Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   106 / 195
(#) freddyke hozzászólása Júl 10, 2018 /
 
Ez milyen márkanév alatt futhat? A képekről semmi sem derül ki. Próbálnám kint beszerezni.

A feltételezhetően gagyi kar ellenére még ez is megfelelne 150mm-es (cserélhető 3 vagy 5 dioptriás) lencsével, ha nem asztalra csavarozható lenne, hanem talpas. A gurulós változatát túlzásnak tartom.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
(#) Gafly válasza freddyke hozzászólására (») Júl 11, 2018 /
 
Előbbit szerintem LIDL-ben árulták, akciósan (nekem is van). Ciklusonként hoznak belőle az ALDI-ba is, csak ki kell várni.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2018
(#) freddyke hozzászólása Júl 11, 2018 /
 
Köszönöm! Sajnos itt sem tudom könnyebben beszerezni. Ezt szeretném leginkább a 15cm-es lencséje miatt. Az asztalra felcsavarozható részét nem szeretném használni az éppen felújított, lakkozott asztalon. Gumi vagy farostlemez alátéttel megállna, hogy az asztalon nem hagy nyomot? Lehet hozzá kapni fali felfogatót, ebből kifolyólag a tengely kihúzható és talpat is lehetne hozzá készíteni, csak nem tudom miből. Vastag fából készült talp sem biztos, hogy megtartaná.
(#) Gafly válasza freddyke hozzászólására (») Júl 11, 2018 / 1
 
Valami alátéttel (nem gumi, inkább fa) nem rongálja az asztal lapját.
De kis szerencsével kallódik valahol egy Ikea öntöttvas lámpatalpam valahol, ami esetleg jó lehet...
(#) freddyke hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Weidmüller Stripax vezeték csupaszítónál a recés rész (ami a vezetéket megfogja) recéi benne maradnak a kábel szigetelésben. A fogó levégén lévő ponton majdnem meg is töri a kábelt. A vágás sem egyenes, két oldalról ék alakban vág bele. Csatlakozó érintkező krimpeléshez kellett volna a fogó, a ferde vágás miatt teljesen hasznavehetetlen. A képen a két hátsó vezetéknél éppen csak annyira volt állítva a vastagság, hogy lehúzza a szigetelést. A két kis vezetékdarabkánál túlmentem a vastagsággal, még mélyebb a nyom. Ezek nálatok is ilyenek vagy selejtes a fogóm?
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Próbáltam több hasonló fogót, volt közte Stripax is. El nem tudom képzelni, hogy sokan mit esznek rajta, mindegyik megnyomorgatja így vagy úgy a szigetelés végét. Ez érthető is, lévén a fogó így működik, másként nem is tud működni.

A képeden durva a sérülés, ilyen mértékű roncsolás nekem is új. Valószínűleg a szigetelés erősebb anyagból van, ezért harap bele ennyire. Marad a tapétavágó, kábelvágó, csípőfogó, vékonyabb vezetékre spéci szerszám.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Ezeknek a kábeleknek viszonylag vastag a szigetelése, de a vékony, finom kis kábelek szigetelését is "megrágta", csak nem ennyire látványosan.

Erről a típusról van tapasztalatotok, használható lenne vékony (0.25-0.5 mm2 keresztmetszerű) kábelekhez? Esetleg valami más egyszerű, sima összenyomható késekkel működő hámozóról tudtok?
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
A rézcsavar a gyenge pont, időnként cserélni kell.
(#) kaqkk válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 / 1
 
Én használtam a linkelthez kísértetiesen hasonló magyar fogót , de nem szerettem mert állandóan állítgatni kellett . Ha sok egyforma vastagságú kábelt kell "blankolni" akkor még elfogadható de ha már két három fajta van akkor megunod az életed az állítgatásban ...
(#) adapter válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Nekem van egy kicsi...
Bár nekem inkább 1-1,5 vezetékre kell.
Lehet, hogy csak én nem tudom használni, de ha keresztmetszetet váltok, sosem tudom pontosan beállítani, vagy marja a rezet is vagy csak ráhámoz a szigetelésre. Szűk helyen kifejezetten kellemetlen használni, erősebb szigetelésnél húzom, húzom, egyszer csak elszabadul bevágom a kezem...
Mondom, lehet csak én bénázok vele, vagy egyszerűen szokatlan a használata, (nem rég van meg) előtte sok évig ilyet használtam csak Berner márkát....
(#) nedudgi válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Nekem is van egy magyar, én szeretem. Pontosan passzol a markomba.
Érdekes, hogy egy csomó régi szerszámnak sokkal jobb a fogása, mint a mostaniaknak. Apósomtól örökölt kombináltfogó, az Ezermester boltban vett harapófogó, a százéves diótörő - élvezet megfogni. Nem csúcstechnológiás borítás, maximum feketítve van a markolat.
(#) kaqkk válasza adapter hozzászólására (») Júl 17, 2018 / 1
 
Idézet:
„erősebb szigetelésnél húzom, húzom, egyszer csak elszabadul bevágom a kezem...”
Én bal kézzel ráfogtam a fógóval a kábelra majd a jobb kezemmel megszorítottam a kábelt és hüvelykujjal toltam a fogó végét így nem kellett rángatnom az egész fogót (csak letoltam a kábelról a kabátot)
(#) freddyke hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat. Eddig egy régi ollót használtam erre a célra. Az élei között körbeforgattam a kábelt (vagy az ollót a kábel körül), majd kicsit összeszorítva lehúztam a szigetelést. Rontás esetén a legtöbbször nem volt gond a kábel rövidülése, második-harmadikra tökéletesen sikerült. Nemrég olyan munkám volt, hogy nem lehetett rontani, alig lógott ki a kábelek vége (nem volt elég hely az ollónak) és az olló már a végét járja.
Csavar nélkül, érzéssel használva a fogó a fenti módszer helyettesítésére nem lenne alkalmasabb?
Esetleg egy ilyesmi?
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Nem tudom, nekem weidmüller stripax ultimate van, de az ilyen roncsolást sose csinált... Ha nagyon pocsék volt a vezeték szigetelése, akkor jobban meglátszott a nyoma, de nem ennyire. Használok még weidmüller stripax-ot, az egyenes élűt, az is kiválóan, szépen dolgozik. És van már benne pár százezer blankolás....
(#) adapter válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Jó ötlet, ahol egyáltalán odafér a kezem rámarkolni ki is próbálom majd!
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Mellékletben egy kábelvágó, én ezt használom. Kicsit gyakorolni kell vele (kb. két perc) de utána megy a dolog, mint a karikacsapás. Óvatosan összenyomod, majd a már említett hüvelykujjas módszerrel nevetve lehet blankolni is vele.

Figyeld meg a kettős pofát, az a lényeg, lévén több gyártó kínálatában is van ilyen. Ha nem tudod vásárlás előtt kipróbálni, akkor rendelj Knipex márkájút, az garantáltan jó.
(#) freddyke válasza Gabó hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Idézet:
„Nem tudom, nekem weidmüller stripax ultimate van, de az ilyen roncsolást sose csinált... Ha nagyon pocsék volt a vezeték szigetelése, akkor jobban meglátszott a nyoma, de nem ennyire. Használok még weidmüller stripax-ot, az egyenes élűt, az is kiválóan, szépen dolgozik. És van már benne pár százezer blankolás....”
Vadi új volt, most bontottam ki a dobozából. Csak kipróbáltam néhány kábelen. Adalékként a felső késben van egy deformáció, nem tudtam rendesen lefényképezni. Az áráért más minőségre számítottam. Az ultimate forgatja a szigetelést? Ha megnyomorgatja a szigetelést, vagy bármilyen nyomot hagy benne, akkor nem sok értelmét látom annak sem. 20 ezer forintos árat sosem hozna be. Már a stripax is határeset volt, de ezek után pláne nem kísérleteznék a Weidmüller termékekkel.
(#) Hutty válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Lehet állítani próbálgatva, a régi és új stripaxon is.

Például
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Nekem a pengék egyenesek, semmi deformáció, vagy egyéb. A vágás is egyenes, szép, nem olyan mint nálad.
Szigetelésen minimális nyom marad, de sérülés nincs rajta (feltépi valamennyire, vagy megsérti stb). Bár az egyenes vágókésest jobban szeretem.
(#) freddyke válasza Hutty hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Ebben nem láttam állítócsavart. A használatiban is azt mutatja, hogy egészen kint kellene lennie, de a lyukon benézve sem láttam. Már nem tudom megnézni, becsomagoltam és megy vissza az amazon-ra.
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Ja, hogy nincs csavar + a penge se okés, akkor nincs miről beszélni, vissza a kereskedőnek, hogy nem jó gariba és ennyi...
Bár amazon nem tudom, hogy intézi, de akkor is csere!
(#) freddyke válasza Gabó hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Idézet:
„Nekem a pengék egyenesek, semmi deformáció, vagy egyéb. A vágás is egyenes, szép, nem olyan mint nálad.
Szigetelésen minimális nyom marad”
Az első mondat bíztató, a második nem. Krimpelhető csatlakozó érintkezőknél, automotive esetén (ahol igénybevételnek van kitéve a kábel) nem engedhető meg semmilyen nyom a szigetelésen. Mostanában leginkább erre kellett volna a szerszám.

Az amazon velem eddig nagyon korrekt volt. Lejárt a durván egy hónapos visszaküldési határidő. Írtam nekik, fél órán belül kaptam visszaküldési cimkét.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) freddyke válasza Bakman hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
0.25-0.5 mm2 keresztmetszerű kábelekhez is jól alkalmazható a kábelvágó? Knipex-ben erre gondoltál? Két részből áll a vágóél.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Szerintem erre a méretre a szimpla oldalcsípőfogó a jó. Én is azt használom, eleinte problémás volt, de kis gyakorlás után hiba nélkül sikerül. Sőt én minden vékonyabb drótot csípőfogóval blankolok (0,5mm2-ig).
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Most megnéztem, nekem Wiha van, Knipex-ből nem is találtam olyat. Azt, amit linkeltél, nem ajánlom. Cégtől olyat kapott pár ember, próbáltam, öt másodperc után vissza is adtam. Ezt ajánlom: Bővebben: Link.

Apropó. 1 - 1,5 mm2 alatt jobb a csípőfogó, ahogy elektroncso is írja.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Egy ilyen mini csípőfogóm van. Próbáltam már vele, de nem az igazi. 30 évig ollóval vágtam, ugyanolyan tökéletlen erre, mint a csípőfogó. Az lenne a legjobb, ha egymással szemben, szimmetrikusan lenne két állítható távolságú vágóél és teljesen merőlegesen meg lehetne benne forgatni a szigetelést. Ha már át van vágva, kézzel is lehúzható.
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 / 1
 
Szerintem az a baja, hogy rossz az élprofilja erre a feladatra. Nekem 7002-125-ös KNIPEX-em van, tökéletesen blankolok vele. Viszont durvább villanyszerelő munkára nem használom (1,5mm2-nél vastagabbat nem vágok vele, arra ott van a régi elpusztíthatatlan szovjet oldalcsípőm), sokáig ezzel vágtam az alkatrészlábakat (ma is előkerül ha szükség van rá), de mióta megvan a 7803-125-ös KNIPEX azóta azt használom. De pl. van egy NAREX-em is, az nem jó blankolásra, mert más az élszöge.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2018
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Ezek megfelelnek az általad írt kívánalmaknak. Mint írtam korábban, a gyakori állítást nem szereti a sárgaréz csavar, de ezzel azért együtt lehet élni.
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 18, 2018 /
 
Köszönöm. A Knipex 70 02 125 jó alternatívának néz ki még általános célra is és nem vészes árban. Megpróbálom ezzel először, ha nem megy, akkor nézelődök tovább.
Következő: »»   106 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem