Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   233 / 582
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Nem csak a hegesztés fogyaszt sokat. Arányaiban messze eltörpül mondjuk a mobiltelefonhoz képest. Ne tudd meg, hogy a világ összes villamos energia termelésének hány százaléka megy el erre
Példa
Példa
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Csak hasonlítsd össze azt is, az emberek hány százaléka (ezreléke) hegeszt, évente mennyi időt és ezzel szemben mennyit mennek a telefonok. Régebben éjszakára ki szoktam kapcsolni. Ugyanis akkor is fogyaszt, ha nem használod. A kábeltévés rendszerek, opto telefonos rendszerek komoly állandó fogyasztást generálnak a végfelhasználóknál.
Nálam ez csak példa volt arra, hogy vannak dolgok, aminek a fogyasztását nem lehet befolyásolni, legfeljebb ha "kiszervezem" a munkát. Átviszem a szomszédba.
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Máj 5, 2018 / 3
 
Szerintem a legnagyobb "probléma" az emberi tényező. Régen a nem spórolós eszközök korában az emberek sokkal kevesebbet használták ugyan azokat a fogyasztókat mint ma. Most a sok spórolós készüléket többet használjuk, -akár feleslegesen is!- mert úgy vagyunk vele, hogy többet is lehet használni, úgyis kevesebbet fogyaszt mint a régi.
Nem a gépek felépítésén kéne változtatni, hanem az életmódunkon.
(#) tbarath válasza erbe hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Idézet:
„Mióta lefekvés előtt kikapcsolom a telefonomat utolérhetetlen vagyok az ágyban.”

Bocs
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Idézet:
„Régebben éjszakára ki szoktam kapcsolni.”

De ma már nem?
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Mióta napelemünk van, még én számlázok az Eon-nak, nem. Nem biztos, hogy azóta, mert családon belül gondok voltak az elérhetőségemmel. Igaz, ők tudják a vezetékes számot is.
Feleségem már korábban se kapcsolta ki, mert mindig kellettem az indításhoz.
(#) killbill válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 5, 2018 / 1
 
Az átkos rendszerben léteztek magyar gyártmányú hideg/meleg bemenetes automata mosógépek. Főleg panelházakban volt nagy spórolás vele, mert a központilag melegített víz jóval olcsóbb, mint az áram. De a gázzal is harmada annyiba kerül a víz melegítése, mint a nappali vellannyal.
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Én valóban teljesen kikapcsolom: modem, router, 2db. tv, dvd, video, 2db. számítógép, még nem tudom miket is, csak használatkor bekapcsolva. Készenléti üzemek is feleslegesek 24 órában tv, dvd, stb.
(#) adapter válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Mindegyiket külön áramtalanítod mindennap? Vagy, "kapcsolós" hosszabbítóval egyszerre?

Nekem, ilyen van, de már csak akkor teszem, ha egy-két napra elmegyünk valahová, vagy nagyobb viharra számíthatok. Amikor kapcsolgattam sűrűbben, a mérleg: 2db modem/router táp, 2db DVD-olvasó, 1db Málna-táp pukkant el a visszakapcsolás pillanatában...
Nem számoltam utána mennyit takarítottam meg a vill.számlával, de nem biztos, hogy fedezné
a fentieket...
(#) elektroncso válasza adapter hozzászólására (») Máj 5, 2018 / 2
 
Én kapcsolós hosszabbítóval teszem. A szobámban három darab van belőle összesen. A "laborban" (elektronikai műhely) központi elosztószekrény van ott azzal áramtalanítok. A műhelyben (mechanikai munka) pedig mindent kihúzok a konnektorból. Több mint 6 éve csinálom minden nap (lefekvés előtt kikapcsolom, másnap amikor kell bekapcsolom) és soha semmi nem ment tönkre. Pedig szinte ugyanazok a készülékek vannak használatban (csak ma már többen). Olyan már előfordult, hogy az indulási áram akkora volt, hogy a B16-os kismegszakító kioldott.
De az is igaz, hogy nem a fogyasztás miatt teszem. Nem szeretem ellenőrzés nélkül hagyni feszültség alatt a készülékeket. Pl. mobilt sem töltök éjszaka alvás közben, mert ha valami történik (pl. felrobban az akkumulátor) akkor alvás közben nem biztos, hogy észreveszem.
(#) david10 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Nos igen... Az emberek életmódjával is baj van, mindenki el van kényelmesedve, (még én is), nálam még a ház nem okos (egy darabig nem is lesz), viszont van egy kukázott (tuningolt) okos fünyiróm (amit Ausztriában minden tartozékával együtt kidobtak, pedig csak 2db. savas 12V-os akku kellett bele és jobban megy mint újkorában), van egy házilag épített automata öntöző berendezésem, a kert világitása is szintén telefonról irányitható, az egész lelke egy Raspberry Pi, ezek néha-néha egy programhiba miatt összedolgoznak igy éjjel is zajlik az élet, a szomszédok meg nézhetik a műsórt hajnali 3-kor is ha kell...

Az energiával (sajnos) én se spórolok, egésszen egyszerüen kényelmesebb éjszakára a 4db. szervergépet (ennyi egy autószervizbe mindenképp kell) és az irodai gépet inditva hagyni, mintsem a programokat délután bezárni, és reggel elinditani. Ez még csak nem is fogyasztás ahhoz képest, hogy milyen fogyasztás van azokban az iskolákban/egyetemeken, amiket ismerek.
Biztos vagyok benne, hogy a nagyobb vállalatoknál is van gazolás bőven. A gazolás mellett az autógyárak (ahol az átlag gyártó munkás felét keresi, mint pl. aki a Legrand-nál rakja össze a kapcsolókat), magasról tesznek a környezetvédelemre, 4 éve volt egy kurzus, ahol a (dizelbotrányt elinditó cég, a nevét nem írom le) a kipufogó rendszeréről tartott egy előadást, az előadás végén megkérdeztem, hogy miért nem tesznek a müszerfalra egy ledet, ami jelezné, hogy mikor indult el a részecskeszürő regenerálás, az előadó szemberöhögött és megkérdezte, hogy szerintem ha tennének, akkor miből jönne vissza a fejlesztésre a pénz.

Ameddig az autógyáraknak mindent szabad, addig ne is várjuk a környezetszennyezés felszámolását.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) nagym6 válasza adapter hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Modem router egy billenőkapcsolóval, két számítógépet használójuk konnektorba dugja (ide kábelbe teszek lengőkapcsolót), többi egy kapcsolós hosszabbítón van. Még semmi nem ment tönkre sok év alatt, egyik tv romlott el, de más oka volt.
Idézem elektroncso-t, nálam is részben ugyanez az oka:
Idézet:
„Nem szeretem ellenőrzés nélkül hagyni feszültség alatt a készülékeket. Pl. mobilt sem töltök éjszaka alvás közben, mert ha valami történik (pl. felrobban az akkumulátor) akkor alvás közben nem biztos, hogy észreveszem.”
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) erbe válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
~50 éve, mint villanyszerelő tanuló, tanultam az áramtalanítást. Később gyakorlatban is alkalmaztam évekig. Ha rámjött a sor, hajnali 5-kor kapcsoltam rá az üzemre a feszültséget. Minden cégnél volt egy külön ág, amin hűtő, telefonközpont, biztonsági berendezések lógtak, csak az maradhatott áram alatt.
Nálam éjszaka semmi nem világít a kapcsolókba rejtett pici glimmek kivételével. Ami éjszaka is megy, a padláson az antennaerősítő, a hűtő és fagyasztó és mióta van, a klíma, de ez csak Standby módban.
Ki-be kapcsolás miatt nem emlékszek rá, hogy valaha is bármi tönkrement volna. Sógoromnál megette a TV-t és a beltérit a villám (kábelTV), nálam csak egy tranzisztort az antennaerősítőben (MindigTV antennáról).
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2018
(#) elektroncso válasza erbe hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Nálunk is csak a hűtő, fagyasztó illetve a sütő van folyamatosan áram alatt. A klíma is télen amikor nincs rá szükség áramtalanítva van. Cserébe nyáron meg a fűtés van áramtalanítva. Nálunk a POE táp volt folyamatosan feszültség alatt, de csak addig amíg az első hirtelen jött nyári vihar el nem vitte. Utána áthelyezésre került azóta a PC-vel együtt az is áramtalanítva van.
(#) erbe válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 5, 2018 /
 
Nálunk télen megy a klíma és nyáron szoktam áramtalanítani.
(#) Massawa hozzászólása Máj 8, 2018 /
 
Egy másik dolog nyerte el a figyelmemet. A barátom egy profi szervizben dolgozik kizárolag profi felhasználoknak ( studiok, korházak, állami szervek stb). A minap voltam nála és egy polc tele volt profi monitorokkal. Korábban ott kamerák, videoberendezések stb voltak. Kérdem én - mi a fene kiütött a tüdövész a monitor világban? Hát szerinte igen - és ami a legrosszabb - hibás monitorok kivétel nélkül OLED megjelenitösek. Az átlag életkoruk 2,5-3 év és szinte valamennyi folytonos üzemben volt/van. Azt tudtuk, hogy az OLED élettartalma határos, de azért egy kicsit meglepett, hogy ennyire. Ráadásul a technologia olyan, hogy gyakorlatilag a meghajto elektronika a display része, igy a csere a készülék több mint 1/3-ába kerül.
A monitorok között voltak nagy japán márkák, meg kevésbé ismert, de feltörö, uj monitor gyárak készülékei is. A hiba szinte valamennyin egyformán jelentkezik, elöször a kék szin kezd el foltosodni, majd idövel teljesen eltünik.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Nálunk a Kameleon rendszer végzi az áramtalanítást. Igaz - cserébe fogyaszt áramot. De üzem közben 300mA-t alacsonyabb energiájú állapotban 30mA-t. Mindennek van ára. A kényelemnek is.
(#) Gafly hozzászólása Máj 8, 2018 / 1
 
(#) Gigapixel válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Bizony, ez bölcs dolog!
Én is amit lehet, teljesen áramtalanítok legalább éjjelre.
Az egyik fő ok, hogy hamarabb tönkremegy néhány készülék, az, hogy a pufferkondik a tápban spórolás miatt alul vannak méretezve. Ezt kevesen tudják☺. Én is mérnök apósomtól tanultam. Szóval a " készenléti állapot" (standby) kerülendő..."
Főleg, mert "tervezett elavulás" van sok esetben.
Bár kényelmetlebebb, de részemről inkább vállalom, mint utána szervizelni a készükéket.
És bevált eddig .
(#) tbarath válasza Gigapixel hozzászólására (») Máj 8, 2018 / 2
 
Hát a fene tudja hogy tönkremegy-e, illetve hogy mennyire van alulméretezve. Én pl. TV-t és hálózati eszközöket csak akkor áramtalanítok, ha több napra elmegyek otthonról, eddig tizensok év alatt egy darab router (na jó, NAT-olós dobozka) tápja kotlott meg, de annál ez eléggé szériahiba volt, ha rákerestem a típusra akkor tele volt a net azzal, hogy elhalt a táp. A többi, kop-kop-kop, bírja a terhelést sokéves üzemben.
(#) Massawa válasza Gigapixel hozzászólására (») Máj 8, 2018 / 2
 
Én meg az ellenkezöjéröl számolhatok be. 90%-a a profi berendezéseknek pontosan a ki- bekapcsolás pillanatában megy tönkre. Ezért sok ilyen cégnél a gépek éjjel nappal mennek. Gyakran még a standby sincs használva.
(#) enree hozzászólása Máj 8, 2018 /
 
Én filmes, TV-s világban élem az életem, operatörtként. Ha azt tudnátok mi folyik itt, sírnátok. Az összes kereskedelmi TV székházában az összes irodában az összes kliens gép folyamatosan megy, soha nincsen leállítva semmi, az ok egyszerű, mindenkinek mindent el kell érni távolról... A szerverek, háttértárak és az őket hűtő klímák szintén felérnek egy kis faluval... A stúdiókban, mikor a lámpákon csak az előfűtés megy, a fogyasztás fázisonként 16-18A egy nagyobb helyen. Arról nem írok semmit, mi van, mikor világítanak is de nem ritka a 3X250A sem... és a legnagyobb poén; mindezt gigantikus méretű klímák hűtik, különben nem lehetne megmaradni a műtermekben. Erre némileg gyógyír a LED-es technika, de sajnos Magyarországon eddig egyetlen egy stúdió van, ahol kizárólag csak LED-es Arri-kkal világítanak. Itt 3X14A az üzem közbeni áramfelvétel, és előfűtés sem kell.
(#) Inhouse válasza adapter hozzászólására (») Máj 8, 2018 / 1
 
A kapcsoló üzemű tápok jellemzője, hogy száradnak a kondik. Ez folyamatos üzemnél még éppen nem jelentkezik, viszont újra áram alá helyezéskor már nem indul el.
(#) Massawa válasza enree hozzászólására (») Máj 8, 2018 /
 
Én is olyan helyeken fordulok elö leginkább. Tavaly nyáron a kollégák egyetlen szuper modern studioba 270 Arri lámpát szerletek részben LEDeset. De hát a fényképezéshez föleg fény kell és nem is kevés pedig a modern kamerák legalább 10x érzékenyebbek mint a hajdaniak voltak.
És a computerek mindenütt éjjel nappal mennek - különben mi sem nagyon irkálhatnánk pl. a HE-re sem.
A modemek kikapcsolása meg nagyon nem ajánlott - azok a kis dobozok jelentösen járulnak ahhoz hozzá, hogy a hálozat müködjön, igy a kikapcsolgatásukkal inkább ártasz nemcsak magadnak, de a szomszédoknak is. A modemek általában a leggyengébb napi idöszakban kapnak frissitéseket illetve a központi berendezések ilyenkor végzik az automatikus méréseket, beállitásokat, amiböl a kikapcsolással nemcsak magadat zárod ki.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2018
(#) Ivan93 hozzászólása Máj 11, 2018 /
 
A SpaceX most közvetít egy rakéta indítást, talán érdekel Titeket:
Bangabandhu
T-00:02:10
(#) llax válasza Ivan93 hozzászólására (») Máj 12, 2018 /
 
Amikor csak tehetem, élőben nézem meg az indításokat. A "háttérinfók" az indításnál is érdekesebbek. Ez volt az új Block 5 első fokozat első indítása. Ez fokozat már nem csak kétszer indítható, hanem elvileg minimális felújításokkal és rövid időközökkel akár 10x, nagyobb felújításokat beiktatva sokkal többször is. Erre kíváncsi leszek...
Már csak azért is leszek kíváncsi, mert időnként előfordulnak kényszerűen expendable indítások is, így érdekes lenne, ha egy fokozattal átlépnék a 10 indítást. 5,5-6t feletti tömegű műhold GTO pályára = nincs tartalék üzemanyag a fokozat visszahozásához. Plusz vannak megrendelők, akik kizárólag a fokozat 1. útjára kötnek szerződést, emiatt gyűlnek majd a Block 5 fokozatok, amiből kell majd "idő előtt" eldobálni.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2018
(#) tbarath hozzászólása Máj 15, 2018 /
 
Elég beteg telefon fólia
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2018
(#) erbe válasza tbarath hozzászólására (») Máj 17, 2018 /
 
Kis szakmai abszurd a képen.:
"Forgásiránytól független 5 pólusú motor." Elektromágneses membránszivattyúban?
"Szárazon futó tömítés folyamatos kenéssel." Most akkor szárazon fut, vagy kenéssel? Membránszivattyúban semmi sem fut. Se szárazon, se kenéssel.

Már évek óta hangoztatom, hogy média szakon (újságíró, riporter, ...) felvételi alapfeltétel reál tantárgyakból 1-es eredmény. Úgy látszik már a szakfordítóknál is bevezették.

Buvar.jpg
    
(#) lazsi válasza erbe hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Mondjuk a "Szárazon futó tömítés folyamatos kenéssel" egy szivattyú esetén még érthető.
Ott ugyanis a "szárazon futás" azt jelenti, hogy éppen nem szív vizet. Ezt általában a szivattyúk nem szokták szeretni, és leginkább a tömítésüknél, ami a súrlódás miatt hamar túlmelegszik. Vagyis ezt a mondatot én úgy értelmezem, hogy amennyiben víz nélkül működik, a tömítés akkor is kap annyi kenést, hogy ne égjen le.

De nekem az a rész is tetszik a "Legfontosabb infók:" között, hogy "Tulajdonságok:". Magyarán, az egy fontos információ róla, hogy vannak tulajdonságai...
(#) zolika60 válasza lazsi hozzászólására (») Máj 18, 2018 /
 
Csakhogy ebben nincs szimmering, de még forgó alkatrész sem. Ez egy membrán szivattyú.
Következő: »»   233 / 582
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem