Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérsékletfüggő ventilátorvezérlés
Lapozás: OK   7 / 9
(#) Adixos hozzászólása Aug 13, 2014 /
 
Sziasztok

Egy olyan problémám lenne, hogy szeretném a notim ventilátor vezérlését kiváltani egy ATTiny-vel, de kb. 0 tapasztalattal rendelkezem ezen a téren (forrasztás az megy) és eszközeim is korlátozottak ami azt jelenti, hogy van pákám, ónom és ennyi. A szükséges alkatrészeket megveszem, de nincs AVR programozó kapcsolásom és nem is szeretnék egyetlen alkatrész miatt vásárolni.
A gépbe lenne 2 db ventilátor melyek közül az egyik az eredeti csatlakozóba lenne kötve, a másikat pedig az egyik usb hub tápjáról menne, mindkét ventinek 5V DC feszültség szükséges.
Van olyan lehetőség ha bemegyek egy szaküzletbe akkor ott fel is tudják nekem programozni az alkatrészt?
Vagy ez nem így működik?
Jahh igen és kellene valamiféle kapcsolási rajz ehhez a feladathoz ha nem túl nagy kérés.
A cikkek között olvasgatva erre bukkantam:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/nyolc_labbal_iii_resz_oldal4.html
de ez 12 V-os ventikre van megcsinálva.
nekem egy nagyon hasonló kellene csak 5V-os kivitelben.
Segítségeteket előre is köszönöm, és ha valamit rosszul látok oktassatok ki nyugodtan...
(#) tozso72 hozzászólása Nov 22, 2014 /
 
Üdv!
Nem teljesen témába vágó a kérdés , de hasonló!
Keresek egy olyan kapcsolást amivel fűtőbetétet tudok szabályozni! A cél az hogy ne be és ki- kapcsolgassa a betétet hanem szabályozza a leadott teljesítményét és ezzel tartsa adott hőmérsékleten!
Köszi a segítséget!
(#) fongab válasza tozso72 hozzászólására (») Nov 22, 2014 /
 
Szia
Márt régen volt, de a cseh csoda MAA436 szerintem jó neked.
Bővebben: Link
Most, nem tudom hogy kapható e, de a 90évekbe az volt.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) tomlazar hozzászólása Nov 30, 2014 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
Én itt új vagyok..... Szeretnék segítséget kérni egy szabályzás megvalósításához. Vagy egy szimpla javaslatot, hogy hol mit vegyek meg, vagy egy "egyszerű" kapcsolási rajzot kérnék szépen, amit megépítenék.
Kazán füstgáz hőmérsékletét kellene szabályoznom és 20 - 30 Celsius sávban tartani egy ventilátorral. A ventilátor adott, 230 Volt, maximum 2,5 A áramfelvétel van az induláskor. A hőmérséklet érzékelőt a Honeywell - nél gondolom megvenni, ellenállása a kívánatos célhőmérséklet tartományon belül (120 - 150 C fok) 1400-1600 Ohm között változik. A típusa Honeywell AGF1 és az adatlapja ez: Bővebben: Link
Naná, hogy van komoly komplett kazánvezérlő elektronika a piacon, de azok egyrészt túl sokat tudnak, ami számomra fölösleges, másrészt az én pénztárcámhoz mérten elérhetetlenek.
Ha kapnék támogatást itt ezen a felületen, nagyon jó volna.
Üdvözlettel,
tomlazar
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) proli007 válasza tomlazar hozzászólására (») Nov 30, 2014 /
 
Hello! Kérdés mit értesz szabályozás alatt. Vagy is egy mezei hőmérséklet komparátor megfelelő-e ami adott hőfok felett be, alatta ki kapcsolja a ventit. Aztán nem érthető, hogy egyszer 20..30°C-ról, majd 120..150°C-ról írsz.
De hőtechnikailag is át kellene gondolni a dolgot, mert ha elindul a venti, szerintem szinte azonnal le fog hűlni a hőfok és akkor egyből le is áll. Vagy is lehet túl sokat kapcsolgat majd. Ha meg ne hűl le, akkor meg csak annyi történik, hogy egy adott hőfok felet jár, alatta áll a venti. Az meg nem szabályozás, csak egy termosztát. De részemről ez csak gondolatébresztő feltételezés.
(#) tomlazar válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Szia!
Ez egy kazán füstgáz hőmérsékletének a vezérlése lenne. A füstgáz értéket az üzem során 120 és 150 fok között volna célszerű tartani, mert itt van az ideális üzemi hőmérséklet, az az a legjobb hatásfok. Tehát a differenciából adódik a cca. 20-30 fokos szabályzási intervallum amit írtam.
A beépített (folyamatos üzemű) ventilátort jelenleg 100 %-os vagy 50%-os fordulatszámon tudom üzemeltetni, aminek az eredménye az, hogy vagy az udvart fűtöm a 100 %-os állásban, vagy az 50%-os állásra kapcsolva a faelgázosítás elalszik és csak egy buta kazánként funkcionál.
Az ideális üzem valahol a két ventilátor fordulatszám között volna, de ezt nem tudom elérni ebben az állapotban. Az ideális fordulatszám ugye logikusan megrakásonként más és más, mert ez sok külső tényezőtől függ, ... mint külső hőmérséklet, tüzelőanyag víztartalma, széljárás stb. stb.
Magyarul, a folyamatosan üzemelő ventilátor által gyártott huzat intenzitásával lehetne beállítani az ideális üzemi hőmérsékletet. Ehhez pedig a fordulatszámot kell változtatnom, amit úgy volna célszerű, hogy az adott hőmérséklet növekedésekor csökkentse, csökkenésekor pedig emelje a fordulatszámot úgy, hogy a kívánt hőmérséklet elérésekor tartsa is meg folyamatosan az adott fordulatszámot ...... függetlenül attól, hogy fúj e a szél, hidegebb van, vagy esetleg kicsit más a fa víztartalma. Ezt az adott hőmérsékletet egy potenciométerrel kellene beállítanom, igazodva a láng "szép" színképéhez, az az a füstgáz hőmérsékletéhez.
Nos, egy ilyen elektronika kellene nekem, ami a 300 Watt alatti egyfázisú ventilátor fordulatszámát tudná szabályozni folyamatosan, a beállított referencia érték körüli szűk (vagy bő??) 20-30 fok tartományon belül. Ehhez a tartományhoz cca. 1600-1400=200 Ohm változás tartozik a hőérzékelő felől nézve, lévén 120 foknál mintegy 1400, 150-nél pedig 1600 Ohm az ellenállás érték.
(#) proli007 válasza tomlazar hozzászólására (») Dec 1, 2014 / 1
 
Hello!
Kösz, hogy leírtad, így már kicsit máshogyan néz ki a dolog. A gond ott kezdődik, hogy ismereteim szerint az egyfázisú motor, általában egy aszinkron gép. Aminek fordulatszabályozása igazából frekvencia változtatásával lenne megoldani. Esetleg nem lenne célszerűbb a szállított levegő mennyiségének szabályozása valami zsalus vagy söntszabályozással megoldani?
Tehát először a ventilátor vezérlési lehetőségét kellene kitalálni, és ahhoz már lehetne illeszteni a hőfokszabályozást.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
(#) tomlazar válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Köszönöm, utánanézek.
(#) sonny007 hozzászólása Márc 6, 2015 /
 
Sziasztok!
Az erősítőmbe szeretnék hőmérsékletfüggő ventilátor szabályzót építeni.
Youtubon találtam egy nagyon egyszerűt: Bővebben: Link

Ennek a kapcsolási rajzát esetleg valaki megtudná adni?
És bővebb működési információkat?

Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
(#) Lac364 válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
(#) sonny007 válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
Köszönöm
(#) ferci válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 7, 2015 /
 
Arra a kis BC-re szoríts vmi kis pasztás hűtőlemezkét, mert átmeneti állapotban 300 mW is melegítheti és hátha nem veszi jónéven.
(#) sonny007 válasza ferci hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Szia!

Ehhez a kapcsoláshoz Bővebben: Link, akkor ezekre az alkatrészekre van szükségem?
-Tranzisztor (BC327,BC328 vagy BC337,BC338)
-NTC tranzisztor (ide milyet ajánlasz pontosan?)
-Potméterből milyen kellene nekem?

Az erősítő egy STK4122II (2x15W-os).
Ehhez szeretném a ventilátor vezérlést

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) proli007 válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Hello!
- A tranzisztor kiválasztásánál első lényeg, hogy a pozitív oldalon szeretnéd szabályozni a feszültséget vagy a negatív oldalon. (Ha megfigyeled a rajzot, láthatod, hogy megfordul a tápfesz.) Ha pozitív oldalon szabályozol, akkor PNP tranyó kell, ha a negatív oldalon, akkor NPN. De a kis BC helyett ajánlatosabb egy kis BD-t tenni. Pld. BD140-et. Mert a ventilátor teljesítményétől függően a kis BC teljesítménye esetleg kevés lehet.
- Az NTC nem tranzisztor, hanem termisztor. Ez egy hőre változó ellenállás. Értékétől függ a trimmer poti választott értéke. A kapcsolás alatti táblázatból kiolvasható. Pld. ha a termisztor 10kohm, akkor 680ohm. De mivel Te várhatóan valahol 40°C-nál szeretnéd hogy működjön, egy 500ohm bőven megfelel. A poti pedig célszerűen egy trimmer poti.
(#) sonny007 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Helló!
Lényegében nekem mindegy melyik oldalon van a feszültség szabályozás a lényeg, hogy működjön
Hát van, hogy erről az erősítőről nézek filmet + zene hallgatásra használom és film közbe elég zavaró a ventilátor hangja, ezért szeretném bele
Hisz akkor úgy se melegedik annyira, hogy károsodjon vagy valami baja legyen, zenénél meg már azért melegedik 4Ohm-al terhelve. Viszont akkor a hangerő miatt nem zavaró a ventilátor (mivel nem hallható.)
Rendben akkor a következő alkatrészeket veszem holnap meg. Remélhetőleg mindegyikből megtudom ugyan azt venni, mivel én magam nem tudom melyiket mivel tudnám épp helyettesíteni.

-BD140
-640-10 K termisztor.
-64Y 500R (753Y, 3296) trimmer poti.

Próba panelem van amire épp be tudom ültetni őket.

Köszönöm a segítséget!
(#) sonny007 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Megvettem az alkatrészeket. Összeszereltem, de folyamatosan pörög a ventilátor. Hiába állitom a trimmert. :/
Valamit elköthettem?
(#) ferci válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Biztos elkötöttél valamit.. ilyenkor fel kellene tenned legalább egy képet a kivitelezett panelről, mert a belinkelt kapcsolásból csak azt tudjuk, mit szerettél volna csinálni.
Ube mérés a tranyónál, helyes bekötés ismerete, stb..
Addig semmit se tudunk mondani.
A linkeden a bal oldali a jó a BD140-hez, aminek a bekötése szemből nézbe E C B.
A panelen az E ( emitter ) menjen a +12 voltra, a C ( kollektor ) a ventire, a B ( bázis ) az ntc és a poti közé. A többi talán egyértelmű.
Ha pl. a B-E lábakat rövidrezárod, le kell állni a ventinek ( lezár a tranyó )
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) sonny007 válasza ferci hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Sikerült, ahogy melegedett úgy elkezdte pörgetni a ventilátort. Csak elrontottam a lábaknál a kiosztást.

Köszönöm a segítségeket!!
(#) ferci válasza sonny007 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Máskor nézd meg az adatlapot legalább..
(#) sonny007 válasza ferci hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Megnéztem csak a lábak kiosztásában mindig elkeveredtem. Berajzoltam a képre az én lábkiosztásom és már nem is kavarodtam bele
(#) sonny007 hozzászólása Márc 12, 2015 /
 
Sziasztok! Újra én, újra egy problémával..
Tegnap ugye elkészítettem és mondtam, hogy működik a lábak helyes használatával.

Ma arra lettem figyelmes, hallgatom a zenét de nem kapcsolt a ventilátor, (tegnap még működött).
Kiszedtem és kéz "melegségre" se. Forrasztót a közelébe tettem, hátha az nagyobb hőt ad majd arra, de arra sem. (Kicsit túl közel tettem hozzá, így cserélhetek egy trimmert,+ a 10K-ohm-os termisztort mivel leégett..

Ventilátort vezetékeinél 3V-ot mértem, és hiába melegítettem kézzel bármi mással a termisztort nem nőtt a feszültség. Ha feltekertem a trimmert akkor nem pörgött egyáltalán ha le tekertem volt egy alap sebessége de nem gyorsult..

Mi lehet a probléma? (Az égett alkatrészeken kívül ami az én hibámból keletkezett.
Tranzisztornak kicsi a nyitó feszültsége? (Az az érdekes tegnap még tök jól működött ma bekapcsoltam és már semmi.)
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
(#) bmn1985 hozzászólása Máj 16, 2016 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni alkatrészek kiválasztása terén. A notebook-om elég magas hőmérsékleten dolgozik (90-100 celsius), széria hiba, hogy nem képes a saját hűtőköre kiszolgálni, így építettem egy kiegészítő hűtő kört, heatpipe+borda+ventilátor formájában.

Szükségem lenne a lehető legegyszerűbb ventillátor szabályozásra, hogy ne csak egy kapcsolóval, vagy esetleg több előre beállított fokozattal működjön a második ventilátor, hanem hőmérséklettől függően tegye a dolgát.

Nem vagyok nagyon otthon az elektronikában, de igyekeztem utána olvasni, és ha jól gondoltam végig, akkor elvileg elég lenne a feladathoz :

1 termisztor, ami hőre változtatja az ellenállását
1 tranzisztor, aminek a kimenő feszültségét a termisztor ellenállása változtat hőmérséklet függvényében
1 tápfeszültség, ami ugye adott (5 volt)
1 ventilátor, amiből nekem van több is, de a legnagyobbnak is a maximum áramfelvétele 5volt-on Max 0.4 amper

A működést tekintve, a ventilátort 3-5 volt-ig kell működtetnem, hőmérséklet kb 40-től 80fokig, tehát 40-nél kezdené 3-volt-al, és 80-tól már maximális 5 volt.

Ha tudnátok nekem tanácsot adni ezen alkatrészek összeállításában, az nagyszerű lenne!
Bármilyen útmutatást szívesen fogadok, és mindennek megpróbálok utána olvasni.

Előre is köszi a segítséget, és szép napot mindenkinek!
(#) Bakman válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
A 90 - 100 °C-ot hol és hogyan méred?
(#) bmn1985 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
A processzor saját mérőjét is figyelhetem, vagy akár a videókártya szenzorát is vehetem alapul, mert 1-2 fok eltéréssel ugyanazt mérik, közös körben vannak , 2 heatpipe 1 bordára dolgozik. De így ugye a proci szó szerint felfűti a gpu-t is. Egy első generációs I7-esről és egy GT540m-ről van szó, a kettő TDP-je együtt 80W-ot teljesít, ami notinál nem kevés, tehát a szenzorok nem hibásak, ha erre irányult a kérdésed. Sajnos a plussz hűtésen kívül, nem lehet mással lehúzni a hőfokot.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) Bakman válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Nem lenne egyszerűbb állandó fordulaton tartani egy ventit? Ha ennyire túlmelegszik a rendszer, nem kell sok idő a bekapcsolástól számítva és már mehet is ez extra hűtés, kb. felesleges is szabályozni.
(#) bmn1985 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Eddig hasonlóképp volt megoldva, beépítettem egy 3 állású kapcsolót, kikapcsolás/fél fordulat (3v)/ max fordulat. A probléma az volt, hogy ha a noti elment Stand BY-ba, az usb portok akkor is áram alatt vannak, és mivel máshonnan nem tudok feszültséget levenni, így a venti továbbra is pörgött, hiába aludt a gép. A másik oka, hogy így szeretném megoldani, hogy nem mindig van szükség a kiegészítő körre, illetve nem mindig izzik a vas, normál állapotban képes 50fokon ketyegni, csak akkor izzad meg, amikor dolgozok rajta (inventor, solidworks, hasonlók). A másik, hogy egyszer már cserélnem kellett a kapcsolót, mert kontaktos lett, és ugye nem tesz jót a notinak, ha szét/összerakom X-időnként, veszít a merevségéből a tokozás, így jobb lenne ez a megoldás.
(#) Bakman válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 16, 2016 / 1
 
Olvasd végig ezt a témát, szerintem találni fogsz benne kedvedre valót.
(#) bmn1985 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Az a helyzet, hogy ezt már megtettem, de mindenhol 12-voltos ventiket akarnak meghajtani, nekem pedig 5 volt-ról kéne. Találtam 1 kérdést, ahol a srác ugyan ilyen problémával fordult a fórumhoz, de nem érkezett válasz rá sajnos.
(#) Bakman válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Mutass rá egy szimpatikusra és átvariáljuk neked 5 V-ra.
(#) bmn1985 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Az nagyszerű lenne, összeszedem azokat amik esélyesek lennének a fórumból, vagy 1-2 amit neten találtam, és hamarosan belinkelem, köszi előre is!
Következő: »»   7 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem