Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   80 / 123
(#) doktor válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Egy szétszerelést, tisztítást kenést nagy valószínűséggel, kibírnak a potik.
/ nem utolsósorban kiderül az is,hogy valóban ez a hiba forrása/
(#) P_Laszlo válasza doktor hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Na az sem én leszek, aki ezt szétszedi és megtisztogatja. _6386 TV-s potenciométerek_

Biztos, hogy ez a forrás, semmi más nem lehet, plusz kivezetve egy normális azonos értékű potira megszűnik a probléma.
Illetve még van pár gyanúm, ahol egy-egy túlméretezett csatolókondi erősítheti a dolgot, de nem azok okozzák. Ehhez viszont megint mérni kell, tehát ez a része még pár napot várat magára. Egyébként az egész kapcsolást át fogom nézni ebből a szempontból.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2015
(#) tiggersoft válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Ezt a fajta potit előszeretettel használta a Videoton (de Orionban is találkoztam vele) a tv-kben is.
Undorító találmány. Szétszedni összerakni kész mazochizmus...
Ha szétszedésnél nem törik nyert ügy.
(#) fecameca válasza tiggersoft hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Tudom, hogy haza beszélek, de a Dansk potenciométereit még kikapcsolt rádión tekergetni is egész más érzés. Mindig szidom a Videotont, amikor ilyet javítok, de ha belegondolok, a mostani színtiszta műanyag dolgok még ezeket is alulmúlják, (törnek) ha minőségben nem is, de tartósság terén igen.
(#) P_Laszlo válasza fecameca hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Szerintem ez még egyszerűen helyrehozható.

A dansk másféle. Másféle hibákkal.
(#) fecameca válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 12, 2015 /

Ez volt a szocializmus. A boltban mindig csak egyetlen 1 fajta rádió. Ha nem sietsz megvenni, akkor még az sem. Én ezt fogtam ki és nem bánom, más meg valamilyen Vidit tudott vásárolni.
(#) rozsdas111 hozzászólása Máj 17, 2015 /

Üdv mindenkinek.
Ismét gondok akadtak.
RA6363S készülékem elnémult. Eddigi állapot a következő volt. A bal oldal már hozzámkerülése óta néma. Ennek okán a szabályozó modulon kezdtem a méregetést és a cseréket. A jobb oldali végfokot nem akartam kockáztatni, így inkább a bal végfok panelen mértem és mivel ott már volt némi hiba így a hibátlan ellenállások és diódák kivételével minden mást újakra cseréltem. Minden tranzisztor csereszabatos darabokkal lett pótolva. A készüléket pedig ez idő alatt továbbra is csak a jobb oldalt használva hallgattam. A potmétereket WD40- el megfújkáltam mert recsegtek olykor. Nem volt teljes a siker, de sokkal jobb lett. Mostanában a feleségem panaszkodott ( az ő számítógépéhez van használva erősítőnek ) hogy néha elnémul. Volt hogy rendesen szólt volt hogy kuka maradt. Kipróbáltam az én készülékemmel is, de tényleg néma. Betettem a felújított végfokot is de semmi . Bekapcsoláskor ugyan hallani némi kis koppanást a hangszóró felől és mintha a táp felől is lenne gyenge kattogó hang de néma a készülék. Úgy érzem itt el akadtam. Vállalná-e valaki hogy ráncba szedi szegény masinát? Sülysáp- Budapest környén. Vagy valami ötlet hogy mit kéne vele tenni?
(#) doktor válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Köszi, én ismerem.
(#) fecameca válasza rozsdas111 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Szia. Mérni, mérni, és mégegyszer mindent megmérni. Én ilyenkor egy ellenállásmérővel még a lehetséges hiák 99%-át megtalálom. Ezek után jön a vallatás bekapcsolt állapotban. A leírásod alapján ebből tulajdonképpen semmi nem derül ki. Előfordulhat, hogy kiment egy biztosíték. Vagy egy szemre jónak látszó ellenállás belülről mégis szakadt. Vagy fordítva lett betéve valami. Bár írtad, hogy mértél, de azt nem, hogy mit? Lehet, hogy a hiba azok közt van, amiket kifelejtettél.
(#) rozsdas111 válasza fecameca hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Akkor egyszerűsítem. Előzőleg egy oldallal de rendesen működött. Potméterek ugyan recsegtek olykor, de azokat leginkább nem tekergettük. Elég volt a számítógépen szabályozni a hangerőt. Az erősítőt mono állásban csak a jobb oldalra vezérelve használtuk. A napokban kezdett el hülyéskedni. Bekapcsolás után vagy szólt vagy nem. Most már leginkább nem szól.
Kicsit közelebbről megnézve: biztosítékok jók ( mérve ), kiégett ellenállás nincs. Végtranzisztorok nem melegedtek amikor működött akkor sem meg most sem melegszik semmi. Puffer kondikon tudtam 67,9- 68 V-ot mérni. A végfok modulnál valószínűleg nem jól mértem mert a 35 V helyett kevesebbet mértem. Mérőzsinór piros a penel 4-5 láb, fekete zsinór a készülék fém testén elhelyezve. A 9 10-11 lábakon nem mértem semmit.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) P_Laszlo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Máj 17, 2015 / 1

Talán a némítás? Végfokozat 7-es láb, VT 03.
(#) rozsdas111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Nem tudom. A szabályozó modul elvileg hibátlan. azon minden kondi és tranzisztor cserélve lett kivéve a két gyári kék színű kondit, mert azokról legendák keringenek hogy mennyire tartós cuccok voltak. Ettől persze Ez mondjuk nem befolyásolta a jelenlegi állapotot, mert a régi jobb oldali végfok ugyanúgy szólt a bal oldalt pedig amit felújítottam nem volt időm betenni. Most viszont hogy elnémult a jobb oldal, beszereltem a felújított modult megnézni hogy a bal oldal szól-e vele, de néma mindkettő. A végtranyókat meg olyan macerás lecsavarozni a helyszűke miatt hogy nem nagy kedvem cserélgetni a modulokat. Nem tudom merjem-e hűtés nélkül bekapcsolni.
(#) P_Laszlo hozzászólása Máj 17, 2015 / 1

Idézet:
„Nem tudom merjem-e hűtés nélkül bekapcsolni.”
Hosszú időre semmiképp. Vagy ideiglenesen valami kis alumíniumlapra felcsavarozva, elszigetelten.

A VT03 fet gate lábán elméletileg -11V-ot kell mérni, akkor van lezárva, és akkor szól a végfokozat.

7 lábon nem tudok semmit mérni már ha az a 7-es láb. Viszont van valami furcsa eddig nem tapasztalt hang bekapcsoláskor a trafó felől. Olyan mintha valami valami megrezdülne benne mint egy relénél.

Szerintem az a hetes, ettől elképzelhető, hogy nem szól. Ha a VT03-at kiveszed, kiderül.

Ha kiforrasztom akkor szólnia kellene? És a másik oldal ami fel lett újítva ?

Attól is függ, hogy milyen a FET, ami benne van, de ha ez a probléma, akkor utána megszólal. A másik oldal is ugyanúgy működik.

Kivettem és igazad lett szól rendesen. BF244A nem rég raktam bele.

BF244A itt vettem ( HEstore) a teljes garnitúrát ami kellett hozzá. Remélem a többi nem adja fel ilyen hamar mert akkor kezdhetek aggódni.
(#) djhans válasza rozsdas111 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

BF244A helyett mehet a BC337-40 is. A végén Vidiék is ezt tették bele.
(#) rozsdas111 válasza djhans hozzászólására (») Máj 17, 2015 /

Köszi. Van mindenből tartalékom, csak furcsa hogy pl ugyanazon típus és más más értékeket mérek rajtuk. Minden esetre a nagyobb értéket mutató darabokat raktam be ( elsőnek ), remélem a többi bírni fogja.

Valószínűleg nem a BF244-el van baj, az úgy gondolom jól működik, és nem lehet jól helyettesíteni BC337-tel sajnos. A némítás vezérlőfeszültsége viszont biztosan nincs meg nálad.
(#) rozsdas111 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Igen az lehetséges, de nem értek hozzá ennyire. Honnan kéne ezt a vezérlőfeszültséget elővarázsolni?
(#) vorosdavid hozzászólása Máj 18, 2015 /

Sziasztok,
a 6360-s rádióerősítőm hirtelen elromlott: a bal kimenete nagyon-nagyon halkan, enyhén sercegve szól (a jobb hibátlan).
Tudnátok valami tippet adni, hogy hova tudnám elvinni szervizelni? (Úgy olvastam, hogy ez elég gyakori hiba és egy kondenzátort azért én is ki tudok cserélni, ha csak ez lenne a baja - csak nem tudom megállapítani, hogy mi a baja.)
(#) ronin75 válasza vorosdavid hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Szia,
cseréld meg a két végfok modult, ha átmegy a hiba a másik csatornára, akkor a modul hibás.
Ha van multimétered akkor mérhetsz is, például a végtranzisztorokat.
(#) djhans válasza vorosdavid hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Kontakt hiba a modul csatinál, fejhallgató csatinál vagy kicsatoló kondi hiba.
(#) vorosdavid válasza djhans hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Köszi szépen, de kétségessé vált, hogy én meg tudom-e csinálni. A feszültség méréskor a második dolog az volt, hogy kiütöttem a biztosítékot...
Úgyhogy holnap veszek másikat, összerakom, megnyomom a mono gombot és keresek valakit, akinek nem a google-ban kell megnéznie, hogy mi az a végtranzisztor. (az az igazság, hogy én csak szeretnék ehhez érteni)
(#) djhans válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Nekem teljesen jól működik BC337 tranyóval is.
(#) doktor válasza djhans hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Stabilabb vele.
(#) steelbird válasza doktor hozzászólására (») Máj 18, 2015 /

Stabilabb?
Óvatosan a BC -kkel, a némító áramkör normális üzemben -10V körüli feszültséggel zárja le a FET -et. A BC337 E-B átmenetének a letörési feszültsége viszont -5V körül van. Akármikor átütheti a -10V az E-B dódát a bipoláris tranzisztoron.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
Következő: »»   80 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem