Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális fényképezőgép - fotózás (villámok, zivatarok)
Lapozás: OK   21 / 22
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Egészen másról beszélünk, vagy félre értettelek. Idő közben utána néztem pár helyen a led-szalagoknak, amik 60-120 lumen/m fényt adnak. Ez a 6x13.000 lumenhez képest sötétségnek számít (mondtam, hogy alig van fénye).
Ezen kívül találtam 1500 lumen/m-t is ami vízálló, és színes, meg drága, de még mindig nagyságrendekkel a keresett fényerő mögött kullognék.
Beszúrnál egy linket alkalmas ledszalagról?
Ha valamilyen izzós lámpából veszek 4 db-ot, amit körben elhelyezek, az is eredményes lehet?
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Nem LED szalag, hanem mezei 6000K nagy fényerejü fehér LED ( az enyém már talán 10 éves, azota csak jobbak lettek).

Bocs, hülyeséget irtam nem 13000 lumen hanem 13000 mcd.

A maiak már 18000 mcd-t tudnak (20mA).
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2016
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 12, 2016 /
 
Az eredeti kérdés a köralakú neoncsővel makrózáshoz való világítást sejtetett. Erre kaptál javaslatokat. Tulajdonképpen milyen távolságra, mekkora felületet akarsz megvilágítani?
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2016
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
A panelok általában nem nagyobbak 20x20 cm-nél, és kb. 20-25 cm-ről kattintok. Itt még nem vált a telefonom makróra, ahhoz 8-10 cm, vagy kisebb távolság kell neki.
(#) KTobi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 13, 2016 /
 
A neon 100Hzes villogása látszik ahogy történik a sorok kiolvasása a CMOS érzékelőből.
Mindenképpen szórt fény kell. Körvaku jó, de telefonra esélytelen. Állandófényre lámpa (izzó) vagy reflektor való. Két LEDpanel már szerintem túl nagy befektetés telefonos fotózáshoz. Két oldalról vagy asztali lámpa, vagy 150Wos reflektor pauszon keresztül szép diffúz fényt tud adni. Megoldható vakukkal is, de jóval komolyabb technika, drága és telefonra bajos szinkronizálni.
(#) kistee válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Egy ötlet. Csak az elv miatt. Tetszőlegesen továbbfejleszthető, rugalmasan illeszthető a meglévő eszközökhöz. És nem is kerül sokba...
(#) wbt hozzászólása Máj 14, 2016 /
 
Sziasztok !
Általános kérdésem lenne a hozzáértőkhöz, hogy azt a fránya LED-et hogyan lehet normálisan fényképezni / videózni?
Főleg ilyen cuccokkal dolgozom, sok szenvedés vagy sok utómunka és az eredmény persze (szerintem) egy hulladék. Mi a titka, hogy pl. egy LED kijelzőt vagy RGB szalagot túlvilágítás nélkül le tudjak fotózni? Nem vagyok teljesen sülthal a fotózáshoz, de nem is ez a szakmám, tehát óvatosan okosítsatok ki. Tehát vagy nem színhelyes vagy az egészből csak egy paca van, de a valósághoz köze nincs. (nem reklám, csak cimborának véstem, de valami szörnyűség. Pana Lumix DMC-FZ18-al készült, amely néha meglep a beállításaival)
LED demo
Előre is köszönöm a segítséget!
p.s.: A Pana fényképező néha jobb videót készít pl. bulikon, ahol villódzó fények vannak meg alig van normális fény, mint fényképet, pedig az elektronika dolgozhat szépen... Fényképnél Photoshop o.k., videónál AfterEffects/Vegas, de ez csalás először is...nem hiszem, hogy nincs rá valami jó technika.
(#) KTobi válasza wbt hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Kézi beállítások a megoldás. Kézi fókusz és kézi expozíciós értékek. Ha kell kézzel belőni a fehéregyensúlyt is. Nincs fókuszban, és változik a kép fényereje ahogy a LEDek fénye változik, ez nem kellene.
(#) Massawa válasza wbt hozzászólására (») Máj 14, 2016 /
 
Elöször is meg kell szüntetned a nagy kontrasztot - sötét háttér elött fényes LED-k - nem jo. Világos háttér elött jobb képet kapsz.
A villogo LED-knél 2 baj szokott lenni.
1. A LED-k mátrixban vannak meghajtva - azonos pillanatban csak egy vagy egy csoport LED világit. A kamera a rövid expozicio miatt csak a LEDek egy részét látja világitani. Ilyenkor hosszabb expozicio kell. Sztatikus LED-hez ez igy jo szokott lenni.
2. Ha ehhez még hozzájön a modulacios villogás (spektrum vagy fényorgona) akkor a baj még nagyobb, mert a hosszu kameraidö integrálja a villogást - azaz nem villog vagy csak egy interferenciát kapsz.
A video kamera képsebessége 50/60 Hz, ennek és a LED-k villogásának az eredöje lesz a filmen (ismert jelenség az autokerék ellenkezö irányba forog).
A videokamerát nem igen lehet manuális modusba kapcsolni, igy az mindig igyekszik kiegyenliteni a fényt, ezért ha nem világit a jel kinyilik a retesz (növekszik az érzékenység meg a zaj), ha begyullad a LED hirtelen elsötétül a háttér. Ha van lehetöséged probáld ki a különbözö üzemmodusokat. (Sport, éjszaka, naplemente stb.). Sajnos minden gyárto más- más algoritmust használ, igy nem lehet tudni melyik lesz a jobb.
A fokuszt állitsd manuálisra, mert az egy ideig eltart mire az autofokusz a legvilágosabb pontot megtalálja és arre élesit. Ez különösen a közeli felvételeknél kritikus. (Ezért jobbak a diszkos felvételek, mert ott a fénypontok is több méterre vannak és sok fény van egyszere bekapcsolva - azaz kisebb a kontraszt.).
Na meg rengeteg proba és szerencse kell az optimális beállitáshoz.
(#) wbt válasza Massawa hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Köszönöm szakértést, ebben a sorrendben próbálkozom! Még előtúrom a 12 éves HP gépet, azok még nem voltak nagyon okosak, hát ha jobb eredményt ad...
(#) eSDi válasza wbt hozzászólására (») Máj 15, 2016 /
 
Üdv!

A legnagyobb baj, hogy ezt a gépet már el kell felejteni videózásra, de a 12 éves HP-t is. 480p 30fps QuickTime MJPEG forrásból sok jót nem lehet kihozni. Be kell szerezned egy legalább HD képes felvevőt, hogy szerkesztés után is értékelhető eredményt kapj. Plusz a demo videón valószínű nem is volt jó a fókusz (illetve olyan mintha 320x240-ből lenne felkonvertálva). Mellesleg minden gép meghülyül, ha a szemébe világítanak erős szúró fénnyel, mi emberek sem toleráljuk túlzottan.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 30, 2016 /
 
Sziasztok! Mivel megkezdődőben van a zivatarszezon, így felteszek a témával kapcsolatban kérdést: az lenne a kérdés, hogy adott egy Kodak Z915 gép, törött elemtartó fedéllel, meg vaku sincs rajta, mert az elektronika azon része ami a vakuzásért felel, nem díjazta mikor egyszer elfelejtettem kikapcsolni szétszedés előtt időben, és a kondi még töltve volt, és megcsapott, aminek hatására mérgemben rövidre csaptam a kondi lábait-azóta nincs vaku a gépen.Leejtettem a gépet, és picit szétesett az optikája, így gondoltam belenézek És nincs kivezetve rajta semmi külső kioldó. Viszont van usb portja. Vajon meg lehetne csinálni, hogy usb-ről ,,vezéreljem" az elsütést? Az nem megoldás, hogy vezessem ki az elsütőgombot, ugyanis ,,kétállású"(félig lenyomva autofókusz, teljesen lenyomva exponál a gép, így nem tudom kivezetni. Ezért jutott eszembe az usb-s megoldás. Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Zsora válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 30, 2016 /
 
Üdv!
A kétállású kapcsoló az két külön kapcsoló; a fókusz és a zár kioldás. Mindkettőt lehúzod (egyszerre) testre és kész.
A vezetékes távvezérlőkben is többnyire ez a két jel van kivezetve, és ezeket húzod le a kapcsolókkal (vagy nyitottkollektoros kimenetel) magasról alacsony szintre.
távvezérlők
Persze lehet vezérelni a gépet akár USB-n keresztül is (ha ez lehetséges az adott típusnál), de mégis mivel oldod meg hogy a program egy érzékelő jelét felhasználva vezérelje a gépet? Másrészt a digitális feldolgozás jelentős késleltetést okozhat, ami elég lehet arra hogy lemaradj az eseményről.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2016
(#) trickentrack hozzászólása Jún 11, 2016 /
 
Üdv!

Meg akarom építeni A "Fotózzonk villámokat! - Autómatikus távkioldó II. részében szereplő kapcsolást.
Az lenne a kérdésem, hogy a gépemre hogyan tudom rákötni? Egy Nikon D3300-as gépről van szó.

Előre is köszönöm!
(#) szeg76 válasza trickentrack hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Vedd meg ennek a 608,52Ft-os kínai másolatát ebayen és használd fel.
(#) trickentrack válasza szeg76 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Okés, köszi!
(#) Alkotó hozzászólása Jún 21, 2016 /
 
Kivirágzott az egyik kaktusz -ami eddig nem tett ilyet- és reggel bogarak is látogatták.
A "virágzás" képen látszik, hogy a virág jelentősen nagyobb mint maga a kaktusz.
A képeket telefonnal készítettem, és le vagyok nyűgözve a minőségen, és a felbontáson. A nagyíthatóság brutális.
A HE agyonvágja a képeket, de még talán így is érzékelhető mire képes a kb. fél borsónyi lencserendszer. Ámulok-bámulok a kor technikáján -és még telefonálni is lehet vele, meg internetezni, meg levelezni, meg csetelni, meg ...-.
(#) eSDi válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Üdv!

Pedig a Samsungba még nem is Zeiss optika van és a kameramodulról sem lehet sokat megtudni.
Ahhoz képest jó. A nagyíthatóságot a 16MP adja, a kevés zajt pedig az f1.9 optika. Ha jól látom nem tud RAW képeket készíteni, pedig összevetném a sajátommal (Lumia 950).
(#) nagy hoho hozzászólása Jún 25, 2016 / 2
 
Ezek a képek Canon 70D-vel készültek:
(#) SzAndras00 válasza nagy hoho hozzászólására (») Jún 25, 2016 /
 
Ideiek? Nagyon jó!
(#) nagy hoho válasza SzAndras00 hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Kb. kéthetesek.
(#) nagy hoho hozzászólása Júl 3, 2016 / 4
 
Mai képek a Tisza-tóról:
(#) eSDi hozzászólása Júl 28, 2016 /
 
Halihó!

Nem tudom, hogy van e már hasonló elven működő kapcsolás itt, de a következőre lettem figyelmes:
A villámlás triggereli a szolár lámpámat az ablakban.
Bekapcsol -> pár száz milliszekundum szünet -> villám (annyit villan, ahányat a villám lecsap) -> majd szép lassan kialszik.
Ezt a jelenséget kihasználva, előre el lehetne sütni a fényképezőgépet hosszabb záridővel. Talán valami antenna és műveleti erősítő kombóval működne a dolog.
(#) Kera_Will válasza eSDi hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Lásd a cikkek között 2 db is van Topitól, hasonló csak tranzisztorral és opto diódával
távkioldó néven vagy a cikkek között villámra keresve
(#) vzoole válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Ezeknél a villanás indítja az expót, eSDi pedig arról beszél, hogy már villámlás előtt bekapcsol a szerkezet.
Kérdés hogy gyakran működik így, vagy csak ha a nagyon közel van a becsapódás?
(#) Kera_Will válasza vzoole hozzászólására (») Júl 28, 2016 / 2
 
Olyan is van ... RF alapú villámdetektorokkal játszanak.
Attól függ milyen érzékenységet állítasz be , úgy dolgozik.
50-60 cm drót darab vagy kis ferrit rúd antennával.
1 2 fokozatú AM vevő + trigger fokozatokon alapulnak.
villámdetector topic
Többféle is van.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2016
(#) eSDi válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 28, 2016 /
 
Az RF alapú is jó lehet, ki kell majd próbálni. De mivel már a villámlás előtt "jelzett", ezért lehet az RF sem az igazi. Inkább a levegő ionizálódását érzékelte, amit az elővillám hozott létre. A vihar is elég közel volt, max 20km lehetett talán, vagy kevesebb.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Aug 28, 2016 / 1
 
Láttatok már hagymaszárat belülről???
(#) pjg válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Nem! De nunát igen.
(#) Norberto válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Mi az a hagyma?!?
Következő: »»   21 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem