Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1287 / 1318
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Márc 13, 2018 /
 
Sziasztok!

Vettem egy clicker2 -t egy pic32mz2048efh100 al. Letöltöttem a mikroelektronika oldaláról a hozzá való FW-t és a hozzávaló Sw-jével beleégettem. Mblab-ban a Harmony Configuratorral beállítottam egy USB-DEVICE -t a bootloader résznél, ami létrhozott egy szkriptet, de nem megy a programom. Mit kellene rendesen beállítani, hogy menjen?
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 14, 2018 /
 
Idézet:
„Letöltöttem a mikroelektronika oldaláról a hozzá való FW-t és a hozzávaló Sw-jével beleégettem.”
Ez valószínűleg semmit sem csinált, mert a bootloaderrel nem lehet a bootloadert betölteni. De nem is kell betölteni, mert "gyárilag" már benne van - a felhasználói kézikönyv szerint.

Idézet:
„Mblab-ban a Harmony Configuratorral beállítottam egy USB-DEVICE -t a bootloader résznél, ami létrhozott egy szkriptet”
Semmi sem garantálja, hogy a Mikroelektronika bootloadere kompatibilis volna a Microchip fejlesztői szoftvereivel, ezért az első ledvillogtató próbálkozáshoz a Mikroelektronika fejlesztői környezetét kellene használni. A generált kódból pedig ki kell deríteni, hogy hová kerül a program a memóriában (a belépési cím és a megszakítási vektorok).
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2018
(#) n_yálastrubadúr válasza icserny hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Szia!

Akkor jobban járnék, ha pickit3- al beletenném a Microchip pic32MZ-hez való bootloaderjét? Megelőzve, hogy szinte bárhol megcsússzon a történet. Mert ez a pic32MZ még elég új nekem.
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 16, 2018 /
 
Valószínűleg jobban jársz vele, de előtte meg kell nézni, hogy a Microchip bootloader használatának mik a hardver feltételei és hogy azok teljesülnek-e. Például feltételez-e valamelyik lábon nyomógombot, amit a RESET-tel együtt le kell nyomni a bootloader módba váltáshoz?

Mellesleg PICkit3 birtokában miért ragaszkodsz a bootloaderhez?
(#) n_yálastrubadúr válasza icserny hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Igazából nem ragaszkodom minden áron, de ha már bennne volt gondoltam miért ne lehetne a továbbiakban is onnan feltölteni. A pickit3 idegesíten lassú volt már a 18F-es kontrollereknél is. A config beállítások-on nem hinném, hogy első körben változatatni akarok. Nem volt időm vele foglalkozni mostanában, de ha lesz akkor lehet pickit3 lesz. Már látni szeretnék belőle valamit.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Idézet:
„... de ha lesz akkor lehet pickit3 lesz...”

Inkább PICkit4 legyen.
(#) Wezuv válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Idézet:
„A pickit3 idegesíten lassú volt már a 18F-es kontrollereknél is.”

Ebből nekem úgy tűnik, van neki PK3-ja...
(#) Wezuv válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Javaslom, hogy az example-ket próbáld ki PK3-al a Harmony-ben. Ehhez át kell konfigolni a lábakat és a PIC típusát, mert a legtöbb esetben 144 lábú MZ-hez találsz beállításokat. Kivéve, ha véletlenül a legújabb Harmony támogatja a feljelsztő paneledet. Számíts rá, hogy eleinte káoszos lesz és útálni fogod, de ha megismered és már saját drivereket, régebbi rutinokat is tudsz csatolni, nagyon fog tetszeni (az ítéletre szánj legalább egy évet!).
Ami kicsit aggaszt, hogy a 2.02 verzióhoz írt menürendszerem, nem kompatibilis a 2.05-höz és még nem volt időm megnézni mit mókoltak el, de ezek a dolgok sajnos ilyenek...
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Szia!

Egészen elegáns ez az új tokozás (pickit4). A pickit3 nekem egy csalódás volt. A borzalmas lassúsága nagyon sokat rontott a felhasználás során.
Valakinek van esetleg pickit4-es programozója? Sebesség, hasznhálhatóság szintjén véleménye?
(#) n_yálastrubadúr válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Köszi!

Igen meredek lesz, de el kell kezdenem a 32-es szériával dolgozni, mert egy 5" LCD grafikus vezérlését is meg kell oldani egyéb feladatok mellett, mindezt villámsebességel, mert az eszköz lényege az azonnal információ átadás. Nem laggolhat semmiben, a képfrissítés is minimum 60Hz kell legyen.
(#) Wezuv válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A PK4 nem ismer egy halom régi PIC-et, ezt vedd figyelembe. A PIC32-sorozathoz viszont jó lehet.
(#) Wezuv válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Milyen felbontást tervezel? Neked a DA sorozat lenne jó valószínű, a belső DDR ramja miatt. Nagyobb felbontás mellett kérdéses a 60fps, még a fele is, ami egyébként már elég lenne.
Persze ha csak a kijelző egy részét (pl. egy számot) kell ilyen sebességgel frissíteni, akkor az sima ügy, de az egészet véleményem szerint nem fogja tudni ilyen sebességgel (főleg ha még képalkotás is történik). Azért ez nem egy erőmű. Gondolj a régi AT-s PC-re, meg a Doom-ra (ha mond ez neked valamit)
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) n_yálastrubadúr válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Igazából csak jpg- ket kellene megjelenítenie és egy saját mrnü rendszer struktúráját, grafikáját, de mindezt olyan sebességgesl csak ezért írtam, a 60fps-t hogy teljesen észrevehetetlen legyen a képernyő újraírása. Csináltam már ilyesmit 16F-es kontrollerel meg ili9341 (azthiszem) vezérlővel. Most az a sebesség szóban sem jöhet. Amúgy a kijelző ez lenne: kijelző
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) usane válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Idézet:
„A pickit3 idegesíten lassú volt már a 18F-es kontrollereknél is.”

Ennyi elkényeztetett embert...
Inkább nem is mondok rá semmit.


Viszont ha 32-es, akkor tényleg Pickit4. Ám egy menürendszerhez minek 60 fps?
(#) n_yálastrubadúr válasza usane hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Egy encoderrel lehetne szélsebesen váltani a 800x480 as 24 bites képeken elvileg. Mindenképpen venni fogok egy pickit4-et.
[Először nem érted az elkényeztetett embereket aztán meg ajánlod ? Nagyon lassú, fertelmesen]
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) icserny válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 / 1
 
A 10 karakter/sec Teletype lyukszalaglyukasztója, meg a RIM loader bebillentyűzése a TPa számítógép front paneljén - na, az volt a lassú.
(#) Wezuv válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Azért itt a TFT meghajtás sebességén túl felmerül az is, hogy hol tárolod majd azt a "sok?" képet? Mert tömörítésről szó sem lehet, mert az lassú, tehát egy kép 768000Bájt. Nincs olyan Flash, amiből ilyen gyorsan ki tudod olvasni, tehát át kell tölteni RAM-ba. A PIC32MZ DA 32MBájt RAM-ja alkalmas lehet tárolásra (kb. 40kép belefér...), amit bekapcsoláskor fel lehet tölteni külső flashből, majd a RAM-ból DMA-val ki lehet tolni a PMP-re az encoder jelére a képeket. Az SSD1963 elvileg gyors, de gyakorlatban nem könnyű meghajtani legalább 20MHz-el úgy, hogy ne hibázzon. A gyakorlat fogja eldönteni, mert elvileg a fent leírt kereteket betartva meg lehetne oldani, talán...
(#) sdrlab válasza Wezuv hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Nem hinném, hogy baj lenne az SSD1963-al, inkább az a kérdés, tudsz e olyan NYÁK-ot tervezni, ami kellően reflexiómentes adatátvitelt biztosít ?! Ha ez megy, akkor egészen biztosan kihozhatod az adatlapban ígérteket(ami nem kevés)..., viszont ha nem jó a topológia, már 100nsec-nél is hibázhat simán...
(#) n_yálastrubadúr válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A kijelző nyákja nem általam tervezett. Egy A4-es köröli nyáklap közepén a clicker2 kontrollert tartalmazó pic32MZ2048EFH100- al.kijelző
clicker2
És a nyáklap szélein egyéb 7 szegmenses kijelzők mindegyikhez egy 74hc595. A képeket ami olyan 200 tól indul. de folyamatosan bővülne micro- SD- n tárolnám.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) Wezuv válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Idézet:
„A képeket ami olyan 200 tól indul. de folyamatosan bővülne micro- SD- n tárolnám”

SD kártya lassú. A képeket csak RAM-ból lehet gyorsan kitenni. RAM-os PIC csak 32MB-os van (annak is elég hosszú az erratája) és ebbe nem fér bele 200 teljes kép. Lehet, hogy ide nem PIC-et kell felhasználni...
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2018
(#) usane válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A PIC18-asokon nem értem a sebesség problémádat. A 32-esekhez meg nyilván ajánlom, meg a grafikus képenyő kezelés már nem bit tologatás. A 18-ashoz meg hiába ajánlanám ha nem kezeli.
A mai fiatalok mindent csettintésre akarnak. Mindegy, hagyjuk.

Igen, lehetne, de ismét kérdés. Miért kell egy menürendszernek 60fps-el szaladnia? Nyilván nem az 1fps a cél, de a 60 túlzás egy menühöz. 20fps-el már mozgóképet lehet nézni.
(#) sdrlab válasza usane hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Naná...hisz a moziban is 24.xx fps sebességgel vetítik a képeket, és igencsak elégségesnek tűnik!
Igaz, kontrasztos képek esetén magasabb érték kell, de ettől függetlenül maximálisan egyetértek azzal, hogy felesleges még a fele is a 60fps-nek..., kivéve talán ha extra minőségű animált menürendszer a cél?! De ezt kötve hinném... ))
(#) sdrlab válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A jpg képeket először dekódolnod kell! Ezután már a memóriában leszel kénytelen tárolni azokat..., főleg ha még gyors megjelenítést is szeretnél emellé!
Szerintem át kéne először gondolnod jobban, mi a cél...?!
(#) n_yálastrubadúr válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
A válasz egy korábbi rendszerem továbbfejlesztése, ami eddig csak egy alfanumerikus kijelzőn ment. Lényegében a cél annak a rendszerét egy áttekinthetőbb grafikus kijelzőre átvinni, ezt nem is részletezem. A lényeg egy plusz funkció lenne és valóban a 60fps az sok. Nekem egy fényképezőkép képnézegető szintje is megfelelne az adott típushoz tartozó 5-7 olyan kép ami maga a termékről ad egy vizuális támaszpontot, annak aki éppen készíti.
(#) Wezuv válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
Én meg már azt hittem, hogy videojátékok mintájára akarsz 3D-s barangolásos menürendszert készíteni. Lehet, hogy ezt másképpen kéne megoldani, nem teljes képekkel, hanem objektumokkal. De ezzel nem offolok tovább. (Érdekes lenne egy ilyen topic, hogy: Menü rendszerek kialakítása mikrovezérlővel...) Sok sikert!
(#) Bakman válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Márc 19, 2018 /
 
HMI kijelző nem játszik? Van választék bőven.
(#) kszabi hozzászólása Márc 19, 2018 /
 
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni hogy egy dsPIC33EP512-höz illesztenék egy ILI9341- el szerelt kijelzőt(Bővebben: Link )
PMP portról lenne hajtva, lábkiosztásnak megfelelne a cikkek közt található 16 bites fejlesztőpanel kapcsolása is. Panel még nincs kész, ezért ezen lehet változtatni. Első körben próba panelen lenne
megépítve. Lehetőleg Microchipes C fordítóra kellene, de ha kell áttérek más C fordítóra.
Ha valaki összerakna nekem egy kipróbálható minta projektet, annak természetesen megfizetném az idejét.
Köszi Szabolcs
(#) sdrlab válasza kszabi hozzászólására (») Márc 20, 2018 1 /
 
Én éppen második napja küzdök egy ILI9341-es vezérlővel ellátott TFT inicializálásával! Ritka egy f...s ez a gyártó, mert eddig két adatlapot láttam erről a vezérlőről, de csak részben egyezik ennek ellenére! Több regisztere is más az egyikben, és a másikban. De ez annyira nem is foglalkoztatna, ha legalább valamelyik verziójú inicializálás működne vele. Van ezzel valakinek tapasztalata ?
(#) bbalazs_ válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Tudok küldeni inicializálót, assembly nyelven, ha megfelel.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2018
Moderátor által szerkesztve
(#) sdrlab válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 20, 2018 /
 
Jelen pillanatban úgy állok, hogy még kínaiul is szívesen veszem, ha kapok egy működőképes inicializáló kódot! Köszi!
Következő: »»   1287 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem