Fórum témák
» Több friss téma |
Hamisít(hat)ja a mérést az, hogy nem az akku, hanem a motor kapcsaira raktad a műszert. A vezeték keresztmetszetétől függ, hogy mekkora az eltérés.
A pontos típus ZAP Energy Plus munka akkumulátor.
Adatlapot sajnos nem sikerült kicsikarnom sem a kereskedőtől, sem a kizárólagos magyarországi importőrtől. Neten sem találtam semmit, egyedül a termék weboldalát a gyártó honlapján, ahol gyakorlatilag a fizikai méretek mellett semmi más paramétert nem tartottak lényegesnek feltüntetni: http://en.katalog.zap.pl/product/show/958%2007
Ez igaz, valójában az összekötö tápkábel kb. felénél van a fix mérőműszer.
De ha az akksi és a műszer közötti vezetékszakaszon esik is számottevő feszültség, az a "biztonságos" irányba fogja meghamisítani a mérést, mert kevesebbet mutat a műszer a tényleges akksifeszültségnél, így kicsivel hamarabb leállítom a motort mint kellene, az csak jó.
Ha nincs adatlap, akkor honnan jön a "gyártó ajánlása"?
E-mailen levelezgettem már a kizárólagos magyarországi importőrrel, hogy pár adatot legalább adjon már, és ő írta, hogy 10,5 V alá nem szabad meríteni az akkut, de külön rákérdeztem, és megerősítette, hogy ezt a feszültséget a terhelés levétele után, üresjárásban kell mérni.
Az alapkérdésedre azért nehéz válaszolni, mert a terhelés levétele után egyrészt felugrik a feszültség, másrészt akár rövid ideig történő pihentetéskor is még mászik feljebb a feszültség. Szerintem egyszerűbb lenne üzeidőt mérni és abból következtetni a töltöttségi szintre. Nyílván számolva a terhelés mértékével.
Ezzel az a gond, hogy a terhelés mértékét elég nehéz megbízhatóan becsülni, a felvett áram függ attól, hogy hány fő ül a csónakban, a személyek testsúlyától, illetve a pillanatnyi szél erősségétől és irányától is. Szél ereje és iránya pedig folyamatosan változik, mivel egy kanyargós holtágról van szó.
Így erre a becslésre nem alapoznám a biztonságos kisütés határának figyelését.
Pedig egyszerű, az áramot és az időt kell mérni. Mivel üzemórákról beszélünk, elég lenne másodpercenként mérni az átfolyó áramot, ami tulajdonképpen meríti az akksit. Egy kontrollerrel bőven megoldható a dolog, így le lenne fedve a változó terhelés kb. minden irányból.
Nyilván ez is egy megoldás lenne, de ezt már túlzásnak érzem egy ilyen feladathoz, másrészt pedig ahogy csökken az akku élettartama, és egyre kevesebb energiát lehet kivenni belőle egy-egy teljes feltöltés után, egy idő után ez a megoldás is téves eredményt adna és könnyen "túlsütném" az akksit. Ha az ajánlás 10,5 V feszültségre vonatkozik, akkor mégiscsak valahogy feszültés figyeléssel kellene megoldani ezt a dolgot, nem?
A feszültség a terheléstől is függ, precíz megoldásban ne gondolkozz. Vagy egy vésztartalék akkumulátor, vagy időfigyelés lehet a megoldás.
Az időfigyelés nem megoldás. Ahhoz, hogy gazdaságosan ki tudd használni az akkudat, ezen a feszültségen és áramon legalább 16-os rézkábel kell az összekötéshez és tisztességes kapcsoló. Nem olyan, amire ráírják, hogy 550 V AC 40 A, hanem amire 24 V DC, 80 A. Ezután pedig mérd az akku kapcsain a feszültséget és ha 10 V-ot látsz, keresheted a legközelebbi dugaljat.
A vezetékvastagsággal kapcsolatban mondassz valamit, csak az a helyzet, hogy a csónakmotorra gyárilag szerelt tápvezetékek 2,5-es keresztmetszetűek. Minn Kota márkájú motorról van szó. Tény és való, hogy a legnagyobb fokozatban enyhén langyosodik a gyári tápvezeték, bár nem forrósodik fel számottevően, de biztos nem elhanyagolható a veszteség rajta.
Szóval azt javaslod, hogy a gyári vezetékeket dobjam ki róla és cseréljem vastagabbra? De akkor gyárilag miért csak 2,5-est tettek rá? Köszönöm, hogy végre írtál egy kontrétumot, de ezt a 10 V-ot milyen terhelés mellett kell érteni? Csak mert a motoron van 5 fokozat is. Vagy úgy érted, hogy bármekkora terhelés mellett ha 10 V-ot látok, akkor álljak le? És ha mondjuk 5-ös fokozatnan lecsökken a feszültség 10,1 V-ig, akkor lekapcsolok 4-es fokozatba (itt már csak kb. 13 A a terhelés) és a feszültség felugrik mondjuk 10,8 V-ra, akkor mehetek tovább bátran? És mindvégig kapcsolgathatok lefelé, amig végül a legkisebb fokozatban is elérem a 10 V-ot ha gazdaságosan ki akarom venni az utolsó amperórákat is az akksiból? ![]()
Az időfigyelést fentebb írtam, hogy miért nem jó.
Ha egy idő után már csak monjduk 70%-os lesz az akkumulátorom, akkor mit érek az időfigyeléssel? Ahogy telik az idő, egyre kisebb lesz az akksi kapacitása, emiatt ez nem használható megoldás. Van egy kicsi vésztartalék akksi meg két darab evező mellette. ![]() A problémám az, hogy mi az utolsó biztonságos pillanat a munkaakksival, amikor már muszáj átváltani a vészmegoldásra.
Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű.
Ugyanis az egy dolog, hogy van egy abszolút maximum lesütési ajánlás, ami általában 10,8 volt terheletlenül. Ezt azonban árnyalja, hogy pár gyártónál létezik egy olyan diagram is, hogy mennyire lesütve hány ciklust bír! És itt sajnos olyan 80% körül nagyon elkezd csökkenni a ciklus élettartam. Tehát általánosságban elmondható, hogy minél jobban meríted az akkut, annál kevesebb ciklust bír. Az "ideális" a 20-40% közötti sütés. Szerintem.
Nem időfigyelés, hanem terhelőáram figyelés, viszonylag sűrű mintavételezéssel. Így vlaamilyen szinten számolható a kivett töltésmennyiség.
Sziasztok!
Mekkora százalékos kapacitáscsökkenés után mondhatjuk, hogy az akkumulátor rossz? Teszemazt 45 Ah a gyári érték, mekkora kapacitásnál mondható hogy rossz? Idézet: „Teszemazt 45 Ah a gyári érték, mekkora kapacitásnál mondható hogy rossz?” Ameddig megy/elindul vele az autó? ![]()
Akkor mondható rossznak, ha a tervezett feladatát nem tudja ellátni. A kérdésre azért nehéz válaszolni, mert egy fele kapacitását elvesztett akku még jó lehet LED-es világításra, de pl. autót már nem tud elindítani. A kapacitás függ a terhelőáramtól is. Nagyobb árammal terhelve kevesebb töltés vehető ki belőle, mint kissebbel.
Mondjuk a kapacitás nem az indításra vonatkozó jellemző, az az indítóáram. Az előbbi Ah, az utóbbi A. A két érték kötődik egymáshoz, de nem romlanak egyformán.
Ez idáig rendben de megépítettem proli007 akkumulátor kapacitás mérőjét és az Ah ban megadja az akksi kapacitását. Nincs erre egy táblázat, hogy kb mekkora Ah értéknél még mennyit bír az akkumulátor?
Előzőleg már építettem belőle 2 db-ot és elajándékoztam de még nem volt rá szükségük használni ez négy éve volt és erős a gyanúm, hogy az én fülemet fogják rágni a kapacitás érték meghatározására.(Mellesleg engem is érdekel mert van régebbi akku itthon és tudni szeretném mikor cseréljem ha már van lehetőség a bemérésre.)
Nincs ilyen táblázat, mert a terhelőáram függvényében bír többet vagy kevesebbet az akku. Ha a kapacitás fele van csak meg (elhasználódás miatt) az kihat kb. mindenre, pl. arra is, hogy mekkora árammal tudja tekerni az önindítót. Mivel egy autóakku elsősorban erre való, szokás terhelővillával rámérni. Az megterheli alaposan és ha nem tud elég áramot adni, akkor vagy akkucsere, vagy javítás, már ha lehetséges.
Elvileg: 10 Ah kapacitás, 1 A terhelőáram, 10 óra üzemidő. Vagy. 10 Ah kapacitás, 10 A terhelés, egy óra üzemidő. Persze ez utóbbi nem igaz, mert általában 10 %-os terheléshez adják meg a névleges kapacitást, ahol 100 % az akku kapacitása osztva 1 órával. 10 Ah-s akkut 10 A-rel terhelve (már ha ennyi megengedett) olyan 7,5 - 8 óra üzemidőre lehet számítani. Idézet: „10 Ah-s akkut 10 A-rel terhelve (már ha ennyi megengedett) olyan 7,5 - 8 óra üzemidőre lehet számítani.” Írtad, hogy nem lehet így (C/20 vagy C/10 az elfogadott, ritkán C/5), de a végén valahogy el is lett írva, 1 óra alatt lesz az. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
Sziasztok!
Keresném a következő könyvet, elektronikus formában. Ferenczi Ödön akkumulátorok és akkutöltők. Köszönöm.
Szia. Nem tudom, hogy ez-e amit keresel.
Melléklet szerzői jogi okból törölve. -moderátor- A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2016
Szia!
Nem, sajnos nem ezt keresem, de azért köszönöm. Amúgy ez sincs meg, gyorsan ki is olvasom ![]()
Sziasztok. Lehetséges, hogy egy vadiúj akku. 1 hét alatt csontra lemerül -10 fokban? Furcsa. A teherautóban meg -22 fok után is undít az abban levő.
Hello! Nem merül le. Az tény, hogy minél hidegebb van, a névleges kapacitásának csak a hányadával lehet számolni. Ha pedig lemerülve tesszük ki a hidegnek, elfagyhat. De egy hét alatt nem merülhet le, kivét, ha valami állandó fogyasztó van rajta. De azért a kérdésed nagyon általános jellegű..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |