Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   218 / 315
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Nálam gépen is meg telefonon is jó.
Akkor így linkelem:
Bővebben: Link
a másik ami 40A-es:
Bővebben: Link
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Pedig De.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Mindkettő 43Ohm-ot kapcsol a cellákra, így meríti őket. A 40A-es az a maximális terhelést jelenti, ami fölött lekapcsol a védelem, nem a balanszer áramot jelenti.
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
És melyik lenne jó nekem, a töltés miatt? Mert fúróra csatlakoztatva, direktbe van a gép az aksira kapcsolva.
(#) Kovidivi válasza Gabó hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
A kisebb méretű ugyanazt tudja, mint a nagyobb.
(#) Gabó válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
Akkor jó a kisebb méretű is, csak abban nincs lemerítés, és túlterhelés elleni védelem. Ami ugye jelen esetben nem is kell, mert a fúró, direktbe az aksi 2 kimeneti pontjára csatlakozik.
A 14.4Vos aksi pakkot hány voltról kell tölteni?
(#) Olits válasza Gabó hozzászólására (») Okt 21, 2018 /
 
16,8 -ról.
(#) Csupasz hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Sziasztok! A raktárunkban most találtam meg, egy kb. 1 éve vásárolt laptop akkut( Li-ion). Betettem egy gépbe, 3%-ot mutatott, de kb. 30 perc alatt elérte a teljes töltöttséget. A kisüléshez, kb. 10 perc használat kellett. Menthető-e, ha szétbontom, és darabonként próbálom tölteni?
(#) alex0 válasza Gabó hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Szia!
A kérdés rosszúl van feltéve, mert így a válasz az, hogy "akármennyi" csak legalább 16,8. A 14,4V-os pakk az 4 sorba kötött cellát jelent. Ez pedig 16,8V lesz teljes töltésnél. És az a lényeg, hogy a cella feszültsége mennyi, és nem a töltő feszültség, mivel legtöbb esetben nem közvetlenül a cellákra kapcsolódik a töltő. De még akkor is van a vezetéknek és a kötéseknek is ellenállása.
Üdv: Alex
(#) spgabor hozzászólása Okt 31, 2018 /
 
Sziasztok!

Még mindig a liion töltővel küzdök. Viszont ráköttem, hogy a korábbi feltételezéseim mind pontatlanok voltak, illetve a rajzok sem voltak jók a panelről, amit eddig néztem.. Most csatoltam elvileg egy jó rajzot.
Az óta néztem több leírást és videót is ezzel kapcsolatban és ennek megfelelően a töltő panelt újra beállítottam a következő módon:
1. kimeneti feszültség beállítása 16,8V-ra, mivel most a 4S pakkon próbálkozom.
2. multimétert árammérő állásban 10A-es áramkorláttal a kimenetre kötve a kimeneti áram felugrik 1,3-1,4A környékére, ezt visszakorlátoztam 0,75A-ra.
3. a töltés jelző led kikapcsolását 0,15A-ra vittem le.

Viszont ami furcsaság még nekem, az a következő. A töltés jelző led már 0,4A környékén kialszik. Ez miért van, ha már töltés közben próbálom. Már rendes forrasztott kábelekkel, a multimter kábele is vastagabb kábelre van cserélve a próba erejéig. Reggelig fent volt a töltő, akkor 0,07A volt már csak a kimeneti áram. Ha a töltés jelző led potiját letekerem, akkor vissza tudom kapcsolni. Viszont a leírások és youtube videók szerint jónak kellene lennie...
Illetve a másik problémám, hogy a harmadik led (ami mint rájöttem), a töltés vége led, az folyamatosan világít. Akkor is, amikor a töltés led is világít és tölt is a panel, csak ilyenkor nem annyira erősen. Van a led és az IC között egy 1k-s ellenállás. Gondoltam rá, hogy kicserélem ezt nagyobbra, de akkor a töltés végeztével meg nagyon halvány lesz.
Ezek mitől fordulhatnak elő? Találkozott már valaki ilyen problémával?

Üdv:
spgabor
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Okt 31, 2018 / 2
 
Megtaláltad a kapcsolási rajzát? Feltöltöm neked, hátha egyezik, sajnos sok féle van a neten...
Nekem ez a kék nyákos van itthon, majdnem minden alkatrész ugyanúgy helyezkedik el, mint a piroson, csak a bal felső sarokban egy ellenállás van másik helyen, és a felirat kicsit más...

Ahogy én állítom be: rakok rá 22-24V-ot, 2A áramkorlátos labortápról.
Átkapcsolom a multimétert árammérő állásba, átdugom a vezetékeket a megfelelő dugóba, és így rövidre van zárva a modul kimenete a multiméterrel. Beállítom a CC potival az áramot 1A-re.
Ezután rakok a kimenetre egy ellenállást, aminek segítségével be fogom állítani azt a küszöböt, ahol a töltés LED-nek világítania kell. A küszöböt 0.2A-re szeretném állítani. A feszültséget fogom állítani, hogy az ellenálláson a megfelelő áram folyjon. Saccra 4V-nál szeretném, ha 0.2A folyna, úgyhogy keresek egy 4V/0.2A, vagyis 20 Ohm ellenállást. 22 Ohm-ot találtam, sorbakötöm a multival és az áramkör kimenetével, hogy tudjak áramot mérni. Addig tekerem a CV potit, amíg a kívánt áram nem folyik (0.2A).
Elkezdem tekergetni a fully charged potit. Van egy pont, ahol a fully charged LED és a charging LED állapotot vált. Ezt az átmenetet választom ki, világíthat akár mindkét LED is egyszerre, ezzel beállítottam a töltés kész LED-et, hogy kb. 200mA alatt világítson.
Átállítom a multit feszültség mérésre, átdugom a dugót a megfelelő helyre, és beállítom vele a maximális töltési feszültséget, 12,6V, vagy amit akarsz.
Kész a modul beállítása!
A CC LED természetesen el fog aludni, amint átvált a modul CV módba, ezt a charging LED jelzi, amikor a CC LED nem világít. Kicsit később a charging LED át fog váltani a fully charged LED-re. Kész a töltés. Tehát normális, ha a CC LED kialszik, de a charging LED világít.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Szia,
Nekem a piros paneles van. Ahogy nézem, a tiéddel csak tényleg a bal felső ellenállás pozíciójában tér el.
Most beállítottam a te módszereddel is. Viszont én 10Ohm-os ellenállást találtam itthon, ezért 1,75V-ra állítottam az átmeneti állapotot, mivel kicsit 0,2A alatt szeretném a töltésbefejezés jelzését. Felrakok rá egy akksit, aztán meglátom hogy viselkedik.
Viszont a ledes problémám nem az, hogy a CC és a CV ledek milyen viszonyban világítanak egymáshoz képest. Az én problémám az, hogy a CV és a Full charged ledek végig együtt világítanak. Majd töltés végeztével a CV kialszik. Viszont a Full charged-nek nem kéne végig világítania, hanem csak a töltés befejezésekor, amikor a CV kialszik. Ezt nem értem, hogy miért van.
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Szivesen.
Lehet rosszul van beállítva a töltés végét mutató LED, vagy simán valami hibás. Ha van hozzá érzéked, rá tudsz mérni az LM358 be- és kimenetére, és tudsz következtetni a hibára.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Egyik este néztem az IC-t, de csak a full charged led kimeneti lábát. Ott töltés közben 2,5V környéke van, teljes feltöltésnél meg 3,3V-ig megy körülbellül. De a pontos értékre nem emlékszem. Rendeltem több töltés vezérlőt és egy szériából küldték mindet. Az összeset megnéztem 1S, 3S és 4S esetében is és mindenhol ugyan az a tapasztalat.
Megmérem töltés közben és töltés végén az összes láb feszültségét, ha hazaértem.
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Most megmértem a lábakat és pontosítanék a korábbi hozzászólásomon. Mivel a problémám a töltés és a teljes feltöltés állapotánál vnnk, így az IC 5,6,7-es lábait vizsgáltam csak.
Feszültség alá helyezve a töltő panelt, de a kimenete úresjáratban. Ilyenkor a töltés kész led világít csak és a hetes lábon mérhető egyedül 3,7V.
Töltés közben a következőket tapasztaltam: GND és a hetes láb között 0,77V van. A GND és az 5-ös illetve a hatos lábak között semmi nincs fura módon. Viszont az 5-7 között 1V a nagyon lemerült akkunál, ami felkúszik a töltés alatt 3,3-ra. 6-7 lábak között pedig 0,7V, ami 3,7V-ig megy. Teljesen lemerült akkunál mind a három led világít. Kicsit lemerült akkunál a töltés erősen, a kész led pedig kicsit halványabban világít.
Feltöltőtt akkunál, amikor ismét csak a kész led világít. Ekkor a GND és a 7-es láb között 3,7V van szintén. GND és 5/6 lábak között semmi. 5-7 lábak között 3,3V, illetve 6-7 lábak között 3,7V.
Ezekből lehet valamire következtetni?
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Biztosan lehet, de én eddig még egy "kösz"-t se kaptam, pedig volt vagy fél óra, amíg beállítottam az én konverterem,
és lépésről lépésre leírtam neked a lépéseket, plusz google keresések...
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Ne haragudj, meg szoktam köszönni a segítséget és hálás is vagyok, hogy foglalkozol a problémámmal. A beállítási leírásod sokat segített, mert pontosítottam vele az enyémet. Ezt köszönöm szépen!
(#) bole hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Sziasztok!Unoka tesóm vett egy Osram LEDs Bike FX70 LED DRL kerékpár lámpát 2600mAh LI-ION aksi van benne 7,4 V - az akku. Nagyon jó fénye van csak az a probléma a lámpának aksiját a kis elektronikus töltőjével elhagyta!Rendelt valahonnét akkumulátort, de töltő nincs hozzá hogy lehetne egyszerűen késziteni vagy rendelni és kb/mennyi az ára?Köszi
(#) Olits válasza bole hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Szia.Ha 7,4 V.akkor 2 db.3,7 V-os li-ion aksi van sorba kötve?
(#) Olits hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Sziasztok.Van egy 10S 40A BMS-em.Be akarom kötni, de az akum elektronikájának jobban megfelelne az a bekötés amely a második képen látható (én rajzoltam úgy),ellentétben az első, eredeti bekötési rajzzal.Gond lenne, ha így kötném be?
Vagy jobb lenne, ha direkt olyant vennék amelyen a töltő és a fogyasztó csatlakozói közösek?
Itt

Mi a különbség a két típus között?
Sajnos a képek ilyen kicsik. Fent balról azt írja, hogy charger connector, jobbról meg azt, hogy discharge connector.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2018
(#) bole válasza Olits hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Szia!Hát úgy néz ki mintha 4db lenne összekötve mert be van fóliával zárva csak a vezeték jön ki belőle.De úgy néz ki mint ha 4db elem szerüség ill cella van befóliázva!Kínábol hozatta a web áruházból !A Doboz alján LITHIUM ION BATTERY VAN ÍRVA!De a battery elemet jelent nem?
(#) Olits válasza Olits hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Bocsi a kis képméretekért.Átküldöm nagyobb méretben.
(#) Olits válasza bole hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Akkor kettesével párhuzamosan és ezek meg sorba vannak kötve.
Egy ilyen jó lenne hozzá és egy szimpla 5V 2A-os töltő melléje.
De bármilyen töltőt lehet hozzá alkalmazni 5-15 V között.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2018
(#) Ricsi89 válasza Olits hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Az eredetit használd. Gondolom túlmerülés ellen véd, ilyenkor lekapcsolja a kimentet az akkuról. Ilyenkor hogyan töltenéd, ha le van kapcsolva az akku? Plusz ha jól látom túltöltés ellen is véd, azért is van külön töltés bemenete.
(#) bole válasza Olits hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Szia!Azt mondod 5-15 V IG ?Állítólag ezek érzékenyek a feszültségre is vagy én tudom rosszul ebben nem vagyok járatos!7,4 V os akkor egy sima 9V 2 A adapterrel tölthetem?nem megy tönkre?
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
5V bemenővel csak 1S-t tölthetsz. 10-15V kell a 2S-hez.
(#) Olits válasza bole hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Be kell iktatni azt amit linkeltem.Az szabályozza a töltést, mert az nem mehet fennebb 8,4 V-nál a te esetedben.Olvasd el a leírást amit ott látsz.Nekem nincs olyanom, csak a neten láttam.Azt hiszem össze kell forrasztani két pontot a te esetedben való töltéskor.De, ha valamit nem írok jól, akkor aki jártasabb ebben,az javítson ki.
Most látom, hogy kovidivi pontosbított.Tehát min 10 V-os töltő kell hozzá.
(#) bole válasza Olits hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Szia!Ezt értem még adapterem is lenne olyan teljesítményű de szabályzót hozzá nekem nincs időm készíteni , esetleg ilyen valakinek van azt meg venném , vagy ha nincs akkor vissza adom neki rendeljen ahonnét hozatta!Egyébként köszi a segítséget, szia
(#) pipi válasza bole hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Hali!
A TP5100 -at nem javaslom 2 soros li-ion cella direkt töltésére, a cellafeszeket külön nem figyeli, a li-ion cellákat töltés közben ILLIK egyesével figyelni vagy kell külön balanszer áramkör hozzá.
(#) Olits válasza pipi hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Az elektromos biciklim 10S4P akupakjában nincs BMS.Ezek szerint igy is lehet tölteni.Pedig Kanadai márka (BionX).
Következő: »»   218 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem