Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefonvonalakról általában
 
Témaindító: Busz, idő: Nov 22, 2007
Lapozás: OK   16 / 19
(#) rockersrac válasza Busz hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Eddig 3 központban jártam, és mindháromban volt szünetmentes. Az utcai telefonfülkék ugyan úgy működnek, mint az otthoni telefonok, annyi különbséggel, hogy az utcai fülkékhez menő msan portokon van úgynevezett vonallopás gátló(erről én sem tudok kb semmit, az nem az én ,,hatóköröm" meg ha az lenne sem mondhatnék róla semmit. ) ami meggátolja hogy a vezeték megbontásával használható legyen a vonal illetéktelenek számára. A sebesség leesik, nem a gtw veszi le, a gtw nem csinál ilyet alapból, ha ilyen van, akkor esélyes hogy valami csúnya hiba van a gtw-nél.
(#) rockersrac válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Én csak a belvárosi rész Pesti oldalát ismerem, meg ismerős mondta hogy hűvösvölgyben nem messze tőlük van az elosztóközpont, és ott van akkumulátoros üzem is, meg aggregátor is. A többit totál nem ismerem.
(#) rockersrac válasza Busz hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
A közvillről csak a fülke világítása üzemel, a telefonkészülék az a telefonvezetéken kapja a delejt.
(#) pucuka válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Aktív koromban elég sokat jártam telefonközpontokban, rádióállomásokon, mobilhálózat állomásain, mindenhol voltak eszméletlen nagy akkumlátorok, agregátorok. Az előírásokat, tervezési szempontokat nem ismerem, nem az én hatásköröm volt, ezekről talán Gafly mester tudna többet.
(#) rockersrac válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ezt viszont én nem ismerem még, alig két hete vagyok ebben a szakmában, szóval rengeteg tanulni valóm van, de hála égnek párom apja az igen jó tanár és kolega, bármi kérdésem volt eddig hozzá, amit tudott elmagyarázott. A 40 év tudás azért mégis csak ér valamit.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ez igy van az elméletben, a gyakorlatban meg a falialjzatba bedugsz mindenféle kábelt illetve készüléket (jelentös részük a mai napig sincs árnyékolva!!!) és az LTE vigan garázdálkodik a tunerekben meg a KF-ben - ez szerinted kinek a gondja? Ha a gyártoé, hogyan tudod érvényesiteni nála a reklamáciot? Természetes az elöfizetö a szolgáltatot zaklatja, mint jelen esetben a telefon miatt, de ök mit tehetnek? Semmit! Sok esetben még a készülék gyártoját sem lehet elérni ( sem az olcsobbakét, a méregdrága készülékekét sem mindig), vagy ha mégis, parttalan vitába torkollik a dolog.
Nem az LTE-vel van a gond, hanem a fejetlenséggel és a fogyaszto sima átverésével.

Ha tüzetesen megvizsgálod az xDSL rendszereket, akkor ott is szinte a csodával határos, hogy egyáltalán müködik (nálunk a VDSL hatotávolsága egy csendes faluban oszlopon vezetett kábelekkel 4-500 m a DSLAM-tol, oda már földalatti optikai kábel megy.). Amig ilyen kapcsolatom volt, ritkán ment jobban, mint 30 mbps. Szerencsére rendelkezem komoly müszerparkkal és tapasztalattal igy világos, hogy mi a gond; az éter mintegy 15-20 MHz-ig tele van zavarral, azaz ugyanott, ahol az xDSL hálozatnak is müködnie kellene. Szolgáltatováltás megoldotta a gondokat, de sajnos erre nem mindenkinek van lehetösége.
Ha jol értem a jelen esetben VoIP telefonrol van szo, azaz a jel a modemben keletkezik és semmi köze a megelözö hálozat zavaraihoz ( ha ott lenne a zavar a VoIP meg se nyikkanna). A kolléga esetében meg félig meddig müködik, csak egyre rosszabb. Ez akkor fordulhat elö, ha valoban csapnivalo az adathálozat és még azt a sebességet sem tudják garantálni, amit a VoIP igényel (az nem sok). Ami itt közbejátszhat, hogy a telefonbol kerül a zaj a modembe (amivel az nem igen tud mit kezdeni, és csak fogyasztja a biteket), azzal meg a szolgáltato nem igen tud mit kezdeni komoly müszerezettség nélkül. Ma már megvan a technologia a modemek individuális figyelésére is, csakhát a hálozat méretei és karbantartás kapacitása ritkán van egyensulyban igy aligha találsz embert ilyen feladatra.
Sajnos már olyan is volt egy nagy szolgáltatonál, hogy a VoIP paketeket a központban leválasztották és egy másik hálozatra terelték - ott meg hiányzott a sávszélesség - jo egy évig tartott mire kiderült a turpisság és az okozoja (egy állami cég sporolt a kapacitáson)...Érdekes volt mert ugyanrrol a csatlakozásrol simán lehetett a skype-n még videotelefonálni is, viszont a valodi telefonnal gyakran még a szomszédot sem lehetett felhivni.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Akkoriban a 4-5 kilences szolgáltatás volt a cél - azaz a telefonnak az idö 99,99%-ban a fontosabbnak meg 99,999%-ban kellett müködnie, manapság meg pezsgöt nyitnak, ha 99,9%-nál jobb eredményt tudnak kimutatni (ami kb 42 ora kiesést jelent évente - annak ellenére, hogy szinte minden szolgáltatonál ott van a szünetmentes áramellátás stb.)
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ha senki nem tehet semmit, akkor itt a vége. De azért ez így nem igaz, csak venni kell a nemkevés fáradságot, és ki kell járni a dolgokat. Ez az IP telefon, még nem igazi, kiforrott dolog, egyik ismerősömnek is keletkezett problémája ilyenből. De addíg masszírozta a szolgáltatót, amíg csak megoldották a problémát. (nem kis szerepem volt benne, pedig nem is használtam az egyre fogyó kapcsolataimat)
Ezért mondom, nem rinyálni kell, hanem dolgozni, levelezni.
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Idézet:
„A közvillről csak a fülke világítása üzemel, a telefonkészülék az a telefonvezetéken kapja a delejt.”

Ez így van. Nagyon szellemes megoldásokat kell használni, hogy elég legyen a rendelkezésre álló energia. Az a 4 mA nem sok ám, különösen hogy még elektromágneseket is kell működtetni az érmekezeléshez...
(#) Busz hozzászólása Dec 25, 2016 /
 
A hírközlési hatóságnál bejelentettük a dolgot... kíváncsi vagyok kijönnek-e mérni. A faluban feltűnik egy mérőkocsi.

Visszatérve a magentás szolgáltatóhoz... régebben új vonalhoz ajándékba adott készüléket is. Annó én is kaptam egy olyan ajándék készüléket, sms képes készülék, a vonal áramával működik stb, nagyon hiper-szuper fasza volt.
Az viszont tényleg meghülyült egy gsm mobiltól is ha túl közel volt... gyakran pedig ha bejövő hívásom volt akkor a hívás okozta feszültségtől valszeg lefagyott és az elektronika beemelt magától majd úgy is maradt... csak akkor javult meg ha pár hónapig nem dugtad áram alá. Volt szó már erről a készülékről itt, de be is tiltották a forgalmazását:
http://emirpub-prod.nmhh.hu/pubrendszer-web/berendezes-piacfelugyelet/berendezesView.jhtml?primaryKey=39207

Persze előtte jópárat kiszórt belőle a szolgáltató ajándékként. De az tényleg a mobiltól, decttől stb megzavarodott.
Szóval vannak ilyen készülékek az tény. De most magát a HGW-t zavarja valami mert bármit dugsz rá hallható... tehát a HGW adja már ki a zavart jelet.
Ha a vonal lenne a rossz akkor létre sem jönne a kapcsolat, de mivelhogy létrejön de akadozik így szerintem egyértelmű hogy a 230V-os hálózat felöl jön amit a kapcsolóüzemű dugasztáp továbbad a HGW felé, a HGW meg így a vonalhangot is rontja, meg mivelhogy a HGW nem megfelelően szűrt tápot kap a netet is rontja. Szerintem.
Nade mi jöhet a 230V felöl ami a dugasztápon is átjut?
(#) Busz válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
"A telefonkészülék az a telefonvezetéken kapja a delejt"

Még... de optikán nem megy majd a delej neki.

Bár addigra lehet a maradék fülke is eltűnik.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Te valoban gondolod, hogy valaki neki megy valamelyik kinai, koreai, mexikoi stb gyártonak, hogy a cuccaik csapnivaloak. Az lesz a válasz, hogy fizess 2-3 dolcsival többet és akkor lesz árnyékolás a dobozban meg megbizhato csatlakozo, meg más KF, ami nem interferál a zavarjeĺel. (Természetesen minimum konténernyi mennyiségröl lehet csak szo).
Sok gyárto még azt sem tudta a mai napig megoldani, hogy a berendezése galvanikusan le legyen választva a 230V-s hálozatrol, ami szintén egy sereg gondot okoz mindenkinek. Mégis az ár miatt sok szolgáltato ettöl (ezektöl) a cégtöl veszi a modemeket, STB-ket (az árkülönbség kevesebb mint 5-8%),s évekig szivatja a szerencsétlenebb elöfizetöket.
Amiota minden szolgáltato csak a statisztikával van elfoglalva (mekkora a morgásszázalék) a kutyát sem érdekli az egyedi eset, s ahogy te is irod, ha van haver, megoldodik a probléma, ha nincs kezdödik a ping-pong meccs.
Ráadásul a hazai árviszonyoknál szinte nyereség egy morgo elöfizetö elvesztése, mert töle gyakran még egy év alatt sem tudnak annyi hasznot behajtani, mint amennyibe egy jol felszerelt müszerész kiszállása vagy egy hosszabb, bonyolultabb hibaelháritás kerül.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Szünetmentes: 100 Ah, 48V (4 x 12 V-os akku). Folyamat: áramszünet, LTE lekapcsol, GSM és UMTS megy kb. egy órát (jó esetben), további egy órán át (jó esetben) a TRM-et tartja életben az akkucsomag (állomások közötti összeköttetés). Ennyi, nem több. Ezek az általános célú bázisállomások, ahonnan a térerő jön. Mindez akkor érvényes, ha jók az akkuk. Ha nem, a folyamat redukálódik egy percre vagy rövidebb időre.

Természetesen vannak nagy prioritású állomások is (általában nagy forgalmú TRM), ott nagyobb az akkucsomag de aggregátor csak nagyon kivételes helyeken van (TRM gerinchálózatában).
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Ez azért sokkal bonyolultabb attol, hogy ilyen egyszerü képletekkel mutassuk be a müködést. Ugyanis nemcsak a telekommuinkácios cégeknek vannak ilyen kötelezettségei hanem az áramellátónak is. Amikor még csak drotos telefon létezett, akkor annyival volt egyszerübb a dolog, hogy a központból lehetett ellátni árammal a hálozatot és az áramigény is sokkal kevesebb volt.
Ma a hálozat nagyon szét van teritve, az egyes csomopontok sokszor csak mikrohullámon kapnak jeleket, amik helyi áramigénye sokkal nagyobb, ahol egy akkus szünetmentes csak percekre megoldás. Az optikai hálozatokban gyakran az optikai kábelben van néhány réz vezeték is központi áramellátáshoz. Megint meg kell különböztetni a helyi hálozatokat a távolságiaktol (>100 km), ahova nem lehet ilyen egyszerüen elvezetni a delejt.
A másik oldalon manapság viszont sokkal inkább függünk a hálozatok müködésétöl, mert szinte már mindenki a hálozatokon log és állando az adatátvitel. Igy nem arrol van szo, hogy nem tudod felhivni az anyost, hanem arrol, hogy tudsz-e idöben fizetni vagy megkapod idöben a gyártáshoz az alkatrészt, vagy a körözött személy mikor jelenik meg a rendörség monitorján.
Amugy az a 4-5 kilences biztonság nem az áramellátaś miatt ment le 3 kilencesre, hanem a rendszerek karbantartása miatt. Azt a 42 ora éves kiesést, ha felosztod honapokra az havi kb 3,5 ora. Egy-egy rendszer upgrade (az sem volt a korábbi drotos hálozatra tul jellemzö) vagy HW csere stb bizony elfogyaszt 2-3 orát is s ilyenkor rendszerint részben vagy teljesen áll az adatforgalom.
A sima elöfizetök esetében a legnagyobb gond, hogy helyben kellene biztositani a biztonságos áremellátást (a társasházakban az utolso aktiv elemhez) vagy a lakáson belül az optikai átalakitohoz, modemhez stb. S itt kezdödnek a bajok, a lakások áramellátása nem annyire biztonságos vagy egyébb konfliktus okozoja ( a háztulajdonos nem akarja fizetni a villanyszámlát stb) amit igen nehéz kezelni. (Hogyan tudja a szolgátato kényszeriteni a háztulajdonost, hogy fizesse a berendezések áramigényét, amikor gyakran a lakok még a lépcsöház világitását sem akarják fizetni stb., de a gyerek éjjel nappal játszana a számitogépen).
Már olyan rendszerrel is találkoztam, hogy az utcai szekrényben volt a villanyora és onnan vezették a villanyt a lakotelep házaiba a telekommunikácios berendezésekhez, ami szintén nem éppen veszélytelen megoldás, mert ha ne adj isten a házat áramtalanitani kell - pl tüz esetén - ezt 2 helyen kell kezelni.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) rockersrac válasza Busz hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
De optikán csak a felhasználók kapják a szolgáltatást, a fülkék nem lesznek optikásítva. Én személy szerint nem feltétlen tartom érdemesnek a fülkék megtartását, ugyanis azon kívül hogy telepiszkítják a hajléktalanok, semmi funkciójuk nincs már. Nagyon ritka, és nagyon elenyésző a használatuk.
(#) Gafly válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Nincs is már sok belőle, mint ahogyan vezetékes telefonból sem sok. Nem is emlékszem rá, hogy mikor hívott rajta olyan, aki engem keresett volna, és nem azért, hogy eladjon valamit...
Amit pedig Massawa mond, az véres igazság:
Idézet:
„Amikor még csak drotos telefon létezett, akkor annyival volt egyszerübb a dolog, hogy a központból lehetett ellátni árammal a hálozatot és az áramigény is sokkal kevesebb volt.”

Régen egy vezetékes telefonvonalra 2 W konstans teljesítményt számoltunk, előfizetőnként. Amiben a többi hálózati elem nem volt benne.
Most csak a mobilhálózat, a világ összes (!) villamos energia fogyasztásának 3...4 százalékát teszi ki (pár éves adat, azóta szerintem nem csökkent)
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) rockersrac válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
,,picit" megváltozott minden.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Idézet:
„Ez azért sokkal bonyolultabb attol, hogy ilyen egyszerü képletekkel mutassuk be a müködést. ... helyi áramigénye sokkal nagyobb, ahol egy akkus szünetmentes csak percekre megoldás.”
Pedig nem jól tudod, naponta ilyen állomásokon dolgozom. Alapeset: 4 db 12 V / 100 Ah-s (esetleg 150 Ah) akku. Maga a teljes rendszer is 48 V-os. Magam is járok időnként akkukat cserélni.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
És hány mikrohullamu/GSM/LTE oszlopnál áll ott az akkus táp mellett a motoros agregát is, ami indul, ha az akkunak már nincs ereje. Az optikai kábeleknél is ugyanez van.
Nemrégen telepitettünk egy alfejállomás tetejére egy fél konténernyi motoros áramgenerátort, mert az akkus tápok már nem birták az elöirt ideig az ellátást.
Azt se felejtsd, hogy nemcsak a 48 V-nak kell müködnie, de sajnos nagyon gyakran a klimaberendezésnek is, mert a berendezések a szünetmentes táp alatt is termelik a meleget amit el kell vezetni. Ép a minap néztem, hogy a fémkonténereket az oszlopoknál elkezdték szigetelni és védeni a höség ellen ( valoszinü, hogy nem ok nélkül).
Ez mind hozzátartozik a folyamatos müködéshez.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2016
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Idézet:
„És hány mikrohullamu/GSM/LTE oszlopnál áll ott az akkus táp mellett a motoros agregát is”
Nem sok helyen látni de mint írtam, a TRM gerinchálózata kivétel, egyébként messze nem ez a jellemző.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Na majd fényképezek a környéken van vagy 19 torony részben a vasuté részben meg a mobilosoké. Mindenütt ott áll a konténer....
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Viccet félretéve, kíváncsian várom a képeket. Nagy valószínűséggel nem túlzok, ha azt mondom, hogy már 1000 állomást láttam testközelből, aggregátorosra viszont csak kettőre emlékszem. Hozzátenném, én csak mobiltelefonos állomásokon járkálok, itthon, Ausztriában és Németországban. Sőt, hogy tetézzem, a Német Telekom állomásain még akku sincs. Igaz, ott minden állomás saját optikai kábelen kapja a TRM-et, így ha egy leáll, nem visz magával többet, lévén nem szakad meg a mikrós összeköttetés.
(#) rockersrac válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Az a helyzet, hogy itthon is optikán vannak ellátva a Telekom oszlopai.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Természetesen ha a távvezetékben van tápvezeték is ( akár optikai kábelben is) akkor felesleges az oszlopokhoz a szünetmentes táp. Ausztriában pl még sok a mikrohullámos kapcsolat, azaz ott az oszlop áramellátását helyben kell megoldani.
(#) Bakman válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 27, 2016 /
 
Lehet, itthon a Telenor és Vodafone állomásokat látogattuk, ott csak mikrók vannak.
(#) Pioneer94 hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy lehetséges-e 10Base-T ethernetet átküldeni 4 eres telefonkábelen?
Gondolok itt a ql légkábelre, tqkm falkábelre, meg esetleg a "lapos" 4 eresre is.
2 HUB-ot akarnék összekötni meglévő telefonkábelen keresztül. A szakasz hossza kb. 50-60m, + ami kábel az eszközöktől a csatlakozókig mennek.
A másik meg az, hogy sima DSL szűrővel el lehet-e vinni az adat mellett a telefont is az egyik érpáron?
Kicsit fura gondolat, tudom, de érdekel, hogy működne e a dolog.
Megoldhatnám UTP kábellel is, és akkor a sebesség is 100Mbit/s lenne, a kimaradt 2 érpárból az egyiken meg mehet a telefon is, de egyrészt, már meg van ez a kábel, másrészt meg hajt a kíváncsiság
(#) Inhouse válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Rövid távon (10-12m) raktam UTP dugót 4 eres riasztó kábelre, vagy telefon kábelre, már nem emlékszem (nem lapos volt, kerek). Ez volt beépítve, bontani kellett volna, először megpróbáltuk. Egy okos TV volt rajta, simán vitte a YT videókat is. De 50-60m-en már nem menne a 100Mbit, hogy 10 lehet-e? Mit veszítesz, próbáld ki, és figyeld az elveszett csomagokat...
(#) pucuka válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Elvileg bármivel összedrótozhatod, mert alapsávi jelről van szó, az átvinni szükséges sávszélesség 0 - 10 MHz. Ebből következik, hogy ha szűrővel kiveszed belőle a 300 - 4000 Hz sávot, rendesen kitolsz az alapsávi impulzus jelekkel.
Egyébként jobb lenne illesztett tápvonalakat használni, ahogy ezt a nagyobb sebességű Ethernet hálózatoknál teszik, de akkoriban ez a sebesség irodán bellüli hálózatokhoz (max 10 m) elegendőnek látszott. Mivel a legnagyobb frekvencia 10 MHz amit át kell vinni, és ennek hullámhossza 30 m, így a reflexiós átvitel sem okoz túl nagy gondot. Meg ha okozott, kicserélték az egyik szegmens kábelét más hosszúságúra.
(#) micimacko válasza Pioneer94 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
Egyszer nekem már kellett ilyet elkövetnem. 150 méter, "vazelines" telefon földkábel, 2 db 3COM HUB. Ezeket kötöttem össze úgy, hogy két érnégyest használtam, ezekből pedig 1-1 érpárt. Stabilan ment 10M-ás hálózat, de egyéb eszközök nem látták egymást, tehát jobb, újabb SWITCH - hálókártya, SWITCH - SWITCH nem látta egymást rendesen.
(#) Pioneer94 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Hát kísérletezgettem, és sikerült átküldeni a jelet telefonkábelen. Igaz, a lapos kábel felejtős. Akkora az erek közti áthallás hogy egyből ütköznek a csomagok, de a ql meg tqkm kábelen simán elmegy, hiba nélkül. Kíváncsiságból összekötöttem több kábelt is a próba elejéig, és egészen 130m-ig jutottam. Fel volt tekerve a kábel, de az gondolom nem sokat jelent. A szűrőzést is sikerült megoldani. A kábel elejére meg végére 1-1 szűrő, modem csatlakozók a HUB-okhoz, vonal meg telefon a phone-ra, és nem zavarják egymást. Sebesség 9/9 Mbit/s, packet-loss meg nincs.
Viszont 1 kérdésem van még.
Mi a szabványos bekötési színsorrendje 1 telefoncsatlakozónak? Én úgy tudom, hogy piros->zöld, fehér->piros, szürke->sárga és fekete->fekete
Következő: »»   16 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem