Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítménymérés izzón, PIC-kel
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Ápr 18, 2010 /
 
Üdvözletem!

Szeretnék építeni egy olyan áramkört PIC-re, amellyel 10 db párhuzamosan kapcsolt 230V-os 100W-os izzót tudok figyelni teljesítményre. A teljesítményre figyelés fontos lenne, mert ha mondjuk kicserélem az izzót egy 40W-osra akkor szeretném beállítani ezt a PIC-ben. Ha kiég az izzó, akkor pedig hibaüzenetet kellene küldenie a kijelzőre.

Hogyan kezdjek az áramkör kiépítéséhez és hogyan tudom úgy kialakítani a mérőkört, hogy a lehető legpontosabb legyen (0-5% tűréssel)?

Köszi a válaszokat!



Üdv.
(#) gabi20 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Én az égőkkel sorbakötnék egy áramtranszformátort, és a kimeneti feszültséget egyenirányítása után a PIC ADC bemenetére kötném. Az ottlévő feszültségnek egyenes arányosnak kellene lennie a teljesítménnyel.
(#) watt válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Én is az áramváltót ajánlanám. Az hogy PIC-el, vagy más eszközzel, nem is annyira érdekes...
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Sziasztok!

Az áramváltó szerelésénél / használatánál vigyázni:
Soha se üzemeltessük az áramváltót nyitott szekunder körrel - még véletlenül sem !
Ha nem használjuk a kimenetét, zárjuk rövidre.
(#) Sebi válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Nem teljesen világos számomra az elérendő cél...
Azt szeretnéd, hogy az izzócsoport közös ágában mért áram alapján hibajelzést kapj egy db izzó kiégése esetén (is)? Ehhez valóban kell a pontosság, hiszen ha egy db-ot kicserélsz 40W-osra, akkor annak kiégése már nem biztos hogy jól kiértékelhető a közös ágban - figyelembe véve a hálózati fesz +,- 10%-os megengedett ingadozását, ami szintén áramváltozással jár.
Külön mindegyikkel áramváltót sorbakötni nagy luxus, mert nem olcsó.
Ha a kiégés felismerése a lényeg, akkor ajánlhatom egy-egy optocsatoló sorbakötését minden izzóval.
(#) Gabesz_01 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /
 
Üdv!

Csak egy tipp: az áramváltó helyett használhatnál a honeywell által gyártott csla sorozatú árammérő szenzort! A lomex-ben lehet kapni, ez egy ferritgyűrű ezen kell átfűznöd a vezetéket, (ebben van egy hall szenzor ez érzékeli a vasban indukált mágneses teret, fluxus ami az áramerősséggel megközelítőleg egyenesen arányos) és a hall szenzor kimenete már egy feszültség osztón keresztül mehet is a PIC AD-bemenetére, így megvan az áramérés galvanikusan leválasztva pontosan. A feszültségméréshez meg elég egy 0,6VA-s kis puskás trafó aminek a szekundere 6 voltos csúcsegyenirányító... feszültségosztó...és végül a PIC-egyik AD-je .És szerintem kisebb és talán olcsóbb is mint egy szép nagy áramváltó...
Remélem segítettem vamennyit!

Üdv!
(#) potyo válasza Gabesz_01 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Áramváltónak esetleg ilyenek is jók: Link RET-nél lehet is kapni.
(#) mgy válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Nekem is tetszik az ACS713, illetve próbálkoztam az SS495 szenzorral is, de váltóáram mérésére nem biztos, hogy alkalmasak.
Lehet, hogy tévedek, bár elvileg minden megoldható.
Pl.: két párhuzamosan, de ellenkező polaritással kötött diódával, csak az egyik ágban mérem az áramot.
( 1000 Watthoz minimum 6 Amperes diódák kellenek)
(#) potyo válasza mgy hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Ezt nemis figyeltem. De létezik ezekből váltakozóáram mérésére való példány is, utána kell keresni. Pl. ACS754-et tudom fejből, hogy az alkalmas, csak az kicsit nagyobb áramra van. Illetve most nézem, hogy elvileg az ACS712 is alkalmas váltakozóáramra.
(#) mgy válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Igazad van, én meg a többi ACS adatlapot nem néztem át.
Tényleg a legegyszerűbb megoldás. Én neked adnám a pontot.
(#) Gabesz_01 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Potyo!

Abszolút igazad van! Az elv ahogy elnéztem ugyanaz mint amit én mondtam. De ez egybe van integrálva ezzel nő a megbízhatóság és a pontosság is! nyilvánvaló a honeywell szenzor nagyobb áramok mérésére készült igazából a legnagyobb ha jól emlékszem 1000A-ig tud mérni
Egyszóval én is ezt tudnám ajánlani a megvalósításhoz, nagyon jó kis alkatrész és szerintem tökéletes megoldás a készülékedhez! És gratulálok az ötletért a pont tényleg jár Nem mellesleg fel is fogom használni a szenzort a következő hasonló munkámnál!
Ha kell segítség a PIC programjához akkor szólj mert csináltam már hasonlót! szívesen segítek!
Üdv!
(#) (Felhasználó 4577) válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Sokat dolgoztam ezekkel az IC-kel régebben. Nem rossz IC-k, csak a hőfokfüggésükkel van egy kis gond. Csak egy adott hőmérsékleten lesz pontos a műszer, máshol nem. Vagy egy hőszenzort is be kell iktatni, de az meg már túl bonyolult. (Az adatlapban írják is, hogy 0A mellett mekkora feszültség van a kimeneten. Egyébként én ahány IC-t vettem a kimeneté érzékenysége A/mV sosem volt annyi, amennyit az adatlapban írtak, ezt a programom számolja ki két kalibrációs értékből.)
(#) Net_Boy_debr válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Sebi!
Egyenként szeretném figyelni a kiégéseket! Őszintén megmondom, hogy egy elosztó szekrény világításához szeretném felhasználni az áramkört. Ez egy hosszú (9 tagú) mezős 19"-os szekrénysor szerverekkel és switchekkel. Az ebben lévő világítást szeretném teljesítményre figyelni izzónként. Viszont az a gond, hogy van olyan szekrény, amelyben párhuzamosan két izzó is van kötve, ezért nem jó az a megoldás, hogy csak a kiégést figyelem. Erre már én is gondoltam, amit te ajánlottál.
A feladatom az lenne (persze csak önszorgalomból), hogy minden izzót bejelölnék 1,2,3...9-ig és ezt a 9 vagy 10 izzót egyenként figyelném teljesítményre. Ha az egyik izzó kiégne, akkor jelzést küldene a kijelzőre. Csak az a baj, hogy ott vannak olyan izzók is, amik egy csatornán párhuzamosan vannak összekapcsolva. Átkábelezésére sajnos nincs lehetőség, mert a kábelkötegek a rack belsejében futnak végig. Sőt még most várható egy újabb 10 mező kialakítása is, amelyben szintén ezzel akarom megoldani egy rendszerrel, tehát felbővíteni 20 figyelésre.
Tudom hogy nem egyszerű feladat, de meg kellene oldanom! Ezt csak azért írtam ilyen pontosra, mert nem írtam le előzőleg világosan a feladatot. Ezért elnézést.

Remélem van valakinek egy jó ötlete!
(#) potyo válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
A szervereknek és a switcheknek minek állandó világítás? És miért ilyen fontos a figyelés?
(#) Net_Boy_debr válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
nem csak szerver van bennük, hanem hálózati patch panelek és kommunikációs végpontok (telefon krimpelő aljzatok), melyekhez azonnal hozzá kell férni és ezért kell állandó világítás nekik, melyet a főnökök kérésére kell figyelni
(#) potyo válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Már megint a balfék fűnökök... Egy-egy villanykapcsoló az égő bekapcsolásához, meg egy-egy tartalék égő odakészítve a szekrény tetejére gondolom már bonyolult és időben is hatalmas kiesést jelent évente 2-3 izzócsere, ezért érdemes több kW-ot folyamatosan kidobni az ablakon...
(#) Net_Boy_debr válasza potyo hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Sajnos a pénz itt nem számít! Egy gond van, hogy vannak fő talpnyalók (és tovább nem nemesítem őket), akik egy jobb poszt eléréséért felnyomják az embert! De gondolom ez más cégnél is így van!
(#) (Felhasználó 4577) válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Leírom az elképzelésem:
Megfognék 9db ACS712-t, az 5A-es változatból (ha jól emlékszem ez a legkisebb=legpontosabb). Vennék egy AD konvertert, amiben van legalább kilenc csatornás, esetleg a későbbi bővítés miatt, ami legalább 20 csatornás. Összekötném egy AVR-el, azt meg SPI buszon keresztül egy Nokia 3310 kijelzővel, vagy egy 1*16 karakteres kijelzővel. Minden izzót egy-egy if-be tennék és a feltétel pedig az lenne, hogy kisebb az átfolyó áramhoz tartozó AD érték, mint a 40w-os izzóé. (Pl.: 40W-os izzóhoz tartozó AD érték 250LSB, akkor a feltétel if( aram < 200 ).)
A kijelzőre pedig értelemszerűen kiírni, hogy x. izzó kiégett.

Alapjában véve szerintem abszolút hülyeség, egyetértek az előttem szólóakkal. Max 5 izzót feltenni a rack tetejére és kész, meg egy villanykapcsolót bekötni, nem mintha nem működnének sötétben a szerverek.
Ha használnának villanykapcsolót, akkor nagyin ritkán égne ki.>
(#) tungsram válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Illetve ilik kiszámolni a névleges terhelésnél fellépő teljesítményt. Az áramváltó ugyan nem szereti a a nyitott kapcsokat de: neki is van egy névleges lezáró impedanciája. Ez nem egyenlö a rövidrezárással mert akkor mit mérsz?. Dolgoztam tirisztoros hajtásokkal és ott volt pont ez a gond, hogy a paraszt nem számolt az áramváltó szekunderében levő lezáró ellenállás értékével. Na olyan is volt a szabályzás. Kiakadt hokizott stb mert az áram jele nem volt korrekt ami köszönhetö volt a vasmag túlgerjesztésének. Ilyenkor viszont a szabályzó megdöglik mert a beépített PID tag nem tud vele mit kezdeni. Egy kollegámmal majdnem 10 perc alatt kiszámoltuk az adott áramvátó tejesítményéhez szükséges ellenállást és a szabalyzás helyrejött. A motor 440V 185KW volt. Nem fogod elhinni de utána már tökéletes volt. Ennyit az ármaváltóról.
(#) El_Pinyo válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /
 
Itt arról van szó, ha éppen tesztelés vagy javítás vagy hasonló esetekben, az áramváltó kimeneteit TILOS lezáratlanul hagyni! Tehát, ha be van kötve az áramváltó primer tekercse és rajta áram folyik keresztül. Nem véletlenül, ennek érintésvédelmi okai vannak! Konkrétan, ha szakadással van lezárva az áramváltó, akkor akár kV- os feszültségek is indukálódhatnak a kapcsokon, amely az áramkörre és az emberre is veszélyt jelent. Nyilván a rövidre zárt szekunderen nem kell feszültséget mérni! Egyébként örülök, hogy HP41C felhívta a figyelmet erre a dologra, mert ez egyáltalán nem triviális annak aki még sosem használt ilyet!
(#) tungsram válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Idézet:
„Itt arról van szó, ha éppen tesztelés vagy javítás vagy hasonló esetekben, az áramváltó kimeneteit TILOS lezáratlanul hagyni! Tehát, ha be van kötve az áramváltó primer tekercse és rajta áram folyik keresztül. Nem véletlenül, ennek érintésvédelmi okai vannak! Konkrétan, ha szakadással van lezárva az áramváltó, akkor akár kV- os feszültségek is indukálódhatnak a kapcsokon, amely az áramkörre és az emberre is veszélyt jelent”

Köszönöm mert én igen sok áramvaltós mérést szereltem.
(#) El_Pinyo válasza tungsram hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /
 
Természetesen nem kioktatásnak szántam és nem is igazán Neked szól, remélem nem vetted a lelkedre! Úgy gondolom, hogy akik e sorokat olvassák és nem teljesen világos számukra az áramváltó működése és kísérletezgetésbe kezdenek jó ha ilyen alapvető dolgokkal tisztában vannak! Remélem osztod a véleményemet!
(#) Hp41C válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Ápr 21, 2010 / 4
 
Szia!

Kész megoldás kapható Switched Rack PDU néven 8, 16, 24 leágazásos kivitelben. Az aljzatok állapota, a rajtuk átfolyó áram SNMP protokollal hálózaton kiolvasható....

Köszönöm a kiigazításokat (ha mérünk áramot valóban nem jó a rövidzár), de kifelyezetten a tesztelésre írtam, hogy még mindig jobb a rövidzár, mint a kialakuló nagy feszültség (ami akár az áramváltó meghibásodásához, személyi sérülésekhez vezethet). Sőt, ha egy mérendő eszközt nem lehet kikapcsolni a mérőkör módosítása alatt, egy megkerülő ágon az áramváltót le kell zárni, az üzemi mérőkört átalakítani, leellenőrizni, majd bontani a megkerülő ágat. Mivel az áram transzformálódik, a rövidzáron sem fog "végtelen nagy" áram folyni (Ip= n * Isz)...
(#) Sztanki hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Áramváltó segítségével szeretnék AVR-rel áramot mérni. 230 V-os, maximum 200 W-os fogyasztón.
Készítettem hozzá egy kapcsolási rajzot, azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek működő képes lehet ebben a formában?
Az áramváltónak a PPAC1010-es típust néztem ki.

Előre is köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018

ct.png
    
(#) pipi válasza Sztanki hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Hali!
Azok a diódák ki fognak nyitni egyáltalán?
Az adatlap szerint 10A bemenőnél -100ohm-al terhelve 1V van a kimeneten,
ebből lemegy a két dióda 2*0,6V..
Esetleg ha schottkyt használsz, de ez is így meg fogja hamisítani a mérést...
Műveleti erősitővel+dióda a visszacsatoló ágban ha jól tudom lehet közel 0 veszteségű egyenirányítást csinálni...
Megnézném inkább az ACS712-t vagy hasonló galvanikusan leválasztottat
(#) Peter65 válasza Sztanki hozzászólására (») Feb 20, 2018 /
 
Szia!
Amit Pipi írt, azzal egyetértek.
Egy másik lehetőség, hogy a lezárt áramváltó egyik kivezetését féltápfeszre kötöd (egy ellenállás osztó is megteszi, hogy ezt létrehozd), a másik kivezetését mintavételezed az ADC-vel, és a processzorban dolgozod fel. Kevesebb a hardver, de a processzor erőforrásait jobban leköti. Továbbá van esélyed a wattos és meddő teljesítmény meghatározására is, feltéve, hogy a feszültséget is hozzá méred .
(#) Sztanki válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget!

Ezek szerint nem kell egyenirányítani, hanem csúcstól csúcsig mérem a feszültséget és ebből számolom ki az áramot?
Ezzel én tudok milliampereket is mérni?

Ezzel kísérletezgetek majd egy kicsit.
(#) pipi válasza Sztanki hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
10A-es áramváltón átfolyó miliampereket akarsz mérni? Ez tized ezrelék...
Szerinted?
(#) Peter65 válasza Sztanki hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Igen, erre gondoltam.
Az elérhető pontosság az sok mindentől függ, de szerintem a tized százalék pontosságért is meg kell dolgozni.
Ha minél pontosabban akarnék mérni, én a következők szerint próbálnám:
A mintavételezés legyen minél nagyobb, mondjuk kb. 50kHz-es.
A mért értékek középértékét legalább másodperces időállandóval kiszűrném, ez lenne a nulla érték.
A jelfeldolgozáskor minden egyes értékéből ezt kivonnám, és így kapjuk meg az áramváltón mért pillanatértékeket. Ha effektív értéket akarsz, akkor ezek négyzetét kellene egy periódusra vonatkoztatva integrálni, és abból négyzetgyököt vonni. Az abszolút középérték esetén, a pillanatértékek abszolút értékét integrálod egy periódusra, vagy azt kb. egy nagyságrenddel nagyobb időállandójú szűrővel megszűröd.
Persze jó lenne, ha mondjuk már eleve egy 12 bites vagy még pontosabb ADC-t használnál kellően pontos és zajmentes referenciákkal.
(#) Sztanki válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 21, 2018 /
 
Nem a precíz pontosság a lényeg, hanem, hogy a kb. 8-10 mA-es áramot már tudjam érzékelni és csak körülbelüli pontossággal.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem