Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagyfrekvenciás trafó szétszedése (kulturáltan)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) fefelektonikus hozzászólása Máj 13, 2009 /
 
Hello!

Erdekelne, hogy valakinek sikerult-e mar szetszeni magasfrekvencias trafokat (pl. ami a szamitogepek tapegysegeiben vannak). Valamivel ossze vannak ragasztva, de nem tudtam rajonni hogy mivel, es igy nem tudom szetszeni sem. Valakinek valami tapasztalata van ilyen teren? Nem talaltam masol ilyen topicot ezert nyitottam egyet.
(#) kadarist válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
Szia!

Áztasd be Kromofágba. Pár óra ázás után szinte magától szétesik. Vigyázz, a festékmaró mérgező!
(#) masterknave válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Üdv!

De csak óvatosan, mert a müanyag csévetestet is megeszi . Szerintem ecsettel kenegesd be a ragasztási pontot néhányszor, aztán tényleg magátol szétesik.
(#) Sebi válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Én mikrohullámú sütőben követem el az ilyen dolgokat.
Az összes! kivezetést rövidre kell zárni (ne legyen tűz, mert mikrohullámon sok kilovolt indukálódik a tekercsekben).
Beteszed a térbe, fullon elindítod a sütőt, 5..7 másodperc múlva kinyitod az ajtót, vársz, hogy egyenletesen eloszoljék a keletkezett hő. Újabb 5..7sec, majd ajtónyitás ugyanennyi időre. 3-5 ilyen periódus elég - az én 35éves mikrómmal, utána két fogóval a (forró és füstölgő) trafóból kétfelé kihúzható a vasmagpár. (előtte a sárga szalagtól persze meg kell szabadítani) Csévetest, huzal, szigetelés ép marad. (néhányszor ugyanazt tekertem vissza és jó lett a cucc.)

Szellőztetésről ne feledkezz meg, rohadt büdös akció ez.
(#) fefelektonikus válasza masterknave hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Igen, ecsettel probaltam, es nem valt be, lehet telyleg aztatni kellene. Az aztatastol nem megy le a rezdrot szigetelese is?
(#) fefelektonikus válasza Sebi hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Kicsit tartozkodok a megoldastol, mivel nekem meg egy olcso minosegu forgos sutom van, meg nem lenne jo ha utanna a kaján a trafo ize érződne.

Még valami, ha a csévetest alja megrepedt, ott ahol a huzalok ki vannak vezetve, és egy kicsit fityeg, akkor dobhatom a kukába a trafót?
(#) didyman válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Nem, összeragasztható. De nagy körültekintéssel, ha nem lenne pontos az illesztés, a mag terhelhetősége nagy mértékben csökkenhet.
(#) Jaffry válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Hali
Én hőlégfúvóval szoktam szétszedni. egy dologra kell csak figyelni hogy egyenletesen kell felmelegíteni különben széttörik a mag
(#) weend válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 14, 2009 / 1
 
Sziasztok!
Én úgy szoktam ezt a problémát átugorni, hogy van egy kettő literes befőttes üvegem, ami tele van nitrohigitóval. Áztatni kell legalább egy hétig (néha több) és szépen különválik! Nagyon kevés az a mag, ami eddig nekem nem jött szét. És általában a csévén lévő impregnálás és tekercs is szépen lejön, minden különösebb keménykedés nélkül.
Üdv.
(#) ferci válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
A vas méretéhez passzoló hőlégfúvó-csővel szoktam melegíteni ... sajnos, csak a külső ragasztási helyeken lehet hozzáférni. Hőálló kesztyűvel megfogva szét lehet húzni pár melegítő-ciklus után.... legtöbbször megadja magát.
Előtte az esetleg kifolyt ragasztómaradványt le kell faragni.
Ha semmi nem oké, akkor a csévét fel kell áldozni..
(#) fefelektonikus válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Főztem 5-6 percig, még fel sem forrt a viz teljesen, egy kis csavarhuzoval enyhén megfeszítettem a ragasztásnál és egyböl szétjött. Aztán még a vizben kihuztam a másik felét fogával.
Tutira beválik, és sztem a legegyszerübb is.

Másik kérdés hogy mivel lehet aztán összeragasztani?
Epoxy?
(#) kadarist válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Sziasztok!

A piros színű huzalról könnyen lejön a szigetelés a marótól, de a sárga bírja. A csévetest nekem nem ment szét az áztatástól, legalábbis a fekete, bakelit típusú sértetlen maradt. Jópár PC-táptrafót szedtem így szét, a vas és a csévetest hasznosítása céljából.
(#) Sebi válasza fefelektonikus hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Szerencséd volt vele... vizet forralva régebben én is próbáltam, de nem jött szét.
Nem feltétlenül kell összeragasztani, elég, ha össze van szorítva. Én szorosan a vasmag mellé fúrtam két 3-as lyukat, a tetejére egy darab nyákhulladékból kialakított heveder került, amivel a furatokon keresztül menetes szállal összehúzattam.
(#) Remci válasza Sebi hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Tényleg beválik a vizes dolog. :yes: Ma szedtem szét 4 db-ot így, 800 W-on 5 percig melegítettem a vizet és szét lehetett húzni a magokat
(#) snakesix hozzászólása Nov 1, 2013 /
 
Egy SMPS tápból kitermelt nagyfrekis trafó áttekercselve vajon erősítő kimenőtranszformátorának is jó lenne? Egy valami tranyós/fetes A osztályúra gondoltam.Kimenőkondi helyett.Tapasztalat valakinek?
(#) foxi63 válasza snakesix hozzászólására (») Nov 1, 2013 /
 
Kimenőtrafót impedancia illesztéshez használnak,hangfrekvenciás átvitelre lemezelt vasmagot, a menetszámot a legkisebb frekvencia a vaskeresztmetszet és a feszültség határozza meg.Tehát kis keresztmetszetű SMPS trafó kilőve...
Egyébként nem véletlen a kimenőkondi.Ha nem akarsz olyat, kettős tápfeszültségű erősítő kell.
(#) elektroger hozzászólása Nov 2, 2013 /
 
Vízben, forrásig főzöd. Mint a virslit. Aztán törlővel megfogod mind a két felét, és csavargatva szétjön. Nekem bevált, kb. 8-at szedtem már így szét. Még a ragasztó réteget is ledobja, csavarhúzóval simán le lehet kapni róla utána. A főzésnél tutibb megoldás nincs erre. Semmi oldószer nem kell, felejtsétek el a kromofágot, meg ilyeneket.
(#) granpa válasza elektroger hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Az, hogy neked szerencsésen olyanok jutottak, ami így szétjött, nem segít azokon a darabokon, amivel már mindent kipróbáltunk (még a legvadabb oldószerekkel is) sikertelenül. Először a szolidakkal kezdünk, aztán egyre agresszívebbekkel.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2013
(#) foxi63 válasza granpa hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
a legmakacsabbak is megadják magukat a mikróban, 1dl víz mellett melegítve. 2-3x 30mp elég szokott lenni.
(#) granpa válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
22 éve eladtam a mikrómat. Épp de. került kezembe egy 'hétpróbás' szuper makacs, átviszem a barátnőmhöz, és próba!
(#) foxi63 válasza granpa hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Szia!
Volt olyan is, hogy kivéve a mikróból 10 másodperc alatt visszakeményedett a műgyanta, visszaragadt a vas a csévetesthez, de azt is sikerült szétszedni.
(#) granpa válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Mekkora (maxi) lökettel kell kínozni? Jövő héten próba.
(#) foxi63 válasza granpa hozzászólására (») Nov 2, 2013 /
 
Szia!
Végül is a puding próbája az evés...
Én 300W-on max 30 mp ,de ronggyal kivéve érezhető a vas forrósága. Ha a vas már 100 fok körül jár, addigra szét szokott jönni. Ha mégse még 30mp.
A viz is cserére szorul, ha esetleg felforr, de ha nem zavar,akkor forrhat. A víz nyeli el a felesleges kakaót.
(#) granpa válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm.Többre gondoltam (már csak az eddigi 'ellenállásuk' miatt).
(#) fecameca hozzászólása Jan 2, 2014 /
 
Sziasztok! Ez a melegítős módszer biztos, hogy bejön? Kromofágot ugyanis még életemben nem láttam, a nitróhígító meg csak literes kiszerelésben kapható a festékboltban. A csévetestet amúgy is jó lenne épségben megóvni, de ha ilyenekbe áztatom, félő, hogy az is tönkre megy. Én eddig forrasztó pákával próbálgattam melegíteni, meg gázlángon, de semmi jelét nem mutatta, hogy lazul, inkább széttörtek. Szerintetek melyik a jobb? a hőlégfúvó, vagy a forró víz? A mikrótól kissé tartok én is. A bűze miatt is, és nem szeretném, hogy a tekercselés kigyulladjon. Nem a huzal miatt, hanem a csévetest, ha tönkremegy, nekem majdnem ugyanaz, mintha a vasat törném össze.
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Idézet:
„Kromofágot ugyanis még életemben nem láttam”

Akkor ritkán jársz festékboltan
Egy próbát megér. Ámbár amit mostanában (EU konform) adnak az nem ugyanaz mint a hagyományos...
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Az volt eddig a gyanúm, hogy ezeket a műgyantákat semmiféle festékhígító meg nem támadja. A csévetestet viszont jó lenne épségben kitermelni belőle. Persze, ha a vasmagot eltöröm, akkor már az se kell. Azt valaki meg tudja nekem mondani, hogy az E- vasak középen is ragasztva vannak, vagy csak ott, ahol én látom? Mert ha a közepük is be van ragasztózva, akkor szinte esélytelen bármivel próbálkozni.
(#) Ge Lee válasza fecameca hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
A csévetestnek sem a nitró sem a kromofág nem árt, volt hogy 3 hónapig benne állt mert ottfelejtettem. A forralós módszer nagyon gyors és jó, de igazán csat ott működik ahol a középső oszlop nincs ragasztva.
Az sem mindegy hogy mivel ragasztották. Vannak olyan műgyantaszerű anyagok, amiknek sem az oldószerek, sem pedig a forralás vagy melegítés nem árt. Amire meg már igen, addigra a ferrit is darabjaira törik.
Ha nem kell sietni vele akkor az a legjobb módszer, hogy sokáig áztatod nitróban, és ha nem jön szét akkor még meg is forralod, persze óvatosan.
(#) patkany hozzászólása Feb 4, 2017 /
 
Elég régi az utolsó hozzászólás, de így 3 év után bővíteném a saját tapasztalatommal.
Alapanyag bősége folytán, volt módom kipróbálni.
Régebben próbáltam a mikrós módszert, de víz nélkül és nyitott tekerccsel. Szép tüzijáték volt, és a mag is széttört! Ezt a módszert nem javallanám!
Jó egy év után ismét nekifutottam, lévén anyag van dögivel, de most forraltam.
Tapasztalatok: EE mag szétfőzése törés nélkül "szinte" lehetetlen. Az egyik E mag mindíg eltört. Azért "szinte", mert jó sokáig történő főzés esetén lehet szét jön épségben. Ezek hengeres oszlopú magok 45mm-esek, de a 33mm-es négyzetes oszlopúval sem jártam jobban.
A forróvíz által a sárga szalag elég könnyen és egyben lejön. Az EI magok esetén, ha nem mujáztam el, teljes éppségben szétjött. Az I lapot legtöbb esetben a forróvízbe rajáskor rögtön le is dobta. Kis forralás után az E mag is kitolható volt. Azt tapasztaltam, hogy nagyon váltotatos a ragasztás milyensége. Volt ami csak az EI találkozásnál volt megragasztva, volt ami be volt öntve az oszlopnál is. Ezek szétszedéskor néha eltörtek, de mert én mujáztam, és a két járomnál nyomva próbáltam kitolni. Na ez a élegrosszabb ötlet! Az oszlop megtámasztásával, pl egy fúrószárral sérülés mentesen kitolható. De ügyelni kell ekkor is, nehogy félre csússzon, mert ha megfeszül, törik rögtön. Szép egyenletesen, központosan tolva kijön.
Konklúzió: a forralás jó módszer, az EI magok elég hamar és éppségben szétszedhetőek. Nyilván ez annak köszönhető, hogy az oszlop ragasztás is elenged, és kevésbbé van beöntve műgyantával.
EE magok törnek könnyen, eléggé be vannak öntve, 4-ből 4-et törtem. Talán ha jóval tovább főzöm, megmaradnak. Sajnos EE magom nincs több, nem tudom kipróbálni.
EI33 esetén 10-ből 7 épségben szétjött. Mire az egyiket szétszedtem, addig a másik már fellazult.
(#) bbatka válasza patkany hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Hirtelen az jutott eszembe, hogy olajban magasabb hőfokra melegíthető mint vízben. Érdemes lenne kipróbálni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem