Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendelés külföldről (eBay - Paypal)
VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!
Lapozás: OK   154 / 251
(#) llax válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Azért "joggyakorlat", mert nincs szóról-szóra törvénybe foglalva, hanem az adott törvényes kereteken belül, az erre hivatottak a mérlegelési jogkörüket gyakorolva szoktak így dönteni. Még egyszer: itt nem hatóság büntet, hanem cég jogásza követel kártérítést (ami nem büntetés). A jogász ismeri a a bíróság előtti esélyeit. Mehetne bíróságra is, de előtte "bepróbálkozik" békésebb megoldással. Persze ha valaki el tudja játszani a csúnya hamisító által átvert, ma született báránynál is ártatlanabb egyszeri magánszemélyt, akkor ne fizessen egy fillért se.

(A hatóság általi lefoglalás "természetes", az előbbi szempontoktól teljesen független, ha nem bizonyíthatóan továbbértékesítés céljából veszed, veled nem foglalkoznak - a kínai kereskedőt meg nem éri el a hazai jog. Persze az továbbra is felvet érdekes kérdéseket, hogy miért pont egyes cégek termékeinek "másolatára" figyelnek kiemelten...)
(#) Massawa válasza llax hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Már abbahagyom, csak még egy alapvetö kérdés; Ki és milyen alapon informálta az ügyvédi irodát az elkobzásrol? Ha a NAV valamit elkoboz, az csakis rá és a vevöre tartozik, és nem egy harmadik személyre.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
(#) llax válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Az ügyvédi irodának a forgalmazó adja tovább az ügyet. A forgalmazó pedig a NAV-tól értesül a dologról, hiszen az eredetiség eldöntése nem a NAV feladata, hanem a terméket jól ismerő szakértőé, olyat meg első körben a forgalmazónál, vagy rajtuk keresztül találnak.
Ha a NAV valamit elkoboz, az elsősorban a kereskedőre és a NAV-ra vonatkozik, nem a vevőre. Ha a vevőt is bevonja a NAV a dologba, az már régen rossz (tiltott vagy engedélyhez kötött áru, vagy a szabadnál kereskedelmi mennyiség).
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
(#) Massawa válasza llax hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Itt viszont a vevöt fenyegetik büntetéssel, ha jol értem.
(#) nedudgi válasza llax hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Én csak felületesen értek a joghoz, meg a szakértői megbízásokhoz, de nem tudom, a vevő adatait milyen alapon tudja meg a forgalmazó? Még akkor is, ha a szakértő a cég alkalmazottja egyúttal, csak van valami korlátozás a tudomására jutott adatok továbbadására.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2018
(#) Csupasz válasza llax hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Nem tudok egyetérteni veled. A hamis termékek egy része ugyanazon a gyártósoron készül, mint az eredeti, ezt a gyártó szakembere sem tudja megállapítani, hogy hamis-e. Ennek minden paramétere megegyezik az eredetivel, csak a gyártott darabszám valahogy több, mint kellene. Felismerni azokat tudja csak, ami valamiben eltér, és mégis a gyártató címkéje van rajta.Sajnos az elsőben Magyarország is több termékben élenjáró volt.
(#) llax válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Nem a NAV fenyeget büntetéssel, hanem az ügyvédi iroda követel kártérítést. A kettő nem ugyanaz. Ezt az ügyet a NAV rég "elfelejtette" a kereskedő és a gyártó jogi elérhetetlensége miatt. Az ügyvédi iroda meg próbálkozik, igazából egy ügyvéd tudná megmondani (a konkrét eset részletes ismeretében), hogy érdemesebb fizetni vagy rájuk kell hagyni.
(#) xitibi válasza xitibi hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Sziasztok. Átolvastam a hozzászolásokat. Csak pár apróság. A nav tovább adta a cég felé az érkezett árut. A cég megbízott ügyvéd által keresett meg. Tárolási díjat illetve megsemmisitési díjat számolnak ez kb 10000 e Ft a további 40000 Ft büntetés lenne. Ügyvéd megkérdezve, mivel az én tulajdonom (nekem érkezett a termék), hogy mi van levédetve amit ez a termék megsértett azt nem tudom. Ügyvéd véleménye ha mérséklik a büntetést akkor inkább fizessem ki. (pereskedhetünk csak az drágább lesz) Nagy vonalakban ennyi amit tuok pillanatyilag.
(#) Massawa válasza llax hozzászólására (») Jún 17, 2018 2 /
 
Vajon ki és milyen alapon jogositotta fel a NAV-t, hogy egy magáncsomagot, cimmel, identitással kiadjon egy harmadik személynek, föleg olyan esetben, ha terméket amugy is lefoglalta. Azaz a vevö semilyen olyan vétket nem követett el, ami miatt be kellene avatni egy ügyvédi irodát!

Szoval több mint kétséges az ilyen eljárás. Azt még el lehet fogadni, hogy az elkobzásért illetve a megsemmisitésért pénzt kérnek, holott miután ez egy internetes vásárlás a vevö szo nélkül elállhat a vételtöl, és az elado költségére lemondhat az árurol, miután nem ment át a vámon. (Azaz vissza lesz küldve oda ahonnan jött).
Nem értem, rengeteg munkám volt a vámmal meg importtal, de ilyesmivel még nem találkoztam.
Az ember valoban a sirig tanul.
(#) Robin2 válasza Massawa hozzászólására (») Jún 17, 2018 / 1
 
Szerintem, ha ennyire profi vagy a témában, legyél xitibi jogi képviselője.
(#) Moderátor hozzászólása Jún 18, 2018
 
Kérem, hogy a témába nem tartozó (hamis/nem hamis, hogyan azonosítható, hogy hamis-e, stb.) hozzászólásokat szíveskedjetek hanyagolni!
(#) granpa válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Lehetőségek: Eredetigazolás beszerzése a cégtől/eladótól (ez nem valószínű és nem gyors; Visszaküldés (elállás a vásárlástól), "megfelelő" (okok megnevezése!) kísérőlevéllel.
(#) xitibi válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 / 2
 
Kedves moderátor!
Engedje meg hogy önnek had mondjam el amit ma a cég jogi képviselője mondott nekem. (remélem nem bantom meg.)
Ma a magyar törvények értelmében bármilyen csomagot kap azért ön a felelős igy annak eredetisége, tartalma az ön felelőssége. Önt terhel minden költség ami ebből adódik. (per, tárolás, megsemmisités, stb)
Ezért azt gondolom hogy valóban lenne értelme egy ilyen topicknak mert ha én ráfaragtam ön vagy más ne járjon így.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
(#) llax válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Ezzel a diagnosztikai kütyüvel a sokadik vagy... (vagy ugyanaz a néhány ember panaszkodik mindenütt)
Amit a jogász mondott, ebben a formában nem fedi a valóságot, csak kiegészítve.

Nem unalmamban figyelem ezt és máshol az ilyen topikokat. Bár az évi 10-40, többségében kis értékű rendelésemmel "apróhal" vagyok, de a buktatókat azért szeretném elkerülni. Ha lehet, nem csak saját, hanem mások hibáiból is tanulni.
(#) aroxol hozzászólása Jún 18, 2018 /
 
A legalsó bekezdés mindenit leír: Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Idézet:
„Ma a magyar törvények értelmében bármilyen csomagot kap azért ön a felelős igy annak eredetisége, tartalma az ön felelőssége. Önt terhel minden költség ami ebből adódik. (per, tárolás, megsemmisités, stb)”
A "jogi képviselő" írja le, amit mondott, sőt az is elvárható, hogy ezt konkrét jogi rendelkezésre történő hivatkozással tegye.
Én megfontolnám, hogy mindezt - amennyiben telefonon történik - a beszélgetés elején történő, hangfelvételt engedélyező nyilatkozat kérése után kérjem. Erős a gyanúm, hogy ez blöff, az Aroxol által hivatkozott cikk alapján. Ha nem kapod meg az engedélyt, Ügyvédi Kamara figyelmét is felhívnám az ügyre, különös tekintettel arra, hogy ez már a zsarolás kategóriába esik szerintem.
Ismétlem nem vagyok jogász.
(#) Szárnyas válasza aroxol hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Szerintem ez a Magyarország területén belül vásárolt termékekre vonatkozik csak.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
(#) Kovidivi válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Egy érdekes helyzet lenne, ha az eredeti ár 80%-ért rendelnék valamit, amit eredetiként hirdet a cég, aztán a NAV pedig közli velem, hogy hamis. Honnan tudhattam volna, hogy az eladó átver? Nem lenne szabad, hogy a büntetés automatikusan kiszabásra kerüljön...
(#) llax válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Szó sincs itt büntetésről. Semmilyen hatóság nem piszkálja a vevőt. A vevő kezéből már nem vehetnék ki az árut (feltéve, hogy nem cég/vállalkozó vagy mindezt feketén végzi), viszont kereskedőtől, vagy szállítás alatt lefoglalhatják (utóbbi történt).
Egy harmadik fél állt elő kártérítési igénnyel, akinek vélelme szerint kárt okozna a termék. Ennek a módszerei, de az egésze is vitatható...
Ha nagyon vitatja a dolgot, majd érkezik névtelen lakossági bejelentés az adóhatósághoz, hogy az illető illegális autószervizt működtet, és megy két civil ruhás körülnézni. Az utolsó teszkós villáskulcs is gyanús lesz nekik...
Témájában más, módszerében hasonló történetet testközelből ismerek. Majd jönnek a kérdések minden, szerintük szakképzettséget/szakértelmet feltételező tárgynál (kb. mindenre ezt feltételezik, ami nem szokásos tárgy panelban a 10.-en, vagy egy tanyasi nyugdíjasnál), hogy azokat mire is tarja - mindent többször, többféleképpen kérdeznek. Szóban a hobbi fogalmát nem ismerik, ha végképp nem tudnak semmilyen gyanúval előállni, végül írásban már a hobbi célú használat lesz említve.
(#) xitibi válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Sziasztok. Még egyszer leírom. A nav szúroproba szerű ellenőrzést végez a beérkező csomagokon.
Amennyiben gyanús a csomag tartalma akkor szakvéleményt kérnek az illetékes gyártó cég vagy annak jogi képviselőjétől.
Majd ha bizonyítást nyert hogy hamis a termék a nav nem engedi be az országba. Megsemmisitésig tárolja majd a hulladékot vámkezeli. A gyártó cég vagy annak képviselője megkeresi a cimzetett és közli vele hogy a btk 388 § alapján tevékenysége alkalmas lehet az ipar védelemi jog megsértésére, de ők hajlandok békés úton rendezni ezt ha, befizetek 50000 Ft. A magyar törvények valóban azt mondják hogy a cimzet felel a csomag tartalmáért. (tehát rendelek tranzisztort és plutoniumot tesznek bele a csomagba akkor a tek rám ugrik es kezdhetem bizonyitani hogy én csak tranzisztort rendeltem) ügyvéd erre mondta hogy vitatkozhatok velük akár pereskedhetünk is sőt még nyerhetek is de az többe fog kerülni. (Az én időm az ügyvéd ideje, per és egyéb költségek.) Így remélem mindenki számára érthető . Ma láttam a csonagom tartalmárol készült fotókat, gyakorlatilag a szoftver egy másolt lemezen volt, a termék az eredeti burkolat feliratal volt ellátva illetve az alján lévő széria számot tartalmazo címke mellé volt csomagolva. Alaki kinézetre hasonlitot az eredeti eszközre aminek a nagyker ára kb 600000 Ft.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
(#) tbarath válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Magyarul egyszerű védelmi pénzről van szó, mert megtehetik.
Be kellene perelni a nav-ot, hogy mégis milyen jogcímen juttatták el a te adataidat ennek a bizonyos ügyvédnek, akár a gyártón keresztül, mert ugye a szakvéleményhez erre semmi szükség nincs.
Az pedig szerintem simán alkotmányellenes, hogy te felelsz egy csomag tartalmáért, amit nem te adtál fel.
(#) nedudgi válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Bizonyítaniuk kellene, hogy átvetted a csomagot. Bővebben: Link
Te, meglátva a másolt lemezt, egyből rohantál volna a forgalmazóhoz, ellenőrzésre, azt kellene bizonyítani, hogy másképpen cselekedtél volna.
(#) kissi válasza xitibi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Szia!
Idézet:
„ügyvéd erre mondta hogy vitatkozhatok velük akár pereskedhetünk is sőt még nyerhetek is de az többe fog kerülni. (Az én időm az ügyvéd ideje, per és egyéb költségek.)”

Nem értek hozzá, de szerintem egy vesztes perben a vesztes fizet mindent, ha perelik a költségeket ( azt is, hogy Neked ügyvédet kellett fogadnod az ő hülyeségük miatt! ) !
(#) llax válasza tbarath hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
"Az pedig szerintem simán alkotmányellenes, hogy te felelsz egy csomag tartalmáért, amit nem te adtál fel. "

A leadott megrendelésért felel. Viszont a hatóságok első körben csak azt látják, ami a csomagban van, azt nem tudják, ténylegesen mit rendelt a vevő. Ennek tisztázásáig a vevőnek is lehetnek kellemetlen pillanatai, különösen akkor, ha a feladó a hatóság számára semmilyen módon nem elérhető... Ha egy marék lőszer van a csomagban, akkor az eset tisztázását a TEK kezdi hajnali 2-kor... Aztán ha minden kétséget kizáróan kiderül (napok-hetek alatt - itt nem elég egy PayPal képernyőkép...), hogy valójában egy marék bizsut rendelt az asszonynak, csak az eladó hibájából más került a csomagba, akkor nem lesz folytatása az ügynek.
(#) Bakman válasza kissi hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Akkor fizet mindent, ha a vesztes 100 %-ig vesztes, egyéb esetben osztoznak a költségeken, "igazságosan". Jól játszanak, az 50 000 Ft szép összeg ugyanakkor ennyiért még nem éri meg kockáztatni a pereskedést...
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Csak egy dolog fura nekem. Amíg nem kapja kézbe az árút az ember akkor honnan tudná megállapítani hogy hamis? Az árból? Kizárt. Akár a hamisat is el lehet adni majdnem ugyan azon az áron. Leírásból? Kizárt. Fotóból? Kizárt. Csakis akkor ha kézbe veszi. Akkor tudja TALÁN megállapítani hogy hamis a baba. Addig meg nem értem hogy miért is büntetik. Főleg ha a vevő civil ember és csak hobbi célból veszi meg a diagnosztikai eszközt a kocsijához.Itt egy a lényeg. Mindenkit megbüntetni 3x legalább. Nincs csomag nincs pénz és még meg is vágnak egy sárga csekkel. Ezen felül még inkvizítor elé is visznek és máglyán megégetnek. Ha meg nincs szerencséd mehetsz a vízbe lélegezni.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2018
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Van itt még érdekesség. Az rendben is lenne, hogy a NAV szakértő céget kér fel az azonosításhoz. Az viszont már nekem és a többeknek is sántít, hogy a vevő adatait kiadja ennek a cégnek. Milyen alapon? Ez is megérne külön egy pert. Úgy látom, nincs mit tenni, le kell nyelni mindhárom békát.
(#) llax válasza Bakman hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Ügy indul, iratok keletkeznek. Abba betekinthet és arról másolatot kérhet mind a sértett (kereskedő és ügyvédje), mind a gyanúsított (eladó és ügyvédje - akik itt nem elérhetők a hatóság számára). Abban szerepel az ügy összes információja. Többek között a címzett adatai is: a lefotózott csomagoláson, az iratba ez bemásolva és nyilvántartásból lekérve is.
(#) xitibi válasza tbarath hozzászólására (») Jún 18, 2018 /
 
Perelni mindig lehet egy a kérdés kinek mennyi pénze van. Az egyik hozzászolásban irták hogy megtériti a vesztes a költségeket. És addig ki fizet??? Ez el húzódhat egy kis ideig mondjuk 1 hónap és pár év közt. Szóval nyerő pozícióban vannak.
(#) tbarath válasza llax hozzászólására (») Jún 19, 2018 /
 
"A leadott megrendelésért felel."

Így rendben van. Viszont a vevő honnan tudná, hogy hamisítványt árulnak? Mert olcsó?
Nekem is sikerült már kínai eladótól túl jó áron, kb. a reális érték kb. negyedéért vásárolnom, de jó hírű eladó volt, és az ebay/pp garancia is védett, szóval rámentem. Itthon is sikerült már kb. 120 ezerbe kerülő hangfalpárat 30-ért megvenni vaterán, mert épp akkor szerencsém volt.


"Ha egy marék lőszer van a csomagban, akkor az eset tisztázását a TEK kezdi hajnali 2-kor... "

Ez eddig rendben is van...

"Aztán ha minden kétséget kizáróan kiderül (napok-hetek alatt - itt nem elég egy PayPal képernyőkép...), hogy valójában egy marék bizsut rendelt az asszonynak, csak az eladó hibájából más került a csomagba, akkor nem lesz folytatása az ügynek."

Egy jogállamban nem az ártatlanságnak kell kétséget kizáróan kiderülnie, hanem a bűnösségnek. Ez nagyon nagy különbség!
Következő: »»   154 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem