Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   98 / 122
(#) Zsolt355 válasza szamóca hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Sajnos nincs, csak egy multiméter.
(#) Zsolt355 hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Holnap kicserélem mind a hatot. ( két típus ) Meglátjuk.
(#) szamóca válasza Zsolt355 hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Így nehézkes. Ha van egy másik erősítőd, (lehetőleg >100kOhm bemeneti impedanciával) és hozzácsatolt hangsugárzód, akkor az erősítő bemenetét tapintócsúccsal ellátva, kellő óvatossággal, a rajz segítségével a jelutat követve vizsgálódhatsz. Ahol megjelenik a zaj, abban az egységben lesz a hibás alkatrész.
(#) Zsolt355 hozzászólása Júl 19, 2017 /
 
Megnéztem a neten sok fotót. Egy alkatrész nem stimmel. Az értéke igen. Épp a bal csatorna hangszínszabályzó bemenete.

44.jpg
    
(#) bekeipeter válasza Zsolt355 hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Ütögesd meg a szabályzó modult, mert a VT modulcsatlakozók nem valami jók. A modulon lévő elektrolit kondikat nem ártana kicserélni. Minimális zaja van a gépnek, mivel földhurkos. Ha visszább olvasol megtalálod a hozzászólásaim között a megoldást. A súgást a hangszín kör "leszakadása" okozhatja.
(#) Zsolt355 hozzászólása Júl 20, 2017 /
 
Először a képen látható kondikat kezdtem kicserélgetni, erre nem történt változás. Aztán jöttek a tranzisztorok. Itt elsőnek a bejelöltet cseréltem, és teljesen megszűnt az alapzaj mindkét oldalon. Teljesen csendes lett, üresben max hangerőn is. Kicsit keveslem a mélyet, erre esetleg van valakinek ötlete, hogy lehetne több? És nem szűnt meg az egyik fő hiba, hogy a bal oldalon nem működik a hangszínszabályzás. Sem a mély, sem a magas.

55.jpg
    
(#) gyuszo válasza Zsolt355 hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Idézet:
„Hozzájutottam egy kívülről szép 6060-S-hez”

A Videoton RA 6360-S-re gondolsz, mert amit leírtál nem létezik.
Érdemes leírni a pontos típust, hogy tudjuk melyikről van szó. Így tudunk jobban hozzászólni, segíteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
(#) Zsolt355 válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Igazad van. 6360-S. Elírtam.
(#) Robi222 hozzászólása Aug 5, 2017 /
 
Üdv mindenkinek! Végig olvastam 40 oldalt, de nem találtam hasonló hiba leírást. Ha már mégis volt róla szó akkor bocsánat. A lényeg: egy kedves rokontól kaptam egy EA 6383 típusú Videoton erősítőt, de sajnos nem működik megfelelően. A HIBA a következő : bizonyos időközönként (ez változó lehet akár félórás hibátlan működés is, de van mikor egy perc után elkezdi) bemeneti jel nélkül is torz, sercegő, recsegő hangot küld mindkettő hangfalra. Illetve ha van bemeneti jel a fenti hiba esetén abból semmi sem hallható, csak a sercegés, ropogás... Majd pár másodpercre újra vissza tér a hang aztán ismét a sercegés. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) bekeipeter válasza Robi222 hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Szia, nézd át először a csatlakozókat. Egy ki Izopropil alkoholos tisztítás nem ártat nekik! Ilyen hibát okozhat a fejhallgató csatlakozó is!
(#) Robi222 válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Meg próbálom, köszi!
(#) buxy válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Kedves Péter! (De bárki segíthet. )

Van egy RA-6363s készülékem, és szerettem volna az alapzúgását megszüntetni. Meg is csináltam a módosításaidat, sőt, inkább erre a verzióra hasonlít az én készülékem kialakítása, tehát gyárilag vannak benne szép vastag fekete vezetékek (ugye a rajzon kékkel jelölve), és néhány "sziget" másképp van kialakítva. Cseréltem a tápszűrő, alaplapi 3 db, szabályzó panelen az összes elkót.

A problémám: ugyan rengeteget javult az alapzaj (például a kezemmel közelítve a szabályzó panelhez már nem erősödik), de még mindig maradt egy jól hallható búgás. Az alábbiakat tudtam megfigyelni:
- Előfok, hangerőszabályzó, hangszínszabályzó után kerül rá a búgás (ezek állásától független).
- Balansz állásától már függ.
- Némító funkció bekapcsolásakor teljesen megszűnik.

Azt néztem még, hogy nyáklapon megy a kész hangjel a balansz-szabályzó kimenetétől a végfok-panelek 2-es lábáig. Ezek a csíkok eléggé érzékenyeknek bizonyultak arra, ha kézzel közelítettem, és ráadásul pont ott mennek egy halom tápvonal szomszédságában. Ezeket is elvágtam mind a 2 (pontosabban 4) végpont tövében, és egy-egy árnyékolt kábellel helyettesítettem (végfok panel 3-as lábára az árnyékolás, másik vége nincs bekötve, belső ér értelemszerűen a hangjel). A zavarérzékenység megszűnt, a búgás nem.

Ha már így szabadon köthettem a végfok bemenetét, ki is próbáltam pár alternatív helyről megtáplálni:
- A balansz-szabályzót kikerülve közvetlenül a szabályzó panel kimenetére (4-es, 7-es láb): nincs változás az előbbiekhez képest.
- A szabályzó panel bemenetére (2-es, 12-es láb): a jel és a búgás is egyaránt halkabb.

Azzal is kísérleteztem, hogy egy 10 kOhm-os ellenállást forrasztottam:
- A végfok panel 2-es és 3-as lába közé: búgás és jel egyaránt halkabb lett.
- A balansz szabályzó kimenete és egy föld-sziget közé: csak a jel lett halkabb, a búgás maradt.

Most tanácstalan vagyok, mert:
- Ha a némító hatására a végfok bemenete földelődik, akkor megszűnik a búgás, tehát nem a végfokpanelen keletkezik.
- A szabályzó panel be- és kimenetén is megvan búgás, de a hangszínszabályzó mégsem hat rá.

Szóval a kérdésem, hogy van-e ötleted, hogy mi okozhatja? Köszönöm előre is a segítséget!
(#) jimmi12 hozzászólása Aug 23, 2017 /
 
Sziasztok!
Az alábbi problémában kérnék segítséget:
- nagyon régen vettem egy trafó hibás RA6363-at, a trafó csere után működik, viszont a rádió folyton elhangolódik és egy idő után az indikátor led-ek is elalszanak. Szétszedtem a gépet és a 7815-ös stabilizátor pár perc után forró. Ami nekem gyanús az a szabályozó modul táp bekötése. A csatolt képen a szürke vezeték elvileg a tápegységre kellene, hogy menjen, viszont az FM kapcsolóra van kötve...
Igazából az sem tiszta, hogy a táp panelen hova kellene kötni, mert a kapcsolási rajzon csak egy ˝~" jel van jelölve. Valaki esetleg tudja hogyan kell helyesen bekötni?
(#) djhans válasza jimmi12 hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Jól van kötve, a fehér vezeték megy a táp panelre. Valami hibás alkatrész van a 15V-os ágon azért melegszik. Ami erről megy az a következő: AM panel, FM modul, Sztereó dekóder, hangolásjelző panel.
(#) jimmi12 válasza djhans hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Köszönöm, az AM,FM panelt már cseréltem, megnézem a sztereó dekódert is, de a hangolásjelző panelt mindenesetre kiszedem, meglátjuk mi lesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2017
(#) djhans válasza jimmi12 hozzászólására (») Aug 23, 2017 /
 
Lehet a 7815 is hibás. Mérgetni kell.
(#) macibacsi hozzászólása Okt 6, 2017 /
 
Találtam itthon 5 pár MN2488-mp1620 darlington párt. Ezekkel hogyan lehetne működésre birni a végfokot, és milyen alkatrészeket kéne módosítani?
Beforrasztva, élesztés után olyan hangja van, mint amikor túlvezérlem a kazettát.
(#) marcus hozzászólása Nov 5, 2017 /
 
Üdv!

Valaki tudna segíteni az ea7356 erősítő kijelzőjének pontos beállításában? Tudtommal a 6383-mas erősítőkben is ugyan olyan van.
(#) bekeipeter válasza marcus hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Azt a kijelzőt soha sem fogod tudni pontosan beállítani! Válassz ki egy pontot és azt állítsdbe pontosan. A többi érték csak úgy ozz van.
(#) marcus válasza bekeipeter hozzászólására (») Nov 8, 2017 /
 
Az a bajom, hogy nem egyformán világítanak, peddig semmi különbség nincs a két oldal között, meg a közepéig világít kb. és belevillog a vége is.
(#) bekeipeter válasza marcus hozzászólására (») Nov 9, 2017 / 1
 
Első lépésként kertess bele "egyforma" diódákat. Multiméterrel keress két egyforma nyitófeszültségű diódát a kijelző modulba. Utána adjál a bementere 1KHz-et pl. számítógépről (ezer generátor progi van az iunterneten ingyenesen). Adjál a bemenetre nagyon kevés jelet, majd tekerd fel a hangerőt maximumra kikapcsolt loudness és linear állásban. Köss egy hangszórót mindkét végfok kimenetére. Tehát a hangszóró egyik kivezetését a bal végfok kimenetére, a másik kivezetését a jobb végfok kimenetére. Ezután a balansz potival állítsd be a leg halkabb hangerőt, majd fokozatosan emelve a számítógépen a vezérlő jelet egészen 16V-iv a végfokok kimenetén. A 16V-ot AC állásban mérd valamelyik végfok kimenete és a test között! Ekkor kez el beállítani a műsazereken az 50W-os kijelzési értéket. Majd apránként csökkentsd a vezérlő jelet addig amíg elalszik valamelyik oldalon egy rublika. Ekkor állíts utána a másikat finoman, majd folyamatosa csökkentve a jelet kb. közép tartoömányig, finomítsd a trimmerekkel. Enél jobban nem fogod tudni beállítani!
(#) Mackrim hozzászólása Nov 9, 2017 /
 
Sziasztok!

Készülök elindítani egy RA6363S végfokjait. Minden megvan, gyári tápegysége, 2 végfokpanel kompletten, csak előerősítőm nincs hozzá. Valaki tudna javasolni egy frankó kapcsolási rajzot hozzá? Semmi más igényem nincs, csak egy master volume legyen rajta, nem kell hangszínszabályozás, sem mute.TL071-el megoldható esetleg?
(#) elektroncso hozzászólása Nov 16, 2017 /
 
Sziasztok.
Ma behoztak a suli műhelyébe egy Videoton RA6363S rádiót javításra azzal a hibajelenséggel, hogy a beállított frekvenciáról elmászik (URH FM). Kiszereltem az FM-modult, amit áttanulmányozva arra jöttem rá, hogy a UD83 ZPD10 zener dióda és a hozzá tartozó UT85 tranzisztor az UR89 bázis ellenállással együtt gyárilag hiányzik. Helyette egy 120R-es ellenállás van beültetve a UT85 helyére ami a kollektort köti össze az emiterrel.
Lehetséges, hogy egyes típusokból ezt kihagyták? Minek? Ha beépítem őket, akkor megjavul? A modulban lévő három elektrolit kondenzátort a biztonság kedvéért kicseréltem, a tápot most fogom szkóppal megmérni, hogy jó-e a szűrése.
Előre is köszönöm!
(#) keszeg01 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Hali.
Kíváncsian várom a hiba okát van a családba 2 is és egy tuner mindegyik elmászik.
(#) Gafly válasza keszeg01 hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Ez nem ugyanaz a tervezési hiba, mint ami a nagy Orionokban volt?
(#) antiktelefon válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Típushiba, hogy elmelegedik az FM-modul. Talán a 741 van túlterhelve, és melegedése miatt elmászik a hangolófeszültség, talán más melegedik el, de az biztos, hogy nagyon gyakori a melegedés hiba. Korábban már írta valaki, hogy lehet átalakítani, csak nem ebben a topicban, mivel az összes Vidiben ez a modul van. Azt kéne megkeresni. Elég komolyan átalakította, nem csak javítgatta.
A gyári szervizkönyv szerint (Cleopatraé, de ugyan az a modul): A hangolófeszültség áramkörhöz tartozik még UT85, UD83, UR89 előstabilizátor, melynek feladata a referenciafeszültség (UIC91) tápfeszültség fügésének minimumra csökkentése.
Többször hallottam, hogy a 741-es túlterhelését idővel megoldották, de nem találom, valaki nem tudja esetleg hogyan? Lehet, ez is egy ilyen kísérlet volt?
Az biztos, hogy korában próbáltam külsőleg stabil hangolófesszel, és akkor valamelyik jó volt, valamelyik meg mászott, tehát elég összetett a hiba. Neki kéne ugranom egyszer, van is egy plusz modulom, meg még 7 tunerem, amiből 6-ot meg kéne csinálni. Ez nagyon nem sikerült a Videotonnak...
Egyszer már nekiálltam, de akkor oda jutottam, hogy a javításhoz újra kell hangolni, így akkor hagytam, úgyis csak erősítőként használom őket.
(#) doberman válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Szervusztok!
Én anno ezen linken található leírásokat próbálgattam, a ferritgyűrűs megoldás meglepően sokat javított a "mászkáláson".
(#) gyuszo válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Első próbálkozásnak a benne levő 22n-kat szedd ki belőle és jó minőségű MKT-ra cseréld ki.
Sok esetben már ez is használ és nem fog elmászni. Ha jól számoltam 12 db van a panelen.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2017
(#) antiktelefon válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
Mindkettőtöknek: ezek segíthetnek, de én az összes modulnál tapasztalom a 741-es elmelegedését idővel. Elmászik a hangolófesz. Utánaállítva pár percig jó. De még ha hűtöttem, akkor is volt gond, szóval lehet segít a ferritgyűrű, a kondicsere meg minden, de az elmászó hangolófesz mellett biztosan nem elég megoldás. Most azt keresem, hogy hogy módosították gyárilag a modult. Van 8 modulom, végig kell nézni, hátha valamelyik más, csak nincs helyem és időm mindet szétszedni.
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Nov 16, 2017 /
 
A Videoton 6303 , 6350, 6380, 6363 rádió FM moduljai ugyanazok, tehát a hiba is.
Nem tervezési, hanem kivitelezési ( alkatrész ) hiba.
Következő: »»   98 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem