Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IMI villanymotor
 
Témaindító: toxysanyi, idő: Jan 28, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 60
(#) dengi00 hozzászólása Jún 16, 2015 /
 
Sziasztok!

Nagyon régen foglalkoztam már motorbekötéssel, de most már egyáltalán nem vagyok képben abban, hogy egy segédfázissal is ellátott motorra hova kell bekötni a MIHA-c relét?
Adott a 2 kondi (javító, indító), de nem igazán értem hogy hova is kössem be a lábakat pontosan.
Ha jól értem akkor keresztül vezetem a tekercs áramát a mihán, majd a kivezetésére párhuzamosan az üzemi kondi. A kapcsolt szálát a mihának pedig egy kondin keresztül a segédtekercsre teszem. Na de annak a tekercsnek adni kell 0-t is? Csak mert azt nem láttam egyik rajzon sem amik itt vannak fent.
Várom válaszotokat!

Üdv Attila
(#) ifjzambogyuri hozzászólása Jún 18, 2015 /
 
MIlyen inditórelé kell egy IMI 750W-osgéphez
(#) vilamvili válasza ifjzambogyuri hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
150mF, fekete általában a külső színe, de olaszban van fehér. Az eladó szokta tudni mejik az indító.
(#) vilamvili válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Mivel indítóról van szó nem, igaz nem kondi hanem relét irt ifjzambogyuri . A linkelt adatok igazak elmentettem köszönöm, a jó pap is holtig tanul.
(#) kormika hozzászólása Jún 21, 2015 /
 
Sziasztok! Ma kaptam a képeken szereplő villanymotort, a képek szerinti állapotban. Jelenleg annyit tudok róla, hogy csapágyas, a forgórész 76mm átmérőjű és 65mm hosszú. Állítólag egyfázisú motor, és működőképes. A tekercsek szigetelési ellenállása rendben, az egyik tekercs 0,8-as huzalból van tekerve az ellenállása 10,3 Ohm, a másik 0,4-es huzalból van tekerve és 13,2 Ohmot mérek rajta. Gondolom az első a főfázis, a második a segédfázis. A típustábla hiányzik a motorról, ha valaki tudna infót mondani róla, azt megköszönném. Egy emelőasztal orsóját szeretném vele hajtani, 100-150W teljesítmény elég lenne nekem.
(#) Alkotó válasza kormika hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Ha van két fészek egy külső tengelynek az oldalán, amin képes a motor elbillenni, akkor régi mosógép motor. Kb. 3-400 W teljesítményű.
(#) kormika válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Nincsen rajta semmi, teljesen henger alakú a gép palástja, 2db 6-os menetes furat van csak rajta, illetve 3db 5-ös menetes furat, ami a kapocslécet tartja.
(#) kormika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Már kapott új csapágyakat, és gyönyörűen megy, üresjáratban 3 mikrós kondival 1A körüli az áramfelvétele, és ami nekem nagyon jó, hogy mindkét irányba tudom forgatni . Ha csak 130W-ot tud, nekem már az is elég, az emelőasztal egy gyári cucc, eredetileg egy 120W-os háromfázisú motor volt rajta, de nekem csak 1 fázisom van.
(#) kormika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Nna felkerült a motor az emelőasztalra, viszi mint az álom, feltéve ha segítek neki elindulni... . Nagyon kicsi az indítónyomaték, és csak lefelé menetben képes elindulni, felfelé még üres asztallal is segítség kell neki, de ha elindult, akkor az asztal maximális 250 kilós teherbírásával is szépen emel, igaz lassabban, mert a gyári motor szerintem 2 pólusú volt, ez meg 4 pólusú. Van valakinek ötlete, hogy miként lehetne indulás erejéig egy kis plussz nyomatékot csempészni a mociba?
(#) kormika válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Akkor holnap majd veszek egyet, jelenleg nincs itthon egy darab kondim sem, ezt a 3 mikrósat ami most van rajta próbaképpen úgy szedtem le a szellőző motorjáról, mivel már kb 15 éve nem volt elindítva.
(#) vilamvili válasza kormika hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Üdv, ha régi mosógép motor az lehet indító ellenállású is lehet. Ezeknek a segéd fázisa sárgarézzel van tekerve, de sok motor gyártódott indító ellenálásal. De volt amin csak relé volt, az 1A üresen szerintem sok. A felfogatás nem mond semmit.
(#) atom4474 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 25, 2015 /
 
Szia! Köszönöm a segítséget! A "Móricka rajzod" alapján sikerült! A kapocstáblát leszerelve szét tudtam választani a V1 pontot és átkötöttem X-re. De előtte az X-re menő tekercset áttettem V2-re (az úgyis közösítve van), és plusz egy 2áramkörös váltó kapcsoló beépítésével lehet a forgásirányt váltani. Azt még mindég nem értem, hogy ezt az állványos fúrógépet mire használhatták.
(#) Tomi111 válasza atom4474 hozzászólására (») Jún 26, 2015 /
 
Szia!
Örülök, hogy sikerült. Hogy-hogy mire használhatták? Arra gondolsz, hogy kicsi a motor? Hobbi célokra megfelel. A boltokban kapható állványos fúrógépeken is kb ekkora motor van(250-370W), felül általában 5 pozicíóban lehet az áttételt változtatni. Nem egy ipari gép, de otthon jó 8-10-es fúróig.
fúrógép
Ezen eredetileg volt ez a motor? Én ilyennel régi(kb 60 éves) centrifugában találkoztam, bár az nem volt 250W-os, ha jól emlékszem talán 60W?
(#) atom4474 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 26, 2015 /
 
Szia! Valóban régi darab a motor is és az állvány is, én meg voltam győződve, hogy eredetileg együtt voltak. Most már nem így gondolom. 3 szíjtárcsás a sebesség váltása. Még1x köszönöm a segítséget! Szép napot!
(#) Kismazsika hozzászólása Júl 28, 2015 /
 
Sziasztok! Van egy egyfázisú IMI típusú motorom, a bekötésben szeretnék segítséget kérni, a kapocs táblát és az adat táblát csatolom kép formájában. A kapocs tábláról a képet nem tudtam csatolni a fájl méret nagysága miatt, de itt egy link a kapocs tábla képéről.

IMG_0529.JPG
    
(#) VIM válasza Kismazsika hozzászólására (») Júl 29, 2015 /
 
Szia! Talán a mellékelt kép alapján kellene megpróbálni, remélem a fekete kivezetések a főfázis tekercsek kivezetései.
(#) Kismazsika válasza VIM hozzászólására (») Júl 29, 2015 /
 
Köszönöm, Kondenzátor méretet esetleg tudsz mondani ?
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
(#) Kismazsika válasza Kismazsika hozzászólására (») Júl 29, 2015 /
 
Korán van és figyelmetlen vagyok Köszönöm szépen
(#) Kismazsika válasza VIM hozzászólására (») Júl 29, 2015 /
 
Még annyi kérdésem lenne hogy forgás irányt hogy fordítok ?
(#) Donricsi hozzászólása Aug 4, 2015 /
 
Sziasztok Mesterek !Lenne hozzátok pár kérdésem egy motorral kapcsolatban . Van egy IMI talán OZF 90C - 2KD villanymotorom . Egy kőrfűrész gépen volt fent , de elég trehány módon volt felrakva . A fűrészpor folyton ráment a motorra . Az lenne a kérdésem , hogy mivel nem találok hozzá bekötési rajzot esetleg ti tudnátok ebben segíteni . Illetve mekkora kondenzátor kellene pontosan hozzá . A másik , hogy mivel rossz helyen van a gépen a motor a forgás irányt szeretném jobbosról balosra cserélni ezt megtudom oldani ? Válaszotokat előre is köszönöm .
(#) kadarist válasza Donricsi hozzászólására (») Aug 4, 2015 /
 
Szia!
A képek között biztosan találsz bekötési rajzot.
A kondenzátorról: Bővebben: Link.
(#) Donricsi válasza kadarist hozzászólására (») Aug 4, 2015 1 /
 
Köszönöm a segítséget kadarist ! Már csak az a kérdésem vajon megtudom fordítani a forgás irányt ? Motortest forgatása sajnos nem lehetséges hely hiány miatt
(#) kadarist válasza Donricsi hozzászólására (») Aug 4, 2015 /
 
Nincs meg a kapocsléc fedője? Mert abban van egy rajz a bekötésről és forgásirányváltáshoz. De ezen túl is ajánlom a képek közötti keresést a bekötéssel és forgásirányváltással kapcsolatban.
(#) heglaszlo hozzászólása Aug 13, 2015 /
 
Természetesen meg lehet a forgás irányt abban az esetben ha a 4 vég megvan a kapocslécen
(#) Donricsi hozzászólása Aug 15, 2015 /
 
Köszönöm mindenki segítségét ! Sikerült a motort átkötni
(#) oldisanyi hozzászólása Szept 2, 2015 /
 
Üdvözlöm a szakembereket!
Egy FO15-ös oszlopos fúrógépet újítok fel ,és szeretnék tanácsot kérni , a motorral kapcsolatban.Új csapágyakat raktam bele, mechanikusan gyönyörűen pörög, de áram alatt búg rezeg ,ha kikapcsolom akkor halkan még forog sokáig.Mi lehet a baja?
3 fázisú 350 W 1450 f/p IMI motor régi gömbölyű

Tisztelettel: Sanyi
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
3 fázisún minek lenne?
(#) fongab válasza oldisanyi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Szia
Forgórész szakadt. Tudom rövidrezárt de abba is elszakadhat a összekötő aluminium vezeték, és akkor a állórész túl van gerjesztve. (morog )
Szerintem ezért, nem használták. Cserélj forgórészt. (javítása, majdnem lehetetlen, ha nem tudsz aluminiumot őnteni. )
üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2015
(#) oldisanyi hozzászólása Szept 3, 2015 /
 
Köszönöm a válaszokat . Akkor a legegyszerűbb a jófogáson keresni egy motort.
Ha valakinek van itt a fórumon azt is szívesen venném. Van egy ugyanilyen ,de 2800 f/p
fordulatú motorom. Lehet-e cserélni forgórészt abból?
Egyébként már majdnem készen van.

Üdv: Sanyi
(#) VIM válasza oldisanyi hozzászólására (») Szept 3, 2015 /
 
Szia! Talán azt a jó öreg kamrás kapcsolót kellene megvizsgálni, hogy át adja-e mind a három fázist vagy csak kettőt. A vezeték is törött lehet valahol ha lengőkábellel volt bekötve. Egy háromfázisú motort nagyon nehéz tönkretenni, persze nem lehetetlen.
Következő: »»   24 / 60
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem