Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Épületvillamossági tervező program
 
Témaindító: T3sla, idő: Máj 9, 2018
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) T3sla hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Nemrégiben találtam rá erre az oldalra és érdeklődnék hogy ismer-e valaki olyan programot amivel épületvillamossági rajzokat lehet készíteni, esetleg a program a rajz alapján tudna csinálni egy anyaglistát.

Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Szasza9668 hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
Na ez felejtős!

Egy elosztó szekrényt többféleképpen is meg lehet csinálni. A mérnökök tervei 99% pontatlanok és/vagy hibásak. Valamint a programok nem követik az újításokat. A költségvetésekben általános hiba pl: Kábeltálca 60x100 idomokkal tartószerkezettel 25fm.
Ebből max annyit tudsz meg mennyi tálca kell de sem a tartó szerkezetet sem az idom számát fajtáját nem tudod meg. Valamint a tervezést gyakran nem követi a kivitelezés. Funkcióra megegyezik de a megvalósítás más.

Üdv!
(#) T3sla hozzászólása Máj 9, 2018 /
 
Én szeretnék készíteni magamnak rajzot. Pl.: adott egy családiház amit meg kell csinálni. Egyszerűbb vezetéket számolni ha a program megmondja. A kapcsolók meg a kismegszakítók meg egyebeket hamar kilehet számolni. Nem ipari célra kell a szoftver.
(#) Szasza9668 válasza T3sla hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Családi háznál nem bonyolult.

Szabvány szerint dugaljakhoz 3x2,5 réz vezető, világítás 3x1,5 réz vezető.

Kinyomtatot az alaprajzodat és felrajzolod a nyomvonalakat fogyasztókat, utána már tudsz számolni ezt azt.

Úgyis más lesz mint amit tervezel!
(#) Szasza9668 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ha kell segítség akkor emailban keress meg!

Naponta csinálok ilyet. Mindegy, hogy eggyel több vagy kevesebb rajzom van.
(#) T3sla válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Köszönöm a segítségedet de nekem nem csak 1 kellene. Ezért érdeklődöm hogy valaki tud-e valamit javasolni. Te miveldolgozol?
(#) niedziela válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 9, 2018 / 2
 
Idézet:
„Szabvány szerint dugaljakhoz 3x2,5 réz vezető”

Ezt milyen szabvány írja elő ?
(#) gulyi88 válasza T3sla hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Ha emlékeim nem csalnak, akkor WS CAD-et használtuk (illetve mutatták és kellett használni) annak idején a fősulin villamos rajzokhoz (minden szirszar volt az adatbázisban: sorkapcsok, biztik, automaták, kábelek, kontaktorok, gépek stb ), tudott mindenre kiterjedő alkatrészlistát generálni. Azóta sem kellett, nem tudom hanyas programverzió volt, biztosan sokkal újabbak vannak már, frissebb adatbázissal.
(#) T3sla válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
A WS CAD melyik ágazatát tanultad? Bulding? Electrical?
(#) gulyi88 válasza T3sla hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Gondolom az electrical, már ha akkoriban is volt ilyen elnevezés, cirka 7-8 éve. Persze nem az akkor elérhető legújabb verzió ment, hanem amolyan régebbi sulis verzió (korlátozott képességekkel). Motorindító csillagdelta kapcsolásféléket kellett benne megalkotni.
Az megmaradt, hogy erősáramú vilalmos rajzokhoz tök jól használható program volt.
(#) vgyre válasza niedziela hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Szia!
Én eddig sehol nem találtam ezt a szabványt. Tervezőktől is kérdeztem, azt válaszolták, "mert mások is így tervezik". Szóval kíváncsian várom én is a választ.
Üdv
VGY
(#) VIM válasza vgyre hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Szia! Nem a szabvány írja elő, hanem a vezeték keresztmetszete és annak védelme. Visszafelé fejtve a dolgot, hány ampert bír a dugajzat és azt milyen keresztmetszetű vezetékkel kell bekötni.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
(#) baloghzoli1 válasza niedziela hozzászólására (») Máj 9, 2018 /
 
Szia
A réz vezetőképessége határozza meg 1.5mm/16A,2.5mm/20A
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2018
(#) VIM válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Szia! A legutolsó oszlopban mi is van írva a kérdéses keresztmetszetekhez? Nem a csoportokat kell figyelembe venni, mert azok csak a maximális áramerősséget adják meg az adott szerelési módhoz de ehhez még számolni kellene a veszteségi szorzókkal (vezeték hossz, erek száma, hőmérséklet).
(#) Szasza9668 válasza niedziela hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
2018.01.01. Friss és ropogós!

Pont erről beszéltem...

1,5 vezetéket max 13A biztosíthatod. 2,5 már 16A.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2018
(#) Robin2 válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
13A. 230V. 3kW. Átlagos hálószobai dugalj. Tudom, fel kell készülni, hogy bármit bedughasson.
(#) VIM válasza Szasza9668 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Szia! .... 10A az a 13A, mert olyan nincs, hogy 13A-s automata vagy Nol, Dol, Nki biztosító.
(#) gulyi88 válasza VIM hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
De van, régen is volt (van Schrack B13-as kismegszakítónk). De most az új szabvány miatt szélesebb körben kell terjedjen.
(#) VIM válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
Speciális helyekre persze, hogy van de épület villamosságban, családi ház villamos elosztójában nem használatos ez az érték. De az 1.5mm2 keresztmetszetű réz vezetéket még mindig 10A-s automatával védik.
(#) kristikoma válasza T3sla hozzászólására (») Máj 10, 2018 /
 
AutoCAD-ben rajzolok, mert az építész, gépész alaprajzok is ebben a formátumban érkeznek. Az elosztóberendezések is ezzel a programmal készülnek. Kigyűjtésre nem alkalmas, oda marad a papír-ceruza. Esetleg be lehet dobni Excelbe a kigyűjtést.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Máj 13, 2018 /
 
Az AutoCAD MEP-et ajánlom, igaz ez épületgépészeti szoftver, de van épületvillamossági része is.
(#) halupa91 hozzászólása Jan 13, 2019 /
 
Sziasztok olyanba szeretnék segítséget kérdni Epalnba hogy tudok schneder alkatrészeket letölteni és honnan lehet hozzá letölteni? Kismegszakítókat meg mágneskapcsoló pl ilyenekre gondolok meg pragma elosztó szekrénye előre is köszönöm a válaszokat
(#) Takida hozzászólása Szept 26, 2020 /
 
Üdv! Azt szeretném megkérdezni, hogy tudna e valaki egy olyan rajzot küldeni, melyből kiderül számomra, hogy egy lakásban a villamos áramkörök hogyan kerülnek kialakításra, azaz látnám, hogy merre megy a nulla, fázis, föld vezeték, ezek hol vannak elágaztatva, összekötve, stb. Azt tudom, hogy egy lakás villamos hálózata áramkörökre van osztva, de azt nem, hogy ezek az áramkörök közvetlenül a lakás elosztó dobozából indulnak vagy az elosztóból induló gerincvezetékből ágaznak -e le? Sajnos a neten ilyen részletes rajzot nem találtam, illetve a szakkönyvek sem tartalmaznak erre vonatkozóan gyakorlati leírással. Gondolom a villanyszerelő tanulók is gyakorlaton sajátítják el a kivitelezést, ugyanis kölcsönkaptam egy 3 kötetes villanyszerelési tankönyvet, ami mindennel foglalkozik csak konkrétan a gyakorlati kivitelezéssel nem. A könyvben foglaltak alapján ugyan ki lehet számolni az áramkör méretezésétől kezdve mindent, de az, hogy a kábeleket merre kell húzni, hogyan kell elágaztatni, hová kell kötődoboz, ezeken csak átsiklik 1-2 mondattal. A lakásomban is van 13 kismegszakító az elosztó dobozban, gondolom ez 13 áramkör, de a rengeteg kapcsolóhoz, dugaljhoz, lámpához hogyan jut el a sárga-zöld, kék és fekete kábel? Minden áramkörhöz tartozik nulla, fázis és föld vezeték? Minden áramkör külön-külön vagy 2-3 áramkör vezetéke megy egy csőben az adott helyiséghez? Ha valaki tud a megértést segítő rajzot vagy valami leírást mellékelni azt megköszönném, mert nagyon zavar, hogy nem értem a dolgot tökéletesen .
(#) Bakman válasza Takida hozzászólására (») Szept 26, 2020 / 1
 
Ezt a gyakorlatban kell látni, gyakorlott ember mellett megnézni. Az a baj, nem lehet egyértelműen válaszolni a kérdésre mert nincs két egyforma szerelés. Ma már nem nagyon használnak kötődobozokat a villanyszerelők, inkább mélyebb szerelvénydobozt és azt a pár kötést a dugalj/kapcsoló alatt alakítják ki. Egy példát lerajzoltam neked, lásd melléklet.

A lakáselosztóban lévő kismegszakítók száma adja az áramkörök számát. Az, hogy egy áramkörre mi van kötve, mindig helyszíni adottság kérdése. Nagyobb teljesítményű fogyasztókat külön kismegszakítóra, külön áramkörre illik kötni, pl. tűzhely, mosógép. A helyzetet variálhatja, ha van három fázis és vezérelt fogyasztásmérő.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Szept 26, 2020 / 1
 
Jelentős könnyebbség ma már pl. a sorolható dugaljak alatti mélyített doboz.
Ami még mindig gondot jelent, a vastagabb hőszigetelések utáni szerelés. Hiába vannak a kiemelő szerelvények, ha utólag jönnek rá egy-egy dologra, vagy ha egyáltalán nem tárgyalnak villanyszerelővel előtte.
"-Gyere, oldd meg!"
16-20 cm szigetelés után már komoly gondokat okoz az egyszerű visszaszerelés is.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Még mindig egyszerűbb, mint a lambériával/gipszkartonnal/glettel/vakolattal eltakart kötődoboz. A mélyített szerelvénydoboz tényleg áldás.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Ilyenről már írtam néhányszor.
Akadt, amit 2 cm vakolat alatt találtam meg. Már a kopogtatás sem segített.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2020
(#) VIM válasza Takida hozzászólására (») Szept 28, 2020 / 2
 
Szia! Talán akkor ismered ezt az ábrát ami áramkörökre bontva van feltüntetve, vezeték keresztmetszetekkel, darabszámmal. A dobozok helyét azért nem tüntetik fel, mert az építőanyag és falszerkezet is határt szab ennek, hogy hol és milyen kötésdobozra van szükség a helyiségek ellátására kiépített csövezésnek és annak milyen keresztmetszetűnek kell lennie, hogy az oda szükséges vezetékek mennyisége elférjen benne. Az "ábra" egy nagyon egyszerű felépítést mutat.
(#) Takida válasza VIM hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Köszönöm a rajzot!
(#) duckee válasza T3sla hozzászólására (») Jan 6, 2021 /
 
Szia,

Gondolom már nem aktuális a kérdés, de villamos tervezésre szerintem az eplan a király. Ha van hozzá egy jó háttér adatbázis, ami a rendelkezésre álló anyagokat tartalmazza (netről letölthető) akkor gyakorlatilag az utolsó szöget is kigyűjti anyagjegyzékben, dinamikusan tud követni minden változást. Nem grafikus vonalakat használ, hanem villamos kapcsolatokat hoz létre, azokon lehet jelkövetést is csinálni, és még sok-sok okos dolgot.

Én ezt használom, a munkahely kötelezett rá, de nem is dönthettek volna jobban.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem