Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   133 / 133
(#) kitartás válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Áramgenerátor? Egy pt4115 simán elhajtja. Vagy egy soros ellenállás aminek az értékét kimatekolod pl az itteni segédprograok közt található segítséggel.
(#) Kovidivi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Vagy ha örömöd leled a uC programozásában, akkor egy mini 8 lábú Attiny és egy AO3400, meg egy pici értékű sönttel PWM-es szabályzást készíthetsz, ami a betáptól függetlenül mindig ugyanakkora áramot hajt át a LED-en, esetleg több fokozatot is tud 10%, 50% 100%. Bármi megoldható.
(#) pipi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Nekem is a pt4115 jutott eszembe
(#) CIROKL válasza kitartás hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Igen a soros ellenállás a lehető legegyszerűbb, azt már ki is próbáltam kb 5ohm ami .
Az áramgenerátort is lehetségesnek tartom , estetleg LM317 ,stb ?
A PT4115 eddig nem ismertem de beszerzek belőle hogy legyen ...
Köszöntem mindenkinek !
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
(#) pipi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 9, 2020 /
 
Ha ellenállást teszel, akkor az akku ingadozás(12-14V) függvényében változni fog a fényerő.
Áramgenerátornak ide lm317 alkalmatlan, túl sok feszültség esik rajta.
(#) nedudgi válasza CIROKL hozzászólására (») Szept 10, 2020 /
 
Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba:
A LED egy szuicid jószág, ami szereti magát megsütni. A másik dolog, amit a leírásokban a kereskedők szeretnek elhallgatni, hogy a megadott feszültség nem egy üzemi feszültség, hanem tárgyalási alap az áramkorlát megtervezéséhez.
A LED akkor világít, ha áram folyik rajta. Mivel dióda, van egy nyitófeszültsége, és akkora áram folyik rajta, amekkorát a külső paraméterek, és a saját belső (réteg)hőmérséklete meghatároznak.
A nyitófeszültség a réteghőmérséklet emelkedésével csökken, innen ered az öngyilkos hajlam. Ezért nem szabad feszültségkorláttal, -szabályozással meghajtani.
Mivel a fénykibocsájtáshoz segédanyagokat is használnak (például fénypor), a maximális réteghőmérsékletet még csak nem is a félvezető, hanem ezek az adalékok is behatárolják. Ökölszabályként azt tudom emlegetni, hogy nem érdemes a maximális réteghőmérsékleten üzemeltetni, mert akkor drasztikusan csökken az élettartam, elégedjünk meg 65°C környékével. A kapott hatásfok a hőmérséklet emelkedésével csökken, így nem nyerünk sokat, ha a maximumon hajtjuk.
A hab a tortán, hogy az egyszerűség kedvéért az ismertetéseknél 1W, 3W, 5W teljesítményt értenek az emberek. Az 1W LED gyakorlatilag 350mA áramú, így nem jön ki a matek, ha ezt megszorozzuk a nyitófeszültséggel. (3W: 700mA, 5W: 900..1050mA).
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2020
(#) Urek hozzászólása Szo, 20:27 /
 
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem. A történet a következő:
Egy Arduino-val szereteném egy nagy teljesítményű 12V-os LED modul fényerejét szabályozni. Ez a maximális fényerőt 12V 4A mellett éri el. A PWM nem jó megoldás, folyamatos fényre van szükség a felhasználási területen, vagy 100kHz felett kell legyen a freki, ami Arduino-val nem megy. További bonyolító tényező, hogy a tápellátást egy böhöm 4 cellás LiPo aksi biztosítja, így a legjobb egy szabályozható kapcsolóüzemű táp lenne amin az áram limit potit ki tudnám cserélni egy X9C digitális potenciométerre. Tudok ilyen kapcsolóüzemű modult ajánlani vagy valami alternatív megoldást?
Következő: »»   133 / 133
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem