Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Walkie Talkie
 
Témaindító: vviktor2, idő: Júl 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) pet válasza madage hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szia!
walkie-talkie = PMR
Csinálhatsz hozzá végfokot vagy antennát de akkor már nem lesz a "szabályoknak" megfelelő.
üdv.
(#) madage válasza pet hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Az adóvevő 40MHz-es. Át lehet úgy hangolni, hogy nagyobb legyen a hatótávja, esetleg magasabb frekvencián?
(#) pucuka válasza madage hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Körülbelül annyit írtál, hogy van egy kicsi fehér autóm, de át szeretném alakítani, F1 autónak, de úgy hogy szabályos utcai autó legyen.
Itt nem csak a hangtechnikához kellene értened, hanem a rádiótechnikához is. A 9 kHz - 400 GHz sáv szabályos rádiós frekvencia, ami azért meglehetősen széles sáv.
Rádió adó vevőt pedig csak engedély alapján építhetsz, átalakíthatsz, amit ahogy megszerezted, és megfelelt a berendezésed az arra a sávra vonatkozó előírásoknak, a továbbiakban használhatsz is minden további engedély nélkül. Kivéve az amatőr sávokat, oda viszont rádióamatőr engedélyt kell szerezned.
Egyébként van néhány adó - vevős topik, elfért vona valamelyikben.
(#) enpesta válasza madage hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Szia! Ez inkább rádiótechnikai, mint hangtechnikai kérdés...Adovevo.lap.hu oldalon el lehetne kezdened. PMR-en nem túl sok változtatási lehetőség van, a szabványok eléggé megkötik a kezedet műszaki szempontból, cserébe viszont szabadon használhatod. Nem tudom, mit jelent a kisebb adó-vevő... arról a lapról kellene elindulnod szerintem, aztán vannak itt rádióamatőr témák is, azt is el kellene olvasni. Aztán majd kérdezz konkrétan, valaki biztosan tud rá választ.
(#) enpesta válasza madage hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Nem, nem. Az áthangolástól (milyen frekvenciára?) nem fog megváltozni a "hatótáv", magasabb frekvencián beleütközöl klf törvényi korlátokba, PMR-re (446 MHz-re) pedig bonyolult, gazdaságosan nem éri meg. Ez így zsákutca. De ha a rádiózás érdekel, olvasgass előtte egy kicsit, meglátod nem vészes a dolog, pár ezer forintból el lehet indulni.
(#) satlokk válasza madage hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Szerintem felejtös az egész ötlet,40mhz-n amugy csak kalózkodás az egész.kisérletezzél inkább CB rádiöval,vagy Pmr-l.Vagy inkább ahogy elöttem írták rádióamatör vizsga után engedély birtokában lesz igazán széles sávod a kisérletezésre és a nagyon nagy hatótávolságra.
(#) hoditogame hozzászólása Jan 11, 2012 /
 
Üdv Emberek!

Tegyük fel A-ból B pontba, 40 km re kell készítenem egy rádiókapcsolatot. Szeretnék a legalitás mértékén belül maradni.
Arra gondoltam, hogy a két készülék közötti útvonalon el lehetne-e helyezni úgymond továbbító készülékeket. Hogyan lehetne megoldani azt, hogy egy (vagy két) walkie-talkie ne lejátssza az adást, hanem továbbküldje, mindezt úgy, hogy a küldő oldalon, ne keletkezzen visszhang?
(#) hoditogame válasza hoditogame hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Aközben elhelyezett készülékek áramellátása már megoldottnak minősül.
(#) pucuka válasza hoditogame hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
A tápellátás a legkevesebb. Visszhang sem a legnagyobb gond. Az a probléma, hogy egy frekvencián, vagy annak közelében egyszerre csak egy adó működhet, mert különben interferencia keletkezik. Ezért az adót, és vevőt az átjátszó állomáson kellőképpen szét kell választani, úgy, hogy az adó, és vevő bemenete között legalább 60 - 70 dB csillapítás legyen. Ez a legnagyobb probléma.
Létezik ún. azonos csatornás átjátszó, de ennek beállítása meglehetősen komoly profi műszerezettséget igényel. Szűrőzéssel pedig csak akkor lehet, ha az adó, és vevőfrekvencia között kellő távolságnak kell lennie, ez pedig sem a CB, sem a PMR sávban nem áll rendelkezésre.
(#) davidtari hozzászólása Jan 11, 2012 /
 
nem tudja valaki hol lesz mostanság elektronikai kirakodóvásár?
(#) pucuka válasza davidtari hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Tán a börzés topikban érdeklődnél, hamarabb eredményre jutnál.
(#) enpesta válasza davidtari hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Budapest, 1097 Gyáli út 22.
Időpontok 2012:
január 14. szombat
január 28.+ nosztalgia
február 11. szombat
február 25. szombat
március 10. szombat
március 25. vasárnap
április 15. vasárnap
április 28. szombat
május 13.+ nosztalgia
május 26. szombat
június 16. szombat
június 30. szombat
július 14. szombat
július 28. szombat
augusztus 11. + nosztalgia
augusztus 25. szombat
szeptember 15. szombat
szeptember 29. szombat
október 13. szombat
október 28. vasárnap
november 11. + nosztalgia
november 24. szombat
december 8. szombat
december 22. szombat
Az irányítószámod szerint szegedi vagy....
(#) enpesta válasza hoditogame hozzászólására (») Jan 11, 2012 /
 
Ha már rádiókapcsolatról (ami legális is!) beszélünk - most úgy általában - nagyon nem mindegy, hogy az a bizonyos "A" és "B" pont hol helyezkedik el itten Magyarországon....(Külföldön más törvényi szabályozások vannak/lehetnek.) Kecskemét-Szolnok, vagy Miskolc-Eger között teljesen mások a viszonyok rádiós szempontból. Legálisan a 27 MHz-es sávban 4 W kimenőteljesítményű rádiót használhatsz, FM üzemmódban. Mivel az antennára csak építészeti előírások vannak, ha jó magasra szereled, szerencsés "A-B" viszonyok között lesz összeköttetésed. Esetleg még kéretlenül rengeteg ukrán, spanyol, angol területről rádiózó embertársaddal - is. Szaporább frekvencián - PMR, 446 MHz - a terep adottságaitól függően akár 1, akár 10 km-enként kellene láncba kapcsolni rádiókat. Gazdasági csőd. Műszakilag biztosan megoldható, ha a pénz nem számít. (200 évvel ezelőtt műszakilag sem...) Csak jelzem, a GSM-telefon is rádiókapcsolat...és teljesen legális.
(#) csizi88 hozzászólása Jan 22, 2012 / 1
 
(#) energeticbene hozzászólása Máj 29, 2013 /
 
Sziasztok, van egy "Uniden GMR1038-2" tipusú walkie talkiem. 4,8 voltos és 700 mAh-s aksi járt bele. Át szeretném alakítani úgy, hogy ne elemről vagy aksiról menjen, hanem USB ről, mivel az USB 5 voltos, így megfelel az is. Rá is kötöttem az USB két szélső csatlakozójára (piros 5V és fekete ground), el is indul, de két beszélgetés után mindig azt mutatja a Walkie Talkie, hogy nem elég az elem, lemerül... És nem enged beszélni, de még mindig működik...
Kipróbáltam ezt telefontöltők rákötésével, de ugyan ezt csinálja. Pedig a töltő 500 mA-s. Nem elég az amper???
Mit tehetek ez ügyben?

Nem vagyok szaki és segítséget várok.
Üdv. Bene
(#) nedudgi válasza energeticbene hozzászólására (») Máj 29, 2013 / 1
 
Adáskor a készülék valószínűleg sokkal többet fogyaszt, mint a 500mA, ezért az USB port (aminek a szabvány szerint 500mA a csúcsárama) nem ad elég áramot neki. A szabvány szerint az USB perifériának kérnie kell az alap 150mA körüli áramnál nagyobb áramot - ezt a készüléked nem teszi meg, lecsökken a feszültség. Igaz, egyes gyártók nem törődnek a szabvánnyal, és engedélyezik az USB porton nagyobb áram felvételét is, de erre nem lehet építeni.
Szerintem nem érdemes kínlódni vele, a készülékben akkumulátort kell használni. Két készlet akkumulátorral akár folyamatos működést el tudsz érni. Csak olyan akkutöltőt szabad használni, ami egyesével is tudja tölteni az akkukat, és a töltés végén kikapcsol.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) pucuka válasza energeticbene hozzászólására (») Máj 29, 2013 / 1
 
Arra is figyelned kell, hogy ha egy kézi készüléket tápegységről kívánod járatni, akkor a tápvezeték az antenna részévé válik, amiben nagyfrekvenciás áram folyik. Meglehet, hogy ezt a tápegységek, jelen esetben az USB nem tolerálja. Ezellen némileg védelmet nyújthat, ha a tápegységre járulékos szűrést teszel párszáz mikró és párhuzamosan 10 - 47 nF kondival.
(#) mechanika hozzászólása Okt 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Került hozzám egy aeg funky 3 típusú walkie talkie páros, ami hibásan működik.
Egyedül akkor tud forgalmazni egymással a két készülék amikor a bekapcsoló gombbal addig lépkedek amikor mindkét készülék folyamatosan zúg. Ilyenkor az 1 készülékbe beszélek, azt veszi a 2, de ha ezután a 2-be beszélek akkor a zúgás megszűnik és nem viszi át a hangot. Ha fordítva kezdem, tehát a 2-be beszélek akkor az 1-en hallatszik, amíg az 1-ről meg nem próbálok beszélni.
(Hú ez nem biztos hogy egyszerű)
Igazából nem igazán értek ezekhez a kütyükhöz, van esetleg tippetek, hogy hogyan kéne nekiállni a hiba kereséséhez?

Segítségeteket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2013
(#) Proci_85 válasza Pujc hozzászólására (») Nov 12, 2013 /
 
Legaláisan használható még ez a fajta walkie-talkie? Még a régi lengyen piacos időkből láttam ilyet. Mikor elárasztották vele a piacot, már akkor is volt valami szóbeszéd, hogy raziáztak kint, mert bemérték őket és ezeket MO-n nem szabad használni. Akkortájt 7-8 éves lehettem, így elnézést a ködös fogalmazásért. A válasz viszont érdekelne, hogy érdemes-e beszereznem ilyet kicsit nosztalgiázni
(#) sany hozzászólása Dec 27, 2013 /
 
A kérdésem az lenne , hogy a csatolt kapcsolás legális lenne -e? És mi a véleményetek a kapcsolásról?
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Sajnos legális ez sem lenne, a frekvencia, és az AM moduláció miatt, de ha kicserélnéd a kristályt egy 40 MHz es sávba eső modellirányító kristállyal, akkor már nem zavarnál vele komolyabban senkit, a modellezőkön kívül. A viszonylag kis teljesítmény miatt azokat se nagyon, azért olyan helyen ahol modelleznek, ne nagyon használd.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Értem. Esetleg tudnál olyan kapcsolást ajánlani, amelyik teljesen legális lenne?
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
A mai előírásokat csak bonyolult kapcsolással lehet teljesíteni, műszerek nélkül ezek beállítása sem lehetséges. Az egyedileg gyártott berendezést pedig tanúsítványt kellene szerezni, hogy legális legyen. Ezek akkora költségek, hogy ilyet csak sorozatgyártás esetén lenne érdemes megszerezni.
Már párezer forintokért kaphatsz 446 MHz -es készülékeket, igaz oda az építés öröme, de legális.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Igazából az "építés öröme" miatt akartam készíteni egy párt.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Attól még építhetsz, csak ne várd, hogy legális legyen.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
A modellezésben használatos kristállyal építeném meg. Én 27 MHz-re gondoltam elsősorban.
Találtam még egy számomra szimpatikus kapcsolást.

27MHz.jpg
    
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Építsd meg. Bár ez sem lessz legális. Legalább olcsón, és könnyen szerezhető bele kristály.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Dec 28, 2013 /
 
Ahogy tudom megépítem. Köszönöm a türelmet.
(#) szines hozzászólása Jan 27, 2014 /
 
Sziasztok!
Hozzám vágtak kétilyen kütyüt hogy csináljak vele amit akarok.
Akkuk töltése után szépen működik,csak azt nem tudom hogy az előlapon lévő két piros gomb funkciója mi. Az egyik felirata MON a másiké OPT .
Amit a neten találtam eddig az mind arról szól hogy forduljak a legkedvesebb Motorola dealer-emhez.
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 26, 2016 /
 
Sziasztok,
az SN881 tipusú Walkie talkie-t szeretném zéroról saját magam megcsinálni. Lehetne a T1-es trafót valamivel helyettesiteni , vagy esetleg egy kissé átalakitani az áramkört hogy ne kelljen a trafó, mert gondolom nem könnyű ilyen trafót szerezni ?,és az L2 és L3-nak tudja valaki a menetszámát és a drót vastagságát?

Kösz
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem