Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   77 / 142
(#) 187BodyGuard válasza sector99 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Igen a maxokat szokták általában megadni, én már belefáradtam a folytonos LED cserébe, így inkább 1X veszek 2X nagyobb teljesítményűt mint hogy sokszor kicsit!
(#) erik001 hozzászólása Jan 17, 2015 /

Sziasztok.
Vettem egy Bővebben: Link ledet. Ehhez kéne led meg hajtó elektronika, saját magamnak akarnám megépíteni azt hozzá.
Tudnátok valamit ajánlani hozzá ? Kapcsolási raj is elég lenne. Előtét ellenállással ki lehet próbálni hogy hogy világít esetleg ? (persze hűtőbordára szerelve a ledet) 12V-os tápegységről szeretném használni.
Köszönöm a választ előre is.
Üdv Erik.
(#) sirály12 válasza erik001 hozzászólására (») Jan 17, 2015 / 1

Természetesen kipróbálhatod ellenállással is, ha a hűtés rendben van.

Ha egyszerű és kicsi, meghajtó kell ,akkor pt4115 ic-t kellene venni hozzá.
Nekem ez vált be.

Bővebben: Link
(#) gammabuta válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Köszi, tudom, hogy a 12voltosnak mennyi áramot írnak.

Itt a kérdés az volt-e hogy van-e belőle hamisítvány ami nem 900mA-t bír hanem 300mA-t kb, mivel azt tapasztalom, hogy 300mA fölött ezeknek a fénye nem sokat nőtt viszont durván melegszik az áram növelésével, tehát fűt inkább mint világít.

A kinézetük is eltér a 10Wattosokétól, sokkal kisebb a fényt sugárzó rész felülete a sárgás gélben, amúgy minden más megegyezik.

Van egy 32Voltosom is, annak 22volt 50mA-t adok (kb. 150mA-nek felelne meg a 12Voltos verziónál) és elég szép fénye van már így is, nagy passzív hűtőbordát kapott ami csak alig langyosodik.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) erik001 válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Valami állítható áram generátor kellene, amin lehet szabályozni az áramot 0-1000mA-ig.
Aztán figyelni meddig nő a fény és ott megállni vele.Méret nem lényeg csak valami egyszerű legyen és könnyen el lehessen készíteni.
(#) RoliNyh hozzászólása Jan 18, 2015 /

Helló!

Szerintetek az alábbi három led fényszóró közül melyík a legnagyobb fényerejű?

1. LED

2. LED

3. LED

Esetleg próbálta már valamelyíket valaki? Azt a fajtát már próbáltam ami tele van rakva a jó öreg 5050SMD LED -el, de hogy őszinte legyek, este tyúkfingot sem lát vele az ember. Attól még a sima izzó is jobb.

(Szép árban mérik nálunk ezt a PT4115 -öt... Pár napja rendeltem kb 600Ft-ért 20 Db-ot... )
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) gammabuta válasza erik001 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

igen, ahhoz kaptam is már itt segítséget.

Most még elkezdtem ellenállásokkal méregetni, hogy mindig beteszek egy 2.7Ohmosat párhuzamosan a másik mellé, és szemmel is láthatóan kicsit erősödött a fényerő ahogy csökkentgettem az ellenállást (odaérintéssel).
Közben figyeltem az áramot is, 800mA-főlé nem engedtem.

Ami érdekes - bár tudom, hogy a LED-ek nyitófeszültségétől függ, de nem gondoltam, hogy ilyen mértékben - az az, hogy 2 egyformának eladott LED-et összehasonlítva igen nagy eltérések voltak az átfolyó áramon ugyanazon feszültségen és soros ellenálláson.
pl.12.15 Volt tápegységgel 1.1Ohm soros ellenállással (plusz a multiméterem vezetékének az ellenállása ampermérő üzemmódban ami kb 0.3Ohm) az egyik LED-en 780mA ment át, a másikon pedig 600mA, ez igen nagy különbség szerintem.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Felejtsd el ezeket a ledes izzókat. Ezek maximum nappali menetfénynek jók, de tompítottnak, refinek, ködlámpának nem. Arról nem is beszélve, hogy amibe nagyobb teljesítményű ledek vannak, 3-5W, azok nagyon melegednek, és nem elég az a hűtés, amit a gyári tok biztosít neki.
Nekem az indexem 5W-os Cree led chipekből áll, 12db van rajta, villogva is átmelegszik, de még vissza tudja magát hűteni. Folyamatosan világítva kb. 2 perc után nem tudod megfogni, és a fényereje is lecsökken a hő miatt. A 21W-os izzót 300mA-el hajtva ki tudja váltani, nagyon szeretem, mert sokkal szebb a színe, mint a gyári borostyán izzóval, és nincs az, hogy lekopik róla a narancs bevonat, és teleszórja a lámpabúrát vele
Ja és sokkal kevesebbet fogyaszt!

001.jpg

(#) RoliNyh válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Ajjajj, akkor mégis csak lehet marad a HID szet... Bár az sajna macerásabb...

Akkor most jól értem, ami a képen van az egy bayonett foglalatos index lámpa?
(#) gammabuta hozzászólása Jan 19, 2015 1 /

Úgy jártam ezekkel a 12Volt 10W LED-ekkel, hogy elsőnek rendeltem ugye hozzájuk drivereket, azzal 12Volt bemenőre nem adtak elég áramot.

Erre vettem 2.7ohmos 2wattos ellenállásokat, hogy azzal sorbakötöm és jó lesz.
Még mindig nem ment csak 500-600mA, erre vettem 2.2Ohmosokat, szintén csak 600mA körül folyt 12-12.5Volt bemenőre.

Tegnap vettem 1.2Ohm 3wattosakat, ezzel is a legtöbb LED-del csak 600-700mA-t áram folyt.

Most már végső elkeseredésemben rákötöttem direktbe ellenállás és driver nélkül a LED-eket a 12Voltra, táppal és ólomakkuval is próbálkoztam és folyt is szépen a 800-900mA, nem is ment feljebb, igen nagy passzív hűtőbordára szerelve a LED.eket a hűtőborda nem melegedett fel érezhetően.

Ezeket azért írom le mert itt hetek óta fárasztom a fórumozókat, hogy mit csináljak, hogy legyen olyan 800mA áram ezeken a LED-eken és a megoldás az volt amit eredetileg is gondoltam, hogy semmit, mert 12 Volton nemkell semmi végelem csak méretes hűtőborrda.

Most még egyszerre csak 1-2 LED-el kísérleteztem (mivel a tápegységem se bírna soksok ampert), elképzelhető ha mind a 20 LED egyszerre fűt akkor már meleg lesz a borda és akkor nem árt hosszú távon valami áram csökkentő dolog, vagy ventillátor, de a lényeg, hogy ezek nem mennek el 1 amperig sem ha nem hevülnek túl a 12Volt +-5% bemenőre.

(Ha belegondolok hány ezer forintot elköltöttem ellenállásokra és driverekre fölöslegesen, a LED darabja meg 0.6dollár volt...)
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2015
(#) nedudgi válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Ezzel nem bizonyítottál és nem cáfoltál semmit.
A leharcolt akku ennyit tud kiadni magából.
(#) erik001 válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 19, 2015 /

Én most elkezdtem építeni labortápegységet hozzá, véletlenül se rakjam tönkre őket. Majd azzal kitapasztalom hogy mit tud a led. Meg tudnád osztani velünk hogy 0.6 dollárért hol veszed őket ?
Vennék még akkor pár darabot ha hideg fehér.
(#) qvasz2 válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Azután majd egyszer meghal az a leharcolt akku, teszel rá egy jobb állapotút, és csak pislogsz majd, hogy hitelen mitől döglik meg az a sok led
(#) pgabor2 válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

A DCDC konvertert nem fogod megúszni. Egy 12V-os LED 3 db, 3,5-4V körüli feszültségű zenerdiódával és egy kis értékű (néhány tized ohm) soros ellenállással helyettesíthető. A zenereknek nagyon kicsi a differenciális ellenállása (kis feszültségváltozásra is nagyon nagy áramváltozás jöhet létre), a nyitófeszültség erősen negatív hőfokfüggésű. A teljesítmény LED-eket nem szabad kiegészítő alkatrészek nélkül párhuzamosan kapcsolni, mert nincs 2 egyforma karakterisztikájú, a kisebb nyitófeszültségűn fog nagyobb áram folyni, az fog előbb elfüstölni. Egy 4,7-6,8 ohm-os ellenállást tegyél sorba a LED-del (hűtőbordára szerelve) és mérj áramot az alábbi esetekben:

Ha van szabályozható tápegységed, akkor 10,8-14,4V között 0,5V-os lépésekben (akku mélykisülés -> töltési feszültség felső határa).
Ha nincs, akkor:
- 12V-os akku töltés nélkül, 2 db 1N400x dióda sorba kötve az áramkörrel (akku mélykisülés);
- 12V-os akku töltés nélkül, 1 db 1N400x dióda sorba kötve az áramkörrel (merült akku);
- 12V-os akku töltés nélkül;
- 12V-os akku töltőre kötve, 3 db 1N400x dióda sorba kötve az áramkörrel
- 12V-os akku töltőre kötve, 2 db 1N400x dióda sorba kötve az áramkörrel
- 12V-os akku töltőre kötve, 1 db 1N400x dióda sorba kötve az áramkörrel
- 12V-os akku töltőre kötve.
(#) sajog159 válasza sector99 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Az első kérdésed nem pontos: mit értesz "közelebb a "természetes" fényhez" alatt? A színhőmérséklet csak egy nagyon durva jellemzője a színnek, a helyzet ennél sokkal komplexebb, itt talán nem is mennék bele a részletekbe. Talán arra gondolsz inkább, hogy mennyire élethűen adja vissza a megvilágított tárgyak színét. Ezt a dolgod leginkább u.n. CRI (Color Rundering Index, magyarul színvisszaadás) paraméterrel szoktak jellemezni. A CRI>80 már nem rossz, de CRI>90 szokás magas színvisszaadású fényforrásnak nevezni.
A színhőmérséklet, igazából ízlés dolga, én pl. a meleg-fehért (2700K) preferálom szobában; Ázsiában hidegebb színeket szeretik jobban. Ez majdnem olyan, mintha valaki kérdezne, hogy piros szín jobb vagy zöld
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2015
(#) gammabuta válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Nem becsapni akarlak benneteket, nem csak a leharcolt akkuról próbáltam 12V 5A kapcsolóüzemű tápegységről is (hsz.-emben olvasható is
Idézet:
„táppal és ólomakkuval is próbálkoztam”
), a LED-eket egyesével próbáltam rá nagy hűtőbordával és hagytam félóráig menni, tehát símán adhatott volna 900mA-nél többet a LED-re ha akar, de nem tette.

Majd megpróbálok videot is készíteni róla, csak jussak oda.
(#) gammabuta válasza erik001 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Innen veszem őket
Ha legalább 3-at vagy 10-et rendelsz jön ki 0.63 illetve 0.6 dollárra, néha 0.5-re is leakciózzák, figyelgetni kell.

Elég gyorsan kipostázzák, amúgy 40nap szokott lenni ebbőla boltból minden, de az ilyen LED-es csomag 1-2 hét alatt nekem ideért mostanában.

Elsőnek 10db hidegfehéret rendeltem. majd 12 hideget és 4 meleget.
Egy melegfehér volt 32Voltos véletlen eddig, a többi működött, egy hidegfehér viszont nagyobb áramot enged és 10perc után ki be kapcsol ha 700mA-nál többet engedek neki, tehát eddig kevés volt a "selejt".

Reklamálok, igéretet tettek, hoyg küldik a cserét de nem szokásuk betartani ezt midnen esetben (mondjuk nem egy nagy összeg).

Szerintem ezek nem valódi 10W ledek, kicsi a sugárzó felületüka gélben, én nem estem hasra a fényüktől, de olcsóak, majd kiderül meddig bírják. (Még pár percnél tovább egyiket sem nyúztam.)

kb 180fokban derítenek.
Még gondolkodok milyen lencsét lehetne eléjük tenni ami nagyobb mennyiségben olcsó és koncentrálná a fényt jobban kzépre és ami nem olvad a hőre.

A hidegfehér nekem túl hidegnek bizonyult, a melegfehér viszont eléggé közel áll a napfényhez, szélekről nézve az is hideg, a merőlegesen érkező sugarak melegebbek csak.
(Ez csak statisztika de a melegfehérben több volt eddig a selejt.)
(#) Kovidivi válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Nem kell arról videó, hogy világít egy LED... Használd, de ne híreszteld! Amit most csinálsz, az a LED semmi bevétele. Működni működik, lehet 10 évig menni fog, de nem így kell egy LED-et használni! Írtunk már jó pár tippet, egyik sem tetszett neked. Ne is írj róla többet, ne legyen ez példa másoknak.
(#) gammabuta válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Ok ne haragudj, csak a tapasztalatomat írtam meg mivel máshogy nemtudok 12Voltról kinyerni belőlük 800mA-t (pedig 1050mA-esnek vannak eladva), hiába a driverek ahhoz nem volt elég a 12Volt.
(#) Kovidivi válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Nem akarsz. Többen írták, hogy step up converter kell hozzá, ha 12V-ról szeretnél 12V-os LED-et hajtani. Sorba kötsz két LED-et, és szerzel hozzá egy step up-os áramgenerátort, ami 30V-ot elő tud állítani. Ez egy korrekt megoldás. De már az is jobb lenne, ha lenne sorosan a LED-del egy FET-es áramgenerátor, így ha meg is akarna futni a LED-ed, akkor a FET növelné az ellenállását, és korlátozná az áramot. Amíg pedig kevesebb áram folyik, mint a referencia, a FET nyitva van, és az ő 0.01 ohm-os RDSon-ja és a sönt 0.1 ohm-ja nem nagyon befolyásolná a folyó áramot sem.
Válogathatsz.
(#) sector99 válasza sajog159 hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Köszi a magyarázatot ! Természetes fény alatt én a napra gondolok. (Minden más mesterséges - szerintem) Az, hogy milyennek látszanak a tárgyak, nem különösebben zavar, a lényeg az, hogy a szem(em)nek kellemes legyen: ne kékesfehér és ne is sárga, hanem valahol a kettő között.
(#) nedudgi válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

Tudom, hogy nem akarsz senkit becsapni, de...
Az hogy Neked most működik egy darabig, nem jelenti azt, hogy ez jó így. A dolgok szerencsés együttállása miatt nem megy tönkre semmi. Ha nem emeljük ki, hogy a csillagok szerencsés együttállása miatt, akkor előfordulhat, hogy a hozzászólásod alapján valaki megsüti a LEDjeit. Azért kell áramkorlát, meghajtó áramkör, hogy a minden körülmények között működjön, és működőképes is maradjon a világítása.
Ezért értékeltem negatívval a hozzászólásodat, ami nem jelenti azt hogy örülök, sikerült átmeneti megoldást találnod.
(#) gammabuta válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Üdv!

Köszönöm a sok segítésget mindenkinek itt, neked is.

Most valamiért nekem így működik, de senki akkor ne utánozzon le, nehogy megsüsse a LED-jeit így senkinek ezt nem javaslom, lehet csak ez a fajta LED működik így és nem sokáig.

Viszont nekem megy, most 1 LED-el megmutatom, aztán beforrasztom az összeset párhuzamosan (előbb 6-ot tervezek majd 12-t) egy AT tápra (700mA-t mértem egy LED-en korlátozás nélkül, a táp 11.74Voltot adott le a 12Voltos körön).

Lehet elszáll mind, így senki ne próbálkozzon ilyennel, nekem most megéri a kockázatot, annyira olcsóak ezek a LED-ek, régi tápot meg már szinte ingyen szerezni.

Bővebben: Video 1 ilyen LED direktbe kötve AT PC tápegységre
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) pgabor2 válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Úgy látszik nem értetted meg, amit már nem tudom hányszor leírtunk:
- Állandó feszültségű tápegységre nem szabad áramkorlátozás nélkül LED-et kötni, kivéve ha a tápegység szabályozott és tartósan terhelhető áramhatárral rendelkezik és kevesebb áramot tud leadni, mint amit LED megfelelő hűtéssel elbírna.
- Teljesítmény LED-eket nem szabad párhuzamosan kapcsolni külön-külön áramkorlátozás nélkül, mert nem egyformán fog megoszlani az áram a LED-eken. Nincs két egyforma LED, amelyiknek a legkisebb a nyitófeszültsége, azon lényegesen több áram folyik, jobban melegszik, mégjobban nő az áram, megszakad, majd folytatja a kicsit nagyobb nyitófeszültségű, a végén elszáll az összes.
A számítógép tápegységek általában a +5V-ra szabályoznak, a 12V-os kör feszültsége leginkább
az 5V-os kör terhelésétől függ, a védelem csak teljes zárlat (15-20A) esetén kapcsol le. Ha nem akarsz DCDC konvertert építeni, akkor vegyél egy állítható feszültségű laptop tápegységet és minden LED elé tegyél egy jól túlméretezett teljesítményű ellenállást.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
(#) gammabuta válasza pgabor2 hozzászólására (») Jan 24, 2015 1 /

Értem mit írok le, de a gyakorlatban ezekkel a ledekkel nem ezt tapasztalom.

Most párhuzamosan kötöttem a 6db LED-et védelem nélkül és rá az AT tápegységre, hagytam őket 10percig menni. (Világítottak, közben mértem az áramot.)

A LED-ekre kezdetben összesen csak 1.5Ampert adott a táp, és ez nem hogy menni kezdett volna fölfele, hanem csökkent, 5perc után már csak 1.2Amper ment rájuk, egyik sem lett még langyos sem, tehát nem tapasztaltam semmilyen áram megfutást sőt, 700mAx6 azaz 4.2 Amper kellett volna a kezdeti áram legyen kb. de ennek töredéke lett csak.

(Az is lehet ez a 2003-as AT tápegység nem tudja meghajtani őket pedig 12voltos körön 8ampert írnak maximumra, 5Voltoson 20ampert.
A tápegység 12voltos ágán a feszültésg már 3 LED-nél is leesett 10-11volt közötti értékre.)
(#) sirály12 válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

"A tápegység 12voltos ágán a feszültésg már 3 LED-nél is leesett 10-11volt közötti értékre."
Persze, hisz valószínüleg vagy csak az 5V-os ágat figyeli a táp, vagy az 5V és 12V ágakat egy osztón keresztül. Próbálja stabilan tartani, de mivel te csak a 12V-ot terheled, ezért az csökken.

Ez amit írsz, csak szerencse, de ha esetleg elhalálozik ez a táp, akkor egy másikat rákötve lehet az összes leded megy egyből az örök elekton mezőkre.
(#) nedudgi válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 24, 2015 / 1

Már ne haragudj, de ez olyan, mintha a lottónyertes dicsekedne, milyen okos, mert nyert...
Elektronikailag rossz megoldás, malacod van, legalább ne propagáld...
(#) pgabor2 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Mi akik tanácsot adunk Neked, több éve hobbi vagy ipari szinten foglalkozunk elektronikai fejlesztésekkel, berendezések üzemeltetésével, javításával, tudjuk hogy mit szabad és mit nem. Ha nem fogadod meg a tanácsainkat, nem tudunk rajtad segíteni, saját károdon fogod megtanulni.
(#) nedudgi válasza pgabor2 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

(Félrecímezted , de minden igaz amit leírtál.)
Abból is lehet baj, ha valaki csak annyit lát meg az eddig leírtakból, hogy jé, működik így is, akkor én is megpróbálom... És nem jön össze neki. Lehetne még ragozni, de minek.
(#) pgabor2 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Elnézést kérek a félrecímzésért.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
Következő: »»   77 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem