Fórum témák
» Több friss téma |
A Videotonnak szerintem minden rádión legalább pár ezer forintos vesztesége lehetett, főleg az AIDA megjelenésél. Az AIDA rádió 2 ezer forinttal volt olcsóbb, mint a Cleopatra! Áramkörileg az akkori áérakat figyelembe véve kv. 100-150Ft-tal volt olcsóbb az előállítása. Ez nagyon jó fedőtevékenység volt a Videoton katonai tevékenységének álcázására, csak egy kicsit költséges
Miért vagy miben is téved? Nem egy olyan nagy minőség ez a rádiós erősítő. Csak manapság van így felmagasztalva (no meg akkoriban volt talán), mert retro meg magyar. Hasonlatos az egész a Pannonia motor misztikumához. Ezzel nincs is semmi baj, csak a helyén kell kezelni.
Sok benne a felkiáltójel, nagybetű, meg az ellenőrizhetetlen állítás, amúgy, egy véleményként ez is felfogható, nincs vele semmi baj.
Erre számíthatok még?
(Mármint arra a hozzászólásra, amire most választ nyomtam.) A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
Üdv! Videoton RA 6363 S típusú rádióerősítőben szeretném kicserélni a végtranyókat. Jelenleg csak BD203/BD204 tranzisztor páros van itthon. Ezek jók lesznek bele? Mellékeltem az adatlapot.
Ha eredeti Philips, akkor tökéletes!!!! Ha kínai, akkor...
Hát ööö.. egy Philips rádiós bakelit lemezjátszóban vannak (még) a tranyók.
Az adatlap indiai, de az is tökéletes lenne, meg a fülöpsz is jó.
Aha, több tervem is van, csak készüléket vadászok hozzá.
J7731 ez van még a tranyókra írva
A BD203/204 eredetileg Philips gyártmány, de azóta már sok kínai gyártó is hamisít ilyen tranyókat!
Csak néhány ízelítő: MEV (Mikroelektronikai Vállalat - leégett 1986-ban!!!) Az alábbi lista csak olyan tranzisztorokból áll, amit Kínából meg lehet venni és sohasem gyártotta/gyárthatta a MEV Vicces
Gyártási sorozat, gondolom.
Végül is, maga a Fülöpsz lemezjátszó szól mint az őrült, viszont erősítőként tudnám csak felhasználni, mert a rádió és a bakelit rész nem működik, na meg maga az egész gép akkora, hogy sehova nem férne el. A Vidinek meg volna ugyan helye, működik minden része, csak egy házibulin elnémult. Még DC fesz sem volt a kimeneten. Persze ezt egy biztosíték cserével elértem, szépen behúzta a membránt, de csak a jobb végfok, a bal szól szépen. Ezért gondoltam arra, hogy a Fülöpsz végtranyóit is felhasználva szépen újra tranyózom az egész jobb végerősítő modult.
Gyártási sorozat??? Kínai hamisítványok mind egytől-egyig! Amikor a MEV leégett, ezek a típusok egy része még nem is volt/már nem is volt sehol sem gyártásban. A MEV sohasem gyártott japán jelöléssel félvezetőket!
Ha Plilips lemezjátszó a donor, akkor hadd menjen, nincsen ok aggodalomra a minőség felől!
Rendben, köszi az infót. További szép estét!
Ez nyilvánvaló, viszont nem ebben a témában van a helye.
A J7731 nagy valószínűséggel gyártói azonosító, sorozat, stb. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
MEV = My Electric Vehicle ( személyes elektromos jármű ) gyártásával foglalkozó cég Kínában is.
Azért nem kell mindent hamisnak mondani egyből. Tudom a MEV, a magyar, élt kb, 6 hónapot.... Sajnos nem ehhez a témához tartozik, de itt tudtam ehhez hozzászólni. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
"Tudom a MEV, a magyar, élt kb, 6 hónapot.... "
3 évet kb. 1983 -ban jött létre a MEV, a HIKI és a hajdani Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. bázisán egy kormányhatározattal. 1986. május 26-án leégett, az utólagos híresztelések szerint biztosítási csalás miatt. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
1984 áprilisában átadták az első, úgynevezett CMOS technológiával működő gyártósort, majd 1985 novemberében a másik, a bipoláris gyártósort is. Persze még nem a termelésnek, hanem csak próbaüzemelésre. Az első fokú tűzvédelmi hatóságnál nyitott MEV-dossziéban használatbavételi eljárásról tanúskodó jegyzőkönyv nincs. A létesítmény használatba vételét a Fővárosi IV. kerületi Tanács V.B. műszaki osztálya által kiadott ideiglenes engedély biztosította.
1985 novembere és 1986. májusa között szerintem az 6 hónap, de ami igazi termelés talán annyi se. Igazából tényleg nem ide tartozik, de amivel szerelgetünk, forrasztgatunk, innen is kikerülhetett volna .
Kár érte. Azt gondoltam, több ideig gyártottak. Érdekes, én rengeteg félvezetőjükkel találkoztam, sokat használtam belőlük. Még katalógusom is volt tőlük.
Bizony, kár, én a katalógust azóta is méltó helyen a könyvespolcon tartom.
Na most nekem lenne kérdésem. Van az RA6386-os receiver, a lapos utolsó verzió, és minden szabályzópoti mozdításra erőteljes membránmozgással reagál. TDA1074-ekkel szabályoznak, és valószínűleg ez eredetileg is így lehetett, de azért eléggé zavaró. Van valakinek ötlete, hogy hol keressem a jelenség okát?
TDA7047 Ra6386
Én kiírtottam belőle a loudness áramkört és kicseréltem a TDA1074 körül az elkókat kerámia multilayer kondikra és megszűnt a probléma. A loudness áramkör nem befolyásolja ezt a jelenséget, csak zavart!
Igen, ha rontom a mélyátvitelt, akkor valószínűleg mérséklődik a probléma, megnézem ezt az opciót is, de ehhez mérni kell. A csatolókondik nem hinném, hogy lényegesek, azért megnézem, viszont 2,2µF kerámiát nem is hiszem, hogy árulnak, max. SMD-ben.
Egyelőre tüneti kezeléssel orvosoltam a dolgot, a vezérlőfeszültség bemenetén (TDA1074 9,10 láb) lévő RC tag időállandóját növeltem annyira, hogy ne lehessen belőle membránmozgatás. Így lassabb a szabályzás, de legalább biztonságos.
A lomexmél kb 25Ft/db
2.2µF 16V RM 5.0 +80-20% Y5V MULTI SSM16Y225Z16 (S-S) 4x3.8mm CER [07-10-27]
Az a +80/-20% -os tűrés elég durva. 1,8u és 3,96u között bármilyen értéke lehet.
Nekem is van egy ilyen készülékem. Azzal nincsen ilyen gond. Minden alkatrésze eredeti.
Na akkor kíváncsi vagyok.
Biztos, hogy semmi erre utaló jel, gyors szabályzópoti (szinte bármelyik) tekergetésre semmi indokolatlan membránmozgás? Nagy engedékenységű hangszórón néztem freeair, doboz nélkül.(#) bekeipeter Ok, lomextől nem holnap rendelek sztem. De valamit kitalálok. Mondjuk ezekben is SMD van, csak lábat forrasztottak neki.
Rájöttem. Egyébként teljesen logikus a dolog, amíg a potik nem kontaktosak, és normálisan érintkeznek, addig nem áll fenn a probléma. De amint kezdenek szétkopni, és szakadozva vezetnek (recsegnek), rögtön jelentkezik, tehát a csatolókondiknak alapból nincs köze hozzá, a kerámiára cserélés, vagy a loudness megszüntetése nem a hiba forrását kezeli. Ráadásul itt elég nagy egyenfeszültségek, +-15V vannak a potenciométereken, ez is tovább rontja a helyzetet.
Mivel ezeket cserélni szerintem elég lehetetlen feladat, marad a tüneti kezelés. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Sok benne a felkiáltójel, nagybetű, meg az ellenőrizhetetlen állítás, amúgy, egy véleményként ez is felfogható, nincs vele semmi baj.