Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   152 / 315
(#) lelkes amatőr válasza maguspr53 hozzászólására (») Máj 15, 2017 /
 
Nem gond, eleinte én is mindig a képre böktem. Ha a fájl nevére böksz akkor külön ablakban teljes méretben nyílik meg a kép, úgy több látszik.
(#) fecus hozzászólása Máj 16, 2017 /
 
Sziasztok!

Érdeklődöm, hogy ha 12V-os fúró aksiját alakítom Li-Po-ra akkor mit várhatok a 3*3,7= 11,1V-os táptól? Sokat vesz el az erejéből? Érezhető?

Más: Ha 3 db 18650-es aksi férne bele. Lehet kapni 18650-es formában Li-Po aksit? Vagy van valakinek ötlete 65*65*31mm helyre 3S Li-Po aksira?

Firefighter1: Tudnál linket adni ahol tanácsot kaptál? Úgy olvasom a Te problémád is hasonló.
(#) Kovidivi válasza fecus hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Az erejéből nem fog semmit elvenni. sőt! A Lithium ion cella belső ellenállása sokkal kisebb, ezáltal kevésbé esik a feszültsége mint a régi NiCd-nak. Arra vigyázz, hogy az akksipakk súlya is kisebb lesz, nehogy orra bukjon a fúró a "kiegyensúlyozatlanság" miatt.
(#) nedudgi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Erre kisebb belső ellenállásra tudsz forrást mutatni? Én csak ezt találtam.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2017
(#) Massawa válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Azt hittem ez már nyilvánvalo. Hiszen minden szerkezet, amiben ilyen akkuk vannak, pontosan erre a tulajdonságra épül, hogy a LiPo vagy LIon akkunak alig csökken terhelésre a feszültsége, söt védeni kell, hogy ne kerüljön ki ebböl a tartományból - ne süljön 3,2 V alá cellánként. Eddieg ezt más áramforrás nem igen tudta.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Forrást nem tudok. Mikor szerettem volna összefüggést találni egy lithium ion cella kapacitása és belső ellenállása között, pont ezt írta a tanulmány, hogy nincs összefüggés, nem lehet következtetni semmire. A 300 ciklust megélt cella belső ellenállása ugyan akkora mint egy újé. Ezt én is mint kijelentés és nem mint tény kezelem, de ezt tapasztaltam egyébként én is. A másik, hogy 12V-hoz 10db soros NiCd cella kell, ami magától önkisülésbe megy pár hét alatt, károsodik, és onnantól már egyre gyengébb az egész akkupakk. Lithium ionnál 1 év múlva sem lesz probléma, nem kell havonta feltölteni, lemeríteni. Tehát hosszú távon (fél év) a NiCd belső ellenállása nőni fog.
Egyébként lehet, hogynigazad van, és a gyárból éppen kihozptt NiCd akksi szuper, jobb, mint egy lithium ion, csak mire eljut hozzád, már fél évet volt tárolva egy üzlet polcán 36fokban, és esélyed sincs, hogy normális minőségűhöz hozzá juss. Főleg mostanában, mikor hódít a li-ion.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2017
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Jó, hogy szerkesztettem, és küldés után rájött a rendszer, hogy kifutottam az időből...
Azt írtam, egy 18650-es 15A-es cella belső ellenállását kellene megnézni, mert a cikkben valami 800mAh-s típust teszteltek? (csak átfutottam).
A NiCd-mal az is a baj, hogy az árusok a "tucatjával olcsóbb" elv szerint rendelnek, csak idóközben ugye tönkre is megy szegény cella...
(#) martin96 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Gyártanak még egyébként a nagyobb márkák NiCd-t vagy már csak a kínaiak maradtak?
(#) nedudgi hozzászólása Máj 16, 2017 /
 
A linkelt cikk (első találat volt nálam), 7,2V/500mAh körüli pakkokról szó. A NiCd pakk belső ellenállása fele a lítiumos celláénak.
A Bosch PSR12 fúrógépemben 6-7 éves a pakkot évente öt-hat alkalommal töltöm, és eddig nem kellett töltéssel kezdeni a munkát.
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Akkor Te vagy a "kivétel erősíti a szabályt" . Örülök, hogy neked van működő NiCd-os géped. Ritkaság az ilyen.
(#) Kovidivi válasza martin96 hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Van gyártó biztos. Pl. Eneloop, Sanyo. Ha jól tudom a NimH be van tiltva? De ez már tökre OFF.
(#) KTobi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
A sanyo gyártotta az eneloop szériát, de felvásárolták a céget. Pár éve már másik gyártó (panasonic) tulajdona (de fut tovább). Az eneloop NiHM, nem NiCd
(#) jFET hozzászólása Máj 17, 2017 /
 
Sziasztok!

12V és 18V-os NiMH akkus fúrógép akku pakkokat szeretnék Li-ra cserélni. A kérdésem az lenne, hogy a 18V-os elbírja az 5db 18650-es cellát? A régi NiMh töltőket átalakítanám, csak a trafó maradna, azzal egyenirányítás pufferelés után hajtanék megfelelő töltő modulokat. Ebay-en nem találtam olyat amivel tudok 3db és 5db sorbakapcsolt Li-ion akksit tölteni, 1A-rel. Találkoztatok már ilyenekkel? llyesmire gondolok: http://www.ebay.com/itm/2Cells-Single-Lithium-ion-Battery-Charger-M...9Yw2WW csak 3 és 5 cellához. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Kovidivi válasza jFET hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Nem találkoztam még ilyennel. Balanszer is kellene, tehát az összes cella kivezetéséhez hozzá kell férned. 5x4V az 20V, pont jó a 18V akksipakkba.
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Beirod a doogleba hogy "4S lipo charger" és egy halom találat jön ki......
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
De nem olyan, amit a régi töltőbe be tudsz építeni. Árfekvésbe is 17$-tól kezdődnek ezek az univerzális töltők.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2017
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Abba nem, de szerintem ez nem is igen fog müköni mert a Li akkukhoz más teljesitmények meg feszültség kell.
Ha a trafoja ad legalább 24-25V-t (AC) akkor az talán használhato csak lassan fog tölteni.
(#) jFET hozzászólása Máj 17, 2017 /
 
3S-hez már találtam: http://www.ebay.com/itm/2A-1S-2S-3S-Lithium-Li-ion-Cell-18650-Batte...l5Y28V-
Természetesen megfelelő (áramfelvételt is figyelembe véve) túlmerítés elleni védelemmel építem be az akksikat. A másik kérdésem az lenne, hogy van egy régi 4,8V-os NiMh akkupakk szintén Li-ionra kellene cserélni de az csak 4,2V/akku max. Erre van valami megoldás?
(#) Kovidivi válasza jFET hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Ez nem töltő, csak egy step down konverter, 3x4.2V-ra beállított feszültséggel. Nem figyeli sem a cellák feszültségét, nem jelzi, ha kész a töltés, nem balanszíroz. Ez nem töltő, és mint mondtam, normálisat nem is fogsz találni. Legjobb esetben fogsz egy védelmet (túltöltés, túlmerítés, áramkorlát), egy balanszer áramkört, és egy dc-dc konvertert természetesen áramkorláttal, ami a trafódból a megfelelő feszültséget előállítja. Van olyan CC CV step down modul, ami jelzi, ha az áram a beállított 1/10-ére esik vissza, ez talán használható, de a balansz áramkör még mindig kérdéses, hogy megfelelő feszültségnél lép-e életbe, tehát hogy a védelem, a töltés végét jelző LED, és a balanszer áramkör összhangban van-e. Ezt viszont már neked kell kideríteni.
(#) Mircsof hozzászólása Máj 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Régen lemerült Li-ion laptop akut szeretnék feléleszteni. Áramkorláttal szépen feltöltöttem 3.8V feszültségre. A laptopon azt írta, hogy 10,8V ez 3 sorba kötött, és kettesével párhuzamosan kötött akut jelentett. Tehát egy csoport 3.6V feszültségű.
A kérdésem az, hogy ezt mekkora feszültséggel kellene tölteni, hogy teljesen fel lehessen tölteni őket?
Tudom van hozzá töltő stb, de ezek már 2 éve pihentek a padláson, és akkor is azért kerültek oda, mert hamar lemerültek... Magyarul ezeknek már majdnem mindegy mivel vannak töltve, csak szeretném megtudni a töltéshez szükséges feszültségértéket.
Előre is köszönöm az információt.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2017
(#) Massawa válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
4,2v-ra cellánként.
(#) jFET válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
Nem olyan egyszerű ez úgy látom. Védelemre ezt néztem ki: http://www.ebay.com/itm/3S-11-1V-12-6V-25A-W-Balance-18650-Li-ion-L...dZEOhH. Az akksik folyamatos 25A terhelést bírják, szakaszosan 35A, fúrónál vannak nagy áramok azért használnék ilyet. Az előzőleg linkelt modulban használt SY6912 ic adatlapját elolvastam, az alapján nem tűnt rossznak. Esetleg IMAX b6 töltővel kapcsolatban mi a tapasztalat? Az olcsóbb kínai miben tér el az eredetitől?
(#) Massawa válasza jFET hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
Nekem már évek ota van egy B6-s töltöm. Eddig nagyon bevált. Az enyém azonban csak 18 V-ra megy igy 4 cellát nem tud tölteni. Vannak ujabbak azok állitolag tudnak 4S akkut is.
A piacon mindegyik kinai igy nem tudom mi a kérdés ( igaz áruk ingadozik és anno a kinai is csak a webshopban volt olcso, de ugyannyit kértek a szállitásért is, igy végül is csak 5-10%-l volt olcsobb mint a helyi modellboltban.)
(#) every hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Szia! Van egy Güde 370/36-os akkumulátoros fű nyírom annak van a Güde Li-Ion 36V 2,6Ah aksija. Azt akarnám, hogy lehessen nem csak aksiról üzemeltetni hanem áramról. Tehát volna az áramkör ami csinálni annyi áramot mint az aksi és úgy bedugva hosszú kábellal a hálózatra mint a hagyományos fűnyíró. Tudnátok valami ilyen kapcsolást feltenni? Vagy e*ay-on létezik ilyen? Köszi!
(#) Massawa válasza every hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
A legegyszerübb ha veszel két notebook tápot (18V/4-5A vagy 90 W). Ezeket sorbakötve kapsz 36V-t. Ha a motor nem nyel tul sok áramot az induláskor, akkor egyböl menni fog. Ha igen, akkor köss sorba a motorral egy 45-50W-s autoizzot.
Természetesen a 230 V-t kell huznod a fünyirohoz, s nem az alacsony feszültséget.
Esetleg még arra kell vigyázni, hogy a külsö tápot nem az akkuk polusainak a helyére kell kötni mert lehet, hogy van belül egy védö elektronika ami az akkuk hiányában müködésképtelen lesz. Azaz direkt a motorra kell kötni a külsö tápot.
(#) Kovidivi válasza jFET hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
Ezt a védelmet már használhatónak nevezem, főleg a balanszer része miatt. Szerintem rendelj hozzá egy ilyet: Bővebben: Link, és használd. Ehhez nagyobb táp kell, mint az akksipakkod feszültsége, mert step down modul. Én annyit csinálnék még, hogy ha valamelyik balanszer bekapcsol, akkor letiltanám a konverter működését (Fb láb magasra húzni), így rendesen fel lesz töltve minden cella, a védelem nem lép közbe. Ha ezt nem csinálod meg, akkor a védelem fog lekapcsolni, de legalább már van balansz áramkör. Minél többször lesz feltöltve és kisütve, annál jobban egymáshoz igazodnak a cellák.
(#) gyula166 válasza jFET hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
hali! kaptam kölcsönbe nem eredeti b6 ac töltőt, hát.. veszek én is. feszmérője pontos, műszerem és közte 0.02V eltérés. töltöttem vele az autóm akkuját, 18650 li-ion cellákat, nicd akkut, eddig semmi problémám nem volt, tudja amit kell. ami külön jó benne, méri a beletöltött kapacitást mAh-ban.
(#) Firefighter1 hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Egy 5 cellás pakk milyen hamar csuszik szét és mennyivel hamarabb adja be a kulcsot ha csak minden 3-4. töltés után ballanszolom?
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2017
(#) Massawa válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 18, 2017 /
 
Ezt valoszinüleg senki sem tudja neked elmondani, mert elég nagy a szorás a cellák között, meg azt sem tudjuk milyenek a celláid.
(#) fecus hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Valaki rendelt már ilyet az Ebay-ről ami bevált és tudta amit írnak:
18650 20C
Következő: »»   152 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem