Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérsékletfüggő ventilátorvezérlés
Lapozás: OK   6 / 9
(#) resystance válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Sziasztok! Építettem ventilátorhoz egy hőfokszabályzót, ami nem PWM, hanem egy áteresztő tranyónak egy NTC és egy poti páros állítja a bázisát. Ez így nagyszerűen működik, be tudom állítani a kezdeti fordulatszámot alacsonyra, aztán ahogy nő a hűtőborda hőmérséklete, úgy emelkedik finoman a fordulatszám is. Ennél az első félórában nincs számottevő változás és ez így jó.
De jött egy olyan probléma, hogy a kezdeti fordulatszámnál túl kicsi a feszültség ahhoz, hogy elinduljon a ventilátor. Úgyhogy építettem 555-tel egy "one-shot" generátort, ami egy kezdeti lökést ad a ventilátornak, utána átadja a hőfokszabályzónak a vezérlést. Ez is működik.

A baj azzal van, hogy "magától" elkezd felkúszni a fordulatszáma a ventilátornak, pár perc alatt 3V-ról 10V-ig felmegy az őt hajtó feszültség. A hűtőborda ezalatt szinte semmit nem melegszik, legalábbis amikor még nem volt one-shot generátor, normálisan működött. Már arra is gyanakodtam, hogy egy 4148 lába melegíti az NTC-t, szóval vezetékkel megtoldottam mindkét lábán az NTC-t, de még mindig csinálja.

A csatolt rajzon a lámpa a ventilátor. A diódák megakadályozzák, hogy ne karambolozzanak a szembe jövő tápfeszek. Az 555 nem így van kialakítva, de az one-shot kialakítás nem működött nálam a szimulátorban. Úgy kell elképzelni, hogy 1 impulzust ad le, aztán alszik. Amikor bekapcsol, a D1-en keresztül adja a tápot a ventilátornak, a D2-n keresztül adja a hőfokszabályzónál már elve bent lévő tranzisztor bázisára az áramot, ami így jó is. Utána beáll az alacsony fordulatszám, ami viszont gyorsan nő.

Mivel itt semmi bonyolultság nincs, én arra gyanakszok, hogy talán a 4148-ak közül működés közben valamelyiknek megváltozik valamilyen tulajdonsága, ez okozza a ventilátornál a fesz növekedést. Vagy az ATX PC táp (abban van mindez) érzi, hogy nem vesz fel a ventilátor elég áramot és elkezdi neki emelni. Ezt nem mértem, csak tipp. Én már tanácstalan vagyok, kérlek, segítsetek.

venti.jpg
    
(#) Szirty válasza resystance hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Üdv resystance!

Én a helyedben egy nagyobb értékű kondenzátorral próbáltam volna megoldani a problémát 555 helyett.
(#) resystance válasza Szirty hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Üdv! Én is gondoltam rá, de így hozta úri kedvem. De neki nincs köze a problémához, elalvás után nincs a kimenetén semmi.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2013
(#) erdgab válasza resystance hozzászólására (») Dec 27, 2013 /
 
Szia!
Mellékelek egy kapcsolást,ez PC tápban volt,a ventilátor fordulatát szabályozta a hűtőborda hőmérsékletének függvényében,nézd meg,hátha tudod alkalmazni,remélem jól rajzoltam vissza.
(#) Baxi hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Hi Mesterek!
Elérkeztem addig hogy beszereljem illetve beállítsam a EZT a kapcsolást.
Mint írtam lentebb működik ahogy kell, csak a cikkben írt alkatrész értékekkel raktam össze és az első led felvillanása 50C°-nál van az utolsó pedig ~75C° -nál. Nekem egy TDA hidat kapcsol le az áramkör és a lekapcsolási tartományt szeretném fentebb vinni. Azaz hogy 80C°- tól 120c°-ig menjen ez az intervallum.
Ha jól értelmeztem a leírást, s nem vagyok benne biztos ezért kérdezném meg hogy akkor a R3 értékét kell növelnem hogy az indulási és a lekapcsolási tartományt fentebb vigyem?
Válaszokat s segítséget előre is köszönöm!
(#) Baxi válasza Baxi hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Megoldódott.
Ha valaki bele futna , amibe Én is.
A multiméternek a mérőfeje és az ntc igaz hogy egy bordán és közel volt egymáshoz ~1cm-re , csak az ntc felől hamarabb felmelegedett borda így nem mértem valós értéket. Megoldás az lett hogy az egész bordát felfűtöttem ~150C° ra és onnan hagytam hűlni vissza fele, s így már sikerült valós értékre állítanom. Ami a lekapcsolás 100C° az első led felvillanása pedig 60C° fokon történik. Úgyhogy a kapcsolás úgy jó ahogy van
(#) djadji hozzászólása Máj 11, 2014 /
 
Helló!
Van két laptopom és mindkettőnek leállt a ventilátora. Ha kikötöm a fordulatszám szadályozást akkor megy a venti de csak max fordulaton. Ez nagyon idegesítő ezért szeretnék egy hőfokszabályzót hozzá. Van sok jó kapcsolás ezzel egyenlőre nincs baj.
A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne annyira kicsiben megcsinálni, hogy a laptop házába beférjen? Bent egy usb portról lekötöm az 5 voltot es kész. Feltéve ha befér arra a szűkös helyre. Gondolom smd alkatrészek kellenének, és egy olyan smd pic ami megfelel, de a lehető legkisebb.
Van még valami amit tehetek a méret csökkengése érdekében? Esteleg valami speciális erre való alaktrész, vagy ilyesmi?
(#) pompidu hozzászólása Jún 23, 2014 /
 
Sziasztok!

Nekem nagyon megtetszett proli007 és Alkotó fórumtárs NTC-Fan4 nevezetű kapcsolása és szeretném reprodukálni némi változtatással amiben kicsit gondban vagyok.
A gondom az lenne, hogy én nem ki 12V os ventilátorokat használnék hanem 230V-os MAX 16A-es AC ventilátorokat. A gondom az lenne, hogy nem tudom hogyan illesszem hozzá a nagyobb teljesítményt. Első körben arra gondoltam, hogy a kimenetre egy fesz osztóval és egy leddel ráakaszkodnék ami egy fényellenállást vezérel és úgy egy triakos vezérlővel megoldani. Nem tudom, hogy ez így mennyire lenne működő képes.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Ventilátor PDF
(#) Bakman válasza pompidu hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Ehhez a ventihez frekvenciaváltó kell.
(#) pompidu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
A PDF-ben azt írják a sebesség szabályzás feszültség alapú, pont ezért választottam ezt.
(#) Bakman válasza pompidu hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Valóban, figyelmetlen voltam. Pontosan hogyan kell vezérelni?
(#) pompidu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Igazából 2 ventilátorból áll az egész így annyit kéne elviselnie. A levegő hőmérsékletét mértné a szonda és annak függvényében változik a fordulat. Az én gondom meg az hogy nem tudom hogyan illeszthetném proli007 és Alkotó fórumtárs szabályzójához ami egy 12V os kis ventilátorhoz készült (kapcsolási rajzot mellékeltem) és abban vagyok gondban, hogy hogyan tudnám megoldani "áttétellel" mivel 4 és 12V között vezérel az ő verziójuk s azért mondtam, hogy én úgy gondoltam a kimenetre egy fesz osztó (ventilátor helyére) arra egy ledet ami egy fényellenállást vezérelne ami egy sima Tirisztoros dimmer szabályzó potméter helyére kerülne. A kérdésem, hogy az ötletem menyire megvalósítható? Illetve egyáltalán lehetséges az elképzelésem?
(#) Bakman válasza pompidu hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Elnézést, nem voltam eléggé egyértelmű. A ventillátort hogyan kell vezérelni pontosan? Hogyan műjködik? A PDF szerint van ott két extra csatlakozási lehetőség. Esetleg azzal? Netán a bemeneti feszültséget kell változtatni?
(#) pompidu válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2014 /
 
Elvileg a bemeneti feszültséget kell vezérelni. Pontosan ezért gondolkoztam triakos vezérlésen.
(#) pompidu hozzászólása Jún 23, 2014 /
 
Elfelejtettem csatolni magát a kapcsolást, bocsánat.NTC-Fan4
(#) fongab válasza pompidu hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Szia
"Pontosan ezért gondolkoztam triakos vezérlésen. "
Jó gondolat, de a triakkal csak azt tudod megoldani, hogy be, vagy kikapcsolod. Azt nem, hogy 100V os feszültség jöjjön ki tartosan. ( ha ezt megoldották volna, az összes táp triakos vezérléssel menne )

De ha mindenképp a 230V akarod állítani akkor ezt javaslom.
Ennek a beállító tengejére egy ablaktorló motort és egy hibajel erősítőt, és márt mehet is. Természetessen nem egy egyszerü megoldás lesz. Kellenek kiegészítő egységek pl.: végállás kapcsolók, és sok mechanikai munka.
Vagy választasz egy frekvencia szabályzót, mivel a aszinkron motorokhoz, az nagyon jó.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) pompidu válasza fongab hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
De ha csak ki be tudom kapcsolni impulzus szerűen akkor a triakos dimmerek hogyan működnek? A megoldásod sajnos számomra nem jó. Vannak szabályzók horribilis áron sokkal kisebb méretben ott is megoldottá valahogy.
(#) pompidu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Akkor jól tudtam. Szerinted működő képes lenne az ötletem?
(#) fongab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Szia
Igen tévedtem. Ha bekapcsolod addig bekapcsolva marad amig A1 és A2 között folyik, az áram.

A FET is csak 50Hz burkoló görbébe jó. Tehát a fél szinusz hullámot, fel kell ösztani, 100 vagy200 részre, és a kitőltésí tényezőt változtatni. Amit betettél leirást ott a 1.1.3.a. Impulzus vezérlés elvére gondoltam
Ha csak felezed, jobban fog morogni, mint a bundás kutya
Továbbra is kitartok az állítható trafó mellet.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) fongab válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Szia
A induló LINK alul a ventilátor adatlap.
"de azt ki tekergeti" Irtam, ablaktorlő motor. Egyedűl a trafó van 230V alatt a többi nem. Nncs rádiófrekvenciás zavar.
Én keretes ventilátort próbáltam dimmerrel szabályozni a vége az lett, hogy cseréltem egy soros kondira ami kb.: 1/3 fordúatra van. Szgép hűtése, van meghajtva, de nagyon hangos volt, a dimer.
üdv.
(#) pompidu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Nem rögtön a FET után kötném. Úgy gondoltam, hogy a ventilátor helyére egy fesz osztót raknék 20k és 12kohm-os ellenállás értékekkel utána egy LED-et 100ohm-os előtéttel. A led egy fényellenállást "vezérelne" amit egy dimmer szabályozó potméterének a helyére raknék be. A ventilátort adatlap szerint a bemenő feszültségével kell szabályozni.
(#) pompidu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Az adatlapon azt írják a dióda feszültsége 3V. Ez az érték a nyitó feszültsége vagy a maximális?
Másik kérdésem, hogy ehhez is kell egy feszültség osztó és egy előtét ellenállás? (szerintem igen, csak szeretnék biztos lenni a dolgomban)
(#) proli007 válasza pompidu hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Urak!
Nekem az a sanda gyanúm, hogy valami itt nagyon nincs rendben. Nem az a kérdés, hogy hogyan lehet valamit hozzáilleszteni a kapcsoláshoz, hanem, hogy hogyan fog a ventilátor fordulata változni akármire is. A ventilátor adatlapján két szó utal arra, hogy a fordulatszám változtatható "Speed controllable". De ezzel aztán ki is fújt az egész. Mert a táblázatos paraméterek között, ugyan szerepel, hogy "Speed Control" csak éppen a feszültség értéke helyén semmi nem szerepel.ÉS a sorkapocs bekötésén sem szerepel semmi, csak a motor kapcsai, a kondi (tehát segédfázisos a motor) és valami hőfokvédelem jeladója. Élek a gyanúval, hogy amelyik ventilátornak a fordulata változtatható, ahhoz van egy készülék, amelyik ezt elköveti. Ennek a bemeneti feszültsége lenne a "szokásos" 0..10V, vagy egy poti, amivel alapjelet lehet adni ennek az áramkörnek. Ezt a ventilátort én nem ismerem, de találkoztam több korszerű szellőző ventilátorral, ami ezen elvek alapján működött. És mivel az adattáblán nem szerepel a vezérlő feszültség értéke, gyanítom, hogy ennek fordulatszáma nem szabályozható.
Aszinkron motorok fordulatszáma ismereteim szerint a frekvenciával szabályozható. Az, hogy egy soros kondival vagy akármivel is változik a fordulat, az egy dolog, de ez olyan mint a kutya vacsorája. Ha a csapágy állapota, vagy a légáramlati viszonyok másak, a fordulat drasztikusan megváltozhat. Szélsőséges estben le is áll. Tehát én ezt mindennek nevezném, csak fordulatszabályozásnak nem.
De a motoros topikban a hozzáértők, majd megválaszolják ezeket a kérdéseket. A sebesség változtathatóság véleményem szerint itt nem a hálózati feszültség változtatását jelenti. Ha ismert, hogy a motor fordulatát miképpen lehet ténylegesen vezérelni (mert ugye a szabályozás, a fordulatszám visszacsatolását jelentené), készséggel segítek az áramkörhöz való illesztésben. Az nem lehetne gond.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
(#) pompidu válasza proli007 hozzászólására (») Jún 24, 2014 /
 
Köszönöm. Körbe kérdezek a motoros topikban, ha tudok valamit akkor írok megint és előre is nagyon köszönöm a segítségedet!
(#) pompidu válasza proli007 hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Megkérdeztem a egyfázisú villanymotor fordulat szabályzása c. topikban, hogy hogyan is lehetne (ha egyáltalán lehet) vezérelni, szabályozni ezeket a fajta motorokat, ott mondták, hogy a bemeneti feszültséget kell szabályozni. Annyi a feltétel, hogy nem lehet nulláról indítani a motort (de a kapcsolás, ha jól emlékszem 4V-os feszültségről indul). Így triakkal lehet szabályozni csak kell a szabályzóhoz tenni egy trimmert amivel be lehet állítani az, hogy még véletlenül se tudjon olyan kis feszt kapni, hogy a motor ne tudjon elindulni.
A kérdésem az lenne, hogy akkor tudnál-e nekem segíteni az illesztésben?
Előre is nagyon köszönöm.
(#) fongab válasza pompidu hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Szia
Én ugy láttam, ez egy sima, aszinkron motor. Mivel nem csuszógyürüs, csak sima rővidre zárt forgórész, Igy, hogy a forgórészbe létre jöjjön, a É/D mágneses polus, mindenképp, az állórészről kell gerjeszteni. ( fogd fel transzformátornak ) Na most, ha csak 4V gerjeszted a 230V helyett nekkora indukálódik át a forgórészbe? Ha nincs É/D polus a forgórészbe hogy fog forogni?
Ha szoktál járni búcsúba, ott a lánchinta csúszógyűrűs motor, és azokat a késeket sós vizbe zárják egyre jóbban rövidre, igy gyórsul, ha kiveszi lassúl. A motor szereti a szinkron fordulatot, ha nem ezen jár akkor melegszik. De a megoldással viszonylag egyszerüen tudták a fordulat számot változtatni, induláskor föleg. ( én nem szeretnék olyan hintába beszálni ami rögtön szinkron fordulattal megy )
Igen lehet a fordulat számot változtatni, de 2,5Kw motornál én nem használnék, triakos szabályzót. Ha csak felezed a szinusz hullámot ( a feszültség csucsán nyitod rá a motorra a triakod. akkora áram lökések lesznek, hogy elég lesz szűrni.
Az megint másik kérdés, hogy a motorba a vezetékek hogy birják. Ha rákapcsolod a feszültség csúcsón a feszt, a tekercsre max áram lesz ami hasonló a motor indulásánál ( üzemi áram 2,5....3x a ) ez akár 10 percenként is indulhat a motor. De nálad, akár egy perc alatt 100szor, ismétlődhet ( mondjuk ha 2/3 fordulaton van). Kibírja a húzal?

"segíteni az illesztésben?"

Márt megvan hogy mit akarsz használni? Probáltad egyátalán hogy lehet e használni ennél a motornál? ( potméterrel csavargatva )
Mert pl. amit írtál: fotóellenállás, az egyszerű, járható út.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
(#) pompidu válasza fongab hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Szia!

Én nem 4V-al gerjeszteném a motort, csak az alap kapcsolás indul 4V-ról, ezt akarnám arányosan illeszteni a 230V-os motorhoz. A fotoellenállás járható út, de köbzoli ajánlotta ezt az optocsatolót: MOC 3020. Ezért nem tudom, hogy most akkor melyiket valósítsam meg. Az elképzelésemet már korábban le írtam, de ha valakinek van jobb és egyszerűbb ötlete akkor azt építeném meg.
A másik topikban írták, hogy más is épített ekkora teljesítményhez triakos szabályzót, ugyan ilyen vagy ehhez hasonló szellőztető motorra és csak annyi volt a lényeg, hogy semmi esetre se kapjon olyan kicsi feszt, hogy a motor ne tudjon elindulni.
(#) pucuka válasza pompidu hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Asszinkron motor fordulatszámát alapvetően frekvencia váltóval lehet változtatni. Kisteljesítményű, kb 100 W alatti motoroknál lehet alkalmazni a szlip szabályozást, de az is csak nagyjából a fordulatszám feléig használható, és csak akkor, ha a terhelés állandó. Ez az eset a ventilátornál fordul elő. Terhelés nélkül a motor azonnal felpörög a szinkron fordulatszám közelébe. A szlip szabályozás a kapocsfeszültség változtatásával történik, ezt lehet megvalósítani pl. fázishasításos áramkörrel. Bár működik a kapcsolás, elég veszélyes megoldás, mert ha bármi okból a motor átesik a billenő nyomatékán, (az asszinkron motornak van ilyen) akkor a motor leáll. Ha egy motor leáll, és nem tud elindulni, mert kicsi az indító nyomatéka, le is ég.
De nem tudom miért kell egy nagyteljesítményű ventillátor fordulatszámát szabályozni, inkább olyan megoldást kellene használni, hogy ha a hőmérséklet egy beállított értéknél nagyobb, kapcsoljon be a venti, ha lecsökkent egy adott értékre, kapcsoljon ki. Ez lehet egy szellőztető normális üzemmódja.
A linkelt motor rajzon a hővédő szerepe is az, hogy ha a "szerencsétlen" fordulatszám szabályzás miatt a motor mégis leállna, akkor megvédje a motort a teljes pusztulástól.
(#) fongab válasza pompidu hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Szia
"MOC 3020. Ezért nem tudom" Ez csak arra képes hogy ha a LED világit bekapcsol a triak. A fényerő változásra nem reagál. (alacsony LED áramnál a triak kikapcsolva marajd mad ha eléri a bekapcsoláshoz szükséges áramot akkor bekapcsol. Köztes nincs )

"más is épített ekkora teljesítményhez triakos szabályzót" Azért írtam hogy csináld meg próba. Ha jónak találod, át kell variálni. (potméter helyére fotóellenállás ) De ha márt, az első eset nem jó, akkor kár az energíát beleőlni. És szerintem, ez a eset fog fenn állni.
De, te döntésed.
Az más kérdés hogy még mindig nem tudjuk melyik triakos szabályzót akarod megépíteni. ( van egy pár ) De ha a triak +diak +kondenzátor +potméter+ellenállások, akkor márt én is leirtam, hogy a 2,5KW induktiv fogyasztóra nem javaslom. Igen én is használtam de 300W nálnagyobbat nem tettem rá. ohm os fogyasztónál mehet akár a 5KW is vagy az felett.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2014
(#) pompidu válasza fongab hozzászólására (») Jún 26, 2014 /
 
Köszönöm szépen a válaszokat, ennek fényében mégis maradok egy egyszerű hőkapcsolónál. Legalább bővült a tudásom elektromos motorok terén. Köszönök mindent!
Következő: »»   6 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem