Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   123 / 141
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 13, 2017 /
 
Sziasztok. Vásároltam 2db 50W-os power ledet ködfényszóróba való beszerelés céljával. Az potikát már megoldottam így senkit sem fog zavarni , viszont led meghajtó áramgenerátor kapcsolást nem találok hozzávalót. Esetleg valaki ismer egy jó kapcsolást ezekhez a ledekhez is? A válaszokat előre is köszönöm. határadatok: 30-33V és 1,6A
(#) pjg válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Idézet:
„Az potikát már megoldottam”


Mit?
(#) szikorapéter válasza pjg hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Elnézést optikát. Mivel nem szeretnék senki szemébe villogni vele csak amikor köd van egy Polski lámpái semmire se jutnak a ködfénnyel....
(#) Saggitarius válasza fari14 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Nem igazan fog ugy viselkedni, mint szeretned. Az ellenallas linearis karakterisztikaju, mig a LED, mivel felvezeto nemlinearis, vagyis mas ellenallas erteket kepvisel eltero aram eseten. A kepmelllekletben egy 3W-os feher led karakterisztikait lathatod peldakent.

Led din R.JPG
    
(#) Saggitarius válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Mekkora a hutoborda? Ekkora teljesitmenyuhoz igencsak testes szukseges.
(#) Saggitarius válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Bővebben: Link Szerintem a Linear LT3476 megfelelo lenne erre a celra: 4 csatornas, egyszeru, keves alkatresszel, de neked csak 2 csatorna lenne kihasznalva. Viszont van egy hatranya, ami lehet neked gondot okozhat: csak feluletszerelt kivitelben letezik, de automotive rated, vagyis pont ilyen felhasznalasokra is ajanlott.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
(#) uniman válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Hello! Talán jobb lett volna, ha még a vásárlás előtt tanulmányozod az erre vonatkozó előírásokat..vagy nem!?
(#) szikorapéter válasza Saggitarius hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
A hűtőborda 2db 2 hűtőcsöves AMD processzor hűtő ventilátoros rásegítéssel.
(#) szikorapéter válasza uniman hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Ennyi erővel a BMV-k HID lámpáját is betiltanám.... főleg hogy náluk a ködfényszóró sem normál izzós.
(#) uniman válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
A lényeget nem értetted meg...ha egy lámpatest izzólámpával került legyártásra és engedélyeztetve, akkor más fényforrással nem használható. Ugyanúgy igaz ez a "HID" fényforrásokra, abba sem tehetsz "villanykörtét".
Mikor majd a "hatóság"kitiltja a kocsidat a forgalomból emiatt (meg az illegális átalakítás miatt helyreállításra és műszaki vizsgára köteleznek), jussanak eszedbe szavaim.
(#) szikorapéter válasza uniman hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Az olyan izzó ami meg "ledes" viszont jó a lámpatestbe az pedig összevissza szór, nem az utat világítja... és még a fénye is "gyenge". Akkor szerezzek ledhez tervezett ködfényszórókat és szereljem bele abba a ledeket?
(#) uniman válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Valószínűleg hiába mutatom neked a "rendeletet" továbbra sem fogod megérteni a "37. § (4) bekezdésében leírtakat...
Persze műszakilag kíváncsi lennék, hogy milyen LED-ről van szó és a konstrukciós megoldása is érdekes lehet. De az 50W-os LED valószínűleg nem 1 db chipből állhat és annak fényét eléggé nehéz úgy fókuszálni/irányítani, mint egy izzó fémszálból minden irányba kisugárzó fényt...
Ha a termék E-jelzéssel rendelkezik..: Bővebben: Link
De nem nekem bizonygatnod most, hanem majd a hatóságnak...
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
(#) szikorapéter válasza uniman hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Van egy belülről fémezett "búra" ami valamennyire tereli a fényt egy középső lencsére, amivel 10m-re fókuszáltam lefelé,a fókuszálási mód ugyan az mint a tompítotté,csak lejjebb helyezkedik el és 10m után megszűnik a fénye mivel a teljes fényt az aszfaltra vetíti le. A többi fény ami "szökni" akar azt a belülről fémezett búra visszaszűri, igaz így minimálisan szellemképes, de már teszteltük szembejövőt nem zavarja. (Mellékúton ismerőssel teszteltük, akkor a ledek 30W teljesítményen mentek.)
(#) Pafi válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Az hogy a foglalatát ugyanúgy alakították ki még nem jelenti hogy bele is teheted járművilágítási célra. Nem fogsz találni olyan, engedélyezett ködfényszórót ami a te LED-edhez való. Nem azért mert LED, hanem azért mert a fényt kibocsátó terület mocskosul nagy, és emiatt nem lehet megfelelően irányítani a fényét. Egy kompaktabb, nagy fénysűrűségű CREE LED-del jobb esélyed lenne. De barkács módszerekkel a megfelelő fénykarakterisztikát annyi munkával fogod tudni összehozni, amennyiből háromszor kijön egy gyári LED-es ködlámpa.

Hogyan "oldottad meg" az optikát, hogy megfeleljen az előírásoknak?
(#) szikorapéter válasza Pafi hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Inkább a tompított lámpa előírásainak felel meg, a többletet amit más irányba szórna a LED,azt a búrán belül visszairányítom , így csak a lencsén át jut ki a fény. Hátrány hogy így gyengébb a fény, viszont még mindig 3-4x erősebb mint a 40W-os ködfényszóróm...
(#) Pafi válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 / 1
 
A lefelé irányított túlzott fényerő is vakíthat nedves útról visszaverődve.
(#) szikorapéter válasza Pafi hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Mivel ködfényszóró,külön kapcsolóval szereltem be ,csak ködben használnám,egyébként megfelelőek a gyári lámpák a normál közlekedéshez. 2 Napja jöttem rá hogy kell egy erősebb ködfényszóró mivel erős ködben semmit sem láttam.
(#) Bakman válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Én még nem láttam olyan ködfényszórót, ami ért volna valami ködben. Az is fényt bocsájt ki, mint a normál lámpatest.
(#) Saggitarius válasza Bakman hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Valoban. Sajnos nagyobb teljesitmennyel se igazan lehet messzebbre vilagitani, inkabb az ellenkezojet eri el az ember, egy atlathatatlan fenyfalat hoz letre.


szikorapeter:

"csak ködben használnám" ez mondjuk nem kerdeses, hanem szabaly.

"AMD processzor hűtő ventilátoros rásegítéssel" ventillatoros??? hova ohajtod felszerelni, ugy hogy vizzaro, vizallo legyen es egyuttal nem zart ter?

Szerintem legjobb ha atragod magad eloszor az ervenyes eloirasokon. Mivel Magyarorszag is az EU tagja, igy ra is vonatkoznak az EU-s aloirasok. Az kodfenyszorora vonatkozo eloirasokat pedig: ECE-R19 azonosito alatt megtalalod. Aminek a 11-es pontja pont az olyasmivel foglalkozik, amit vegre szeretnel hajtani: Penalties for non-conformity of production
Masszoval hazilagosan eloallitott, nem tesztelt es bevizsgalt eszkoz nem engedelyezett, sot buntetik a hasznalatat.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
(#) ierdelyi hozzászólása Szept 1, 2017 /
 
Sziasztok!
Több powerLED-et tartalmazó dimmelhető akvárium lámpa elkészítését tervezem és a tápegység/dimmelés kérdéskörben nem találtam vonatkozó topicot.

Szeretném a segítségeteket kérni a megfelelő méretezésben.

LEDEK: 40db - 3.2-3.4V 700mA 3W teljesítményű powerLED

Ezt szeretném legalább 2 dimmelhető csatornára szétválasztani. (egyik csatorna fixen 10db színes led, többi a maradékból).

Mivel vizes környezet, ezért a feszültséget nem szeretném 48V-60V fölé növelni.

A folyamatos meghajtást nem maximális áramerősségen, hanem 350-500mA-en tervezem a túlmelegedést megelőzendő. (ez a méretezésnél figyelembe vehető)

Lenne pár kérdésem:

1; ledek párhuzamos kötése tudtommal kerülendő (pl. 10 led sorba -> 32V, 3W – ebből 3 párhuzamosan kötve) mert egy chip meghibásodása magával ránja a többit is. Ez így igaz?

2; ha alacsonyabb működési áramerősséget választok ki, akkor elegendő olyan tápegység ami max. 350 vagy 500mA leadására képes a maximális 700mA helyett?

3; a dimmelés hogyan működik ezeknél a tápegységeknél? (csökkenti az áramerősséget?)

4;Drága megoldás1:
ha három PWM vezérelhető (pl. meanwell) tápegységet választok
Ebben az esetben megfelelnek ezek?
Mean Well PWM-40-36(10 lednek 1 db) és PWM-40-68 (15-15 lednek - 2db) (http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=PWM-60 http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=PWM-40 )

5; Költséghatékony megoldás2:
Meanwell LDD-700H LED vezérlőt és hozzá méretezett tápegységet választok.
Itt milyen paraméterrel rendelkező tápegységet kellene választanom? (terv: 1x10Led + 2x15LED)
(http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=LDD-H)

Illetve szívesen fogadok még alternatív megoldásokat figyelembe véve, hogy korlátozott ilyen irányú tudással, tapasztalattal (és pénztárcával) rendelkezem

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.
István
(#) nedudgi válasza ierdelyi hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
1. Igaz. Ha több párhuzamosan kötött alkatrész közül egy megszakad, az áramgenerátor a többi torkán nyomja le a teljes áramot. Ráadásul az sincs biztosítva, hogy az áram egyenlően oszlik meg közöttük.
2. Igen. Kevesebb fényt kapsz, de működik.
5. Egy PT4115 alapú áramkör igen olcsó, 24V tápról 6-7 LEDet tud meghajtani, és dimmelhető (több IC vezérlése közösíthető). Egy DC24V tápegység kiegészítve a PT4115 áramkörrel költséghatékonyabb, mint egy dimmelhető tépegység.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
(#) wbt válasza ierdelyi hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Mélységes elnézésed kérem butus kérdésemért, de ugyan mekkora akvárium, amibe 120W LED fény kell? Én szoktam kiegyenlítő ellenállással párhuzamos LED-eket hajtani, ráadásul feszültséggenerátoros meghajtással (amit már le is szóltak itt 1 éve is), de én betartom a max 70% meghajtóáramot. Igaz, én számolok, de inkább mérek, eddig 1db 4W-os RGBW LED veszteségem van. (leesett az asztalról és olyan helyre gurult, hogy azóta sem találom...vagy az UFO-k elvitték). Persze nedudki-nek igaza van, de sokszor nem szoktunk ilyen precízek lenni. (tévedés ne essék, hónapjaim mentek rá kapcsolóüzemű áramgenerátorokkal való játékra, általában a LED volt az, aki nem teljesítette, amit írtak róla, még ha labortápról volt járatva, akkor sem, így maradt a nemesen leegyszerűsített verzió, a túlméretezés)
(#) Pafi válasza wbt hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
Egyetértek, nem vészes a párhuzamos kötés, pláne az említett előtétellenállásos, feszültséggenerátoros táplálással. Csak annyi a hátránya, hogy pontosan kell beállítani a feszt.
(#) wbt válasza Pafi hozzászólására (») Szept 2, 2017 / 1
 
Igen, ezért mérünk meg hagyunk biztonsági rést. Az üzemi áram felső 20-25%-ában ránézésre fényerőnövekedés nem látszik, illetve arányaiban minimális. Lehet vitatkozni, de ezért írtam, hogy "látszik" !!! A világítást a szemünk miatt csináljuk, ha nem látok változást, akkor nem érdekel, mit mondanak/mérnek okosabb emberek! (megelőzve az ekézést a jelleggörbékkel vagdalkozóktól, tehát nem vitatéma részemről) Higgyétek el, lehet 8bit PWM-el is szép szabályozást csinálni (az alapban csak nagyítóval látszott a parázslása a 10W-os LED-nek és én tudtam csak kicsi ugrást megkülönböztetni a fényerőlépések között (mert én tudtam, hol lesz)). Lehet uA/lm-re belőni mindent, de a LED-ek is szórnak, a driver is, az, ami eddig bejött, a túlméretezés (illetve alulhajtás, kinek mi tetszik). Sajnos a LED-iparban csak egy dolog számít, mekkora a fényerő...minden áron... (kereskedő mondata, soha nem kérdezték meg tőle a hatásfok különbséget 2 cucc között, a világosabbnak látszót vették meg akár 2x-es áron is) Aztán most lehet versengeni a 97.5 meg 98.2%-on...csak nincs értelme. (papíron igen, de egyébként...) Beraksz 3.3V/20A-es sínre 0.47ohmokat párhuzamosan feszgenerátorral, kb 80%-os hajtást mérve, az elmegy 10 évig biztosan. (20 méter magasan, kissé ívelt vason, alattad krokodilok) PipecÚr cége meg minden szerdán kimegy az 1db LED-et cserélni meg áramgenerátort állítgatni egyébként mert átterhelődött a LEDek között az áram? Na persze...
(#) ierdelyi válasza wbt hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat és a megerősítést.

Természetesen a LED meghajtást alulméretezem, mert egy idő után már inkább a meleget termeli minimális fényerő növekedéssel. Ennek pontját még nem tudom, de valahol 60-70% körül tippelem olvasmányok alapján.

A lámpa kialakítása miatt egyéb elektronikát nem igazán tudok beleépíteni a led közelébe (előtét ellenállás, driver) ezért a párhuzamos kötést ebben az esetben kizárnám (de a tapasztalat nagyon hasznos volt)

Ebben az esetben az 5. pontban leírt verziót fogom megvalósítani pici módosítással. (lsd kép) Az ott csatolt meanwell vezérlő már egy dobozban megvalósítja amit a PT4115 tud, némi felárért. Illetve olcsóbban kaptam 5W-os powerLED-et, a 30db-os csomag ebből fog állni max. 1000mA meghajtással.

Ami még felmerült kérdés, hogy az LDD modulokat lehet kombinálni ilyen módon? A vezérelt ledek más típusúak (3x10x5W és 1x10x3W) biztosan minimálisan más a nyitófesz is.

wbt: akváriumos ajánlások szerint 30-50lm/l megvilágítás szükséges low-tech és akár 80lm/l high-tech akváriumhoz. Ezért szükséges ennyi és ekkora teljesítményű led.
(#) nedudgi válasza ierdelyi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
A 3x10x5W azt sugallja, hogy RGB LEDekről van szó. Kérdés, hogy milyen a bekötésük (3+1, tehát közös anódos, illetve közös katódos, vagy 3+3, tehát mindegyik szín külön diódaként köthető be)?
(#) ierdelyi válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nem RGB, ez sima Cree XPE powerLED. Csak a feszultseg es az LDD maximalis terhelhetosege miatt osztottam 3 sorra. A leiras alapjn ez valoban felreertheto.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
(#) cimopata válasza ierdelyi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Lehet egyszerűbb lett volna valamilyen LED szalaggal. Vannak olyanok amiknek nagyon magas 90+ CRI van nagyon jól adják vissza a színeket és fix 12V kell neki nem kell ennyiféle átalakítás.
(#) ierdelyi válasza cimopata hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Ez volt az eredeti terv. De nem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki ezt az irányt (is).
(#) Pafi válasza ierdelyi hozzászólására (») Szept 4, 2017 / 1
 
Ha max 1 A-rel akarod hajtani, akkor nem érdemes 1,5 A-es áramgenerátort tenni elé, mert az mindig 1,5 A-es árammal hajtja kivéve a PWM jel szüneteiben, így bármekkora fényerőt állítasz be, mindig az 1,5 A-es, gyengébb hatásfokkal fog üzemelni. Egy optimálisan beállított lineáris áramgenerátor jobb ennél (egy icipicit) hatásfokban.
Következő: »»   123 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem