Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   142 / 312
(#) nedudgi válasza FDAssasin hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Mégi, mekkora a mérte annak az akkunak? Kép, származási hely, méretek is segítenek megoldani.
(#) FDAssasin válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Származási helye: egy havertól kaptam kb egy hete, mert ő nem tud mit kezdeni vele kérdeztem tőle is, de ,,fogalma sincs már"
méretet remélem centiben érted, mert mást nem tudok róla mondani
5.3 hosszú, 3.5 széles, 0.4 magas.
Képet csatoltam, remélem ennyi info segít, mert mást nem tudok mondani
(#) nedudgi válasza FDAssasin hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Nincs rajta semmi? 1260 mAh körüli akkumulátor, amit 1A árammal lehet tölteni, de ha nem sürgős, akkor inkább 600mA környékére javaslom beállítani a töltőt. Az R3 ellenállást ki tudod cserélni? 1,8kohm jó lenne, de ha marad, az se baj.
(#) FDAssasin válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2017 /
 
Ejj, igazad van mester... mondjuk igazából a kérdés csak az volt, hogy mennyire hasonló a két akksi egyébként SMD alkatrészt esélytelen hogy kicserélek, nincs hozzá meg a kellő kézügyesség. A segítséget viszont nagyon köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2017
(#) rockersrac hozzászólása Feb 8, 2017 /
 
Sziasztok! Van egy akkus csavarozógépem(nem fúró, hanem csak csavarozó simán) ami használtan került hozzám, akku gondokkal. Vagy ni-cd vagy ni-mh akku volt benne(felirat nem található) 4 cella sorba. Kérdésem, hogy litium cellákkal kiváltanám. A 18650 nem fér bele, nincs hely benne, csak AA méretű akkunak van hely belül. Tud valaki olyan elektronikát ami túlmerítés ellen véd? A töltésre van elektronikám, csak a motor és az akku közé kellene egy túlmerítés elleni védelem vár megoldásra. Tud valaki segíteni? Nem túl nagy motor van benne, kb mint a bosch ixoban. Remèlem érdemben tud valaki segíteni! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Lehet venni téglalap alapú lipo cellákat is, ebből olyan méretűt keress, ami befér az AA elemek helyére. Újra NiCd vagy NiMh akksit belerakni szerintem nem sok értelme van. 4x1.5V az 6V, én két db. lipo akksit raknék bele, így lesz 6-8V-od, töltöttségtől függően.
Túlmerítés védelemnek a Nicd vagy NiMh akksihoz azért nincs sok értelme, mert ha nem használod, akkor úgyis az önkisülés leszívja az akksit, aztán meg a fiók alján sípolhat szegény, amíg meg nem találod, vagy amíg teljesen végkisülésbe nem megy (elmész melózni, otthon elkezd sípolni a védelmed, estére már annyi is az akksiknak). Ha használat közben merül az akksi, azt észreveszed, mert "lefullad" a motor. Jelzés nélkül, ha csak simán leválasztja az áramkör az akksiról a motort, nem sokat segít, mert még mindig ott van a cellák önkisülése.
Lipo akksihoz én egy túláram és alacsony feszültség védelmet raknék be, ami uA-eket fogyaszt csak.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
(#) morgo válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Nem igazán tudok egyetérteni. A lítiumos akkuk évekig is tartják a töltést ha nincsenek használva. Minimális az önkisülésük. Két sorbakötött cella feszültsége akár 5 V-ra is lemerülhet, egy 6 V-os kis motor még nem biztos, hogy fulladozni fog. Az akkuknak viszont ez már nem egészséges.
(#) Kovidivi válasza morgo hozzászólására (») Feb 8, 2017 /
 
Azért nem értesz egyet, mert vagy nem jól értelmezted a hsz-om, vagy én írtam érthetetlenül. Önkisülés NiCd és NiMh celláknál jelentős, én erről írtam.
Ha egy lithium ion cella le van merülve és megterheled, a kapocsfeszültsége az előzőleg pl. 2.7V-ról rohamosan esni kezd. 2x2.7V-tal még egész jól forog a motor, de beterhelve le fog esni mondjuk 2x2V-ra, vagy kevesebbre is (terhelés függő), ez már észrevehető. Terhelés megszűnése után szinte azonnal visszaugrik a kapocsfeszültség egy magasabb értékre. Egyébként ez az "észreveszed ha lemerült az akksi" rész is a NiCd és NiMh cellákról szólt.
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
4.8Voltos a motor, nem 6. A bosch ixo elektronikája az eleinte csak jelzi hogy merül, majd bizonyos szint alatt le kapcsolja a készüléket. Nekem olyan elektronika kellene, ami a túmerítést megakadályozza. Ha esetleg jelzi is hogy merülőben van, akkor az plusz jó dolog, de nem szükséges.
(#) Massawa válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Kapni egy sereg kész modult ami védi a LiIon cellát egyik másikban a töltö is benne van. Ez figyeli a cella feszültségét és ha az kb 3,2 V alá esik akkor lekapcsolja a terhelést. ( a megfelelö áramra kell beszerezni). Ilyen van a legtöbb litiumos furogépben, szerszámban, telefonban stb.
(#) rockersrac válasza Massawa hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Oké. Megnézem majd mekkora áramot vesz fel kb a motor.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 9, 2017 /
 
Én a 4.8V-os motort két soros celláról hajtanám (6-8V töltöttségtől függően), mint 3-4.1V-ról. Kicsit túl lehet hajtani ezeket a motort, nem folyamatos üzemben megy. De rakhatsz egy cellát is, ha félted.
Én egyébként 4x1.5V-tal számoltam, így jött ki a 6V. A teljesen feltöltött NiMh cella is kicsit 1.2V fölött van.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Egy feltöltött max 5A terhelhetőségű celláról megjárattam a motort, áttétellel együtt, szóval mondjuk legyen 15A a teherbírása a mélykisütést gátló elektronikának.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Legyen 15A, ahogy szeretnéd.
(#) RoliNyh hozzászólása Feb 19, 2017 /
 
Szép napot!

Érdeklődnék volna -e kereslet feleslegessé vált laptop akkuból bontott, (kb 300 db) 18650 -es Li-Ion cellára újrahasznosítás céljából? Mindegyik tesztelt és terhelési grafikont adok hozzá.
Ha van rá elég igény, készítek leltárt, és felteszem akár apróhirdetésbe is.
Az ár darabonként, kapacitás szerint kerül meghatározásra...
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
(#) nedudgi válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Ha LiFePo, akkor én tudok valakit. LiIon van elég.
(#) Barret válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Szép gyüjtemény,gratulálok hozzá!
(#) antikzsolt válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Engem tutira érdekelne pár darab.
(#) RoliNyh válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Ez mint Li-Ion...
Ha LiFePo kell, esetleg utána nézek hátha tudok azt is inézni, de nem ígérek semmit...
(#) RoliNyh válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Mégis mennyi lenne az a "pár darab"?
(#) antikzsolt válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
két pár érdekelne. Milyen kapacitásúak vannak?
(#) RoliNyh válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Két pár az nem sok, de neked is azt tudom mondani, mint egyik érdeklődőnek privátban:
Ha van rá elég kereslet, csak akkor áll az ajánlat. Még pár napot, esetleg hetet várok és meglátom milyenek a reakciók és mennyi a kereslet, és mennyitől tudnék megszabadulni. Szóval türelmedet kérem...

(Egyébként 600mAh -tól 2400mAh -ig, 100mAh lépésekben.)

Esetleg ha olyan is jó, amiből kevés darab van, és én nem tudom hasznosítani, azokat előbb-utóbb biztos menesztem. Ha összeáll a kép, itt közlöm...
(#) Ricsi89 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Engem legalább 1500mAh-ás érdekelne legalább 10 db, ártól függően. Ezek annyira fogyó darabok, egy év alatt simán elhasználok 10-15db-ot mindenféle eszközbe. Elemlámpa, fejlámpa, épített apróbb dolgok. Mindben ilyen van.
(#) zoka hozzászólása Feb 26, 2017 /
 
Sziasztok! A mellékelt képen lévő összeállítást használhatom így? Helyes a bekötés?
2db 18650 akku párhuzamosan van kapcsolva. Külön töltő és tápegység van hozzájuk.
Illetve 5db ilyen 2-es akkucsomag van összekapcsolva sorosan. (A képen a vezetékek állandóan vannak bekötve, töltéskor és használatkor sincs szétkötve semmi.
-töltéskor az összekapcsolt akkukon nincs fogyasztó
-használatkor az akkutöltők nem kapnak tápfeszültséget
Köszi!
(#) rascal válasza zoka hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Ha a töltőelektronika kibírja azt, hogy rajta van az akkun, miközben nem kap tápot, és ilyenkor nem is kezdi lemeríteni az akkukat, akkor működőképes. Az elektronika leírását nézd meg, hogy rajtahagyható-e az akkun folyamatosan?
(#) antikzsolt válasza zoka hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Azokat az aksikat mérd le egyesével. És azután dobjad ki. Szerez leselejtezett laptopból aksikat. Sokkalta jobban jársz. ultra 25 gram laptop 41g. Ja és nem kekk minden nap feltöltenem mint az ultrákat. Pedig csak egy sima ledes lámpát üzemeltetek róla.
(#) Kovidivi válasza zoka hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Tökéletes. A képen szereplő adapterek fél Ampert tudnak maximum, remélem nem olyat használsz. Én készítettem egy ilyen töltőt, 4 tápegység, 4db TP4056, 5 pólusú DIN csatlakozóra vezettem ki a töltőket, így 1S-től 4S-ig bármit tudok tölteni ugyanazzal a töltővel, és csatlakozóval. A kábel 5x0.75-ös, 30cm hosszú, így nem nagyon torzítja el a töltés menetét.

Nekem is lenne egy kérdésem, kissé bizonytalan vagyok. Szeretnék készíteni egy olyan töltőt, ami balanszeres, és fix feszültséggel tölt. Tehát van mondjuk egy 13V-os tápom, ezt csak csatlakoztatom mondjuk egy akksis csavarbehajtóhoz, amiben 3 soros cella van (4.1x3=12.3V), azon van 3LED, amik a balanszer áramkör működését jelzik, és akkor van feltöltve az akksi, ha mind a 3LED villog.
Ami számomra zavaró, hogy ha a táp mondjuk tud 1A-t, a töltés elején valószínűleg fog is ennyi folyni, de a végefelé nehezen tudom megjósolni az áram nagyságát, hiszen a cellák belső ellenállása korlátozza csak. Mondjuk 3x0.1ohm, az 0.3ohm, 13-12.3V az 0.7V, 0.7/0.3 az 2.333A. Tehát ha a tápnak van áramkorlátja, ilyenkor is 1A fog folyni, tehát erre kellene méreteznem a balanszer áramkört is, ami lehetetlen, mert 12V 1A-t kellene elfűtenem egy zárt térben. Esetleg ha már két cella fel van töltődve, de a 3. még nincs teljesen, akkor is 8W hő keletkezik. Ha mindhárom cella kész, esetleg lekapcsolhatom őket relével.
Vagy be kellene rakni egy soros ellenállást, így a töltés vége felé csökkenne a kialakuló áram? Amit láttam kapcsolásokat 100-200mA-nál nem folyik nagyobb balansz áram. Hogyan oldják meg, hogy a balanszer áramkör ne fűtsön túl sokat, de mégis eleget? Köszi.
(#) zoka válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Köszi a válaszokat! A képen szereplő mobiltelefon töltő tápegységek csak illusztráció, az akksik úgyszintén, nem ilyen akkuim vannak. Elvileg így ha 1A tudna ez a kis töltő akkor a párhuzamban kötött akkukat kb 0,5A-el töltené, amimég elfogadható töltési idő. Beteszek 3db 2ak-ös relét amivel le tudom választani a töltőről az akkukat, ha nincsenek töltve.
Egyébként én is szerettem volna egy ilyen balanszeres töltőt, hogy csak ráadok huszon akárhány voltot aztán kész, de nem igazán találtam jó megoldást.
Az akkukat azért akarom párosával használni, mert így dupla áramot fog bírni. Egyébként egy stereo TDA7492 D osztályú kis erősítőt hajt meg és egy hordozható bluetooth hangfal lesz. Nem titkolt cél, hogy lenyomja a híres JBL Extreme henger hangszóróját
(#) Kovidivi válasza zoka hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Felesleges leválasztani a töltőt az akksiról szerintem. De ha van helyed, csináld úgy. Nem fogyaszt az áramkör szinte semmit bemenő feszültség nélkül
(#) rascal válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Biztos csak olyan táp jó, ami a feszültségét le tudja szabályozni úgy mint egy labortáp, amikor az áramkorlát működésbe lép, csak itt jó a fix feszültség és áram limit. (pl. 12.3V, 1A) Amíg mindegyik cella 4.1V alatt van, addig a ballancernek nincsen dolga, amikor mind eléri a 4.1V-ot akkor sincs, mert akkor már a legjobban feltöltött akku határozza meg az átfolyó áramot. Neki kell a legkevesebb, a többi pedig kénytelen beérni annyival, amit ez átenged. Ha nagyjából azonos állapotban vannak az akkuk, akkor rövid az az idő, amíg egy-kettő már 4.1V-on van, míg a többi pedig alatta, illetve kicsi a különbség az áramigényben és ezt kell csak a ballancernek elvezetnie. Ilyenkor nem lesz nagy igénybevételnek kitéve. De ha valamiért nem ideálisak az állapotok akkor akár az általad számolt 8W is kijöhet. Ha ráérsz, akkor töltheted alacsonyabb árammal, amit még a ballancerek biztonsággal el tudnak fűteni legrosszabb esetben is. Esetleg azt még el tudom képzelni, hogy az egyes cellák ballancerei odaszólnak a tápnak, hogy csökkentse a max áramot, ha már nagyon kezdenek izzadni.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
Következő: »»   142 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem