Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2997 / 3692
(#) antikzsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

Az utaztatás az az olcsóbbik megoldás közép és hosszabb távon . Csak politikailag nehezebb. Keletről nyugatra 12 országon átmenne a kábelek. Ott bizony a politikai helyzet elég problémás lehet. Sőt lényegében az drágítaná meg nagyon amíg engedélyezettné. Ha ez a 12 ország csak napelemből és biomasszából táplálná magát akkor a földi életkörülmények látványosan javulna. Sőt. Talán a gyermekoromban átélt telek lennének az unokáimnak. És hogy veszt a teljesítményéből az kár. De ki kellene számolni és mérni mikor lenne a holtpontja. Amikor már ténylegesen nem termel elégedő áramot és cserére szorul. És ha lehetséges újra felhasználni.
(#) ktamas66 válasza rihekopo32 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

A linked csak alátámasztja tbarath mondandóját.
(#) ktamas66 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

Szerintem optimista feltételezés, hogy a föld minden pontjáról vezessük ide a villanyt, Afrikában meg világítsanak gyertyával, főleg annak tükrében, hogy ott épp most nőnek ki több milliós városok.
(#) antikzsolt válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

Én most csak egy vízszintes vonalat húztam keletről nyugatra. De konkrétan ha csak a mi földrészünket nézzük akkor úgy nézne ki a térkép mint egy pókháló.
De ebbe pár ország úgy sem fog beleegyezni. Legfőképpen a nagy fosszilis tüzelőanyaggal rendelkező hatalmak. Sőt meg is akadályoznák mert tönkremennének hamar. Ha egyszer meg kiépülne közös érdek lenne a háború mentesség.
(#) tbarath válasza rihekopo32 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

Hát most az van, hogy nem velem vitatkozol, hanem a német FRAUNHOFER Intézet prezentációjával, ami Prof. Dr. Bruno Burger neve alatt jött ki tavaly: Bővebben: Link

Én ezt a "céget" kicsit megbízhatóbb forrásnak találom, mint egy random google találati oldalt.
(#) tbarath válasza ktamas66 hozzászólására (») Jan 15, 2019 /

Abban épp lenne ráció, hogy nyáron innen Afrikába, télen pedig onnan ide hozzuk a napelemmel termelt áramot, mert ugye a napelemmel inkább az a probléma, hogy télen a töredékét termeli annak, amit nyáron. De ettől függetlenül is:
- ki kell építeni egy jelentős tárolókapacitást mindkét helyen,
- ki kell építeni mindkét helyen a megfelelő termelőkapacitást,
- ezeket cserélni kell 5-10-15-20 évente,
- ki kell építeni a vezetéket is,
- és azt meg is kell védeni.

Szóval elképesztő pénzeket kellene beleölni, már ha pl. lenne gyártó aki tudna ilyen mennyiségű akkut szállítani...
(#) Epu2 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

Akkor marad az egyéni, kisközösségi energiatermelés és annak szinkronizációja a nagy hálózattal. Ha már a tavasz elejétől az ősz végéig sikerül a saját fogyasztást fedezni, az már óriási környezet védelem és megtakarítás. Megfelelő napteleppel télen is lehet közel fedezni a saját fogyasztást. Csak hát nálunk a pénz beszél, a naptelep meg a boltban pihizik. Itt is előfordul, de tehetősebb országokban már komoly "tetőfedő" anyag a telep.
(#) Epu2 hozzászólása Jan 16, 2019 1 /

Imént szétszedés nélkül kitakarítottam a billemet. Letörölgettem a maszatokat és ki szórtam belőle a morzsákat. Majd fogpiszkával, kocogtatással még kiszedtem belőle egy kis komposztnak valót. A bill elég régi, de nem látom a fekete billentyűket. A világító, nem az én pénztárcámhoz való és nagyon sokat számít a hangja. Kétszáz ezer Forint elég durva egy nem multifunkciós billért, csak hogy néma legyen. A Tesco gazdaságos meg olyan hangos, hogy a második szomszédom is tudja mikor írok.
(#) tbarath válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1

Ezzel pedig az a probléma, hogy kell mellé tartalék termelőkapacitás, ami nem termel amikor süt a nap. Szóval amikor termel, akkor fajlagosan drágábban teszi...
Valamint az elektromos hálózat nem arra lett tervezve, hogy az ilyen "kistermelőket" kiszolgálja. Szóval kis arányú, pár százalékos arányt még elvisz a rendszer, de ha tömegesen jelenik meg a lakossági napelemes termelőkapacitás, akkor abba kell beleborítani komolyabb összeget, hogy ezt kiszolgálja. Mert ugye a "a tavasz elejétől az ősz végéig sikerül a saját fogyasztást fedezni" nem szigetüzemben megy, hanem a hálózatra kötve, napsütés esetén betáplálni a fölösleget, máskor pedig használni a hagyományos termelők által termelt áramot.
(#) Epu2 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

A tartalék termelő kapacitást, már több évtizede feltalálták. Úgy hívják, csúcserőmű. Amúgy feltalálták, ha még nincs is a piacon a sokkal termelékenyebb napelemet is, amely borús időben is komoly teljesítményre képes. A szinkronizálás, meg nem lehet probléma elektronikával. Lesz hamarosan olyan energiatárolási mód is ami megoldja az átmeneti energiatermelési gondokat. Az biztos, hogy erőművekre nagyon sokáig szükség lesz. Az energialobbi lassan tér át a zöld energiára, mert kicsi rajta a haszon. Egyelőre a környezetvédelem nagyobb üzlet.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) tbarath válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

Ja persze, csúcserőmű. Csak nem mindegy, hogy az a csúcserőmű mondjuk az idő 15%-ában működik, vagy épp 30%-ban. A befektetés ugyanannyi, vannak időhöz (és nem üzemidőhöz) kötött karbantartások, a személyzet költsége nem lesz kevesebb, a befektető nem vár el kevesebb profitot.
(#) Gafly válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1

És például a csúcserőmű egyik legnépszerűbb kivitele gázturbinával (földgázzal) működik. Az ablakból pont rá is látok az egyikre...
(#) gabesz9920 hozzászólása Jan 16, 2019 /

Sziasztok,

Mivel nincs TV-m ,se büdzsé rá, de van laptopom, gondolkoztam egy USB TV tuneren.
A kérdés hogy ráköthetem-e a panellakásba bevezetett TV kábelt erre a picike TV tunerre, vagy mindenképpen a hozzá járó antennát kell használni? Arra vagyok kíváncsi, hogy nem vágja-e haza egyik a másikát.

Köszi szépen! Ezt néztem ki magamnak. És ennek a leírása miatt vannak most kételyeim.
(#) Bakman válasza gabesz9920 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

Nekem volt USB-s TV tunerem, minden további nélkül működött káble TV-vel. Normál koax csatlakozó volt rajta.
(#) Epu2 válasza gabesz9920 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

Szerintem jogos a kételyed. Mindkettőhöz nagy nyereségű antennát kér.
Nagyon helyi műsorhoz esetleg elég lehet egy beltéri antenna is.
De akár Bakman-nak is igaza lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2019
(#) bbb válasza gabesz9920 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

Ezek, amiket linkeltél DVB-T vevők (az elsőnél csak belekavarodtak a jelentésekbe és véletlenül írták a DVB-C-t is oda). Magyarul ezek a földfelszíni digitális adást tudják fogni. Ami neked bemegy a lakásba, az nagy eséllyel kábeltévés cucc, azzal nem fog menni. Ráadásul az analóg kábeltévé is kihalóban van, nagy eséllyel már digitális megy be neked is - szóval a régi jól bevált USB TV Tuner se jó hozzá, csak akkor, ha van egy set top box beiktatva közéjük.
Neked amiket linkeltél, nem jók!
(#) Bakman válasza gabesz9920 hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1

A leírás szerint ezeket tudja: DVB-T, DVB-T2 és DVB-C. A dekódolást a gépen futó SW végzi, működőképesnek tűnik.
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 16, 2019 2 / 1

Én tegnap és ma már minden kérdésemre megkaptam a válaszaimat energia ügyben politikusoktól és tudományos munkatársaktól élőben, megközelítőleg 7-8 óra alatt, zárt beszélgetések keretében. Keresd meg te is a saját válaszaidat. Én sem tudhatok mindent úgy előadni, hogy te is értsd. Járok tovább a saját utamon
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

Már megbocsáss, de az a tipikus "nesze semmi, fogd meg jól" és/vagy a "tudom a tutit, de nem mondom el" típusú kilépés a vitából, érvek és tények nélkül. Egyfajta menekülés.
(#) kameleon2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 16, 2019 2 / 1

Akinek van oka meneküljön. Én nem menekülök, csak megkaptam a kérdéseimre a válasz és nem kívánom olyannal megosztani, aki pusztán csak a vita kedvéért vitatkozik. Legyen az övé hosszabb! Okos enged.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 16, 2019 1 / 1

No offense, de amit leírtam, azok a tények, legalábbis tudomásom szerint. Ha elszámoltam vagy ha hülyeséget túrtam elő a netről, akkor valaki erre mutasson rá és hamut szórok a fejemre. Nem hiszem hogy én lennék a világ legokosabb embere, és ebben a témában pl. örülnék is annak, ha tévednék.
De te tényből, konkrétumból pont semmit se hoztál, csak a dumát, a mellébeszélést, mint most is. Az egyik tanárom szavajárása volt az, hogy "sok a rizsa, de kevés a hús"...
(#) Alkotó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 16, 2019 / 1

Távol álljon tőlem a kötözködés, de a képeden lévő "vonal"-nem tűnik spirálnak. Inkább különböző átmérőjű egymáshoz illesztett félkörnek látszanak.
A spirálnak minden egyes pontja egyre távolabb van a "középpontjától" ha kifelé haladunk. Nincs benne olyan szakasz ahol azonos a sugár.
Van ahol a "növekmény" állandó, és van ahol ez is növekszik.
(#) granpa válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2019 /

Mint pl. a síkmenetnek: esztergatokmány.
(#) rihekopo32 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 17, 2019 2 / 1

Feladom. Magyarország legyen határos Japánnal.
Itt semmi sem megoldhatatlan, csak helyesen kell leirni.

Mikor felvetettem, hogy informálódott szeretnék maradni és nem Magyar hirekből tudakozni - azthittem érthető voltam. Doktor zukkenberget sem ismerem. Menő. Örülök. És most hova tovább.
Nekem van pénzem napelemet venni, te meg töröd a fejed. Segitsek választani?
(#) tbarath válasza rihekopo32 hozzászólására (») Jan 17, 2019 2 / 4

Ezt sikerült leírnod arra, hogy a német Fraunhofer Intézet számait hoztam. Bravo.
Én is feladom, nem szeretek galambokkal sakkozni...
(#) antikzsolt válasza tbarath hozzászólására (») Jan 17, 2019 / 1

Az az elavult rendesen. 2017 évet már rég el lehet felejteni mint példázódást. Azóta még többet építettek szél nap bio masszát.
Na igy most már érthető a megújjuló energia létjogosultsága
Hát iger:
számos fosszilis és nukleáris erőmű termelését csökkenteni kellett, miután a hűtésükre szolgáló tenger- és folyóvizek már melegebbek az optimálisnál.
A felső-szászországi Grohnde és a Schleswig-Holstein tartományban üzemelő Brokdorf atomerőműveknek pedig hasonló ok miatt jelentősen csökkenteniük kellett termelésüket (Franciaországban már több blokkot le is állítottak). 2018 évben.
(#) rihekopo32 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 17, 2019 1 /

Olvasd már el, amit belinkeltél...
Csak halkan jegyzem meg a fűtőolajat.. Ne haragudj, de biztosan a közvetitő közeg miatt nem értjük egymást.
(#) tbarath válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 17, 2019 1 / 1

Ja, értem. Szóval már egész 17 napja 2019 van (ennyi idő alatt valszeg nem készültek a 2018-as évre teljes kimutatások), szóval akkor felejtsük el 2017-et, és inkább higyjük azt, hogy az egész a feje tetejére állt a te elképzelésednek megfelelően...
(#) tbarath válasza rihekopo32 hozzászólására (») Jan 17, 2019 1 /

Ne haragudj, de én barchobázni se szeretnék.
És különösebben társalogni se veled. Lehet a közvetítő közeg miatt, de nem érted amit írok, amit pedig írsz annak szerintem nincs a világon semmi értelme. Annak pedig sok értelme nincs, hogy te azt hajtogatod, hogy piros, én meg azt, hogy öt.
(#) antikzsolt válasza tbarath hozzászólására (») Jan 17, 2019 /

Azért egy év alatt elég sok megújuló energia termelőt lehet telepíteni. És emiatt már elavult a 2017 adat. Lehet mint bázist venni hogy előtte mennyi termelő volt és mennyi lett a tényleges, de semmi másra nem jó. Nem kell elhinni semmit. 2005 évben pl még csak 9% volt a megújulás energia. Forrás

2014 évben 28% Forrás

2016 ban meg 33% állt a mutató

Ha saccolnom kellene kb 38% áll már a mutató. Remélem azért több lesz.
Azért mégiscsak megélnek valahogy éjszaka és ha szélcsend is van.
Következő: »»   2997 / 3692
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem