Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Órák csőből - Nixie, VFD, stb.
Köszönöm!K555ID7-et, 155ID3-4-et már találtam, lesz ott ilyen is.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
Formát kapott az egycsöves óra. A programja most már ok, megy a beállítás és a fényerőszabályzás is.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Szia! Szép lett! Milyen cső ez, ilyet még soha nem láttam?
Mert ilyen nem is létezik..
![]()
Már hogyne létezne ! Sőt egyre több létezik belőle.
![]() ![]()
Te gyártottad? Milyen technológiával? Van egy tervezett projektem, amibe nagyon jól jönne, ha tudnék ilyen szép kijelzési módot üvegbe zárni. Privátban el tudom mesélni.
Sziasztok, meg tudja valaki nyitni ezt a lay6 fájlt? Olyan mintha nem lenne benne semmi.
![]()
Sziasztok!
Szeretném megkêrdezni, hogy a piros festést mivel lehet könnyen leszedni a csőről? Olvastam valahol, hogy áztatás, de nem találom a hozzászólásokat sehol.
Szia.
Langyos víz és szivacs. 1 perc alatt lejön.
Sziasztok,
Nem nagyon értek az elektronikához, pont. ![]() Időnként elfog a vágy, hogy építsek valamit, mások által már jól bevált kapcsolásokat szoktam használni, és eddig még nem nagy volt gondom. Építettem a napokban egy nixie órát, ugyanazt a kapcsolást használtam, mint a meglévő órám, ami sok éve tökéletesen működik. (Szerintem az eredeti innen származik, csak (egy hozzáértőbb barátom jóvoltából) kiegészült egy kapcsolóüzemű táppal, hogy ne 220-ról menjen.) A nyák gyártás során nagyon figyeltem, hogy ne legyen sehol szakadás vagy zárlat, minden gyanús pontot többször is ellenőriztem multiméterrel. A mellékelt kapcsolást építettem meg, és próbaképpen betettem a másodperc-hez tartozó nixie csövet, hogy leteszteljem az áramkört. Mikor rákötöttem a tápot, az első néhány másodpercben nagyon halványan megjelent néhány szám, de csak alig láthatóan, és kis idő múlva semmi több. Ebből arra következtetek, hogy maga a kapcsolás vélhetően jól működik, csak mintha nem kapna elég feszültséget... Multiméterrel rámértem a nixie cső lábaira, és azt láttam, hogy egy tetszőleges lábat kiválasztva 10 másodpercenként felugrik a feszültség kb. 25voltra, és egy másodpercig ott is marad, majd visszaesik 1-5 volt köré, ahol előtte is volt. Tudom, hogy lehetetlen kérdés lenne, ha megkérdezném, mi lehet a baj, de arra gondoltam, hátha kapok valami egyszerű támpontot, merre induljak a hibakeresésnél. Tkp. azt nézném meg először, hogy kijön-e a szükséges 200volt körüli feszültség a tápegység-részből, de azt sem tudom, hol érdemes ezt mérni. Van esetleg ötletetek, merre induljak?
Szia!
A 200V ellenőrzésére a C3 vagy C4 kivezetései a legalkalmasabbak. Először mindig a feszültségmérő negatív mérővezetékét csatlakoztasd.
A két kondin ne 200V-ot ellenőrizz, hanem inkább kevesebbet. A cső beállításától függ, mennyi feszültséget igényel. Ha kevesebbet, gond lehet.
Igen, köszönöm, csak kb. írtam a 200-at.
IN-1 -es csöveim vannak, elvileg 170v gyújtófeszültség kellene nekik, ugyanúgy, mint az IN-8-as csöveknek, melyek a működő órámban vannak ugyanezzel a kapcsolással. (Erre azért figyeltem a csövek választásánál ![]()
Sziasztok!
Na megnéztem, és szépen kijön 188 volt a kondin. Találtam viszont hibát, mert elkezdtem összehasonlítani a működő órát az épülőfélben levővel. Az említett C3 és C4 kondik a paneltervben 100n 400V értékűek, a működő órában viszont csak az egyik 400voltos, a másik csak 50. Nem tudom, van-e jelentősége, de kicseréltem kisebbre. Ennél viszont jóval nagyobb hibát is találtam, a tranzisztorok lábaihoz tartozó ellenállások páronként fel voltak cserélve! Tehát a 100k és 9.1k illetve a 33k és 470k fordítva voltak jelölve a panel tervben! Helyretettem őket, és most már mérhető a 180 volt az anódok kivezetésein is. Továbbra sincs viszont változás, ha ráadom a tápot, néha pár másodpercre felvillan néhány szám nagyon halványan a másodperchez tartozó csövön, aztán néma csend... Még nyomozok tovább holnap...
Újabb fejlemények.
Miután nem találtam újabb hibát, az új óra viszont még mindig nem megy, visszaraktam a PIC-et és a kódoló IC-t az eredeti órába, és döbbenten láttam, ugyanúgy nem működik... Ezek szerint a felcserélt ellenállások megették a PIC-et és/vagy a kódolót. A K155ID1-es kódolóból volt több is, de felprogramozott PIC-em nincs másik. Cseréltem a kódolót a működő órában, erre a pontos idő 89:89:89 lett.... Gondoltam ideje beüzemelni a k150-es pic programozót, amit nemrég vettem. Egy órás szívás után a driverekkel kiderült, hogy a 64-bites windows 7-emen sose fog menni, ezért a kis netbookkal próbálkoztam, az 32bites, sikerült is beüzemelni az égetőt. Az eredeti 16F628A picet sajnos nem ismerte fel, így az kuka lett... Betettem egy új PIC-et, arra sikeresen fel tudtam írni a .hex file tartalmát, amit egyébként innen töltöttem le, de a működő órába behelyezve csak 11 perc 11 másopercet mutat, és nem változik. Az órák helyén nem jelenik meg szám. A k150-es égetőhöz való microburn programban van még pár beállítási lehetőség, amivel játszhatok írás előtt, valamint adnak hozzá egy fixhex2.exe programot, ami állítólag megformázza a hex fájlt a microburn részére, úgyhogy este ezzel fogok játszani. Szóval küzdök tovább...
Miért nem veszel egy rendes égetőt? picki2-picki3 már van 5-8000 körül
Sajnos nem értek hozzá annyira, hogy melyik rendes, melyik nem.
![]() És mivel kb. 3 évente kell égetnem, gondoltam jó lesz az, ami elsőnek feljön a vaterán 3ezerért. ![]() Viccet félretéve, a hozzá nem értésem mellett azért azt megnéztem, hogy elég népszerű ez a k150, rengeteg IC-t támogat, ráadásul a saját PIC-e is épp 16F628A, úgyhogy lehet könnyen firmware-t frissíteni! A könnyen alatt azt értem, hogy ilyen PIC-eim vannak itthon. ![]() Egyébként sikerült a 32bites win7 alatt elsőre hibátlanul írnom, csak közben kiderült, hogy nem a megfelelő .hex file-t írtam fel! ![]() Ennek is van ám oka, pár éve majdnem megépítettem az itteni "Overkill" DCF 77-es órát, és abból a projekt-tervből származott a nixie.hex file és nem a Tom025 által készítettből, aminek a módosított verzióját csináltam meg még 2007-ben. (Az négy csöves, ezért láttam 4 db 1-est szerintem... ![]() Most épp ott tartok, hogy rész-sikereim már vannak. Néhány ellenállás és kondenzátor másmilyen volt a régi órában, mint az újban, amit a terv alapján csináltam. Átpakoltam 5 darab kondenzátort és két darab ellenállást, és az óra elkezdett működni! Igaz, a másodperc-jelző még nem megy, de a 10-es másodperc-jelző igen! Igaz, összevissza mutatja a számokat, nem 0-9 között, de az most nem lényeg ![]() Úgyhogy haladok, PIC-et már tudok írni, ráteszem az összes csövet és megnézem, melyik, mit produkál... Köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
OK, lassan haladok előre, most már van konkrét kérdésem is. Remélem örültök neki!
![]() Azt gondolom, ha egy kijelzőn nem ég az egyik szám, vagy egynél több ég egyszerre, ott szakadást vagy zárlatot kell keresni két vezeték között vagy a vezérlő panelen. Nekem az órák 1-es helyiértékét jelző csövön folyamatosan ég a 0 és az 1, és mellette a másodpercet jelző csővel is azonosan működik, tehát pont ugyanúgy látom a másodperceket a a balról második csövön, mint az igazi másodpercet mutató csövön, az utolsón. Erre esetleg valami ötlet?
Szia, a Tom025 javitott hexét égetted be? hex Ha még ezzel a hexel is az első és utolsó csőben látod ugyanazt, akkor a vezérlőpanelen lehet a hiba, ha a kijelzőn lenne, akkor a szomszédos csövek (akár az összes) mutatna azonos kijelzést. Illetve az eredeti terven az anódok egyenként szalagkábellel vannak bekötve ha áttervezted a panelt akkor lehet más hiba is.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2015
hú...nagyon köszönöm, ez eszembe se jutott, hogy szoftveres is lehet...
látszik, hogy nem olvastam vissza...pfuj...troll... ![]() beégetem ezt az újat és meglátjuk!
Ha már mélyen belemerülsz az órába hardveresen is, javasolnám, hogy az IN-1 nixiet ( ha teheted), cseréld le valami másra. Nem túl jó konstrukció, és a többihez viszonyítva az élettartama is rövidebb.
Köszönöm, megfontolom! Szerelni sem a legjobb őket, foglalat nincs, lomexes tápcsati-tüskék meg olyan szorosan fogják a lábakat, mintha be lennének forrasztva...
Sziasztok,
Tegnap végre sikerült debugolnom az órát, már majdnem teljesen jó. Nem a hex file miatt mutatta a másodperceket is, mert nemcsak azokat mutatta, hanem minden olyan számot, amelyik valamelyik másik csövön égett. A csőhöz tartozó anód meghajtó tranzisztorok környékén átmentem a forrasztásokon, és megjavult! Már csak a 9-es szám hiányzik mindenhonnan... Erre esetleg valami ötlet? ![]() A vezérléssel lesz a gond, mert ha egy másik digithez tartozó katódot kötök rá, akkor meg az hiányzik. Ez direktben jön le a 74141-ről, IC csere nem segített... |
Bejelentkezés
Hirdetés |