Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   176 / 249
(#) pucuka válasza fastaction hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Amennyiben a rádiózáson az adást, és a vételt is érted, annak bizony szabályai vannak. Meg is kell tanulni a rádióamatőr vizsgához, nem csak a műszaki tartalmat.
(#) elektroncso válasza Leraz hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Én már most is csendes üzemmódban vagyok. Decembertől van engedélyem, de még egyszer sem szóltam bele a sávba. Szép lassan építgetem az adó-vevőmet. Inkább ez a barkácsolós része érdekel, a társalgás nem vonz annyira.
(#) elektroncso válasza fastaction hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Rádióamatőr vizsgával és engedéllyel rendelkező építhet saját készüléket akár másik rádióamatőr részérre is. De be kell tartania a szigorú előírásokat. Én szereztem kölcsönbe az adó építéséhez spektrum analizátort, hogy biztos legyek abban, hogy nem okozok-e zavarokat másoknak. Elég komoly felelősség saját építésű kütyüvel dolgozni. Azt is tudnod kell, hogy az általad emlegetett PMR sávon viszont csak gyári készüléket használhatsz (illetve építhetsz is, de akkor azt engedélyeztetni, bevizsgáltatni kellene, ami nagyon sokba kerül). A CB sávra ugyan ez vonatkozik. A rádióamatőr sávok ez alól kivételt képeznek, cserébe egy aránylag szigorú vizsgát kell tenni.
Itt megtalálod a rádióamatőrökre vonatkozó jogszabályokat olvasmányos formában: Jogi segédlet a rádióamatőr vizsgára történő felkészüléshez. Viszont ez a PMR-re nem vonatkozik!
(#) fastaction válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Köszönöm , elolvastam . PMR - el tisztában voltam . Műszakilag még sokat kell fejlődnöm . Kicsit túl tágas az érdeklődési köröm és a családom is Majd sorra kerül a tanulás és vizsga is.
(#) elektroncso válasza fastaction hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
A linkelt oldalon bal oldalt a Tananyagok, információk menüpontban ott van a vizsgafelkészítő tananyag. Gyakorlatilag egy elég jól összeszedett tananyag ami összefoglal mindent amit az elektronikából érdemes tudni.
(#) Rumcájsz válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
A LUCA 88 VFO-jában elkövetted a szarvashibát, amit ilyenkor szinte mindenki elkövet!
A rezgőkörben és a közvetlen környezetében kétfajta kondit kell használni! NTK-t és PTK-t ! A két ellentétes hőfok stabilitású kondival remekül ki lehet kompenzálni a VFO-t úgy, hogy ne kelljen semmiféle hőkabin! Ahhoz tudni kell nagyon, az adott kondi hőfok viselkedést! Kicsit macera, de megoldható!
Ezt a régi, analóg rádiókban is igy csinálták...
(#) elektroncso válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
Ezzel tisztában vagyok. Egyrészt követtem a leírást ahol színre, alakra, típusra leírták, hogy hova kell szürke csőkondenzátor stb. ezért is ilyen vegyes felvágott. Hogy aztán valójában össze-e van hangolva azt nem tudom, a hőmérséklet stabilitási vizsgálat még nem történt meg. Ha minden jól megy ebben a hónapban meg tudom venni a peltier elemet a hőfokfügés vizsgáló kabinhoz. Utána az eredményeknek megfelelően módosítom a dolgokat.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
Idézet:
„Ha minden jól megy ebben a hónapban meg tudom venni a peltier elemet a hőfokfügés vizsgáló kabinhoz.”

Mi a bajod a hajszárítóval?
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
Nem egyenletesen melegít. Azt akarom leszimulálni ahogy a valóságban változik a hőmérséklet. Ráadásul a hajszárítóval nem lehet méréshez stabilan 25Co-ot tartani. Laboreszközt készítek (vagy legalábbis szeretnék), nem csak ez az egy feladata lesz.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
Idézet:
„Laboreszközt készítek”

Ilyesmivel el leszel egy darabig, meg aztán állandóan kerülgetni kell utána, amikor már készen van
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2018
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szept 9, 2018 /
 
Ja-ja valami hasonlón gondolkodom. Na jó, én csak valami kisebben, olyan nagyobbacska cipős doboz méretben gondolkodom. Bár ha bevadulok van a pincében egy kiszuperált orvosi tűsterilizáló készülékem, abból meg lehetne csinálni.
(#) Rumcájsz válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Túlbonyolítod....
(#) Gafly válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Szerintem is
Elvileg tanulhatna helyette angol szakirodalmat is.
De a kocsmánál persze minden jobb
(#) elektroncso válasza Rumcájsz hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Arduino alapú vezérlése lesz, tanulom vele a programozást meg sok más mindent.
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Gyakorlatilag is tanulok, jelenleg a Analog Devices oldalán lévő rengeteg jó leírást tanulmányozom.

Amúgy nem hiszem, hogy túlbonyolítom, tanulok, kísérletezek, megvalósítom az elképzeléseimet. Előtte utána olvasok az adott témának, lejegyzem a tapasztalataimat. Nem az a célom a rádió adó építésével, hogy beszélgessek másokkal rádión keresztül, akkor vettem volna egy gyárit. Engem a műszaki része érdekel, nem maga a QSO. Az szinte teljesen hidegen hagy.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Idézet:
„nem maga a QSO. Az szinte teljesen hidegen hagy.”

Akkor pont neked való az FT-8 üzemmód
(#) sany hozzászólása Szept 10, 2018 /
 
Sziasztok!
Ezzel kísérletezhetek? Vagy ennek a működtetéséhez engedély kell?
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Mindenhez ami adni képes engedély kell. Kísérletezhetsz vele, de antennát ne kapcsolj rá. Megépítheted, lemérheted műantennával, megismered a működési elvét, jó tanulási folyamat, de amíg engedélyed nincs addig ne sugározz az éterbe vele jeleket. Nem beszélve arról, hogy ha partnert találsz akkor mit mondasz ki vagy te, hiszen nincs hívójeled. Az unlis állomásokat pedig már a 30-as, 40-es években sem nagyon szerették bár előbbiben még megtűrték őket, ha nem okoztak zavarást.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Csak arra gondoltam, hogy az NE612 -es tartalmazó kis vevőmmel befogom a morze jelet. De ha baj lehet belőle akkor inkább nem.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Szerintem azt nyugodtan kipróbálhatod mondjuk szobán belül. Ha nem teszel rá kültéri hangolt antennát, csak lezárod műantennával, aminek a meleg pontjáról kilógatsz mondjuk 20-30cm drótot akkor a közvetlen környezettől távolabb nem jut a jel, nem fogsz senkit zavarni. Egy két rosszabb minőségű kapcsolóüzemű táp nagyobb bosszúságot okoz a környékbeli amatőröknek mint egy kis QRP Pixie.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Itt pedig Transmitter Receiver írják. Ha csak szobai 20-30 cm -es drót antennával működtettem, akkor elvileg foghatok is vele valamit. Ilyenkor persze, nem teszek rá morze nyomógombot. Így is lehet, igaz?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Utánaolvastam a HA5KDR oldalon ennek az FT-8-nak, még nem hallottam róla, elsőre érdekesnek tűnik, bár kicsit idegenkedek a digitális módoktól, de jobban körüljárom a témát.
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Ha azt kapod ami a rajzon van, akkor 20-30cm antennával semmit nem fogsz fogni. Ennél még az egyenesvevőd is komolyabb.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Azt kaptam, még nem raktam össze.
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Ja hogy már nálad van. Akkor dobd össze és meglátjuk. De sokra ne számíts, az adó oldala egyszerű QRP morze adó, ilyenből az RT-ben is sok jelent meg, de a vevő részét egyáltalán nem értem. Ha valaki esetleg tudja, elárulhatná, hogy ez hogyan működik vétel oldalon. kis QRP Pixie.
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 10, 2018 /
 
Igazság szerint csak a kvarc és az antenna csatlakozó miatt vettem meg.ITT Magyarországon kb. majdnem annyiért árulják, mint az egész panelt. És ennél a terméknél nincs szállítási díj. Na jó tudom, egyszer egy életben... Így arra gondoltam, hogy kipróbálom.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2018
(#) kendre256 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 10, 2018 / 1
 
Ez egy nagyon egyszerű szinkrodin vevő.
Szerintem a második tranzisztor záróirányba előfeszített C-B diódája mint kapacitás működik. Ezen keresztül kerül be az antennáról a vett jel. Ez a jel az első, oszcillátorként működő tranzisztor jelével keveredik a a második tranzisztor B-E diódáján. A különbségi hangfrekvencia a C10-es kondenzátoron keresztül kerül az LM386 hangfrekvenciás erősítő bemenetére. A vevőt "hangolni" a záróirányba előfeszített D2 diódára adott feszültséggel lehet, amit a 47 kOhmos potenciométerrel állítunk be. Ez a dióda egy primitív kapacitásdiódaként működik, a kapacitása a kvarccal sorba kötve kicsit el tudja hangolni a kvarcot. Ezért nem lehet sokat hangolni rajta, de távírózni lehet éppen vele. A lenyomott billentyű a hangfrekvenciás erősítő bemenetét és tápját is lényegében rövidre zárja, ezzel azt "süketíti". Ugyanekkor a második tranzisztornak is megfelelő munkapontot ad, ezáltal az már tud erősíteni is, mintegy "végfok" lesz belőle. A lenyomott billentyűvel a kvarc elhangolása megszűnik, adni a kvarc frekvenciáján fog adni az adó. A vevő elhangolással pedig az adó frekin válaszoló állomást fogjuk hallani, mert hallható lesz a két frekvencia közötti különbség. Ha úgy vesszük, vételkor az oszcillátor beat oszcillátorként működik, csak ez nem középfrekvencián működik, hanem az adási és vételi frekvencia tartományában.
A kevés alkatrész miatt eléggé kompromisszumos a kapcsolás, nem lehet sokat várni tőle.
(A kapcsolási rajz szerintem rossz különben, mert a C4 nem lehet 100 uF, az inkább 100 pF lesz. Vagy fel van cserélve a C4 és C8 értéke, mert oda meg inkább nagyobb kondenzátor kellene, a C4 meg lehet éppen 100 nF is...)
Szerintem így működik, ezt tudtam most kideríteni a kapcsolásból...
(#) sany válasza kendre256 hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Idézet:
„(A kapcsolási rajz szerintem rossz különben, mert a C4 nem lehet 100 uF, az inkább 100 pF lesz. Vagy fel van cserélve a C4 és C8 értéke, mert oda meg inkább nagyobb kondenzátor kellene, a C4 meg lehet éppen 100 nF is...)”


Valóban hibás, de nemcsak a rajzon. A kitben is csak 2db 100pF-os található.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Vagy Pixie után szabadon amikor más hangfrekis erősítő van :
QRP
dobozolva
Ezt is lehet még fokozni !
Lásd : minyimalista QRPpTCVR
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Szept 11, 2018 /
 
Cseréld ki a kvarcot kerek 27 MHz-esre és ott pont 2 csatorna között leszel .
Persze a visszacsatoló kondikat (BE - E "test") arányosan csökkenteni kell , kb.: 7 megához képest negyedére.Kimenő szűrő LC tagjait is 10m méterre tervezett aluláteresztő értékeire érdemes módosítani.
2.5 méteres dróttal a városon belül biztos meghalljátok egymást távíróban.
Következő: »»   176 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem