Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérsékletfüggő ventilátorvezérlés
Lapozás: OK   8 / 9
(#) Kovidivi válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 16, 2016 / 1
 
Analóg módon, vagy pwm jellel lehet egy venti fordulatszámát szabályozni. További kérdés, hogy van-e esetleg pwm bemeneted? Hány vezetékes a ventid?
Ha analóg módon akarod a sebességet szabályozni, kell készítened egy grafikont, mekkora feszültségnél indul el a venti, mekkora feszültségnél milyen gyorsan pörög (nem biztos, hogy lineáris ezeknek az aránya). Ha pwm-mel akarod szabályozni, meg kellene nézni, hogy mi az a minimális kitöltési tényező, aminél már elindul a venti. Ezek után lehet méretezni egy áramkört.
Ha tudsz uC-t programozni, inkább rakj oda egy NTC-t vagy más hőmérő szenzort, ezzel méred a hőfokot, egy FET, és egy 8 lábú bármilyen uC elvégzi a feladatot tökéletesen.
(#) bmn1985 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Kedves Kovidi!
A ventillátor 2 lábas, nem hiszem hogy bármilyen különleges elektronika lenne hozzá, és ha potival szabályzom a rá jutó fesz-t, akkor szépen reagál, egészen 2 voltig, alatta már kevés neki, hogy működjön. Mikrokontrollert nem programoztam még, ha máshogy nem fogom tudni megoldani, akkor elkezdem tanulmányozni, hogy és mint lehet, de egyenlőre még egyszerűbb megoldást szeretnék találni. A PWM bemenet alatt nem teljesen értem mire gondolsz (gyorsan utána olvastam) ha jól értem, akkor állandó feszültség mellett digitális jelekkel állítja a fordulatot, elvileg ez minimum a 3, illetve 4 pólussal rendelkező ventilátoroknál van, tehát ez a kategória nekem nem járható út. Ezen az oldalon feljebb néztem egy videót+angol leírás "Bővebben: Link" -- Itt egy tranzisztor és egy thermisztor, valamint egy potméterrel oldották meg. Esetleg ez nem lehetne az én esetemben is járható szerinted?
(#) Kovidivi válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 16, 2016 / 1
 
Ha szerencséd van, megfelelően működik. Ez a kapcsolás nagyon sok mindentől függ, a pontos működése (hőfok/fordulatszám) csak saccolható, szerintem nem korrekt megoldás. Igazából semmi sem állítható be. Se a kezdeti feszültség, se a hőmérséklet, ahol maxon kell a ventinek pörögnie, se az, hogy hány fokC alatt kell a ventinek komplett kikapcsolva lennie. Megépítheted, talán megfelelő lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) otvenkilenc válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2016 / 1
 
Néhány kapcsolás ami működik.
(#) bmn1985 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
Először is, köszönöm a válaszokat, és a rajzokat is. Ezeket már láttam a keresgélés közben neten, csak a kérdés még mindig ugyan az, hogy ha megépítem alkatrész változtatás nélkül, akkor az 5v-os tápfesszel is hasonlóképp működne-e, mint 12-vel?
(#) otvenkilenc válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 16, 2016 /
 
A 741-s változatnál ha megnézed csak a beállítást kell megváltoztatni. Az R8 és D2 a tápfeszültséget csökkenti le 10V-ra. Ha 5V- on működteted akkor mintha nem is lenne ott. Nem is kell ott lennie. A potival kell beállítani a bekapcsolási hőmérsékletet.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2016
(#) bmn1985 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
A második ábra (741-es változat) a szimpatikus, eddig az marad. Ugyanakkor időközben találtam valamit, ami a leírás alapján pont azt nyújtaná, amire szükségem lenne.
Ha jól olvastam, akkor a ventilátor folyamatosan üzemel, de a minimum fesz beállítható, és lineárisan növeli a termisztor által érzékelt hővel arányosan.
Megtennétek, hogy ránéztek az oldalra, illetve az ábrára, hogy ígéretes-e? Mert ha annak találjátok, akkor máris elkezdem beszerezni az alkatrészeket, szerintem ti ránézésre megfogjátok tudni mondani, hogy működhet-e. Előre is köszi!!

Itt az oldal, és a legfelső kapcsolás az: Bővebben: Link
(#) bmn1985 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
Kedves Kovidi! Mivel szinte minden egyéb megoldás minimum 1 volt feszültség eséssel járna a kimenő oldalon, ezért egyik út sem járható. Említetted az uC-t, beszereztem egyet (Nano arduino atmega328 panel), és egyik barátom ért a programozásában, ő majd segít. Légyszíves mondj egy FET tipust, mit szerezzek be hozzá.
(#) Kovidivi válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 18, 2016 /
 
(#) bmn1985 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Köszönöm a választ, meg is rendeltem. A fettel kapcsolatban annyi kérdésem még lenne, hogy nekem 5v-on max 0.4 amper van, ez pedig egy 5.8-amperes fet, nem feleslegesen nagy ebbe az áramkörbe?
Időközben beszereztem a hőmérséklet szenzort, a bekötés és a program is meg van hozzá. A fet vezérlést most tanulmányozom, hogy mit is kell pontosan csinálnia, és egy apró kérdés felmerült számomra. Ha jól értem, a fet csak a bekapcsolás pillanatáig használja a vezérlő "jel"-et, és utána bekapcsolva marad, mind addig, amíg a bemenetét 0-ra nem teszem. Ahhoz hogy a pwm szabályozás létrejöjjön, tehát a nyitási idő végén, neki meg kell kapnia a 0-át (testet), és erre eddig 1 megoldást találtam, ahol beraktak egy 10k-s ellenállást a kimenet és a test közé, így a jel végén, azon keresztül történik meg a zárás, ami ugye némi késlekedéssel jár. Erre írták, hogy célszerű 100ohm-osra cserélni, így az impulzus kép "szebb" lesz. Esetleg van más megoldás is erre a feladatra, vagy ez az ellenállásos változat az elfogadott? És ha az ellenállás, akkor milyen értékűt javasolnátok, ami még az uC-t sem bántja, és a szabályzásba sem szól bele túlzottan?
(#) Kovidivi válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 20, 2016 / 1
 
Sot-23-as tokozás, alig pár mm az egész FET, 100db kerül 300-500Ft-ba, egyáltalán nem gond, sőt. Túl kell méretezni kicsit a dolgokat, hogy 20-30 évig működjön.
A FET gate-je és a source közé kell egy 10k-47k értékű ellenállás, ami megakadályozza, hogy mikor az uC resetben van, ne lebegjen a FET gate-je. A gate-tel soros 100ohm bőven jó. Próbáld ki 1KHz-es PWM-mel meghajtani a FET-et. Ha nem hallasz a ventiből sípolást, akkor maradj ennél. Ha hallasz, akkor növeld a frekvenciát, amíg csendbe nem marad. A FET folyamatosan igényli az 5V-ot a gate-jén a bekapcsoláshoz, mivel ott van egy kisütő ellenállás is. Ha elveszed az 5V-ot, nagyon rövid idő alatt kikapcsol, vagy ha oda GND-t kapcsolsz, akkor a 100ohm-on keresztül lesz kisütve a gate kapacitás, így szebb lesz a négyszögjel. De ezzel nem kell sokat aggódnod.
(#) proli007 válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 20, 2016 / 1
 
Hello!
- Miért gond, az, hogy nagyobb áramú a Fet? Lényeg, hogy bekapcsolva kis ellenállást mutasson a DS.
- A Fet nem tirisztor, hogy bekapcsolva maradjon. Ez csak egy próbánál lehet így, de terheléssel nem, hogy GS kapacitást feltöltve vezet a Fet. PWM-nél ez másodpercenként töb százszor fog végbemenni. Mármint a töltése és kisütése. De mind kettő-ről a uC fog gondoskodni, nem az ellenállás. A 10k csak azért van, hogy amíg a uC reset állapotban van bekapcsoláskor, a Fet Gate ne lógjon a levegőbe. A uC csak egy bizonyos kapcsolási számig (freki) és kapacitású Fet esetén képes a Gate-et vezérelni. Nagy sebesség esetén és nagy GS töltés esetén külön meghajtó áramkör szükséges. (Itt várhatóan még elég lesz a uC.)
(#) bmn1985 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Kedves Proli!

Köszi a hozzászólást, nagyon kezdő vagyok ebben a dologban, rengeteget olvasok utána, hogy átlássam. Amit írtál, hogy a Fet Gate ne lógjon a levegőben, ha jól gondolom a "floating" lehet, és most már más értelmet kapott, amit nemrég külföldi cikkben olvastam. Tehát az ellenállás akkor játszik szerepet, ha reset állapot van az uC, vagy ha mondjuk elrontom a programot, és a vezérlés nem jön létre, én meg csak bambán nézem, hogy miért nem forog a vezérelni kívánt ventilátor, és a Fet pedig jel nélkül áll. Köszi az észrevételt, nagyon hasznos volt, igyekszek folytatni a talulgatást, hogy pontosabb kérdést tudjak feltenni ha szükséges.

Szép napot!
(#) bmn1985 hozzászólása Máj 20, 2016 /
 
Basszus, bamba vagyok, nem láttam a hozzászólásodat Kovidi, elnézést!
Ezer hála az info-ért, este meg is építem a teszt áramkört annak megfelelően amit írtál!!
Köszi!!
(#) Kovidivi válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 20, 2016 / 1
 
Sőt. Mondok jobbat: amíg nem állítod be a lábat kimenetnek, addig magas impedanciát képvisel, tehát mint ha lebegne, olyan. Ha a FET gate-je csak ehhez a lebegő lábhoz kapcsolódik, akkor ha olyanok a körülmények, fel tud töltődni a gate kapacitás, és elkezd vezetni a FET. De nem ám a maga 0.01 ohm RDSon-jával, hanem mondjuk 100ohm-mal. Ha a FET-en van egy páka, a maga sacc/kb 12 ohm-os ellenállásával, akkor egy feszültség osztó jön létre. 24V -> 12ohm - 100 ohm. Elkezd folyni 214mA (24V/112ohm), viszont a FET-re esik ennek a legnagyobb része, 21.5V, ez 214mA-rel 4,6W. Na ezt a SOT23-as tokozású FET a másodperc tört része alatt füsttel fogja díjazni, vagy átmegy rövidzárba, és akkor fűt folyamatosan, vagy szakadásba, és akkor nincs fűtés. Rövidzárban még veszélyes, hogy a gate könnyen zárlatosodik a drain felé, ekkor a gate-tel soros 100ohm egyik oldalán megjelenik a páka, és a 24V, a másik oldalán ott a PWM jel, 0-5V-ig, tehát nem a legszerencsésebb dolog.
(#) bmn1985 hozzászólása Máj 20, 2016 /
 
Ejha, tényleg nem tűnik veszélytelennek a dolog. Szerintem az lesz a legbiztosabb, hogy ha megvagyok a próbaáramkörrel, befotózom, és kikérném a véleményed(tek), mielőtt bármilyen teszt-be bonyolódnék. Köszi a leírt példát!
(#) Kovidivi válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
A próbaáramköröd az uC, egyik lábról soros 100ohm, erre a FET gate-je, innen a source-ra 10k-47k, source a GND-re. A páka pedig megy a 24V-ra és a drain-re. Ennek mennie kell elsőre!
(#) bmn1985 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Sajnos most tudom hogy 100%-osan hülyének fogsz nézni, de muszáj megkérdeznem: pontosan milyen "páka" az amiről írsz? Tuti, hogy valaminek a rövidítése, de nem ismerem, segíts please!
Pontosítok, forrasztó páka amire gondolok, de nem tudom elképzelni, hogy egy forrasztópákával tönkre lehet tenni egy Fet-et. Vagy csak naív vagyok
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
(#) Kovidivi válasza bmn1985 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Páka=forrasztópáka. Benne egy fűtőelem van. Ha 48Wattos, akkor ohm törvénye alapján kezelhető sima ellenállásként is. 24V-ra 12ohm-ot kell kapcsolnod, hogy 2A folyjon. 2Ax24V=48W. Tehát sima ellenállást kapcsolgatsz a FET-tel, lehet így is mondani. A FET pedig egy vezérelhető "ellenállás", aminek értéke szakadástól 0.01ohm-ig (adatlap pontosan írja: RDSon) szabályozható a gate feszültséggel, nem lineárisan.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 20, 2016 /
 
Bocsánat, ventilátort akarsz kapcsolni, nem pákát. Ezért nem értetted, mire gondolok . Akkor ezt vegyük úgy, mint egy példát. A ventivel párhuzamosan kellene egy védődióda a tápfeszültség felé.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
(#) bmn1985 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 23, 2016 /
 
Helló! Okés, így már értem a válaszodat, és hasznos a példa!
Egy apró dolog lenne még, nem tudtam beszerezni az AO3400-as FET-et sajnos, megrendeltem külföldről, de az még több hét, mire ideér. Proli írta feljebb, hogy az uC csak egy bizonyos kapcsolási számig (freki) és kapacitású Fet esetén képes a Gate-et vezérelni.
Nos amíg nem jön meg a rendelés, próbáltam hasonlót szerezni, 2 darabot sikerült, de lényegesen nagyobb teljesítményűek.
FR024N
IRF640N (ez tokozásban 3 szor akkora mint az első)
Megtudnátok mondani, hogy mondjuk az FR024N alkalmas lenne-e? Vagy, hogy mi alapján dől el, hogy megfelelő-e?
(#) azxo1 hozzászólása Aug 9, 2016 /
 
Helló Mindenkinek!
Megépítettem az alábbi kapcsolási rajzot, működik is szépen.
Viszont a leírásban levő "hőmérsékletet mérő hídkapcsolás" felcserélésével nem működik.
(én csak a potmétert és a thermisztort cseréltem fel)
Mit kell még megfordítani ahhoz, hogy a melegebb hőmérsékletre gyorsabban forogjon a ventillátor?
Válaszokat előre is köszönöm!

vhfv.JPG
    
(#) Tasznka válasza azxo1 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Szia!
Csináltam 1 kis módisítást,próbáld meg így.Ha csak a potit,és a TH-t cseréled fel,az még nem az egész híd felcserélése.

vhfv.JPG
    
(#) azxo1 válasza Tasznka hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Persze, így próbáltam én is.
Na most annyit csináltam, hogy mindkét oldalra raktam egy 100k-s potit. (szimulálva a thermisztort)
Így működik, de úgy tűnik, nagyon el van méretezve valami, mert kb. 10k-s thermisztor és 5k-s poti is elég lenne. (bc261 helyett bc557-et raktam)
(#) Tasznka válasza azxo1 hozzászólására (») Aug 9, 2016 /
 
Az alapkapcsolás BC261-hez lett méretezve.Az 557-eshez csak 1 picit kell módosítani az osztót,vagy elég lesz a 82k ellenállást megváltoztatni.Próbáld ki,hogy a hidat csak simán megcseréled,ahogy kell,és a 82K-os ellenállással sorbakötsz 1 potit,így be tudod állítani az alap forgást.
(#) azxo1 válasza Tasznka hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Valamiért nem megy, pedig minden rendben van az alkatrészekkel, a beültetéssel.....
Na majd beszerzek egy pár bc261-et.
(#) proli007 válasza azxo1 hozzászólására (») Aug 12, 2016 /
 
Szerintem nem a tranyó a gond. Ha megnézed, a tranyó emittere 10k/22k osztóra megy. Vagy is kb a táp 2/3-ad részén van. Így a tranyó akkor szabályoz, mikor az NTC-n fele akkora feszültség van, mint a két potin. Így ha a termisztort teszed alulra, akkor a potik ellenállásának kell kb. fele akkorának lenni, mint a termisztor ellenállásnak a kívánt hőfokon. Vagy is vélhetően szabályozna az, csak egész más hőfokértéken, mint amikor felül van.
De egy feszültségméréssel talán eldönthető, ha megméred a tranyó emitterének feszültségét és a bementi osztó feszültségét.
(#) sonny007 hozzászólása Szept 7, 2016 /
 
Sziasztok.
Érdeklődnék, hogy milyen tranzisztor kell a kapcsolásba, hogy 2db 12cm-es ventilátort eltudjon látni árammal?

Előre is köszönöm a válaszokat.
Kapcsolás

Szerk: BD681-es tranzisztor megfelelne arra, hogy 2db 12cm-es ventilátort meghajtson?
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
(#) proli007 válasza sonny007 hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Hello! Alapvetően nem a méret, hanem az áramfogyasztása és a feszültsége számít a ventinek. De ha 12V-os, és kb. 100mA-es a venti, akkor a BD681 elég lehet. Maximum kis 2..3cm^2 hűtőfelületre teszed.
(#) sonny007 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
A ventilátorok még nincsenek meg. De igen 12V-os ventilátort szeretnék üzemeltetni (lényegében számítógépház hűtő ventilátort.)
Ha esetleg 1db BD681 nem lenne elég nekik akkor 1 bordára felrakok 2db-ot és bekötöm sorba. Ez járható út hogy csak a tranzisztort duplázom?
Következő: »»   8 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem