Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   156 / 250
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Jún 3, 2017 /
 
Éppenséggel létezik, de igencsak drága.
Bővebben: Link
(#) Hetope hozzászólása Jún 8, 2017 /
 
Jöttök a BURABU-ra?
(#) elektroncso válasza Hetope hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Én igen.
(#) rf_sampler válasza Hetope hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Ott leszek.
(#) Gafly válasza Hetope hozzászólására (») Jún 8, 2017 / 1
 
Természetesen.
De csak szombaton, és délelőtt (hogy készen legyen az ebéd).
És pénzt nem viszek magammal, nehogy vegyek valamit

Viszont ha valakinek kell vigyek cuccokat, most (azaz időben) szóljon...
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
(#) Doky586 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Idézet:
„pénzt nem viszek magammal”

Eszerint lehet természetben is törleszteni a belépődíjat..?
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Csinos lányok és (néha) fórumtársak szoktak őrt állni a bejáratnál.
A többit képzeljétek el
(#) rf_sampler hozzászólása Jún 8, 2017 /
 
Én már ma elkezdtem a költekezést, rendeltem (ebay) egy TYT MD-390 DMR rádiót és akksi eliminator-t hozzá. Sörre valót azért biztos viszek a BURABU-ra.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
(#) Gafly hozzászólása Jún 9, 2017 /
 
Akkor Csepel holnap. Előretolt állások már elvileg kiépítve
(#) szendi001 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Sziasztok! Milyen volt a Burabu? Idén nem jutottam ki.
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Ha engem kérdezel, akkor a "volt már jobb" is kategória.
Eső nem esett, nagy meleg nem volt, tömeg sem. Panasz sem.
Sokat nem veszítettél...
(#) Hetope válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Nyolc óra után érkeztem és alig tudtam parkoló helyet találni.
(#) bbb válasza Gafly hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Esett az, csak délután, még a tombolda előtt.
(#) granpa hozzászólása Jún 12, 2017 /
 
Szervusztok!
Elnézést az offért, az kérdezem: A BURABUN, mindjárt a "kiállító tér" elején, balra voltak, akiknél volt Nixie cső (első drótkerítés mellett), de mire odaértem, elmentek. Kik ők, tudja valaki az elérhetőségüket? Valamint a "Tungsram"-osok elérhetőségét? Ők a következő kerítés előtt voltak, szintén balról.
Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2017
(#) BESENYII válasza granpa hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Üdv.
Azon a részen nixi csö - két fajta is a HA7JQU Sanyinál volt kitéve. Négy és öt digites mindkettő kis panelon meghjtó IC-vel.
(#) granpa válasza BESENYII hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Írtam privát üzenetet, hogy ne itt offoljak.
(#) andogeri válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Jó volt, a szokásos lom- és zsibvásárral.
(#) kalaci hozzászólása Jún 24, 2017 /
 
Meglehetősen kezdő vagyok ebben a tárgyban. Kerámiaszűrőt szeretnék meglévő AM rádióba beépíteni. A katalógus szerint 3 kOhmos lezárások közé kell tenni. Hogyan kell az illesztést kiszámítani? Az első KF trafóra egy szekundert tekernék, a menetszám áttétel az impedancia áttétel négyzetgyöke. De mennyi a primer, rezgőköri impedancia? A rezonancián ohmos, R=2 * Pi * Fo * L * Q. Az L számítható, ha ismerem a rezgőköri kapacitást. Eszerint meg kell mérnem a tekercs jóságát (Q)?
(#) pucuka válasza kalaci hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
A lezárásokhoz ismerned kell a meghajtó fokozat kimenő, és a következő fokozat bemenő impedanciáját. Olyan illesztő áramkört kell használni, ami ezeket 3 kohmra illeszti. Ezek lehetnek szélessávú, hangolt transzformátorok, vagy kapacitív osztók.
Ha hangolt transzformátort használsz, annak áttétele a primer szekunder menetszám (ezesetben a leágazás menetszáma, ami a meghajtó fokozat, és a táp közt van, nem a teljes rezgőkör menetszáma) viszonya, a Q csak úgy kerül szóba, hogy a KF erősítő kimeneti, és bemeneti impedanciája ne terhelje túlságosan a rezgőkört. Ezt a rezgőkör megfelelő menetszámnál történő megcsapolásával lehet megoldani, mint auto transzformátort. Magához a kerámia szűrő illesztéséhez is csak áttételesen van köze, mert a lezáró impedancia is terheli a rezgőkört. De kerámia szűrő használatánál a hangolt transzformátornak nem sok jelentősége van, mert a szűrő jósága sokkal nagyobb, mint bármely egyszerű hangolt köré, hiszen azért szeretnéd használni, hogy a sávszélesség kisebb legyen.
(#) sdrlab válasza kalaci hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Hogy a kérdésedre is kapj választ...., kiszámítani reménytelen a Q-t..., sokkal egyszerűbb és meggyőzőbb lemérni! Csinálsz egy feltételezett menetszámú szekundert, majd tisztán ohmos lezárással megméred az ott látható impedanciát. Ebből, és a menetszám arányokból már kiszámíthatod pontosan mennyi a primerköri impedancia, minden részleteivel együtt. Innen pedig már egyenes az út egy pontos szekunderhez...
(#) Bell válasza kalaci hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Jó pár éve néhány középhullámú rádióba építettem 3 lábú KF szűrőt, nagyon minimális átalakítással.
Nem emlékszem a részletekre, de a lényeg, hogy az erősítő elejére kerüljön és a tranzisztorok, vagy IC-k egyen szempontból rendben legyenek.
Kicsit utána kellett hangolni a KF-eket és az antenna kört is, így sokat dobott a szelektivitáson. Általában kevés a hely, a tekercsek áttekerése nem egyszerű és semmivel sem lesz jobb, mint az eredetivel.
(#) kalaci válasza pucuka hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
A meghajtó kimenő impedanciája jó RF tranzisztor esetén legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a KF trafóé, el lehet hanyagolni, a következő fokozat bemenő ellenállása is jól kiszámítható. Köszönöm, hogy említed a megcsapolást, elfelejtettem volna. A kerámia szűrőről azt írja a Murata, hogy a közelszelektivitása jó, de az áteresztősávtól távolabb durván hullámos, ezért kell mellé az LC kör.
(#) kalaci válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Köszönöm, jól értem, hogy a kisérleti szekundert mérjem terheletlenül és terhelve, és abból ki tudom számolni a generátor belső ellenállását? Talán még egyszeűbb egy trimmerrel terhelni, amíg fele lesz a feszültség, és akkor a generátor ellenállása megegyezik a trimmer ellenállásával... A Q-t pedig sávszélesség-méréssel állapítsam meg?
(#) kalaci válasza Bell hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Köszönöm a tanácsot, én is a ringmodulátoros keverő utáni első tranzisztor kollektorkörébe akarom bekötni, de nem 3, hanem 9 lába van a szűrőnek (SFT455). A DC-re ügyelek. Azért ls kell a szekunder, mert a szűrő ugyan nem vezet, de a DC torzítja a piezó lapkát, kerülendő.
(#) sdrlab válasza kalaci hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Ha nem kell pontos érték, úgyis megmérheted, de kicsit biztosabb, ha két eltérő értékű(max 10x-esen) lezárással teszed meg, nem pedig üres járásban. De az elvet érted, az a lényeg.
(#) pucuka válasza kalaci hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Nem ismerem a kapcsolásodat, de nyilván a KF több fokozatú. úgy gondolom, hogy a többi fokozat változatlanul hagyása mellett teljesül a feltétel a távolabbi szelektivitásra.
Egy ilyen tranzisztoros fokozat bemeneti ellenállása 1 - 2 kohm, a kimeneti 5 - 10 kohm körül lehet, ezért lehet egyszerű megoldásként Bell fórumtárs eljárása, hogy csak egyszerűen berakta a két fokozat közé, és némi utánhangolással megoldotta a feladatot. A lezáráshoz szükséges 3 kohm -tól való eltérés nem egetverő, persze ha újratervezed az áramkört, akkor érdemes az illesztésekkel precízebben törődni.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) kalaci válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Orosz rádió a hetvenes évekből, és - ottani szokás szerint - összevont szelektivitású szűrő van benne: 4, egymással kapacitíven csatolt rezgőkör. Ha jól van behangolva, valószínüleg van olyan jó, mint bármelyik sárga Murata kerámiaszűrő, de hát az eltelt 50 év alatt elmászhatott. Eredetileg GT322 Ge tranzisztorok voltak benne, párat már kicseréltem BF450-re, a kollektoráram megtartásával, a bázisosztót korrigáltam. Katalógus szerint 1 mA-nál a kimeneti ellenállás 12.5 kOhm, a bemeneti pedig 2 kOhm. A tranzisztor kapacitásai kicsit mások, biztosan utána lehet hangolni.
Nem hagynám meg az egész szűrő blokkot, csak az első KF tranzisztor kollektorkörét, a következő fokozathoz pedig a szűrővel 1 kOhmot sorbakötve illesztenék. Annak a kollektorköre is hangolt, szekunderében van a demodulátor. Jól érzem, hogy ennyinek elégnek kell lennie?
(#) pucuka válasza kalaci hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Próba, cseresznye. A négy csatolt rezgőkörös szűrőt jól behangolni csak wobbulátorral lehet szerintem. Azért egy Murata szűrőnek valószínűleg jobbak a tulajdonságai, főleg stabilabbak.
(#) kalaci válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Nekem is a stabilitás lebeg a szemem előtt.
Utolsó kérdés a témához: valamelyik katalógusban azt olvastam, hogy a kerámia szűrőt meghajtó rezgőkörnek ne legyen a jósága 50-nél nagyobb, mert rontja az átvitelt. Eredeti állapotában a Q=130 volt. Ha megszüntetem a megcsapolásnál történő meghajtást, és a rezgőkör legmelegebb pontját kötöm a kollektorra, meg a terhelés is áttranszformálódik a primer oldalra is, akkor talán eléggé elrontom, de ha nem, akkor kössek a tekerccsel sorba egy ellenállást? Szerencsére az orosz KF-be nincs beépítve a hangoló kapacitás, így meg tudom csinálni. De az is lehet, hogy ez már "overkill"...
(#) Hetope válasza kalaci hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Hát én biztos hogy nem nem rontanák el egy jól működő rezgőkört.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2017
Következő: »»   156 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem