Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 27
(#) zolika60 válasza tönöpö hozzászólására (») Jan 1, 2018 /
 
Nem vagyok a téma szakértője, csak a fizika ismereteim okán szólok hozzá. Mindenképp a hőszigetelésen próbálnék javítani, mert a nélkül sok energia kell. Csak van valami módja. Azon kívül látom a kollektor hőcserélővel van bekötve a rendszerbe, ráadásul a homokszűrő előtt. Így sok felesleges alkatrészt is melegít. A helyedben a homokszűrő után és közvetlenül kötném be, már azzal is nyernél néhány 10% energiát. A felületet meg növeld amekkorára csak tudod. Túl sok úgy sem lesz.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2018
(#) nedudgi válasza tönöpö hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Ha nagyobb lenne a medence, azt mondanám, hogy akármilyen snassz, ki kell bélelni a betont, mondjuk XPS lemezekkel, és egy fóliás, fémpalástos belsőséggel kellemes hőfokot lehetne fenntartani.
Sajnos a Nap eléggé megbízhatatlan, csak akkor lehet rá számítani, amikor nincs is olyan nagy szükség rá. Precíz számításokat végezni időpocsékolás, ha a medence hőleadását, és az napsütésben begyűjhető hőt nem vesszük ide. Minden más esetben a tizedesjel utáni értékek elhagyhatók a sok bizonytalan tényező miatt. Vagy felforr a medence, vagy nem. Az utóbbi a valószínűbb. Amit megtehetünk (a rendszeres lottózáson kívül), amit kapunk, azt a lehető legjobban felhasználni.
Hiába beltér, szerintem a takarás is segíthet, de gondolom, ezt már megtetted.
A kollektor hőszigetelése szerintem anyagpocsékolás, a begyűjtött hőenergiát remélhetőleg úgyis rögtön a medencevíznek adjuk át. LPE cső ugyanúgy megteszi, mint a nanotechnológiás csoda, csak annyi meleget tudunk felhasználni, mint amennyi a légkörön át elér az abszorberig. Nem forró vizet akarunk, hanem fűteni a medit. Itt nem lehet trükközni, legfeljebb megkeresni az optimális energiaráfordítással mozgatható vízmennyiséget (ezáltal a medencének átadott hőt). A kollektor, és a medence közötti csövek hőszigetelése viszont nem elhanyagolható tényező. Minél rövidebb a visszavezető ág, és minél jobban hőszigetelt, annál jobb.
(#) tönöpö hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
Köszi a válaszokat. Igen, a fel-le vezető csövek hőszigetelve vannak, letakarni nyáron nem szoktam (régen, télen igen!). Azért a kollektor hőszigetelése nem hátrány, mert általában, rossz időben is 65-70 fokos, így gyorsan hűlhet a 25-28 fokos levegővel érintkezve. A medencét utólag körbe szigetelni nem szeretném, szépen le van burkolva, és iszonyatos munka lenne körbe 1,7 mélyen kiásni.
Igazándiból azt nem tudom most sem, hogy a kora nyári júniusban, illetve a szeptemberi időben a szabadon álló, 20-24 fokos levegővel érintkező LPE cső mennyire tud felmelegedni, mert a levegővel érintkezve sok vesztesége lesz, főleg szél esetében.
Ha még egy kollektor (gyári!) felhelyezése mellett döntök, akkor én azt sorba kötném, hogy minél magasabb legyen a kimenő víz hőmérséklete. Ez jó a hidegebb időben, de rossz augusztusban, mert akkor most is 115-120 fok körüli az üresjárati hőmérséklet.
Még egyszer köszi az eddigi válaszokat is!
(#) nedudgi válasza tönöpö hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Szakaszosan járatod a medencevizet fűtéskor?
Ha a medencét akarod fűteni, folyamatosan kell mozgatni, hogy a lehető legtöbb hőt tudd a vízbe szállítani. Akkor tudja felvenni a legtöbb hőt valami, ha nagy a hőmérsékletkülönbség. Minél melegebb vizet melegítesz, annál nehezebben reagál.
(#) tönöpö hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
Igen, folyamatosan be van kapcsolva, tudom, és már Te is megemlítetted helyesen. Be van mindig kapcsolva a napkollektor-hőcserélő kör, ha 35 C-fok fölötti a kollektor hőmérséklete. A medence-szivattyú-vízforgató-medence kör csak akkor kapcsol ki, ha elérte a víz a kívánt hőmérsékletet. Augusztusban, a csúcson kikapcsol 26 fokon. Már kipróbáltam egyszer, ekkor el tudta érni a 30 fokot is, de ekkor kint 40 fok volt.
Még átgondolom, de egyre a másik síkkollektor beépítése felé hajlok, mert nekem pont tavasszal és ősszel kellene a melegvíz.
(#) tönöpö hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
Még annyit tudnék javítani, hogy a helyzet adottsága miatt nem a szkimmerből, tehát a víz tetejéből veszem a kimenő vizet, hanem valahogyan az aljáról. A szkimmer a víz tetejét fölözi le az úszó szennyeződést. Bár a nagy sebességgel középmagasan visszatérő melegebb víz úgy is összekavarja, tehát a tetején nem sokkal melegebb, mint az alján.
(#) zolika60 válasza tönöpö hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Szerintem a homokszűrőből kijövő vizet közvetlenül nyomd a kollektorba és onnan a medencébe. Ha a kollektor hőmérséklete túl alacsony egy darab csővel kerüld ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2018
(#) tönöpö hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
A homokszűrőböl kijövő vizet nem lehet felvinni a kollektorba, mert víztisztitás idejében a nagy szvattyú nagy vízáramot csinál, ez a 15 mm-es csőben nem férne át. Amúgy is a kollektor köre fagyállóval van feltöltve, ez egy másik kör. Azt hiszem, most már így átgondolva, marad minden így, csak a fagyállóval feltöltött kollektor kört kiegészítem még egy gyári síkkollektorral, mégpedig párhuzamosan kötve, hogy ne tudjon túlmelegedni a megengedett 175C-fokon felül.
(#) zolika60 válasza tönöpö hozzászólására (») Jan 2, 2018 /
 
Akkor ez így nem igen fog jól működni. Legalábbis szerintem.
(#) tönöpö hozzászólása Jan 15, 2018 /
 
Addig már előrébb jutottam, hogy megvettem egy Viessmann kollektort.Most látom, hogy ezeknek nem menetes, hanem speciális csatlakozásuk van, ráadásul 4db, és az egyik sérült. A rövidebb oldalakon van 2-2 csatlakozó. Látott már ilyet valaki? Lehet ehhez valami egyszerű módon csatlakozni, vagy meg kell venni a gyárit?
Gondoltam, bele lehetne forrasztani egy réz közcsavart, csak félek, hogy ha belül is forrasztva van, akkor nehogy kiolvadjon. Van valami tippetek?
(#) nono0710 hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Kicsit későn kezdtem el olvasni ezt a fórumot. Sajna már megrendeltem 100m lpe20 csövet. Volna azért pár kérdésem. Ha jól értem jobban járok ha két részre osztom? És érdekelne hogy egy kb 3-3,5 m3 medencénél elég lehet? Egy tószivattyút rendeltem hozzá Ubbink Xtra 900 és a csőkígyót a medencével egy szintre fogom rakni. Ez így jó lehet? Mobilra fogom csinálni osb lapra kerettel. Itt még az lenne a kérdésem hogy van-e értelme a cső alá hő visszaverő fóliás gyapotot rakni és az egészet lefedni valami átlátszó dologgal (erre várok olcsó és tartós ötleteket ha van értelme).
(#) nedudgi válasza nono0710 hozzászólására (») Márc 20, 2018 / 1
 
A 100m kiszerelés ilyen szempontból elég kellemetlen - jobb a 200m.
A párhuzamosítás sokat segít a szivattyúnak, érdemes. Tapasztalati úton 60-80 méterben határoztam meg az optimális csőhosszt, 8-10 éve. Ennél hosszabb felesleges, több vizet lehet párhuzamos ágakkal melegíteni. 70m és 100m között nem volt kimutatható hőmérsékletkülönbség.
Egy ág óránként kb 300 liter víz átfolyása esetén jó időben, optimális körülmények között 4-6 fokkal melegít. Az említett szivattyú elég lehet, de akkor nincs sok tartalékod a rendszerben. Minél lejjebb van a csőkígyó, annál jobb.
Nincs értelme semmilyen körítésnek, a módszer lényege, hogy a felmelegedett folyadékoz azonnal visszatöltjük a medencébe. A takarástól csak romlik a helyzet. Hiába teszel alá hővisszaverő réteget, napsugár nem jut át a gondosan egymás mellé tekert csövön. A költségekből még egy ágat csinálhatsz. Bukta lehet a rossz topológia, fontos, hogy az ágak egyforma hosszúak legyenek, megfelelő áramlási irányokkal.
(#) nono0710 hozzászólása Márc 20, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget. Azt hiszem rendelek még 80m csövet meg egy erősebb szivattyút.
(#) nono0710 hozzászólása Márc 22, 2018 /
 
Megjött a cső. Viszont nekem nagyon fényesnek tűnik és van rajta egy zöld csík. Érdemes lefújni matt feketével a hatásfok érdekében?
(#) nedudgi válasza nono0710 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
Megteheted, de le fog peregni róla. Szerintem valami leválasztó, hogy ne tapadjon a gyártósoron az anyag. Matt lesz az egy-két szezon után.
(#) nono0710 hozzászólása Márc 31, 2018 /
 
Ha véletlenül nem egyforma a két csiga szabályozhatom csigánként csapokkal? Vagy azzal nem tudom egyformára állítani az áramlást a két csigán?
(#) pont válasza nono0710 hozzászólására (») Márc 31, 2018 / 1
 
Szabályozhatod, mint a fűtésrendszerben a osztószelepekkel, de kérdés, hogy érdemes-e. Ha lassabban megy ,melegebb lesz, tehát ha lenne ágankét percenként egy 30 fokos 100 litered, az ugyan az mint ha az egyik ágban 90liter 30+x fokos a másikban meg 110liter 30-x fokos vized.
(#) nono0710 hozzászólása Márc 31, 2018 /
 
Elkezdtem csinálgatni az alapot a csőnek. Szóval ha jól értem semmi szigetelés semmi keret semmi lefedés csak szorosan legyen tekerve? Ez így jó lehet? Mármint ha ere tekerem rá és kész.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
(#) nedudgi válasza nono0710 hozzászólására (») Márc 31, 2018 /
 
Már nem azért, de van elképzelésed arról, hogy mi alapján állítod "egyformára" a spirálokat?
Nincs értelme csapokkal kínlódni. Azért kell egyforma hosszúság, hogy ne alakuljon ki légbuborék. Főleg vízszintestől eltérő elhelyezés esetén okozhat gondot. Szerelőkeret akkor lehet hasznos, ha hurcibálni akarod a spirált. Ha már egy szezont végigcsinált a napon, megtaulja, hogy kell állnia. Esetleg az ágak elejét/végét lehet rögzíteni, ha erre jár egy tornádó vagy hurrikán, ne kelljen igazgatni utána.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2018
(#) Cocos hozzászólása Máj 3, 2018 /
 
Sziasztok!Új vagyok itt és lenne kérdésem. 1. Mi a tapasztalat a klóros víz kontra fűtési szivattyú esetében? A másik,hogy ha nagyon meleg az idő és nincsen szükség a csőkígyókra akkor csak simán nem használom? Nem gond ha nincs forgatva benne a nagyon meleg víz?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Klóros víz kontra fűtési szivattyú: 8 éve használok ilyet. Télire ki kell mosni, kiszárítani.
Annyira eddig nem melegedett fel, de ha mégis, az korrigálható éjszakai keringetéssel. A gond akkor lesz, ha légbuborékok keletkeznek, mert az nagy ellenállást jelent a szivattyúnk.
(#) Cocos hozzászólása Máj 3, 2018 /
 
Köszönöm a választ!
(#) Cocos hozzászólása Máj 3, 2018 /
 
Tuddnátok ajánlani egy kipróbált olcsóbb kategóriájú szivattyút?
(#) Cocos hozzászólása Máj 5, 2018 /
 
Mi a véleményetek a következő elképzelésről.
Ragasztható pvc T idomokkal, és lpe 20 csőből egy síkkolektort csinálni.Egy 2.5 méteres táblába belemenne 75m cső. Az 30 db 2.5m-es szál lenne a T idomokkal összekötve.Így maradna az lpe cső és mégis könnyebb lenne tél elött vízteleníteni.Nagyon gáz ötlet?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Hány T idom kellene hozzá? Mit spórolnál vele?
Évente egyszer, a szezon végén a spirált kompresszorral fél-egy óra alatt le tudod üríteni.
Az LPE igen nehezen ragasztható csőfajta.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) Cocos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Hát mivel nincsen kompresszorom-és nem is ismerek olyat akinek lenne-annak az évenkénti kölcsönzési díját. Ez az egyetlen dolog,ami zavar a csőspirálos megoldásnál.
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Csak akad egy kigépkölcsönző a közelben. Én nem számítok, mert az öntözőrendszer víztelenítésekor mindenképpen szükség van rá.
Mennyibe is kerül egy olyan T-idom?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) Cocos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Egy van a közelben.Most néztem meg,hogy 4500 Ft a díj.De a haza és visszaszállítás is problémás lenne.Olyan 10-körül állna meg az idom.Nem olcsó!A ragasztás is gond lenne az lpe csőnél tényleg.Mondjuk az lehetne pvc nyomócső.Annak még vékonyabb is a fala.Egy 70 méteres tekercs mekkora átmérő?Illetve ha vízzel van tele, hány kg. lehet?
(#) nedudgi válasza Cocos hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
74,14m LPE20 cső 80cm belső átmérővel feltekerve 1,56m átmérőjű lesz. A belső átmérőt nem érdemes lejjebb venni, mert megroppanhat a cső. 18,04 liter víz fér bele.
PVC nyomócső szerintem nem jó a feladatra, az LPE jobban hasznosítja a napsugárzást. 1,2mm-nél vékonyabb falú PVC cső? Gyanús, hogy nehéz lenne beszerezni.
Valamelyik szomszédnak nincs automata öntözőrendszere? Azt is évente vízteleníteni kell, vele társulhatsz. Esetleg, ha kertész jár hozzá, szerintem jutányos áron megoldaná a víztelenítést a medencefűtésedhez is.
(#) Cocos hozzászólása Máj 5, 2018 /
 
Nincs ilyen a közelben. De ez a súly még kezelhető ami a mozgatását illeti.Egy keretben át tudom teleltetni fagymentes helyen.Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   12 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem