Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hörmann kapuk
 
Témaindító: Maxim Max, idő: Feb 9, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 27
(#) zsoltee0001 válasza H József hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Szia
A motor belsejébe van 2db 12µF kondi, az szokott megdögleni, ha gyengeségről van szó.
Nem akarok tippeket adni szakszerűtlen javításra, de megtoldanám egy 10µF kondival a motor bemenetén , mert szétszedni, meg összerakni egy fél napos meló.
Szóval egy próbát megér.
Üdv
(#) H József válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Köszi az infót! Nekem az a furcsa, hogy ha kézzel megnyomom a relét a vezérlőn, akkor elindul a motor felfelé rendesen, le se tudom fogni még rákapaszkodva sem. Ezért gondoltam vezérlés problémának.
(#) zsoltee0001 válasza H József hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Az egy dolog, van benne egy fordulatszám érzékelő és egy referenciapont jeladó.
Ha nincs meg a kellő fordulatszám (amit te nem biztos, hogy észreveszel) a vezérlés túlterhelésnek veszi és letilt. Van benne a csigahajtás előtt egy szíjas lassító áttétel, ha az megcsúszik azt is túlterhelésnek veszi.
Azért mondom, hogy félig nem biztos, hogy vezérlőhibáról van szó.
A szíjat meg tudod nézni ha a felső alu fedelet leszereled, az még nem nagy meló, takaritsd ki esetleg féktárcsa tisztítóval.
Nem tudom, mennyire bonyolult levenni a tengelyről, terheletlenül próbálgatni, ha akkor minden oké akkor az előbb tárgyaltak a hibalehetőségek. A nagy hideg magyarázná is a kondi gyengeséget.
Üdv
(#) H József válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Igen, de ahhoz hogy ezeket le tudjam csekkolgatni, ahhoz újból oda kellene jussak, és hát sajnos az időm az a legkevesebb. Egyébként nagyságrendileg mekkora értéket képvisel egy általad említett control 145 vezérlő?
(#) zsoltee0001 válasza H József hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Na most ezt ne úgy képzeld, hogy behajítod helyette, inkább azt mondanám, hogy összehozható vele, itt a vezérlés nem a motorba, hanem a kezelőpanelba van és a kábelezést is ki kell építeni a motor és a vezérlés között.
Szerintem most még azokat a hibalehetőségeket kellene kizárni amikről beszéltem.
Üdv
(#) Mumtaz válasza H József hozzászólására (») Márc 10, 2018 /
 
A WA100-asok alapvetően Marantec-ek. Van elérhetőség Budapesten a Maranteces szervizeshez. Jó fej, segítőkész és gyakorlatilag mindent meg tud javítani.
A WA100-asoknak vannak tipikus hibái, amik ennyi idő elteltével előjönnek. Az illető szaki ezeket átlagosan 15-20 ezer forint körül javítani tudja.

Jahh. Hörmannál az 'A' jelölésű vezérlések 3 fázisúak, a 'B' jelölésűek 1 fázisúak.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2018
(#) ButyiBa hozzászólása Márc 23, 2018 /
 
Sziasztok,

Hörmann Supramatic garázsmotor gondom van ( több mint 10 éves ). A hiba úgy kezdődött, hogy 5-ös hibakóddal vissza nyitotta a kaput. Átnéztem a mechanikát és a rugókat valamint kézzel mozgatva a kaput tökéletes minden. Olajzás, takarítás után elkezdtem újra tanítani a kaput de nem sikerült mert mindíg vissza nyitott. Addig állítgattam míg most már nem nyit vissza viszont a végállásoknál odacsapja a mechanikát vagyis nem lassít be mint előtte. Már elvégeztem az áramtalanítás + PRG kombót is és újra tanítottam. Sajnos a lassítás nem működik. Átállítottam a 7-es és 9.-es menüpontot is gyári beállításról 2-re de semmi. Ami még fura, hogy a sok fel-le mozgatás közben egyszer-egyszer 4-es hibakódot adott az alsó végállásnál de nem veszítette el a végállás pontot.
Sajnos a lassítás nagyon hiányzik mert így nagyokat csattan a végeken.
Lehet ez így panelhiba ? Ha igen akkor javítható vagy kiváltható valamivel ?

Üdv
BütyiBá
(#) Kékróka válasza szabo128 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
Szia
Bár régi bejegyzés, de csak most láttam, és lehet valakinek még hasznos.
Mindig ezt csinálják, de 100%-ban sikeresen javítható
A kondikat gondolkozás nélkül cserélni kell mind. Néztem régebben ESR-mérővel, szinte mindig van közte pár siralmas, még ha nem púpos is. IC-csere ugyebár alap. a hűtőborda melletti megbarnult ellenállás nem érdekes, de az optokcsatoló környékén néha egy pici ellenállás is megszakad.
Ezek után indul.
(#) zsoltee0001 válasza Kékróka hozzászólására (») Márc 26, 2018 /
 
Így van, kezd elterjedni a kapcsolóüzemű táp a kapunyitóknál és vele együtt 1 plusz hibaforrás (örülök neki ) az egy más kérdés, hogy egy jól csengő márkanév hitelessége kezd hanyatlani, de ez már nem a mi bajunk.
Üdv
(#) Mumtaz válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 30, 2018 /
 
Az. Ráadásul nem csak az elektronikus oldalon vannak problémák, bár az utóbbi időben az új cuccok között jönnek elő a hibák rendesen.

A régi dögök (GTS, Supramatic S, Marantec motorok) mostanában nyiffantgatnak ki, és a hiba túlnyomórészt csak a reed csövek megpurcanása, ami viszonylag olcsón javítható. Újaknál meg rendszeres a vezérlések kipurcanása.
(#) Barasanya válasza Barasanya hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Szia Mumtaz!
Ma nézegettem a panelt és azt vettem észre hogy a bal felső sarokban lévő cuccok kék szinű kondik és a többi kis kütyü elég meleg ,szinte forró .A kezem sokáig nem birta megfogni.Az egyik kondi alján feketés füstszerű lerakódás látható.Szerinted normális hogy mindig forró az a rész?Lehet hogy valamelyik kondi meghalt,vagy haldoklik?Vagy valamelyik másik alkatrész a hibás?
Amúgy működik rendesen a régi távkapcsolóval a motor.Esetleg tudnál valakit ajánlani aki átnézné a panelt?
Várom válaszodat.
Üdv:Barasanya
(#) Mumtaz válasza Barasanya hozzászólására (») Ápr 15, 2018 /
 
Az nem a jobb felső sarok?

A jobb felső sarokban nem a kondik, hanem az a stabkocka szokott meleg lenni. Eddig még nem találkoztam olyan vezérléssel, ami ott melegedett, de ez lett volna a kipurcanás előjele.
Túláram következtében szétment vezérlést viszont igen. Szóval szerintem "csak" a melegedés még nem adna okot rá, viszont a kondi és a stabkocka közötti ellenállás (2. kép) nem néz ki túl jól.
(#) Barasanya válasza Mumtaz hozzászólására (») Ápr 16, 2018 /
 
Igen , a jobb felső sarokban vannak a meleg cuccok,..Megmértem egy hőteszterrel : a 3 lábú fekete kocka középső lába kb 50 C fokos,a két szélső láb 30-34 C fokosak.és a mellette lévő kis piros/sárga valami, kb 54 C fokos..a többi alkatrész igazából nem meleg,kb 27-30 C fokos.Megpróbáltam a fekete kocka középső lábán megerősíteni a forrasztást de sajna nem sikerült..nem ragadt rá a cín..Azt hiszem hogy a kondikat az a kis piros/sárga melegítette fel..Szerinted jó ez így,vagy van vele valami teendő?
(#) Barasanya válasza Barasanya hozzászólására (») Ápr 29, 2018 /
 
Szia Mumtaz!
Elvittem a panelt egy haveromhoz ,Ő elektrotechnikus.
Kicserélte a kondikat és átnézte a forrasztásokat.
Amikor kiszedtem a panelt még működött rendesen.
Most visszaraktam de nem működik.Gombnyomásra kattan a relé ahogy szokott,de nem mozdul a motor.
Van e ötleted?
Köszi üdv:Barasanya
(#) Mumtaz válasza Barasanya hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Mikor rádugod a tápot, a zöld led elkezd lassan villogni? Illetve, ha igen, akkor gombnyomás után a piros led nem villog rajta?
(#) koma0808 hozzászólása Jún 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Hörmann Linematic2 kapumotorhoz szeretnék egy EL 301-es infrasorompót bekötni. A hozzá kapott leírás szerint a jobb oldali szálat a 71-esre a bal oldali szálat a 20-asra kell kötni, és az áthidalás ki kell venni. Áthidalás nem volt bent gyárilag és ha rákötöm világítanak a ledek de nem működik az infrakapu és kinyitás után 8. hibaüzenetet ír.
(#) Mumtaz válasza koma0808 hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
A Lineamatic 2-ben gyárilag nincs áthidalás és nem ledek, hanem kijelző van rajta. Ez lenne a legújabb vezérlés. De kijelző nélküliekből is volt pár változat. Akkor most végül is melyik van? Van rajta 12, vagy 16 dipkapcsoló?
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2018
(#) koma0808 válasza Mumtaz hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Igen kijelzős, úgy értettem hogy az infrakapun világítanak a ledek (zöld,piros). De közben megoldódott, kelet csinálni egy resetet és újra tanítani a motort.
(#) Mumtaz válasza koma0808 hozzászólására (») Jún 7, 2018 /
 
Ezért mondtam. Egyébként még újra sem kellett volna tanítani, mert menüből állítható. Bár gyárira visszaállítva felismeri automatikusan, hogy fotocella lett rádugva. Úgy is jó belóni, csak akkor tényleg újra kell tanítani.
(#) nándi79 hozzászólása Jún 7, 2018 /
 
Sziasztok szeretném kérdezni hogy valaki tudna e nekem segiteni Optimo 2000 metro kapunyitohóz gyári távirányitó programozásához valami informáciot. Köszönöm.
(#) fodorfb hozzászólása Júl 25, 2018 /
 
Sziasztok!

A következő problémával fordulok hozzátok:
Hörmann Rotamatic 2 kertkapunyitó fotocella kimenet működéssel van gondom.
Egy sima fotocellát szeretnék rákötni +24 volt NO vagy NC relékimenttel.
A szerelési utasítás 4.3.5 pontja szerint bekötöttem az SE1 kapcsokra (5-ös kimenet +24V , 20- as kimentre test, és COM, a 71-re pedig az NC relékimenet.)
A 41 menüben aktiváltam, működik is, de a kapu zárások során a kezdőszárny rendszeresen 10-ből 5-ször ugyanott megáll és visszanyit. A fotocella kattan is. (2.1 hibakódot írja). A fénysorompó tökéletesen működik, kimértem.
10-ből 5-ször jól működik. Tanulóutak el vannak végezve a 41 menü aktiválása után és akkor is ezt csinálja.
Valakinek ötlete esetleg, hogy mi okozza a hibajelenséget?
(#) Mumtaz válasza fodorfb hozzászólására (») Júl 26, 2018 / 1
 
Volt ilyen gondunk nekünk is. Már nem emlékszem, mit is csináltunk, de mi is szórakoztunk vele rendesen. Ha jól emlékszem, volt ott valami a tápellátással. Kösd át az SE3-ra és aktiváld a 45-ös menüben a 03-at, a 46-ban a 01-et, a 41-ben pedig deaktiváld az SE1-et (00) és a 42-t is állítsd 00-ra.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2018
(#) fodorfb válasza Mumtaz hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Köszönöm a választ ezt még nem próbáltam ki.
Már arra gondoltam, hogy kell vennem egy Hörmann EL-301 fotocellát azzal talán működik.
(#) Mumtaz válasza fodorfb hozzászólására (») Júl 26, 2018 /
 
Nem. Ezeknek menni kell és mennek is a sima relés (főként olasz) fotocellákkal is. Csak a Hörmann kicsit háklis. Alapból nem erre az egyszerű dolgokra van beállva.

EL301-est nyilván könnyebb lenne furcsamód, de az EL31 például hasonlóan működik, mint egy relés fotocella és azzal is megy.

Próbálkozni kell, de biztosan meg lesz a megoldás. Esetleg, hogy biztos legyen, hogy nem a vezetékkel van gond, vedd le a fotocella párt, és rövidke vezetékekkel kösd be kézben a vezérlésbe és ott keresd meg a helyes beállítást, vagy - mivel elvileg már beállítottad és néha működik - ott próbálgasd, hogy ott úgy mindig működik-e.

És egyébként hülyén hangozhat, de nézd meg, nem költözött-e pók, vagy egyéb bogár a fotocellába, vagy nem nőtt-e fű, vagy bokor a fotocellák útjába, mert az is tud vicces dolgokat művelni.

Egyébként ilyet még tud okozni olyan is, hogy mondjuk a fotocella, vagy az oszlop, amire szerelve van, az mozog, mikor működik a kapumozgató. A fotocellák bizonyos fokig elforgathatók egymástól úgy, hogy nem pont szemben vannak, de még látják egymást. De, ha ez mondjuk már pont határeset, akkor néhe egy apró mozgás, vagy rezgés is okozhatja, hogy egy pillanatra elveszítik egymással a kontaktust.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2018
(#) Lucifer hozzászólása Aug 29, 2018 /
 
Sziasztok,

Került hozzám egy hibás kétszárnyú Hörmann Rotomatic kapurendszer két motorral. A vezérlő panel cikkszáma 437710. Panelen a silkscreenen EE001005-01 jelölés található.

Állítólag a hazai forgalmazó bevizsgálta és teljes cserét (motorokat is beleértve!) javasolt. A motorok mozognak, a motorokban lévő kis paneleket visszafejtetem, az egyik tuti hibás, mert a visszajelzés ágakon nagyon sokat vesz fel. (Ezzel volt egy olyan csavar, hogy nem küldték vissza a motorral, majd külön kaptuk vissza, így simán benne van a pakliban, hogy direkt küldtek vissza hibásat.)

A visszafejtett rajz itt található meg:
https://github.com/martonmiklos/Hormann_EE000591_reveng_schematic

A kapcsolási rajz szerint a kispanel arra való, hogy a motor enkóder? és a végállás jeleket 2 vezetéken vigye fel a vezérlőhöz. Teszi mindezt úgy, hogy a kap 24V-ot amit egyenirányít, majd beköt egy stabkockába, majd annak a kimenetét terhelgeti különböző ellenállásokkal. Gondolom a főpanel ezt az áramot méri vissza.

A panel alapból 6-okat villogott (rendszerhiba/resetet igényel) és nem csinált semmit.

A panelt lereseteltem, átállítottam 1 kapus módba így ha nincs rádugva a motor 4-et villan az RT LED, ha ilyenkor rányitok akkor 6-okat villog a panel (a jobbnak tűnő motor panellel).

Ha valaki találkozott már ilyen hibával és tudja a megoldást vagy támpontokat azt nagyon megköszönném!
(#) kapudepo hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
Hali!

Nekem is hasonló a problémám, mint Lucifernek. Rotamatic 2 villámcsapás után a vezérlés szakadás hibát jelez vissza. A panelen égésnyomok. Ez a panel le lett adva biztosítónak. Másik két panellel tesztelve a végállások betanítása nem működik, 2 másodpercre elindulnak a motorok (persze külön-külön), megállnak és rendszerhibát jelez vissza (6 villogás). Másik két új motorral tesztelve megcsinálja a végállások tanulását. A motorokban a kis panel átcserélésével sem jó a régi motorokkal. A régi és új motorok áramfelvétele ugyanannyi, kb. 1A. Így kizárásos alapon a régi motorok encoderének/fordulatszám érzékelőjének a hibáját valószínűsítem. Erre kérek tanácsot, hogy javítható-e ez és hogyan?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Lucifer válasza kapudepo hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Idézet:
„Így kizárásos alapon a régi motorok encoderének/fordulatszám érzékelőjének a hibáját valószínűsítem.”

Don't assume!

Ott a rajz, fogj egy multimétert tedd szakadásmérő (sípoló üzemmódba), húzd le a kispanelt, mérj rá a JP3 3-2 és 3-1 lábaira úgy, hogy lassan adsz áramot a motornak.
(#) kapudepo válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Ok, de az a kérdés, hogy javítható-e, vagy motorral együtt csere?
(#) csacsa72 válasza kapudepo hozzászólására (») Szept 17, 2018 / 1
 
Szia. Én lefotóztam a motorban lévő enkóder panelt ,amin szerintem egy hall jeladó van. Ugyan is nálam ugyan ez a hiba jelenség ,villámcsapás után. mindkét motorban a kis panelon szétrobbant a stab ic.Ezeket kicseréltem de ugyan azt a hibát produkálta. A kérdésem az volna hogy ezt a hall szenzort mivel tudnám helyettesíteni. A jeladón lévő számok: 503K
7 40 1
Köszönöm ha valaki tud segíteni.
(#) lelkes amatőr válasza csacsa72 hozzászólására (») Szept 17, 2018 / 1
 
Esetleg ezzel?
Következő: »»   12 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem