Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőgép javítása
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Csak motor nélkül mértem. Odaadtam az alaplapot egy ismerősömnek vizsgálgatni, de visszakérem és akkor kipróbálom újra. Egy-két nap és újra jelentkezem. Addig is köszönöm a segítséget. Ha van valakinek Herkules HSG 150- es gépe kíváncsi lennék nála, hogy működik?
Volt szerencsém javítani ilyen "CO gépet" már, csak einhell névre hallgatott, de ugyan ez teljesen. sajnos a kártyáját kidobtam, mert nem volt semmire se jó, készítettem bele egy másikat, ami normálisan működött, bár attól még nem lett jobb minőségű a hegesztés.
Sziasztok. Van egy Einhell CO hegeszto gepem. Jol mukodik csak nem olvaszt anyira amenyire kene. Szerintetek kicsi az arrameroseg? Vagy talan a feszultseg? Valamit tudnek e javitani rajta? http://www.amazon.co.uk/Einhell-BT-FW100-Electric-Welder-Cored/dp/B...VVKOTI. Igaz sav nelkuli gep de at van alakitva savasra
Olvasd el a Co hegesztős topikot, ott minden kérdésedre választ kapsz.
Igen, kevés az áram.
Es hogy tudnam novelni az aramot?
Ha ez egy kész trafó, akkor sehogy. Annyit esetleg megpróbálhatsz, hogy tekersz még néhány voltot a szekunderre ha belefér az ablakba. A feszültséggel együtt a trafó áramáttétele is változni fog, kérdés hogy a huzal bírja-e.
Ertem. Es a huzalt hogy tudom ossze toldani? Ossze forrasztom es leszigetelem?
Igen, ha van erre alkalmas nagyméretű pákád.
Az kerul. Es kb hany fordulatott tekerjek meg?
Nem fogod tudni forrasztani mert alu a huzal .
Valami nagy sorkapoccsal tudod összetoldani.
Megméred a szekunder feszt, sorba kötsz a végével valami vékony huzalt és rátekersz még néhány menetet, majd újra megméred. Amikor 4-5V-al több feszt mérsz az már talán elég lesz. A huzalt letekered, és megcsinálod minimum ugyanolyan keresztmetszetűből amilyen a szekunder. Ha az alu, akkor csavaros kötést kell alkalmazni (horganyzott csavar kettő közt alátéttel). Lehet forrasztani is, de macerás, és vagy méregdrága aluhoz való folyasztószer kell hozzá, vagy hasonlóan drága speciálisan alu forrasztásra kifejlesztett pálca, amit itthon nem is kapni.
Sziasztok! A segítségeteket kérném! Hozzámkerült egy FRONIUS VARIOSTAR 160 tipusú CO gép. A hibája az hogy a munkakábelen levő gom megnyomása esetén nem történik semmi. A teljes gépet átnéztem, minden jó rajta, minden működik, a főtrafótól kezdve a mágneskapcsolóig. Sajnos a vezérlőpanelen lesz a hiba de ahhoz semmilyen dokumentáció nem áll rendelkezésemre. Még a gép eredeti kapcsolási rajza is megvan, benne volt a gépben, de abban a vezérlőpanelt nem tüntették fel részletesen. Ha valakinek van ilyen gép javításában tapasztalata vagy vezérlőpanel kapcsolási rajza, akkor kérem hogy segítsen. Előre is köszönöm! H. István
Még az előző hsz-hez hozzáteszem, hogy a gép bekapcsoláskor van hogy egy pillanatra berántja a mágneskapcsolót, vagy csak a panelon levő relék kattannak egyet. Köszönöm előre is ha valaki tud segíteni. H. István
Holnap előkeresem azt a rajzot amit kb. 15 éve egy ilyen gép javításakor készítettem. Pontosan nem tudom milyen mélységig rajzoltam le akkor, ha használható számodra akkor felteszem ide.
Köszönöm szépen, várom. H. István
Üdv Mindenkinek!
Vett egy barátom, aki vásárolt nagyon nagyon olcsón egy alig használt ESAB CADDY MIG C200i tipusú inverteres CO hegesztő gépet, "nem kapcsol be" hibával. Mivel nagyon olcsó volt, így gondolható a baj nem kevés. Miután belekukkantottam, rájöttem a baj tényleg nem kevés. ![]()
Ha az IGBT modulhoz mennek az elégett SMD-től a szálak, akkor nyugodtan a kukába dobhatod,mert az IGBT modul nem kereskedelmi áru, hanem az ESAB gyártatja valahol. A problémád nem egyedi eset, már nálam is volt egy ilyen gép ugyanezzel a hibával, és a javítás anyagköltsége brutális lett volna a gép értékéhez képest. De ha rengeteg szabadidőd van, és anyagilag is el vagy engedve az alkatrészvásárlásnál akkor sok sikert a javításhoz.A service manualt szívesen elküldöm az e-mail címedre, mert ide nem fér fel, a fájl daraboláshoz pedig nem értek.
Szia Pisti!
Köszönöm a választ, elgondolkoztató. A manual-t szívesen elfogadom, ha megtennéd hogy elküldöd. Gondolkodom a megoldáson, visszajelzek, hogy mire jutottam. A pénz elég véges, de hátha jutok valamire. Mindenesetre köszönöm!
Az IGBT modult tudod helyettesíteni, rajz alapján a javítás sem vészes. Az más kérdés hogy talán egyszerűbb és jobb bele egy másik áramforrást építeni mint a meglévőt javítgatni.
Nagyon nem néztem még, de ha van rajz akkor már jobban atlatom az egészet.
Üdv mindenkinek ! Egy kérdésem lenne : Vettem egy kis nokedli co hegesztőt ,annó einhell névre kersztelték,az eladónál kipróbáltam relativ jól működött. beles dróttal is.hazavittem nem hegesztett csak a drótoz izzitotta és elolvadt,visszavittem ott újra működött.hazavittem ,nem ment. megmértük a hálózatot 215 - 218 volt között van a hálózatban a Nagy trafótól utolsó előtti házban lakom.itt jöttem rá hogy a normál kis hegesztőm ez miatt viheti a 2,5 mm pálcát a max fokozaton ,máshol a 3,25 pálcát is viszi ezen a fokozaton. Ezen gondolkodva csináltam egy combos vasmagra 80x80 mm keresztmetszetre feltekertem 300 menetet 2,2 mm átmérőjű huzalból és ,leágazás,további 30 menetet.és autótrafóként bekötöttem .ennél már 235-240 v körül jön ki ezzel tápláltam meg a kis CO-t csodálatosan viszi,kasznizni használom de ha kész vagyok a szomszéd meg venné. A kérdésem az: Hogy mennyire életveszélyes ezt igy használni,el merjem adni ? mert az autótrafót ha odaadom nem lehet e népességkorlátozó a gép.amügy nincs bajom a szomszéddal. Köszi a hozzászólást
Üdv Oszkár
Üdv Mindenkinek! Segítséget kérnék. Van egy MIG 140-es co hegesztőgép, aminek a tolómotor vezérlője meghibásodott. A tulaj elmondása szerint úgy kezdődött a dolog, hogy a pisztoly teljes fordulaton tolta ki a huzalt és nem lehetett állítani az előtolást, majd egy idő után leállt és egyáltalán nem tolja. VAR-03P vezérlőpanel van benne. Első körben kicseréltem a TL 082 ic-t és a BDX34C darlingtont, a probléma maradt. Majd kicseréltem az összes diódát, helyzet ugyanaz. Végül az összes maradék alkatrészt (ellenállások, kondik). Átmértem a panelon az összes vezetősávot és forrpontot, se zárlat, se szakadás. A motor és a szabályzó potméter jók. A kimeneten 5,4 V-ot mérek alap állapotban, ha nyomom a pisztoly gombját a fesz leesik 0 V-ra. Ha valakinek van ötlete azt nagyon megköszönném, mert nekem innentől ez már a világ nyolcadik csodája.
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék,hogy egy GÜDE MIG 170 típusú gépnél miért ragad oda a pálca hegesztés után?Valakinek volna ehhez a masinához kapcsolási rajza?? Előre is köszi mindenkinek!!
Nem ismerem a gépet, de a nevéből arra merek következtetni, hogy az a pálca valójában elektródahuzal, ami azért ragadhat oda, mert nem terveztek a gépbe gyárilag mágneskapcsolót, ami leválasztaná a főtrafót a hálózatról amikor nem nyomod az indítógombot a pisztolyon. Tehát a főtrafó mindig feszültség alatt van, ezáltal az elektródahuzal is. Természetes jelenség barkácsgépek esetében.
Hali!
Köszi a választ... Nem-nem a trafó leválaszt,tehát csak akkor kerül áram alá a huzal,mikor nyomom a pisztolygombot...Én arra gondoltam,hogy valami utófeszültség vagy valami.. Amúgy elég drága is volt barkács géphez képest 150 ropi,tehát gondolom ennyi pénzért már nem a leggagyibbat adják...mondjuk még a mai napig árulják...
Egyfázisú gépnél komoly kapacitás simítja-tárolja a hegesztőáramot. Ha nem működik a kondi kisütése, összeégetheti a drótot. Valahol kell lenni egy kisütő ellenállásnak és nem árt egy relé (mágneskapcsoló) érintkező, ami rákapcsolja.
Idézet: „elég drága is volt barkács géphez képest 150 ropi,tehát gondolom ennyi pénzért már nem a leggagyibbat adják” " ennyi pénzért... a leggagyibbat adják" (majdnem) ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
hmm,eddig mondjuk jól működött mostanában kergült meg...
![]() Kondik nincsenek benne,legalábbis nem láttam...Ha ez gagyi akkor milyen lehet a 60.000ft-os...mondjuk 200felett meg nem akartam venni,mert nekem tényleg csak otthoni célra kell. Kapcsi rajzot nem tudsz hozzá?? köszi!
Ha kondik nincsenek benne, akkor elég gagyi, de akkor nem is lenne szabad leragadni a drótvégnek. 60.000.-ért porbeleset lehet kapni, ami még a barkácskategóriát is alulmúlja.
![]() Ha kondi nélkül is ragad, zárlatos lett a triac. Kapcsolási rajz? Megnézel egyet, 1 fázison majdnem mind egyforma. minimális eltérések lehetnek (pl. nincs benne kondi ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
a fojtótekercs gondolom a trafóba van beleintegrálva?
Ha nincs benne kondi,akkor lehet érdemes lenne megbolondítani vele? Szerinted mennyivel lenne jobb??Tudsz valamilyen általános kapcsi rajzot küldeni nekem? |
Bejelentkezés
Hirdetés |