Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kenwood erősítő javítása
Lapozás: OK   6 / 8
(#) breeemaster válasza reloop hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Szia! Sajnos a nyugalmi áramot nem tudom levenni 100mV alá. Ahogy melegednek a bordák úgy növekszik a nyugalmi áram. Teszem hozzá a másik két bordának a nyugalmi árama meg maxra kitekerve a potit 1mV ot tudok elérni és azok hidegek.
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
A nyugalmi áram szabályozási tartomány egyrészt hangolható az R7, R9 illetve R15, R17 ellenállásokkal, másrészt lehet közöttük hibás értékű. Az egyik 68 Ω szakadása a legvalószínűbb kiváltó ok.
Nem tartom praktikusnak a javítás első fázisában a végtranzisztorok beültetését, van egy előzetes ellenőrzési eljárásom Bővebben: Link.
(#) breeemaster válasza reloop hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Szia! Ugynézki meglett a bűnös! A D7 dioda volt a hibás! Azóta nem melegszik! Bár az üresjáratit még mindig nem birom felemelni 10-15mV ra most jelenleg nullán hagytam és kiprobálom hogy fog szolni! Köszönöm a segitséget!
(#) breeemaster hozzászólása Jan 15, 2019 /
 
Sziasztok! Bár tudom hogy ez nem Yamaha erősítős forum de azért lenne kérdésem. Van most nálam egy A-500 tipusu erősítő. Melegszik ebben is a borda! Merre próbáljak meg keresgélni? Sajnos amit találtam kapcsolási rajzot nincs rajta feszszint. Meg a készülékben sincsenek felszámozva az ezközök. Segitsetek! Köszönöm!
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Szia! A végtranzisztorok mellett megtalálod a TP1, TP2 és a TP3, TP4 mérőpontokat? Ezen párokon éred el a a végtranzisztor emitter-ellenállását. A rajtuk eső millivolt nagyságrendű feszültségből tudjuk kiszámolni a nyugalmi áramfelvételt. Szükség esetén a panelen lévő trimmerekkel vissza lehet venni belőle és akkor kevésbé melegszik majd.
(#) breeemaster hozzászólása Jan 16, 2019 /
 
Sajnos nem találok ilyen mérési pontot. A potikhoz nem merek hozzányulni mert hogy ezt még én szedtem széz életében elösször és félek hogy elbaszom! Amugy most néztem át jobban és az a két ellenállás is tojássütösre tud melegedni... kb 1 perc alatt....
(#) breeemaster hozzászólása Jan 16, 2019 /
 
Találtam egy lehetőséget a beállításra és ugy néz ki sikerrel is jártam. Bár nem tudom az értéket igy az elözö kenwood rol véve a példát beállitottam 11mV ra. Most stabilan 30°C os a borda. Hogyan tudom meg hogy mennyire kell beállitani? Sajna a kapcsolási rajz nem tartalmazza....
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Sajnos azoknak az 1,5k-s ellenállásoknak a melegedése bele van tervezve a rendszerbe, egy Zener-diódás feszültségcsökkentő részei.
A mérési pont valóban nem látványos, a végtranzisztorok emitteréhez kapcsolódó egy-egy 0,22 Ω (fehér) ellenállásból áll ki két drót. Azok közötti feszültséget kell mérned, letekert hangerő mellett és hangszórók nélkül.
A trimmereket nagyon helyes, hogy nem tekergetted.
Szerk.: egyszerre írtunk a 11 mV megfelelő érték. Ha a fél órát intenzíven járatod érdemes utánállítanod.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) breeemaster hozzászólása Jan 16, 2019 /
 
Megmértem és pontosan annyik! Bár fura nekem hogy lézrátételre melegnek érzem a hőmérőm meg 31°C mér. Az normális?
(#) breeemaster hozzászólása Jan 16, 2019 /
 
Meg gondolom egy negyed hangerő elég.
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1
 
A végtranzisztor nyugalmi áramának általános értéke 50 mA (a 11mV/0,22Ω ezt adja), más előírás hiányában erre szoktam támaszkodni. Ez alá is mehetünk, ha nagyon halkra véve az erősítőt nem jelentkezik az úgynevezett keresztezési torzítás, amit zizegő hangként érzékelünk, mintha a hangszóró membránja súrolna.
Az üzemi hőmérsékletnek azt tekintsd amit a leggyakrabban használt hangerő mellet ér el a hűtőborda. A 31°C normál érték, azért tűnhet melegnek mert a szervezet fém tapintásakor hidegre számít.
(#) breeemaster hozzászólása Jan 16, 2019 /
 
Nagyon Szépen köszönöm a segítséget! Ma ismét tanulhattam!
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Jan 16, 2019 /
 
Nekem öröm, ha segíthettem
(#) breeemaster hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
Halika! Folytatodik a ptobléma ugyan azon erősítővel. Yamaha A-500. Most éppenséggel a protector relé nem húz meg. Amit beállitottunk a multkor 11mV ot az még mindig rendben van. A gazdija azt mondta hogy 2 napig hajtotta minden probléma mentesen majd a garázbol bevitte a házba és ott 5 perc után elhallgatott. A párát kizárnám mint okot mert nálam is csinált 1x 2x ilyet de nem foglalkoztam vele mert beállitás után elmult ez a probléma és itt nálam is csinálta a dolgát. Ötlet merre keresgéljek? Köszi elöre is!
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Szia! Azt a pontot, amelyiken a 11 mV-ot mérted, mindegy a párból melyiket, most testhez képest vizsgáld. A mért feszültség 200 mV alatt kéne legyen, különben az egyenfeszültségvédelem gátolhatja a relé behúzását.
(#) breeemaster hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
17.6 mV 8.0mV
18.8 mV 7.2mV

Ez a két tüskés ellenállás lábain mérem a testhez képest.
(#) breeemaster hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
Amugy ha a relét áthidalom teljesen tisztán szol bár tudom hogy ez nem azt jelenti hogy jol működik!
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Biztosan behúz a relé, vagy lehet csak a pogácsái nem érintkeznek?
(#) breeemaster hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
Egy ötlet.. a hütöröl leszedtem még a legelején a végfokokat meg két kisebb tranzisztort de nem hövezetöztem ujra csak a sajátjávan ami rajta volt azzal raktam össze az lehet probléma? Mert hogy a két kisebb tranzisztor nem volt rácsavarozba csak egy lemez szoritotta rá öket... esetleg azok melegedhetnek e és azért véd? Mert hogy mikor még teljesen hideg volt a borda még kapcsolt a tranzisztor...
(#) breeemaster hozzászólása Jan 31, 2019 /
 
Nem kattan a relé jelenleg és a feszt se kapja meg amitöl behuzna.
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
A védelem rajzán bejelöltem négy mérési pontot, ezeken testhez képest mekkora a feszültség?

Védelem.gif
    
(#) breeemaster hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Szia! Bocsánat hogy ilyen sokára de itt vagyok!
A: 0.6V
B: 0.0V
C: 0.01V
D: 0.01V
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Az "A"-val jelölt mérési ponton -8,5 V-ot ír a doksi, itt máris van egy hiba. Ez figyeli a hálózati feszültséget. A mellékelt ábra bal oldalán található D108 dióda katódján a trafó szekunder váltakozó feszültségét kéne észlelned. Az anódon, azaz C222-őn jelentős negatív feszültséget várunk testhez képest. Ha nincs negatív feszültség akkor diódának nézz a körmére (lehet az forrasztási hiba is, vagy hajszálrepedés a vezetősávon), ha a negatív feszültség alacsonyabb értékű -20 V-nál, akkor a C222 környékén vizsgálódj.
A másik gond: a "D" ponton a relétekercs tápfeszültségét kéne látnunk, nézd meg hol van szakadás az áramkörben. A reléhez a végfok pozitív táp megy, két párhuzamos 1k2 ellenálláson keresztül és fondorlatos módon az egyik szekunder tekercs is játszhat, vagy inkább a karikázott 1-es pontok vannak összekötve.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2019
(#) breeemaster válasza reloop hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Hát nagyon nem akarok sikerrel járni.... A D108 as diodánál mindent rendben találtam. Szerencsére. De... a panelon vagy 20 forrasztási pont le volt repedve a nyákrol amiket visszaforrasztottam. De sajna azota a relé és feszszint kérdésekbe nem változott semmi ami változott hogy mostmár egyáltalán nem szol... még a relé áthidalásával se... rendenesen szivat.. még keresgélek csak már eléggé elfáradt a szemem.. köszike amugy mindent! az az 1.2 k ellenállásbol nekem csak 1 van benne.. és az is jonak tünik. Keresgélek tovább...
(#) breeemaster hozzászólása Feb 7, 2019 /
 
Halika! Picit mesélek! Az elöbb valami oknás fogva behuzott a relé. Mindenhol megjelent az a feszültség szint aminek kellene lennie. Szolt is szépen... kb 5 percig. Aztán a relé ismét lekapcsolt a fesz szintek megint vissza áltak arra amit küldtem. Probáltam mozgatni benne a dolgokat érintkezési hibát keresve de nem történt semmi. Kifogytam az ötletekböl. Még kondi problémára gondoltam de sajna nincs kapacitásmérőm. Kondit más modon lehet mérni?

Köszi
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
A rajz alapján kövesd le hol szakad meg a relé tápfeszültsége! Az talán magyaráratot ad a másik hibára is.
(#) breeemaster hozzászólása Feb 8, 2019 /
 
Halika! Most vagy én nem látok valamit vagy nem tudom.. de a rajz szerint a TR135 Collectorján 0,7V nak kell lenni no-de... a TR113 nak az Emiterjén 49,4V nak kell lenni. Ami szerintem fizikai képtelenség merthogy egyenessen össze vannak kötve.. vagy valamit nem látok a rajzon?
(#) breeemaster hozzászólása Feb 8, 2019 /
 
Bocsika megvannak az R189 és az R293! Bocsi...
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
A TR135 kollektor körében van az R281 100k értékű ellenállás. Ha a TR135 nyitva van, akkor ezen ellenálláson esik a tápfeszültség java része. Mikor a tranzisztor lezár, tehát a relé nem kap vezérlést, mert TR136 nem kap bázisáramot, a TR135 kollektorán a pozitív tápot kéne látnod, vagy annyival kevesebbet amennyit a 100k-ejt a voltmérőd belső ellenállásától.
A TR113 az egyik csatorna nagyjelű erősítőjében van és az R239 és R189 ellenállásokon keresztül éri el az emittere a pozitív tápot. Ez az összesen 32 Ω tűnhet közvetlen kapcsolatnak, de ott van még az előbb említett 100k ellenállás is.
(#) kebazsi hozzászólása Aug 22, 2019 /
 
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni van egy Kenwood KR-A50 típusú rádiós rősítőm. Eddig rendben működött most pedig bekapcsolás után csak erőteljesen zúg nem brumm nem is magas sercegés erős folyamatos zúgás. Hangerőpotira reagál. Mivel szól vagyis van hangja nem hinném hogy a végfok a hibás, de nem tudom merre induljak el.
Segítséget előre is köszi.
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem