Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   95 / 130
(#) adapter válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 15, 2019 /
 
Pontosan ilyet tettem be, csak nem tudtam a típusát, az eladó javasolta......
(#) ptib hozzászólása Jan 30, 2019 /
 
Sziasztok!
Az alábbiban kérem segítségeteket!
Egy 10 literes Hajdú bojler biztonsági szelepe engedte a vizet. Ki lett cserélve a szelep, a fűtőszál, ki lett vízkőtelenítve. Az új biztonsági szelep éjszaka enged fél liter vizet, akkor is ha nincs bekapcsolva a bojler. Ugyanabban a lakásban a 120 literes Hajdú bojler ugyanolyan szeleppel nem enged vizet, ebből azt gondolom nem vízhálózat túlnyomásáról van szó.
Mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm!
(#) gyuszo válasza ptib hozzászólására (») Jan 30, 2019 /
 
Nézd meg, hogy a biztonsági szelep mekkora nyomásra nyit.
Nem írtad, hogy milyen szelepet szereltél be. Több fajta van, az eldobóstól a használhatóig.
(#) ptib hozzászólása Feb 1, 2019 /
 
MMG-vel és és egy olasz típussal is ugyanaz a jelenség.
Hogy tudom megnézni hogy mekkora nyomásra nyit?
(#) adapter hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Sziasztok!
Támadt egy kis gondom, (mikor máskor ha nem vasárnap reggel) van egy Hajdú G80 1-1 gázbojler, talán 2-3 éves és jelenleg nem folyik a meleg víz sehogy sem. A hideg vizes táplálás jónak ítéltem, a visszacsapó szelepnél engedtem ki vizet, majd a hideg vizes kizáró csapot újra nyitva kihallani a víz áramlását a nyitott meleg vizes csapon a kádnál hallom a levegő kiáramlását, majd kis idő után amikor "mintha megtelne" a bojler valami kattan belül a bojlerben majd leáll a hideg víz beáramlás is. Ekkor a meleg vizes csap a kádnál szintén elhallgat. A gáz működik fűt, lekapcsol, ha feljebb veszem elindul, ahol kell lekapcsol. Nem gondolom, hogy azzal résszel lenne baj, a lényeg, hogy nem ad ki meleg vizet egyáltalán. Találkozott már valaki ilyennel? Nagyon még nem akartam szétszedni, nincs szinte semmim itthon hozzá, és nem olyan jó helyen van ráadásul ha kéne hozzá valami, most nincs nyitva semmi....
Van ötletetek?
(#) ha9pi.feri válasza adapter hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
A vízkőtelenítés csodát fog tenni!
(#) adapter válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Köszi!Megnézem.....
Azt nem tudod, esetleg, hogy a tokcsőnek szokott baja lenni? Vegyek olyat?
(#) ZZ51 hozzászólása Feb 25, 2019 /
 
Sziasztok, van egy 5 éves Hajdú 200EK unatkozó bojlerünk és szórakoztat. 1 hónapja volt vízkötlenítés és fütöszálcsere Hajdú szervizpartner által. 3 hét használat után a leoldott a túlmelegedésgátló. Tettem bele újat, de közben kiderült, hogy vissza is lehetett volna kapcsolni. Ez az új pedig egy hét után oldott le, de úgy, hogy a kis piros pöcök nem jött ki, viszont kimérve se kép, se hang, és a bojler se melegít. Visszatettem a régit, simán elindult a bojler, de pár óra után megint leoldott. Kénytelen leszek teljesen szétszedni, de nem tudom, hogy mit nézzek, vagy mit mérjek. Köszönöm a segítséget.
(#) gyuszo válasza ZZ51 hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Az érzékelőnek a csöve hozzáér a fűtőbetéthez.
(#) kaqkk válasza ZZ51 hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Egyszerűen cseréld fel a fázist-nullát , nekem vagy 3 hőkorlátozó csere után árulta el az alkatrészboltos-szerelő ismerősöm ezt a trükköt azóta nincs gond a bojlerrel.
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Mi ebben a ráció? Fűtübetét, két kapcsoló (termosztát, hőkorlátozó).
(#) ZZ51 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Köszönöm, megnézem.

@kaqkk: nem értem, hogy ez mit változtat, de megpróbálhatom.
(#) fiatbravasx hozzászólása Márc 1, 2019 /
 
Üdv, kis segítséget szeretnék kérni. Konyha felújítás előtt állok jelenleg egy nyílt rendszerű huszon éves alsó elhelyezésű vízmelegítőm van. Ezt szeretném lecserélni egy zárt rendszerű 10 literes Aristonra. Ezen lesz egy biztonsági szelep ami ugye felfűtéskor csepeg. Ezt a csepegő vizet el lehet e úgy vezetni hogy a mosogató lefolyó szifonjába vezetem? Azért merült fel bennem a kérdés mert a gyári beszerelésnél falon kívüli kivezetést ír elő ami nálam tömblakásban nehezen kivitelezhető lenne.(gondolom hogy a szelep hibája esetén akár teljes hálózati nyomással is távozhat a szelepből a víz ezért ajánlják a fenti megoldást)
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Optimális esetben ugye..
Rosszabb esetben fázis - fűtőszál - víz -védőföld- nulla a fűtűszál nulla meg a termosztátra ami megy a nullára. Így már nem mindegy mit kapcsol a termosztát.
Ha a csere segített, és a visszacsere ugyan azt a hibát okozza, akkor megmérném a fűtőszálat a testhez képest is.
(#) proba válasza fiatbravasx hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Gondolom kötheted ahova akarod, csak szabad kifolyása legyen, és ne engedje vissza a szagokat.
(#) gyuszo válasza fiatbravasx hozzászólására (») Márc 1, 2019 / 1
 
Idézet:
„falon kívüli kivezetést ír elő ami nálam tömblakásban nehezen kivitelezhető lenne.(gondolom hogy a szelep hibája esetén akár teljes hálózati nyomással is távozhat a szelepből a víz ezért ajánlják a fenti megoldást)”

Szerintem ezt a részt rosszul értelmezed.
Ez a megoldás bármelyik lakásba beszerelhető a leírt módin. Tehát falon kívül, látható helyen, nem bevakolva.
Remélem így értelmezted.
Egy ilyen szifon kell hozzá, aminek 2 bevezető helye van. Bővebben: Link
Azt a 2 csatlakozós rész külön is lehet kapni, de az egész sem egy nagy kiadás. ( 2 eFt)
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) Ge Lee válasza fiatbravasx hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Egyre többen csinálják hogy megfúrják egy 3-as fúróval a biztonsági szelepet, onnantól nincs csöpögés. Azon a furaton éppen vissza tud nyomódni annyi víz a többletnyomás miatt, hogy egyáltalán nem csöpög, és semmi más gondot sem okoz, lévén épp csak nagyon kevés víz kúszik vissza (ki kellene számolni, szerintem még 1 deci sincs), és a hőmérsékletkülönbség rovására sem megy, tehát nem fogja azon a furaton keresztül a bojler meleg vize felmelegíteni a csövet előtte. Nálunk is így van tavaly óta.
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Akkor elvileg annyi, mintha nem is lenne biztonsági szelep? Ha igen csak egy hátránya lehet, Vízszünet esetén nyitott melegvíz csapnál leürülhet a bojler. aztán hogy ez előfordul-e , és a fűtőszál mit szól hozzá az más kérdés.
(#) yulo5310 válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
A kombinált szelep azért van,hogyha elzárják a vezetéket,és leürítik,akkor a meleg víz ne folyjon vissza a hálózatba,valamint a víz tágulása folytán megnövekedett nyomást csökkentse,semmi köze a hálózati nyomás szabályzásához,arra ott van a nyomáscsökkentő szelep. Az a pici lyuk arra jó,hogy ne csöpögjön a boyler!
(#) proba válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Én erre gondolok, ezt fúrjátok meg? Ha igen hol? Vagy nem egyről beszélünk.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) yulo5310 válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Igen,ez a kombinált szelep,ez nem nyomáscsökkentő,hanem visszafolyás gátló és leszabályzó. Ennek a visszaáramló gátló szelepen fúrunk 2-3 mm-es lyukat,és a tágulási nyomás a vezetékbe megy vissza,nem a csöpögőbe. Persze,ez csak akkor igaz,ha a hálózati nyomás kisebb,mint a beállított túlfolyó nyomás (4 Atü).
(#) gyuszo válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Szerinted a csaptelepek nem károsodnak, mivel a megengedett víznyomás így emelkedik ?
(#) yulo5310 válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Már mitől emelkedne a nyomás drasztikusan!? Nem mehet 4 at-fölé soha,ha a hálózati nyomás nagyobb mint 4 At,akkor már nyomáscsökkentőt kell beépíteni a kombináltszelep elé. Egyébként 6-8 atmoszférát vidáman kibír egy boyler,a csaptelepek 16-20 atmoszférát is kibírnak. Itt nálunk,tatabányán nem ritka a 10-11 bar sem.
(#) proba válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Ha a csőbe megy vissza, akkor azon az úton elméletileg a bojler is le tud ürülni, nyitott melegvíz csap, és vízhiány esetén. De akadémikus az egész feltételezés, ha nincs víz úgyis elzárja az ember a csapot, ha jót akar magának. (csöpögő csapot meg ne tartson otthon).
(#) yulo5310 válasza proba hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Nem tud,ahhoz túl kicsi a furat,a csőrendszerben a csaptól a boylerig még rengeteg víz van,azt egy 3 mm-es furat nem tudja megszívni,de azt a pár deci víztágulatot(nyomása is van ám neki),azt vidáman visszatáplálja.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
A termosztát szemszögéből nézve teljesen mindegy, hogy mit kapcsol. Továbbra sem értem, hogy fázis - nulla csere mit segít a felvetett problémán. Perpillnaat hagyjuk a zárlatot (ha van Fi-relé, remélhetőleg van, akkor ez a kérdés fel sem merül), normál üzemmódot feltételezzünk.
(#) gyuszo válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Én nem drasztikus emelkedésre gondoltam, de egy 150 literes bojler térfogata lényegesen több lehet, mint ahova tágulni tud. A csaptelephez mellékelve meg ez olvasható :
Műszaki adatok: üzemi nyomás: 2-5 bar (4 bar fölött nyomáscsökkentő beépítése ajánlott)
A nyomáscsökkentő az a bemenő vízre van szerelve, ( nem mindenki szerel ilyet fel ) a vízóránál szintén van visszacsapó szelep. Valahol el kell távozni a kitágult víznek, máskülönben nem csökken a víznyomás. A magasabb víznyomás nem használ a csaptelepeknek sem, hamarabb tönkremennek benne a betétek is.
(#) Ge Lee válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Tegyük fel, hogy jól elhasználtuk a vizet, már csak 40-45 fokos a bojlerban. Aztán elkezd fűteni (bekapcsol a vezérelt), és felfűti mondjuk a beállított 60 fokra. Ilyen hőmérsékletváltozás mellett olyan 0,5-0,8% a térfogat növekedése. Ha azon néhány deci miatti nyomásnövekedés nem fér el az óráig abban a sok méter csőben, akkor megette a fene. Ott több liter, de inkább több tíz liter víz van (lakás-kertes ház), annak fogja megemelni a nyomását valamelyest az a néhány deci. De ez a legrosszabb eset, ilyen hőmérsékletkülönbség nem nagyon van. Plusz a csapot is nyitogatod néha, szóval tud hova csökkenni a nyomás.
Azért ha ennek a furkálásnak bármi hátulütője lenne, a sok év alatt már csak kibukott volna...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Idézet:
„Ha azon néhány deci miatti nyomásnövekedés nem fér el az óráig abban a sok méter csőben, akkor megette a fene.”
Megette, lévén a folyadékokat nem nagyon lehet összenyomni.
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Hmm; A vezetékben (a vízben) mindig van levegő, nem abszolút tömör a víz. Tehát jelentéktelen a nyomásnövekedés.
Következő: »»   95 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem