Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   811 / 1216
(#) don_peter válasza Bell hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

SLEEP() előtt mindent kapcsolj ki, csak az ébresztéshez szükséges megszakítás legyen aktív..
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

Köszi srácok.. Be kellett állítani a tápot és egyből beírta a programot.
Fura kicsit még a PICkit2-hőz képest, de remélem barátok leszünk majd az új PICkit3-al is..

ipe.JPG

(#) elektroszala válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

Igen. Még egy 4,7k - 10k közötti ellenállással húzd földre a tranyó bázisát.
(#) gyula66 válasza elektroszala hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

Így jó lesz? Megmondanád miért kellenek ezek a módosítások? Zavarszűrés?
(#) gyula66 válasza cross51 hozzászólására (») Jún 13, 2016 /

Kipróbáltam, és tökéletesen működik. Még egyszer köszönöm.
(#) elektroszala válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

A kondik azért kellenek, mert egy nyomógomb sosem "tiszta kontaktus", mint pl. egy opto kimenete, vagy egy akár egydigitális jel. A tranyóra pedig azért illik fel, vagy lehúzó ellenállás, mert ha például az áramköröd táp alatt van, de a pic nincs elindítva akkor a "kimenete" (azért aposztrofáltam, mert a picnél hogy ki vagy bemenet azt általában te döntöd el) alapesetben bemenet, tehát lebeg, ergo a tranyód bázisa lóg a levegőben, tehát nagyimpedenciás, zavarérzékeny.
(#) gyula66 válasza elektroszala hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Köszönöm a kielégítő magyarázatot. A tranzisztor lehúzó ellenállása jó helyen van, vagy a PIC kimenetére kellene tenni? Abban tudnál segíteni, hogy a két stab IC-t mennyire kell hűteni egy zárt doboozba?
(#) diablo válasza elektroszala hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Csak aztán nehogy problémát okozzon a működésben bekapcsoláskor az a két kondenzátor. Nem tudom mi a két gomb szerepe, de ugye a tápfeszültség rácsatlakozáskor az a két kondenzátor rövidzárnak tekinthető egy pillanatra és ha nincs jól megírva a szoftver akkor elindíthatja a gombhoz tartozó eseményeket, főleg ha megszakítást váltanak ki. Én már szívtam emiatt és azóta nem használok e-fajta pergésmentesítést, inkább szoftveresen lekezelem az a biztosabb, ráadásul két alkatrésszel kevesebb is...
(#) gyula66 válasza diablo hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Az egyik gomb ki-be kapcsolja a riasztót a másik az ajtó érintkezője.
(#) ativagyok hozzászólása Jún 14, 2016 /

Sziasztok!

Egy PIC18F87k22 kontrollerrel dolgozom, néhány A/D mérés, UART kommunikáció, és pár kimenet.
A mérés résszel adódott problémám, esetenként egy adott ellenállásosztón mért feszültség jelentősen lecsökken, multiméterrel mérve a kontroller lábát szintén. Természetesen az osztó bemenetén lévő feszültség nem változik.
Találkozott már valaki hasonló problémával?
(#) don_peter válasza ativagyok hozzászólására (») Jún 14, 2016 / 1

Túl nagy feszültség + hozzá képest kicsi százalékos ellenállás?
Csak tippelek.
PIC-el minden rendben?
(#) cross51 válasza elektroszala hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Ez nem a FET-eknél okoz problémát, hogy lebeg a láb? Mivel a bipoláris tranyó áramvezérelt vagy ennek ellenére egy nem oda illő töltés azt is "megzavarhatja"?
(#) cross51 válasza ativagyok hozzászólására (») Jún 14, 2016 / 1

A PIC A/D lábának a bemeneti impedanciája nem 2.5k körül van és nem beterheli az osztót?
Tegyél egy követő műveleti erősítőt oda impedancia illesztés gyanánt.
(#) Bakman válasza ativagyok hozzászólására (») Jún 14, 2016 / 1

Valószínűleg az osztó túl nagy értékű ellenállásokból van összerakva, esetleg az osztó kimenete és a PIC között van egy soros ellenállás. Kapcsolási rajzot tudsz mutatni? Esetleg próbáld ki másik A/D bemenettel, hátha.
(#) elektroszala válasza diablo hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

A program ismeretében: jó helyen van az a két kondi ott.
(#) don_peter hozzászólása Jún 14, 2016 /

Srácok, MPLAB X-ben hogy tudom úgy lefordítani a teszt programom, hogy ne Debug-ban legyen?
Az MPLAB IPE mindig vissza durrog és nem is fut a program amit feltöltök..
Bootloader is jelzi, hogy nem megfelelő a lefordított program.
Képet csatoltam, hogy mi a kínja...

ipe2.JPG

(#) elektroszala válasza gyula66 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Igen, jó helyen van. Az 5V-ost biztos nem kell hűtened. A 12V -os jó eséllyel melegedni fog, de csak mikor megy a sziréna. Hogy mennyire az a sziréna áramfelvételétől függ.
(#) elektroszala válasza cross51 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Alapesetben igazad van, de autós cuccról beszélünk, több a zavar. Őszintén szólva, egy 36V-os szupresszorral sem ártana védeni a cuccot a táp felől.
(#) kissi válasza cross51 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Ha megmérsz egy 'üresen' hagyott lábat, akkor kb. 1/2Ut-t mérsz rajta ( biztos belül egy osztóval alakul ki, bár ilyen rajzot még nem láttam konkrétan !) akkora árammal, ami egy kisebb teljesítményű tranzisztort ( ezeknek nagyobb az áramerősítése, mint a nagy teljesítményűeknek és pont ilyeneket kell használnunk !) simán nyit! Akkor szembesültem vele, amikor motort kapcsoltam és induláskor "megnyikkant" mielőtt még futott volna a normál program ( minden láb induláskor bemenet!: biztos egy LED is felvillan, de az nem tűnt fel normál áramú beállításkor, a motornak viszont hangja volt ! ) ! Így én mindig használom a lehúzó ellenállást, ahol az induláskor nem engedhető meg ez az "anomália" !
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
(#) cross51 válasza don_peter hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

A Project fülön rákattintasz a projektre jobb egér gombbal a felugró ablakon export hex és az onnan exportált hex fájlt ha behúzod akkor nem kéne hiba üzenetet dobjon(nálam legalábbis nem szokott).
(#) Zsora válasza don_peter hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Ne Debug módban fordítsd a programot!

X_Build.png

(#) diablo válasza elektroszala hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

Ha jó a szoftveres pergésmentesítés akkor szerintem felesleges. Ráadásul így gomb felengedéskor is kapsz egy negatív impulzust mármint az 5V-hoz képest. Szerintem többet árt mint használ.
(#) don_peter válasza cross51 hozzászólására (») Jún 14, 2016 /

cross51, Zsora: Sajnos mindegyiknél a már linkelt üzenetet dobja fel.
Mi lehet a gond?
Rossz a program?

ui: egyébiránt, a hex fájlt betölti az IPE, csak mielőtt betölti a képen látható üzenetet dobja be.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2016
(#) Bell válasza kissi hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek!
A BOR 100 mikroampert csökkentett a nyugalmi áramból sleep alatt és a GP3-at vagy MCLR_ON-ra kell konfigurálni, vagy lekötni a földre.
Végül így 7 mikroampert vesz fel.

don_peter: Ha a TRISIO-kat ki- be kapcsolgatom, nem megy 380 mikroamper alá.
(#) pajti2 válasza kissi hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Nyugtass meg, ugye nem ttl bemenetről volt szó? Mert annak egy rákötött npn bázisa konkrétan bemeneti alacsony meghajtás, és a ttl úgy nyit ki, hogy áramot termel visszafelé.
(#) don_peter hozzászólása Jún 15, 2016 /

Nos addig eljutottam, hogy betöltve egy bootloader-t, frankón működik a fejlesztő board.
A régi MPLAB IDE-vel fejlesztett programok szépen fordulnak és futnak is, de sajnos amit MPLAB X-el fordítok le még mindig a már linkelt képen látható üzenetet dobja ki ami arra utal, hogy debug információk vannak a lefordított programban.
Bootloader programmal beírva az MPLAB X-el írt és fordított programot, nem működik.
Ha simán beírom, MPLAB IPE programmal, akkor ugyan fut, de nekem sajnos a Bootloader is fog kelleni..

Találkozott már valaki ilyennel?
Mi lehet gond?
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Nem csináltam még ilyet, de ha szeretnék, akkor biztosan az AN1388 alkalmazási mintapélda útmutatásait követném. Emellett kapcsold ki a Debug módba fordítást!
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2016
(#) don_peter válasza icserny hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Idézet:
„Emellett kapcsold ki a Debug módba fordítást!”

Ezt nem értem, hogy lehat az kikapcsolni?
Mert MPLAB X-ben vagy Debug módban fordítom, vagy nem, nincs ilyen funkció, legalább is nem tudok róla, hogy külön kellene kikapcsolni.. (MPLAB IDE-ben persze volt)
(#) usane válasza don_peter hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Szerintem nem kell vele sokat foglalkozni, csak egy figyelmeztetés. Ha nem debug módban forítod akkor nem debug hex lesz, legalábbis nem kéne, hogy az legyen. Lehet, hogy a gcc alapból fodít bele debug infot, legalábbis 16 és 32 bites xc-ben van egy olyan opció a gcc-ben, hogy "Generate debuggin info". Nem tudom, hogy ez csak a debugra vonatkozik vagy debug nélkül is?Ha innen kiveszed a pipát akkor lehet nem ad warningot. A bootloadered szerintem más miatt nem megy, bár tévedhetek is. Linker scriptet használsz, vagy az mplabra bízod a bootloader terület átugrását?
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2016
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Nálam nincs telepítve MPLAB X, de Zsora fórumtársunk már megmutatta ebben a hozzászólásban. (gyk: ne az alsó opciót válaszd!)
Következő: »»   811 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem