Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőgép javítása
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Egyenirányítása van a hegesztő áramnak, ez biztos mint a szentírás! Ha utána veszi le a feszt akkor a panelnek lehet hogy nincs külön, ha egyenirányítás előtt veszi le akkor van külön graetz, vagy csak egy dióda és félhullámmal dolgozik. De vigyázz mert a panelre gyakran fut 230V-is, az meg ugye ráz!
Itt egy rajz a legtöbb hasonlóan néz ki: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/46/461070ef1903e867bb46a...40.jpg Ez egy jobb eset ahol a panel tápja legalább saját trafót kapott és graetz-t, de találkoztam egy olyannal amin a panel tápja is hegesztőáramról ment.
Ennél tuti a hegesztő árammal megy a panel, mert lekötöttem a két vezetéket, és úgy próbáltam külső trafóval, de ugye lassabb volt az előtolás. A leírásában 31 volt nyugalmi feszültséget írnak, így akkor lehet azért nem ment úgy ahogy kell a 24 volttal.
Sajnos csak hétvégén tudom megnézni hogy is néz ki belül a helyzet. SZépen lehetne vele hegeszteni ha nem lököve jönn a huzal, mert amikor elkapja a fonalat akkor minden tuti. Amúgy vajon mekkora teljesítményű trafó lenne jó az előtolásnak? Gondoltam keresek egy 36 voltos trafót hozzá. A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2014
Legalább 50%-al nagyobb mint a motor teljesítménye. De ha duplája az sem baj.
Azt tudom, de akkor muszály lesz, hogy megmérjem az áramfelvételét és az alapján keresni trafót. Csak gondoltam meggkérdezem hátha valakinek van ilyen jelelgű tapasztalat.
Sajnos mint fentebb írtam, csak hétvégén tudom megnézni, mert hétközben máshol lakom! Majd ha meg lesz akkor megírom.
A legjobb sztm a külön trafó lenne, így tuti nem lenne vele probléma.
Nos meg volt a bontás!
A motor 24V 0,4A. Maximumon 32 volt egyenáramot kap, miközben a trafón 31V váltót mérek, de jól emlékeztem és ebben nincs egyenirányítás, simán váltóárammal hegeszt. Az elektronikája elég vegyes, mert kapja ugye a trafóról a 31 voltot ami valahogy egyenirányítva lesz, de nincs benne erre a célra greatz, meg van a nyákon egy pici 12V trafó ami a reléket működteti, annak van is egy kis greatz beépítve. Ez a kis trafó más célt nem lát el. Most azon is gondolkoztam hogy ha a kiiktatom a trafóról a 31V tápot és teszek be egy mondjuk 9V-os motort meg 12V-os trafót az előtolásnak akkor az új vajon jó lehet-e? Ugye a feszt tudom állítani az előtolás szabályzó potival. Most ezekkel próbálkozom és majd kiderül jutok-e valamire. De az tuti, hogy jelen állapotában 30-36V körüli trafó kellene bele.
Üdvözletem!
Mindenképpen túl akarja hajtani a motort? Szerintem maradjon az alap változatnál, tegyen be külön táplálást a panelnek ami stabilizált, ha tesz hozzá nagy kondikat, azok úgy is maximumra lesznek töltve állandóan, ha rövid záráskor leesik a feszültség, semmi baj kondi teszi a dolgát. Ahogy Mpisti úr mondta csodát nem lehet várni ezektől a gépektől!
Kedves Kollégák!
Tanácstalan vagyok. Javítgatok egy kínai kombi hegesztőt CT416 a jele, plazma, avi és pálcás módokra alkalmas. A gép rövid úton kiment hibára áram erősséggel arányos gyorsasággal. A hibát megtaláltam, a kimenetnél található nagyméretű relék előtt az egyik oldal vastag réz huzalja nem volt jól beforrasztva. A kínai rabszolga nem csupaszította le eléggé a zománcozott huzalt. Ez most jó, viszont van egy jelenség amit nem tudok hova tenni. A gép bevont elektródás módban hegeszt jól a potméter állásának megfelelően, viszont a 7 szegmenses kijelzője 160 A helyett csak 80 A-ig mutat végállásban. Viszont amikor rossz volt és letiltott akkor az üresjárati feszültség megszűntével, ez a hiba is eltűnt, viszont akkor nem hegesztett. Ha lehúzom a söntöt bekötő 3 eres csatlakozót akkor újra jó értéket mutat. A gépről nem sokat tudok, valami internetes papír szerint 25V üresjárati feszültségnek kellene lennie helyette 80V-ot mérek. Találkozott valamelyikük ilyennel? Segítséget tisztelettel megköszönöm!
Köszönöm a tippet, majd még ezt a kondis dolgot is kipróbálom! Csak azt enm tudom honnan van egyenirányítva a fesz, így kérdés hova kell tenni a kondit. De majd körbenézek. Érték mekkora lenne az ideális?
A másik kérdés, hogy miben jelentkezik a külnöbség az egyen és váltóáramos hegesztés közt?
Váltóárammal hegeszt az ember trafókkal amiben nincs egyenirányítás. Ez néhány bevonatos pálcával jó csak, a többi egyenáramot igényel.
Váltóáram lehet még avi hegesztés de ezt alumíniumhoz használják az alu különlegessége miatt. Minden más egyenárammal hegeszthető.
Akkor még az is sokat dobhat rajt ha tennék bele egyenirányítást? Tudom tré meg minden, de ha ez van akkor talán lehetne rajt segíteni rajta, hogy jobb legyen. Hány amperes diódák kellenének hozzá? Sajna volt egy hegesztőm ami hibás volt, abból kivehettem volna a dióda sort, moost jó lenne!
"Minden más egyenárammal hegeszthető."
Annyi kiegészítést hozzátennék, hogy vannak olyan barkács hegesztőgépek, ahol a porbeles huzalt váltóáramról pörkölik. No abban nincs egyenirányító a hegesztőáramnak, csak a tolómotornak.
Így van, nekem is egy porbeles hegesztő tuning a cél!
![]()
Az önvédő porbeles huzalokat CO-hoz képest fordított polaritással kell hegeszteni, azaz rendessel: test pozitív, pisztoly negatív. Ha ezt nem így csinálják a barkács hegesztőknél, akkor nem csodálom hogy nem működnek rendesen! Ebben ez esetben én elgondolkoznék egy egyenirányító beépítésén is hegesztőáramra. Bár ha nem kellett egyenirányítani akkor, lehet nem középkivezetéses a trafó úgy meg 4 db dióda kell! Jól vélekedem?
Most már amúgy értem miért olyan olcsók ezek a gépek! Pixi, érdemes lenne visszarajzolnod a szerkezetet és abból kiindulva kitalálni mi segíthet ezen a cuccon!
Ez az elektronika van benne, és mivel kétoldalas a nyák, így 1-2 dogot ki kéne venni a visszarajzoláshoz. Csatoltam róla képet. A diódázáson még gondolkodom, kéne szerezni 4 combosabb diódát hozzá.
Kellene egy fotó a másik oldaláról is, esetleg hogy mi a típusa annak a tranyónak ami a bordán van. Ja és ha a gépednek van adat táblája (lennie kell)az is segítene, esetleg a gépkönyvben adatok.
Einhell BT-FW 100 a típusa, a panelról képet és a tranyóról infót csak hétvégén tudok feltenni. Képet csatoltam a tábláról ami rajta van.
Szia Gábor!
Egy fotó az ominózus panelról sokat lendíthetne a dolgon.
sziasztok tudna valaki segiteni van egy wel3 3b panelom 24v 10A 240w os tápal szeretném működtetni mert 220at kapot felrobbant bt137 600 trilak ki cseréltem hiába a motorra menö feszütség 3v többi alkatrész jónak tűnik
well3 3b új panelt vettem cogépbe amit saját kezüleg épitettem . A panelra (wel3 3b ) rossz vezetéket tettem és hálozati feszt kapott egyenfeszültség helyett.Amit láttam rajta ,hogy trilak ketté tört (bt 137 600) ,ami ki lett cserélve,mert 24v os adapterrel szeretném működtetni a drot adagolot meg a gáz szelepet .Miután a trilakot kicseréltem ,adapterrel összekötöttem ,bekötési rajz alapján de a a drotadagolo nem működik.rámértem ahol a drotadagolo motort kell rá dugni és 3v mutatott a multi méter .A0drotadagolo gázszelep egy szuper mig 200 bol valoak.
A triak vezérlő körében keresgélj még rossz alkatrész ügyében,de vizsgáld meg a panel huzalozását is.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy Herkules co hegesztôvel kapcsolatban. A drótelôretolás nagyon gyors. Ha leveszem a potméterrel a fordulatot, akkor meg szakaszosan tolja, nem egyenletesen, így nem lehet vele dolgozni. A toló motornak nincs baja, meet egy ceruzaelemrôl is simán pôrôg, még terhelés alatt is. Valami egyenirányító probléma lehet? Köszönettel.
Esetleg a munkakábelt átnézted már? Mert egy félrekopott düzni, egy porral teli spirál is tudnak hasonlókat produkálni.
A toló görgőknél is megcsúszhat a drót. Érdemes rá is vetni egy pillantást. Illetve ahogy
maszek0005 is írja az áramátadó (vagy düzni ahogy tetszik ![]()
Köszönöm a tippeket, de ez egy vadonatúj gép, legalábbis nem tudom, hogy a raktárban mennyit állt a gyártás óta, de én használtam volna előszőr. Szakaszos tolás nincs rajta. Szétszedve a tolómechanikát szabadon álló motor is szaggatva pörög alacsony fordulatra állítva. Mivel 24V-os kis motor van benne, először azt gondoltam, kicserélem 12V-osra, mert alacsony fordulaton csak 1.3V-ot kap. De kiszedve a motort egy ceruzaelemről kipróbálva is szépen forgatja. Ezért gondolom, hogy valami áramváltó, vagy frekvencia gond lehet.
Szia!
Mértél már feszültségeket a motoron és motor nélkül amikor állítod az előtolást? Milyen vezérlés van benne?
Ha a motor magában is szakaszosan forog, akkor a szabályzókör lehet a hunyó. azt meg ugye nem látjuk. Ott kéne méricskélni. A 12V os cserét nem javaslom, már ha az eredeti motor is 24v os .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |