Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   106 / 106
(#) highand válasza magery hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Lehet, hogy túlvezérli a hangkártyát. Oszd le a bemeneti jelet 50x-sen egy feszültségosztóval. természetesen a mért jel feszültség értékét, majd vissza kell szorozni.
(#) magery válasza highand hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Igazad volt. Túlvezéreltem a hangkártyát és az okozta a beszakadást. Csináltam egy 10-es osztót és most már kicsit másabb a jelalak. Már 4 VAC-nál elkezd nyúlni a szinusz alja és 7 VAC-nál már szép lapos. Valami nem fasza. Most a két elkó, a két végtranyó és az emitter ellenállások kivételével minden a régi.
(#) magery válasza orbana hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Sajnos nincs elkötve semmi. Ez a legnagyobb probléma.
(#) orbana válasza magery hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Egyértelműen látszik, hogy negatív irányban valami korlátoz. A negatív táp bírja?
Illetve mindkét erősítő továbbra is ugyanúgy viselkedik?
(#) magery válasza orbana hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
A táp bírja 1-1 V-ot esik mindkét ága. Mind a két oldal ugyan úgy viselkedik. Már az áramkorlátot is kiiktattam.
(#) orbana válasza magery hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Abból, hogy mindkét oldal egyformán viselkedik, arra lehet következtetni, hogy a hiba az átalakítás során került bele, és egyformán mindkét erősítőbe.
Kérlek írd le, hogy ha nem az eredetivel azonos típusra cserélted a félvezetőket, akkor mit mire változtattál!
Apropó: az áramkorlátot hogy iktattad ki?
Én azt csinálnám (de csak saját felelősségre próbáld), hogy a bemeneti csatolókondit és a BF244-et kivenném, egy 10k-n keresztül potiról adnék a diff erősítő bemenetére (a VT06 bázisára) olyan +/- 1V között szabályozható feszültséget, természetesen hangszóró ne legyen rajt, mert leéghet. 0 volt legyen a kiindulás, aztán negatív irányban kis egységekben lépésről lépésre növelve a bemenő feszültséget, statikusan lehet mérni az alkatrészeket, hogy melyik nem viselkedik a szerepének megfelelően. Főleg a tranzisztorok BE, BC, CE feszültségeit. Aztán ha terhelés nélkül jó, akkor egy megfelelő teljesítményű 8 ohmos ellenállással terhelve lehetne mérni. Biztos van logikus megoldás, még ha most nem is látszik.

(Egyszer egy APT-100 végfokkal küzdöttem, nagyobb hangerőnél torzított. Az alkatrészek kimérve hibátlanok voltak. A végén kiderült, hogy egy 1N4148 dióda volt záróirányban átvezetéses. De mire én azt megtaláltam...)
(#) magery válasza orbana hozzászólására (») Aug 12, 2019 /
 
Amiket cseréltem: diff erősítő tranyói BC213B --> BC327, BD139/140 - - > MJE340/350, végtranyók BD911/912. Jelen állapotban a végtranyók kivételével minden alkatrész az eredeti. Az áram védelmet a VT26 és a VT27 kiemelésével szüntettem meg.
(#) vgyre válasza magery hozzászólására (») Sze, 6:20 /
 
Üdv!
Bocs, hogy beleszólok, de ezek a jelalakok tipikus munkapont-beállítási hibára utalnak. Akkor látok ilyet, amikor az A osztályú beállításnál a munkapont nincs "középen", és nagy jellel vezérelve a tranzisztor vagy teljesen lezár, vagy teljesen kinyit. A hiba behatárolásához meg kellene próbálni oszcilloszkóppal a jel útját végigkövetni, így ha szerencséd van megtalálod melyik tranzisztornál torzul el a jel.
(#) reloop válasza magery hozzászólására (») Sze, 7:34 /
 
Végezd el a 7 VAC mérést a VT19 kollektorán! Ha a kimenettel azonos módon torzul a a jel, akkor az első négy tranzisztorra korlátozódik a hiba, ha ugrásszerűen megnő a tetőesés helyén, akkor a végén lesz a rossz alkatrész.
(#) magery válasza reloop hozzászólására (») Sze, 17:33 /
 
A VT19 kollektorán is ugyan úgy torzul a jel. A VT19 C-E feszültség 100mV, tehát teljesen ki van nyitva. A VT16-os áramgenerátor árama is mászik felfelé, az alap 9mA felmegy 12mA-re. Annak szerintem nem kellene változnia.
(#) magery válasza magery hozzászólására (») Sze, 20:40 /
 
Jó lett az erősítő! A megoldás pedig ott volt az orrunk előtt. Többször is írtam, de nem fordítottunk neki nagy jelentőséget. A VT16-os áramgenerátor árama nem lehet több mint 8,5mA. Ez az áram átfolyik a VR20-on is, ami 68 ohm. Ha számolunk egy kicsit mondjuk 9mA-el, akkor a B-E feszültség 600mV körüli ami már nyitja a VT19-et és ezzel el is mászik minden. Beraktam egy kissebb bétájú tranyót mert a mostani 330 volt. Most 210 bétájú van bent és a nyugalmi áram fixen 7,6mA. Köszönöm mindenkinek a segítséget.

ui.: ööö...lehet nem pont így van, de ez volt a megoldás.
A hozzászólás módosítva: Sze, 20:45
Következő: »»   106 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu