Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   508 / 577
(#) fecameca válasza petergreenpeace hozzászólására (») Feb 25, 2019 / 1
 
A tapasztalatom, hogy ezeknek a zsebrádióknak a leggyakoribb hibája az volt, hogy leejtették, az említett hangszóró mágnes leválást is okozhatja, de akármelyik tekercsnek nem látható szakadását is okozhatja. Nincs benne annyi alkatrész, mint egy televízióban, de mérés nélkül senki nem tudja megírni azt távolról. Kezdjél neki mérni, vagy jeladóval vagy jelkövetővel hibát keresni, ahogy hobbyjani írta.
(#) petergreenpeace hozzászólása Feb 25, 2019 /
 
Kosz, a hangszorot mar kulon leteszteltem egy kulso hangforrassal es mukodik, es le is mertem es 10 ohmos ahogy a rajz irja, a potmeter is jo 4,7k csavarva valtozik 0-rol 4,7-re ahogy kell,viszont a tranzisztorokon nem jok a meresek , mast mutat mint a rajzon,attol tartok hogy a kozepen levo fazisfordito trafo ki van menve es nincs egyelore mivel helyettesitsem.
(#) hobbyjani válasza petergreenpeace hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Fázisforditó trafó talál más zsebrádióbol ami 9 V -al működik,ha nem tartasz annyira az eredtiségéhez,épithetsz neki egy komplementer végfokot,persze csak germánium tranzisztorokkal,be kell szerezzél még egy NPN germániumot,lehetőleg csak oroszt.
(#) petergreenpeace hozzászólása Feb 26, 2019 /
 
Kosz a tanacsot, babralas kozben leszakadt a ferit rudrol ,mind a ket felerol a tekercsekrol tobb szal, tudna valaki egy-ket kepet kuldeni hogy melyik szal hova jon visszaforrasztva mert nem kapom honnan szakadtak le.Selga 1964-bol.Elore is koszonom.
(#) hobbyjani válasza petergreenpeace hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Nincs ilyen rádióm,küldtem volna fényképet róla mert volt,a ferrit rúd tekercseit nagyon egyszerű visszakötni a rajz alapján,nem egy I 7-es számitógép sem tévé.
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 5
 
Ha nem muszáj nem piszkálnám a mágnest, amit kitaláltam működik, azóta véglegesítettem is. Fényerő van bőven, még sok is ha maximumra állítom. Nagyon örülök a képcsőnek, a kora ellenére remek állapotban van!
A hanggal volt némi probléma, beépítettem a postán kapott eredeti kimenőtrafót, már ezután érezhető volt a brummkompenzáló tekercs hatása, viszont a búgás zavaró maradt amit az EH81 cseréje oldott meg végleg. Sikerült beállítanom a Terrát is. Egy apróság van még de azt sok új TV-nél is tapasztaltam, hogy képtartalomnál nem, de feliratoknál van egy kis sercegés. Ez csökkenthető a finomhangolással bár tökéletes soha nem lett.
https://youtu.be/u9PDn0M-Q3o
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) mohinger válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 1
 
Ügyes vagy, jó látni, hogy megmentetted az utókornak ezt a szép készüléket!
(#) küzmös Gergely válasza tiko77 hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 1
 
Király, nagyon jó lett, jó nosztalgiázást!
(#) tiko77 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 2
 
Köszönöm mindenkinek, sokat segítettetek! Tervezgetem hogy összeállítok majd egy nosztalgia DVD-t, meg az asztalát kell majd megerősítenem.
(#) Ferenc 47 hozzászólása Márc 10, 2019 /
 
Üdvözöllek benneteket!
Egy kéréssel fordulok hozzátok! Ha van valakinek egy kapcsolási rajza az Orion 442 rádió azon változatáról, ami a gerjesztett hangszórós változat, szívesen venném! Egy ilyen készülék van felújítás alatt, de vannak vele apróbb gondok, de a fellelhető rajztól több helyen eltér, habár belebarkácsolásra utaló jeleket nem látni rajta. Köszönöm, ha tudtok segíteni!
(#) hobbyjani válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Az Orion 442-esben nincs elekromágneses hangszóró,permanens mágneses van,azt a gerjersztettet valaki beleépitette.Nem nagy dolog,a gerjesztő tekercset a fojtótekercs helyé kell kötni.Ebben a rádiőban nincs ilyen, az 50 µF -os helyé egy 2 x 50 µF elkó kell és a tekercset a két + közé kell kötni.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2019
(#) moele válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Esetleg ez a rajza ?
(#) hobbyjani válasza moele hozzászólására (») Márc 10, 2019 /
 
Ez egy ellenütemű változat,de nincs gerjesztett hangszóró benne,azomban van fojtótekercs.
(#) tiko77 hozzászólása Márc 11, 2019 / 3
 
Üdvözlet mindenkinek!
A legújabb szerzemény, egyenlőre csak az első réteg port töröltem le hogy szállítható legyen.
Még nem tudom elkezdeni mert tavasszal elég sok az egyéb dolog, de ha lesz egy kis időm szépen kitakarítom. Elsőre a skálahúr szakadt, a doboz talán rendben van esetleg kisebb javítások kellenek. Az Orion logót szeretném rendbe hozni.
(#) Ferenc 47 válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Köszönöm a segítségedet! Ezt a rajzot találtuk mi is. Egyébként a készüléket a fiam javítja, és nem a gerjesztésnél van gond, hanem a rajztól eltér a kapcsolás. Nem úgy tűnik, hogy valaki alakított volna rajta, nem látszott semmi nyoma a javításnak, átalakításnak. Nekünk is furcsa ez a megoldás, de mint írtam, semmi nem utal alakításra. Egyébként részben működik, a sáv második felén hangol, és szól. Jobban bele kell merülni! Arra gondoltunk, hogy egy ritka változat, és más értékekkel épült. Mégegyszer köszönöm a segítséget!
(#) hobbyjani válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Nem tudom milyen sávról beszélsz,biztosan a KH sávról,biztos neked a felső része megy,az alsó nem,akkor az oszcilátorral van baj,a 47 pF kondival lehet valami az első rácsról,ez egy heptódás keverő/oszcilátor, pentagridnak is hivják és a stabilitása elég vacak.De lehet a heptóda is hibás.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2019

6be6.png
    
(#) gkari válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Márc 11, 2019 /
 
Szerintem az alap 442 együtemű, a - g (lemezjátszó - magyarul: grammofón) változat készült ellenütemű végfokkal.
(#) Ferenc 47 válasza hobbyjani hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Igen, a KH-ra értettem! A volt Petőfi adó frekvenciáit nagyjából a helyén keveri ki. és még egy-két dót mellette. A cső már volt cserélve, és semmi változás. Javaslatodra majd megnézzük a 47 Pf-est. Most sajnos egyéb okok miatt félre kell tenni egy időre, de majd jelentkezek az eredménnyel kapcsolatban! Addig is köszönet!
(#) hobbyjani válasza Ferenc 47 hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Közben azt is nézd meg,hogy a forgó ne legyen zárlatos vagy szakadt a zárt állapotban.
(#) Mancuska hozzászólása Márc 13, 2019 /
 
Üdvözlet! Találtam egy R999f rádiót lomtalanítás közben. Mukodokepes, szépen szól, igazából minimális lakkpergesen kívül nincs baja. Nem tudom, hogy van-e itt olyan, akit érdekelne, de jelképes korrekt összegért megvalnek tole (sajnálnám kidobni) Heves megyében lakom Hatvanban, Csernák Máté néven facebookon elérhető vagyok. Ha rossz helyre írtam, akkor elnézést.
(#) OFK válasza Mancuska hozzászólására (») Márc 14, 2019 /
 
Engem érdekelne.
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 18, 2019 /
 
Sziasztok, kaptam nemrég egy nem mükődö régi tranzisztoros Spectrum rádiót(ezt írja rajta , Hong Kongban csinálták) , alig hallatszik egy kis sistergés a hangszóróban, és nem kapom hogy mi lehet a baj.Cseréltem elkókat , 3 tranzisztort és még eg pár kondit de nem jött meg a hangja. A helyi oszcillátor úga látom hogy mükődik mert közel tettem egy mükődő AM rádióhoz és a keresőjét amikor csavartam hallatszik sípolás, zúgás a másik rádióban .
Javított már valaki ilyen rádiót ? Nem tünik komplikáltnak de nem kapom a hibát.

Köszönök minden segítséget, feltöltöttem két képet is a rádióról.
(#) Gafly válasza petergreenpeace hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Idézet:
„Cseréltem elkókat , 3 tranzisztort és még eg pár kondit de nem jött meg a hangja.”

Miért tetted ezt?
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 19, 2019 /
 
Mert a kondiknak az értéke meg volt változva, szinte duplája volt, és azok az ócska félgömb alakú tranzisztorok voltak benne amiken nem ír semmit és a you tuben ajánlották, hogy azokat ki kell cserélni ,mert mindig is gyenge minőségüek voltak.Az eredeti alkatrészekkel is ugyanúgy nem hallatszott semmi mint most.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2019
(#) hobbyjani válasza petergreenpeace hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Ezer meg ezer kisrádiót gyártottak Honkongban,ha nincs rajzod hozzá és kezdő vagy,nehéz lesz.Azt sem tudom miket cseréltél ott,sziliciumokat,germániumokat,PNP-t,NPN-t?.Én azt hiszem,hogy ez egy KF erősitőfokozatos primitiv szuper,a HF részében nincs trafó,vagyis valami komplementer,az a nagy kerek fémházas nem tudom mi lehet,ic vagy duplatranzisztor.Mindenesetre kezd a HF-vel.Szignál generátor szűkséges a javitáshoz,aztán minden tranzisztoron le kell mérni a feszültségeket.
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 19, 2019 /
 
NPNsziliciumokat csereltem, egy 2N2222A, egy 2N3904,es egy PNP sziliciumot BC557B-t tettem a regiek helyett.Teszteles celjabol tettem hogy lassam ha javul a problema.Van multi testerem ay megmondta hogy a regiek npn vagy pnp-k.
A nagy kerek fémházas is tranzisztor, lemertem, a multi teszter azt mondja hogy tranzisztor.Csatolok meg kepeket.
(#) zolika60 válasza petergreenpeace hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Egy tranzisztor működőképességét megmérni nem nagy tudomány. A régieket kiforrasztva mérted?
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 20, 2019 /
 
Igen, mindegyik jót mért, de már minden mást megpróbáltam amit tudtam és nem kaptam meg a hibát hogy miért olyan halk.Szignál generátort(signal tracer/injectort ír rajta akkor jelkereső is gondolom),csak a héten rendeltem, még nincs nekem , majd ha megjön biztos többet fog segíteni.
(#) Kera_Will válasza petergreenpeace hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Idézet:
„Szignál generátort(signal tracer/injectort ír rajta akkor jelkereső is gondolom),csak a héten rendeltem, még nincs nekem”


Bármilyen meredekebb jelű 2 tranyás multivibrátor megteszi ami pár 100 Hz el zörög 3 Voltos elemről.
Kimenete párszor 10nF kondin keresztül kicsatolni . Végig járod minden fokozat ki és bemenetét.
A teljes rádió összes fokozata ellenőrizhető vele.
Ahol nem szól vagy kevésbé ott kell keresni,
Hangszórótól a z antennáig haladni visszafele.
Ezt nem kell rendelni csak össze kell rakni 9 - 10 db fiókban heverő alkatrészből.
(#) jani1987 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Telefonra letölthető jelgenerátor is megteszi?
Következő: »»   508 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem