Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   229 / 374
(#) kaqkk válasza philips100 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /
 
Én méretre rendeltem 3 napig "zaklatott" az ügyintéző a végkialakítás miatt , tehát valószínűleg nem selejt a cuccos ,de ránézésre is valószínű hogy pár évet le fog húzni a gépen .
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) David 3g hozzászólása Nov 21, 2015 /
 
Sziasztok. orsót hol tudnék venni olcson? vagy esetleg menetesszár nem lenne nekem elég?
(#) Melphi válasza David 3g hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Eddig ez a legjobb:
Idézet:
„esetleg menetesszár nem lenne nekem elég?”

Mit akarsz építeni, mibe kell, mihez képest nem lenne neked elég?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) David 3g válasza Melphi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
maximum nyák maráshoz. 10x20 cm marási terület kb . A sima cnc orsohoz képest gondoltam.
(#) kaqkk válasza David 3g hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
A nyák marás egyszerűnek tűnik , de éppen ahhoz kell a pontos mozgatás ,amit egy sima menetes orsóval soha nem bírsz elérni. Trapéz menetes vagy golyós orsó kell hozzá a sárga oldalon több golyós orsót is hirdetnek ..
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) David 3g válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
szoval trapéz menetes is jó lenne nekem ? az még tán olcsobb is mint az orsó?
(#) David 3g hozzászólása Nov 21, 2015 /
 
Annyi kérdésem még lenne esetleg hogy ez a Driver megfelelő lenne nekem ? Ehez kell nekem még egy lépetőmotor meghajtó is vagy közvetlenűl lehet a motort csatlakoztatni? Ebay cnc driver
(#) kaqkk válasza David 3g hozzászólására (») Nov 21, 2015 / 1
 
A szűztrapéz orsónak olyan 3000Ft körül van métere erre jön még az anya és a végmegmunkáls na meg a kétoldali csapágyházak , talán akkor jársz a legjobban ha a gép méreteihez rendeled meg az orsót Én itt rendeltem és nem bántam meg
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) Melphi válasza David 3g hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Egy jó tanács, először építs egy jó mechanikát és arra válassz elektronikát, ellenkező esetbe bukta az egész, ez tapasztalat.
Vagy vegyél egy kész mechanikát, ennél olcsóbban úgysem hozod ki, hacsak nem van otthon mindened.
cnc
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Ahogy számolom a 100x100 cm es munkaterületű gépem ennél kicsit kevesebből fog elkészülni ha sikerül olcsón beszereznem a marómotort
(#) uv142 hozzászólása Nov 21, 2015 /
 
Üdv!
Ti milyen kialakítású támasztósínt használtok, és mik vele a tapasztalatok? Például kenésigény, koszolódás, pontosság, csapágyazás...
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) kaqkk válasza uv142 hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Nézd meg az oldalamon , én csak megtörölgetem munka után a támasztott tengelyeket az Y nál az X és Z tengelyek nem igényelnek semmiféle karbantartást (lehet hogy időnként kéne olajozni őket , de még eddig nem láttam értelmét . )
(#) Melphi válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Hát akkor nagyon tudtad mit csinálsz, tudod szokták volt mondani, az a fránya tanulópénz.
(#) l48 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Imponáló megjegyzések! Árnyalásként hozzátenném az éves leválasztott forgács mennyiséget kg-ban.
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Az első (a mostani 29x40cm es) gépem 1évig készült és a váznak nagyrésze talált hulladék anyag, de mivel a fontosabb részeit (menetes orsó-linsin-támasztott tengely) itthon vettem ,ezért kb 100 ból jött ki , most már a neten nézelődve olcsóbban (kb3x) megvettem a golyós orsókat és a lineáris részeket golyóscsapágyas kocsikkal item profilokkal fogom megoldani kb 20000Ft ból a vázat két szál zártszelvényből és az asztalt 1 m2 MDF ből megoldom az elektronika meg már kijön megint egy 10esböl ez cirka 80-90 ...
(#) kaqkk válasza l48 hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Nem sok forgács hullik , nyákot fúrok és műanyagot fát gravírozok vele de szinte minden hétvégén dolgozik pár órát .
(#) Melphi válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Szóval amióta nekiálltál a témának azóta már átlépted bőven a százezret, vagy legalábbis át fogod mire azt mondhatod hogy na ezaz?
(#) SALáta válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Tapasztalat hogy ha megnézed a pontossági osztályát az orsónak akkor kb annyit fog kottyanni.
Attól még az hobbira jó lehet de a század mm kicsit túlzás a mozgatóorsók/trapézorsók pontosságára. Sok érdekes adata van bármilyen orsótípusnak. Persze alapvetően el kell dönteni mi a cél. Szerintem hobbiban a mozgató golyósorsók házi alkatrésznek számíthatnak mert nagyon nem arra találták ki mint amire használják. Esztergán a késsel vágott trapézmenet lemásolja a gép hibáját.

Munkahelyi gépemre milliós tétel volt az orsó, megérte. Épp a fele orsó/csapágyhiba volt mint a C7 es pontosságú hobbi orsóké... És már az is nagyon használhatatlanná tette a gépet. Ehhez a kategóriához adnak mérési jegyzőkönyvet is, ebből akár a gép linearitási hiba kompenzációs táblázatát is vissza lehetne írni, de azt inkább bemérik és úgy helyesbítenek.
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Az első gép kb annyiban van , a második az szintén ki fog jönni annyiból de az már ipari méretű lesz !
(#) Melphi válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Erről beszéltem, azért itt keményen áldozni kell, ez a hobbi nem bélyeggyűjtés.
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Nov 21, 2015 /
 
Láttam már többszázer értékű bélyeget... Ha a nagy gépem elkészül a kicsit eladom ... Én is úgy indultam neki hogy hulladékból talált anyagokbol fillérekért összerakok valamit csak nyákfúrásra , de rá kellett jönnöm hogy valamennyi pontosságra szükség van ezért a linsineket menetes orsókat meg kellett venni . A leejtőn meg nincs megállás...
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) David 3g hozzászólása Nov 21, 2015 /
 
Esetleg megnézné valaki hogy amit linkeltem aarra kell még külön motor driver. Vagy direkt be mehet rá a motor?
(#) mex válasza David 3g hozzászólására (») Nov 21, 2015 / 1
 
Igen, kell még hozzá a motorokat tápláló teljesítményfokozat is...
Azt ajánlom, mielőtt nagyon összevásárolnád magad olvasgass a témában minél többet, talán kevesebb lesz a "tanulópénz".
(#) David 3g válasza mex hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Értem. Próbálok olvasgatni de sokszor nem találok választ a kérdéseimre. Meghajtonak akkor az ul2003 az jonlenne nekem igaz? Kis stepper ami 5v az jo lenne nekem panelmaráshoz?
(#) GPeti1977 válasza David 3g hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Dehogy, step dir bemenetű meghajtó kell, 400Ft az ebayen ami áram szabályzós, mikrolépéses, felejtsétek már el ezt az ULN2003 és társait.
(#) kameleon2 válasza David 3g hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Rividen: Nem jó. Az 5V-os kis ebay-es motorok játszani, próbálkozni jók, hogy megértsd a működését, vagy zászlót lengetni. A panelmaráshoz kell némi erő. No nem feltétlenül a felület karcolgatásához, bár ha belegondolsz a megmunkálómotor súlyát és a mechanikát ide-oda rángatni sem kis erőhatásokat, gyorsulást, lassítást jelent. De ha már marod, akkor kontúrmarnád is. Ahhoz viszont végképp kevés. Ilyen kis motorokkal és uln-el maximum egy darab lézerdiódát szoktak mozgatni. Esetleg egy tollat, vagy tintapatront.
(#) David 3g válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Értem. Es ha tengejenként 2 motort használók sínenként. Ha nagyobb motort es drivert veszek akkor a pc kommkommunikáló panel igy is jo amit linkeltem igaz? Bármilyen drivert ráakaszthatok?
(#) kameleon2 válasza David 3g hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Szerintem írd le mit is akarsz igazán. Egy dologra ne számíts: olcsón jót készíteni. Hacsak nem egy MÉH telepen, vagy lineáris sín gyárban dolgozol. Ha panelt akarsz készíteni - arra is precíz gép kell. sokan építettek, építettünk részben, vagy egészben ilyen gépet. De ahogy apám szokta mondani: "Ha felszámoljuk savát, borsát nem eszünk töltött káposztát!" Azaz mire összeadja az ember a kínlódásokat, tanulópénzeket - néha drágábbra jön ki egy ilyen gép, mintha bemennél a boltba és megvennéd. Mire a stabil és pontos, párhuzamos, derékszög, sík mechanikád összejön, mire a sínjeid rákerülnek, trapézmenetes vagy golyósorsó, ami el is bír az igényekkel, léptetőmotor, vezérlés, PC, monitor, megmunkálómotor, befogópatronok, szerszámok meglesznek - lesz egy szép hosszú listád számlákból. Hogy ne is beszéljek a csavarokról, ráfordított időről stb. Ha azonban csak egy plottert építesz, vagy max lézert, ahhoz könnyebb, kevésbé strapabíró mechanika is jó. Sőt a súly hiánya kifejezetten előny a gyorsaság miatt. Olvass vissza, javaslom először a téma képeinek átnézését is.
(#) David 3g válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Értem. Teljes mértékben igazad van. Egy kis tanulopénzt rá akarok fordítani hisz csak ugy jjövök rá igazán a dolgok menetére. Azt meg direkt kérdeztem igy amit belinkeltem hisz semmi olyan adat nincs róla ami nekem jo lenne.
(#) kaqkk válasza Melphi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Van aki naponta elfüstöl 1000 Ft ot , ha azt nézem hogy kb egy év alatt készült el az csak heti 2000Ft ami azért még elfogadható kiadás ,
Következő: »»   229 / 374
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem