótól, milyen távolságra van a tárgy. Ez a móka szerintem "házi" módszerrel nem életképes, pláne, ha ilyen az elvárt pontosság. Az egyszerű térerősség mérésen alapuló rendszernél sok a zavaró jellemző. Nem ellendrukker vagyok, szurkolok neked. Amennyiben összejön, -ilyen pontossággal-, légy szíves dobj egy levelet a fórumra. Köszönöm.
(#) kisedison válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Egy ilyenhez nem hinném hogy olyan hűde nagy pontosság kell, vagyis szerintem felesleges, de te tudod. Nem ellened vagyok, és az ötlet remek. De azt úgyse fogod lentről látni hogy azon a 10 centin két árnyalattal világosabb kék mondjuk a labda. Én barométerrel csinálnám (légnyomás) ez a leg kézenfekvőbb, ezért is írják sokan.
(#) xenon válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Szerintem:
1.: Légnyomásmérő
2.: Ha nem elég a felbontása --> légnyomásmérő + szoftveres interpoláció
3.: Ha nagyobb pontosság kell (és szereted magadat szívatni) --> ultrahangos távolságmérés
(#) kisedison válasza xenon hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
xenon-nak tökéletesen igaza van a kettes pontban.
Na azért ultrahang egy össze vissza forgó labdán.. Mondjuk, gyro meg gyorsulásmérő = labda aktuális helyzete, 6 db ultrahangos szenzor minden irányba, aztán innét már lehet számolgatni pitagorasz tétellel meg egyebekkel, csak felesleges. De elég mazoista dolog lenne.
(#) pythonjuggler válasza xenon hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Bocsi a hülye kérdésért, de mit takar a szoftveres interpoláció?
(#) kisedison válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Ha jól tudom azt jelenti hogy a mért (mondjuk 10 cm felbontású) értékekből, és az időből kiszámolja az épp aktuális helyzetet mondjuk 1 cm-es felbontással. De javítsatok ha tévedek.

Szerk.: Gyakorlatilag ezzel sebességet mér, és onnét tudja hogy épp hol jár.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) xenon válasza kisedison hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Igen, ezt jelenti. A szabadesés kiszámítható dolog, az első néhány mérésből -elvileg- a teljes útja "előrejelezhető". A mért értékek meg folyamatosan érkeznek, így 10..30cm-enként korrigálható az érték. Magyarul, egy 8-900ft-os szenzorral el lehet érni mm-es felbontást (ha nem is lesz atompontos).
(Ultrahang esetén, ha szabad területen van, az oldalt, ill. felfelé terjedő jelek úgysem verődnek vissza, csak a lefelé haladók, talán működne a dolog (a forgásra gondolok most). Vagy a rádiós megoldásnál felvetődött a földön elhelyezett "lokátor", ezt is egyszerűbb lenne ultrahanggal kivitelezni (a kicsi felületről visszaverődő gyenge jel itt is elég problémás lenne). Az biztos, hogy mazochista megoldás, én nem így csinálnám, inkább csak elvi lehetőség.)
(#) pythonjuggler válasza xenon hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Ez jól hangzik. A légnyomásmérő ilyen gyorsan tud alkalmazkodni a változó nyomáshoz?
Ezek szerint szoftveresen megoldható pl. egy kommersz arduinos BMP180-al a kb. cm-es pontosság, annak ellenére, hogy az papíron max 0.25m-es felbontást tud?
(#) kisedison válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Igen, gyorsan alkalmazkodnak, szerintem van olyan sebességük mint egy iránytűnek, vagy gyronak. Pontosan erről van szó.
(#) xenon válasza pythonjuggler hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Gyors fejszámolással: Ha 4m magasra dobsz, a leérkezési- (és így az elengedési-) sebesség kb. 9m/s. A légnyomásmérő high resolution módban (0,3m felbontás) 13,5ms-os konverziós idővel dolgozik. Plusz, még a kiolvasási és a feldolgozási idő (ez nem olyan sok). tehát egy mérési ciklus alatt kb. 13cm-t tesz meg (ahogy lassul, ez egyre kisebb lesz). Mivel a mérési időt ismerhetjük, a sebesség ismeretében ezt is bevehetjük a számításba. Tehát, (ha jól számoltam), működhet a dolog, de az említett interpolációhoz kell néhány mérési eredmény (néhányszor 0,3m), az elengedés után. Nagyobb pontossághoz jobb (nagyobb felbontású, gyorsabb) szenzor kellene.
Illetve még nem került említésre a mozgás keltette légáramlás hatása a szenzorra, ezt viszont elég nehéz megjósolni (a kialakítással ez remélhetőleg kellően lecsökkenthető).
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem